Politică

Analiza unui atac eșuat la baron

Ionel Sclavone
19 feb 2018 3982 vizualizări

Consilierii PNL au cerut eliberarea lui Marian Oprișan din funcția de președinte al Consiliului Județean. Proiectul a fost depus la începutul ședinței de joi, însă nu a fost inclus pe ordinea de zi, pe motiv că n-a fost discutat în comisii. Ușurința cu care inițiatorii au cedat arată că demersul lor a fost pregătit superficial și că nici măcar ei nu credeau în șansele de reușită. Chiar dacă a bravat, Oprișan a părut temător, acuzând un posibil complot între PNL și Liviu Dragnea.

Atunci când se dorește înlăturarea unui baron de calibrul lui Marian Oprișan nu se bate toba și nici nu se fac pregătiri publice. Ca operațiunea să aibă succes, persoana vizată trebuie luată prin surprindere fără să i se dea timp să reacționeze.

În acest sens, vă exemplific cu o amintire mai veche, de prin 1998, când, în Consiliul Județean s-a hotărât eliberarea din funcție a vicepreședintelui Emilian Diaconu, în prezent consilier PNL. A fost o surpriză totală. Unul dintre consilieri a propus introducerea pe ordinea de zi a proiectului, majoritatea l-a aproba după care, rapid, s-a votat demiterea. Nici nu cred că a existat ceva scris. Când Emilian Diaconu, după ce s-a dezmeticit, a încercat să se apere și a cerut să fie motivată acțiunea de demitere, era prea târziu. Un alt consilier, cred că liberal, i-a răspuns sec: „Așa a hotărât majoritatea. Nu vi se reproșează nimic“.

Genul acesta de lovituri nu se dau pe încercatelea și nici nu se bazează pe principiul olimpic conform căruia „ai reușit continuă, n-ai reușit continuă“. O faci când știi că șansele de reușită sunt foarte mari sau aștepți momentul potrivit căci ocaziile se ivesc foarte rar.

Așa stând lucrurile, consilierii județeni ai PNL inițiatori ai proiectului de demitere n-aveau voie să rateze. Ar fi trebuit să se pregătească temeinic mai ales că au înregistrat un eșec similar în 2006 când Nini Săpunaru a încercat să-l înlăture pe Marian Oprișan. Învingător, la acea dată baronul și-a umilit adversarii și, bonus, a obținut recunoașterea ca lider în PSD, la nivel central.

O acțiune gândită superficial, lansată la noroc

Inițiind proiectul de hotărâre pentru demiterea lui Oprișan și propunându-l pe ordinea de zi a ședinței de joi, consilierii liberali ar fi trebuit să-și ia garanții solide că-l pot finaliza cu succes. Aveau obligativitatea ca, în prealabil, să-și asigure susținerea unei părți din PSD și ALDE, cu atât mai mult dacă, în demersul lor, au avut și binecuvântarea lui Liviu Dragnea.

Aruncând proiectul pe piață la noroc, fără să aibă în spate voturile necesare, n-au făcut decât să-l pună în gardă pe baron. Și cum acesta numai naiv nu e, s-a prins imediat că cineva îi dorește capul. C-o fi Liviu (Dragnea), c-o fi altcineva din plan local, e mai puțin relevant.

Avertizat, Marian Oprișan va chema la ordine întreaga organizație ca să-și asigure loialitatea membrilor săi. N-ar fi de mirare ca, în următoarea perioadă, să asistăm la vreun mare show, o conferință județeană în cadrul căreia membrii PSD să-i dea votul de încredere.

De altfel, explicațiile oferite de secretarul județului, Raluca Dan, mâna dreaptă a baronului, cum că propunerea de demitere ar avea nevoie de aviz de legalitate din partea ei și de un raport al juriștilor a acvut tocmai acest scop. Să-i ofere lui Oprișan timpul necesar pregătirii apărării și a eventualului contraatac.

Legea administrației publice, 215/2001, prevede că majoritatea consilierilor județeni pot demite președintele fără ca secretarul județului ori alt funcționar să aibă vreun cuvânt de spus. Singura restricție, îndeplinită este ca demiterea să nu se petreacă în ultimele șase luni de mandat.

Art. 101 (3): „Eliberarea din funcție a președintelui sau a vicepreședintelui Consiliului județean se face cu votul secret al majorității consilierilor în funcție, la propunerea a cel puțin unei treimi din numărul acestora“.

