Social

Jurnal pentru pacienţii cu bronhopneumopatie obstructivă cronică

Raluca Manolache
2 feb 2014 1120 vizualizări
Societatea Română de Pneumologie a lansat, cu sprijinul GSK Romania, „Jurnalul Pacientului cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC)“, un ghid de informare şi monitorizare care ajută pacienţii şi medicii specialişti să ţină sub control această boală.

Acesta va fidistribuit gratuit prin intermediul medicilor, ca prim pas în educarea bolnavilor care se confruntă cu această afecţiune, cu scopul de a-i ajuta să-şi înţeleagă boala şi să înveţe să o controleze. “Jurnalul a fost creat ca răspuns la realităţile şi statisticile negative din jurul BPOC, care avertizează că numai 25% dintre persoanele diagnosticate urmează un tratament regulat, în ciuda faptului că în lipsa acestuia, boala se agravează, modifică dramatic viaţa pacientului, (care ajunge să nu mai poată respira la cel mai mic efort) şi poate fi fatală. Jurnalul îşi propune să favorizeze acceptarea tratamentului de către pacient şi să îl asiste în lupta împotriva bolii cu sfaturi auxiliare”, se arată într-o informare de presă. Jurnalul cuprinde 64 de pagini cu informaţii despre simptome, analize, semnele de exacerbare a bolii, sfaturi practice -despre dieta potrivită sau renunţarea la fumat, cu scopul de a arăta cum boala poate fi ţinută sub control. În prezent, România ocupă locul trei în Europa în ceea ce priveşte  mortalitatea cauzată de BPOC, 75% dintre cei diagnosticaţi cu această boală renunţând la tratament. La nivel mondial, în fiecare an, BPOC este responsabilă pentru moartea a trei milioane de oameni - de două ori mai multe decese decât cele cauzate de accidentele de maşină sau de HIV/SIDA - din întreaga lume. În România, prevalenţa acestei boli scade sub pragul vârstei de 35-40 de ani, iar peste 50% din populaţia de peste 40 de ani din România a fost identificată ca fiind la risc de BPOC. Pe lângă aderenţa scăzută la tratament, mortalitatea ridicată a acestei afecţiuni este pusă şi pe seama lipsei de informare: în timp ce BPOC este o boală pulmonară incurabilă cauzată în 90% din cazuri de fumat, majoritatea fumătorilor suferă de BPOC fără să ştie. Astfel, jumătate din cazuri nici nu ajung să fie diagnosticate, din cauza simptomelor ascunse, uşor de ignorat şi de confundat cu un dat al vârstei. În acest context, specialiştii pneumologi atrag atenţia asupra necesităţii de a derula iniţiative de informare a populaţiei asupra importanţei tratării şi diagnosticării timpurii a acestei boli, se arată într-un comunicat al SRP. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.