Politică

#Rezist Ateneul Popular Focșani

Ionel Sclavone
19 aug 2017 3658 vizualizări

Cristi Misăilă a ratat pentru a doua oară prilejul de a-și pune în practică obsesia de a desființa instituția culturală Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia“ prin fuziunea cu Teatrul Municipal. Hotărârea  hotărâre a picat la vot datorită unui consilier UNPR, Costel Bârsan, care nu s-a aliniat majorității PSD – ALDE –„ independenți“. N-a fost  victoria focșănenilor, nici a opoziției și nici a elitei intelectuale locale ci doar înfrângerea lui Misăilă. Ateneul a rezistat, pe moment, asaltului PSD, însă pentru a fi salvat este nevoie de intervenția tuturor celor cărora le pasă de cultura locală.

Votul din Consiliul Local n-a fost  victoria focșănenilor, care nu au avut vreme să se mobilizeze și să reacționeze (vreau să cred că nu sunt indiferenți la ce se întâmplă cu moștenirea lăsată de Maiorul Pastia – n.a.). Inițiatorii demersului au acționat, nu noaptea ca hoții precum cei care au vrut să scape corupții de pușcărie, ci în vacanță ca spărgătorii ce așteaptă să plece proprietarii de acasă pentru a da lovitura.

N-a fost nici o victorie elitei locale ce a preferat să nu se amestece, din lașitate, pentru a nu-i deranja pe mai-marii politici ai zile. Nici unul nu și-a asumat o poziție publică, indiferent care ar fi fost aceea.  

N-a fost nici victoria Opoziției PNL și USR. Reprezentanții liberalilor din Consiliul Local s-au opus cât au putut și cum au știut în plen iar USR-iștii, de pe margine, au făcut apel la focșăneni și la aleșii locali să nu aprobe desființarea Ateneului .

Ceea ce s-a întâmplat seamănă cu asaltul unei cetăți medievale ale cărei ziduri rezistă, printr-o minune, asalturilor repetate ale hoardelor de atacatori. Pe moment, Ateneul a scăpat asaltului, însă PSD și Misăilă vor reveni când vor atrage de partea lor alt trădător din rândurile opoziției sau când va fi modificată legea.

Pentru a salva Ateneul trebuie cei cărora le pasă - nu doar focșăneni ci toți vrâncenii beneficiază de moștenirea Maiorului Pastia - să sară în ajutor. Să-i bombardeze cu scrisori, petiții, mesaje publice pe consilieri, pe Misăilă sau pe viceprimari, iar la nevoie să iasă în stradă pentru a-i determina să renunțe la planul de distrugere a culturii locale.

Desființarea Ateneului dorită pentru a scăpa de Valentin Gheorghiță

 

În spatele inițiativei de desființare a Ateneul Popular se află obsesia lui Cristi Misăilă de a scăpa de managerul Valentin Gheorghiță, afirmație pe care a făcut-o în public.

„Singurul post care se desființează este cel de manager. Vă zbateți atâta ca să mențineți un director incompetent în funcțieׅ“, le-a strigat el celor care se opun proiectului. Pentru a scăpa de obsesia cu Gheorghiță este dispus să distrugă o întreagă instituție.

Misăilă procedează  ca și în cazul altor oameni care l-au deranjat în trecut, precum juristul Liviu Pogorevici, arhitectul municipiului Carmen Decuseară, expertului în fonduri europene Eugenia Drăgușanu sau fostul șef al Direcției de Dezvoltare, Laurențiu Mocanu. Au fost retrogradați, obligați să demisioneze sau transferați.

Afirmația potrivit căreia directorul Ateneului ar fi incompetent nu este susținută de realitate. Până și colaboratorii săi recunosc în particular că „la Ateneu chiar se face cultură“. Că așa stau lucrurile se poate convinge oricine accesează website-ul instituției.

