Teste gratuite! Peste 300 de femei au aflat că sunt suspecte de cancer de col
Dacă sunteţi femeie şi faceţi parte din grupele de risc, nu ezitaţi să beneficiaţi de testele gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin! Programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, care se desfăşoară şi în Vrancea, atrage din ce în ce mai multe femei care vor să afle dacă sunt sănătoase. Aşa se face că de la demararea acestui program peste 3.500 de femei au trecut pe la medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani şi au fost testate în mod gratuit, iar unele dintre acestea au primit vestea că sunt expuse riscului de cancer de col uterin. Medicii au citit 3.573 teste completate în integralitate şi validate din care 3.237 au fost negative, iar 336 au fost pozitive, ceea ce înseamnă că în aceste cazuri femeile prezentau diverse leziuni de col care le-ar fi putut pune viaţa în pericol. Cele mai multe cazuri au fost depistate la grupele de varstă 50 – 54 ani – 73 cazuri şi 55 – 59 ani – 69 cazuri. În toate aceste situaţii, femeile s-au întors la cabinetele medicilor de familie pentru a fi monitorizate şi a primi un tratament corespunzător.
Medicii de familie se pot înscrie în reţeaua spitalului
Reprezentanţii Spitalului Focşani atrag atenţia că numai femeile eligibile de pe listele medicilor care intră în reţea pot beneficia gratuit de programul de screening pentru cancerul de col uterin. “Spitalul invită medicii de familie neînscrişi în reţea să-şi depună dosarele de candidatură pentru ca femeile eligibile din catagrafia proprie să poată beneficia de gratuitatea testului Papanicolau în cadrul programului naţional de screening col. 67 de medici din judeţul Vrancea nu sunt înscrişi în reţeaua spitalului, iar femeile eligibile din catagrafia acestora nu pot beneficia de gratuitate în cadrul programului naţional. 98 de medici de familie sunt validaţi în cadrul reţelei şi au o catagrafie de aproximativ 55.0000 de femei. Obiectivele specifice ale programului de screening col sunt depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce (depistarea leziunilor precursoare sau incipiente), îndrumarea pacientei cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament (de către medicul de familie), creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice”, a transmis Alina Cosma, purtătorul de cuvant al Spitalului Judeţean.
Teste gratuite doar la Focşani
În judeţul nostru există o singură reţea de screening pentru reducerea mortalităţii prin cancer la Spitalul Focşani. Spitalul se subordonează Unităţii Regionale de Management Sud-Est – Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Bucureşti. Reţeaua de la Spitalul Judeţean Focşani este condusă de dr. Felicia Moise, medic planificare familială. Totodată recoltarea probelor este făcută de medicii din ambulatoriu, dr. Maria Caştu, dr. Nadia Maghiaru şi de la cabinetul de planificare familială de la spital, dr. Felicia Moise şi dr. Cătălin Groza. De aceste teste gratuite pot beneficia femeile cu varste cuprinse între 25 – 64 ani. În program nu sunt incluse femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital. În cadrul programului, pacienta se va prezenta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în programul naţional. Potrivit procedurii, pacienta va primi un formular care asigură înscrierea în program şi se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea probelor. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei. (Raluca MANOLACHE)