Altceva îl deranjează cu adevărat pe Misăilă, faptul că Valentin Gheorghiță a menținut la Ateneu, cum este normal, un spațiu al dezbaterilor libere, necenzurate. Oricine poate închiria o sală pentru un eveniment în cadrul căruia se discută liber chiar și împotriva PSD-ului. Este ceea ce nu convine lui Misăilă și colegilor săi din PSD, care ar vrea ca opoziția politică și societatea civilă să nu aibă un loc să se manifeste în Focșani și în Vrancea.

Misăilă se contrazice în propriile susțineri

 

Poreclit deja „Primarul Bălărie“ din cauza lipsei de preocupare pentru curățenia municipiului, probabil că Misăilă nu dorește să fie etichetat și ca „groparul culturii focșănene“. Prin comunicate încearcă să acrediteze ideea că este un iubitor de cultură și că nu desființează Ateneul Popular. Ca de fiecare dată  pasează responsabilitatea pe umerii altora, de această dată pe ai presei locale care i-a dat planurile în vileag:

„În urma articolelor denigratoare apărute în presa locală vizavi de soarta Ateneului Popular Maior Gheorghe Pastia, considerăm că este în interesul opiniei publice să afle care este cu adevărat situația - În primul și în primul rand, Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia nu se desființează!“

Este contrazis chiar de hârtiile pe care le-a semnat. În proiectul de hotărâre care a picat la vot se arată chiar din primul articol care va fi soarta acestei instituții:

„Art.1: Teatrul Municipal Focșani, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Focșani, se reorganizează, ca urmare a fuziunii prin absorbție cu Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia, care se desființează“.

Desființarea Ateneului justificată printr-un raport de două pagini

Raportul prin care se propune desființarea Ateneului Popular prin fuziunea cu Teatrul Municipal este mai mult decât subțirel, având doar două pagini. Analiza activității se întinde pe doar câteva rânduri, mai puțin de un sfert de filă. Din document nu rezultă reproșuri la adresa managerului, deși Misăilă îl acuză de incompetență. Se face referire la interesul scăzut al publicului pentru muzica simfonică, lucru universal valabil, la prestațiile artiștilor și la vechimea repertoriului Corului Pastorala și al orchestrei Unirea, fapte ce nu țin de atribuțiile managerului.

Aceste aprecieri nu aparțin unor specialiști în cultură sau unor critici muzicali. Au fost făcute de două persoane controversate, Marian Lungu, șeful corpului de control al primarului și Carmen Grosu, director economic. Lungu este fostul șef al Gărzii Financiare care și-a pierdut locul de muncă din cauza unor probleme legate de alcool iar Carmen Grosu este urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu.

Lista rușinii, a celor care vor să îngroape cultura focșăneană

 

Cristi Misăilă n-ar fi îndrăznit să propună desființarea Ateneului Popular dacă n-ar fi avut în spate voturile consilierilor PSD , ALDE, UNPR și a independenților. Deși li se reproșează liberalilor că au promovat în Consiliul Local oameni superficiali și slab pregătiți, nici PSD-ul nu stă mai bine.

Spre deosebire de legislaturile trecute când consilierii erau figuri reprezentative pentru oraș, cu opinii personale pe care și le susțineau, uneori împotriva propriului partid, actuala majoritate din CL este formată din indivizi fără păreri. Aprobă tot ce li se pune în față, fără a sta pe gânduri, chiar cu riscul de a face rău municipiului și oamenilor pe care îi reprezintă. Dezamăgitor este că lor li s-au alăturat și alții, oameni de la care așteptările erau mult mai mari.

Voi face publice numele celor care au votat inițiativa de desființare a Ateneului Popular pentru ca focșănenii să-i cunoască și să știe cine dorește să îngroape cultura locală:

 

Cristi Misăilă – PSD, Marius Iorga – UNPR, Ionut Mersoiu, PSD, Lauriana Ailincuței – PSD, Valerica Bojoaică – PSD, Emanuel Gongu – independent, Irina-Anca Maria-Panaite – ex-PNL, Petruț Mihai  - PSD, Mariana Miron – PSD, Mihai Nedelcu – PSD, Alexandru Nistoroiu – PSD, Radu Nițu – PSD, Daniel Ungureanu – PSD, Cătălina Lupu – PSD.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.