Lipsa de reacție a inițiatorilor proiectului și ușurința cu care au cedat arată cât de superficial s-au pregătit pentru o confruntare de asemenea anvergură. De aici și reacția arogantă a baronului de Vrancea: „au încercat alții mai tari ca voi să mă dea jos și n-au reușit“.

Declarațiile referitoare la Liviu (Dragnea), reacția unui om speriat

Dacă inițiativa liberalilor a fost slab pregătită și i-a făcut să pară ridicoli, nici reacția lui Marian Oprișan n-a fost cea mai potrivită cu poziția sa de dinozaur politic, hârșit în bătălii. În vremurile bune, i-ar fi ironizat și umilit pe cei ce ar fi atentat la scaunul său.

Acum, în ciuda bravadei afișate, a părut temător, speriat că ar putea pica victimă unui complot. Frica l-a făcut să gafeze și să confirme aproape oficial ceea ce doar intuiam: că Liviu Dragnea îi vrea capul și că, mai mult, acționează în acest sens.

Recunoscând, Oprișan a deschis o cutie a Pandorei căci, orice pesedist cu ambiții de mărire va căuta să-i ia locul și se va pune serviciul lui Dragnea.

Pe de altă parte, legându-i de Liviu (Dragnea), Oprișan a crescut cota parlamentarilor Cătălin Toma și Ion Ștefan, sugerând că liderul PSD s-ar fi coborât să comploteze alături de ei.

În același timp a întărit ideea unui blat între PSD și PNL în mintea celor care n-au încredere în onestitatea liberalilor vrânceni. E drept că această înțelegere nu s-a făcut la nivel județean ci undeva mai sus, dar cu un personaj la fel de detestat, Liviu Dragnea.

Graba cu care consilierul Cristinel Irimia, inițiatorul proiectului de demitere, și senatorul Cătălin Toma au dezmințit un eventual aranjament cu PSD și cu Dragnea întărește teoria blatului între cele două părți. Sunt destule coincidențe care confirmă o genul acesta de speculații și să sporească neîncrederea alegătorilor în PNL Vrancea.

În trecut, Săpunaru s-a înțeles cu Hrebenciuc să-l înlăture pe Oprișan

Chiar Marian Oprișan are motive să creadă că este victimă a unei conspirații PNL – Dragnea. Asemenea înțelegeri secrete, având drept scop înlăturarea lui din Consiliul Județean și din PSD Vrancea au avut loc și în trecut, cu alte personaje.  

Astfel, în vara lui 2002, Nini Săpunaru, deputat și președinte al PNL Vrancea, a convocat presa într-o comună de munte și a arătat cum își bat joc, Marian Oprișan și acoliții săi, de banii publici. Pe acest subiect a apărut și un articol de o pagină într-un cotidian central. Acțiunea ar fi trebuit să-i convingă pe pesediștii locali să se lepede de baron, pentru că zilele sale în partid ar fi numărate.   

După câteva zile, poate o săptămână, același cotidian central publica, tot pe o pagină, un amplu material despre realizările administrației PSD în Vrancea.

Peste alte câteva săptămâni s-a descoperit că, în realitate, Nini Săpunaru a fost folosit de Viorel Hrebenciuc, eminența cenușie a PSD, și de senatoarea Simona Marinescu într-o luptă internă,  pe care o purtau cu Oprișan, pentru preluarea puterii în organizația județeană.

Demiterea lui Oprișan răzbunare pentru respingerea prețului de 107 lei/gcal

Fără a exclude varianta unei initiative hazardate, la noroc, sau chiar a unui complot Dragnea – PNL Vrancea, personal, cred că propunerea de demitere, de joi, are legătură cu anularea hotărârii Consiliului Local de stabilire a prețului gigacaloriei furnizată focșănenilor la 107 lei. Așa că vă supun atenției un alt posibil scenariu:

Prețul de 107 lei/gcal. a fost propus și aprobat în CL, de liberali, ca parte a unei negocieri cu PSD. La schimb, PNL a votat proiectul privind modernizarea rețelelor termice, finanțat din fonduri europene.

Așa cum se desfășoară lucrurile în Consiliul Local, este evident că discuțiile nu s-au făcut cu primarul Cristi Misăilă, incapabil să conlucreze cu Opoziția. Mai curând, opinia mea, negocierea s-a purtat peste capul primarului, pus în fața faptului împlinit și obligat să accepte, între reprezentanții PNL și Marian Oprișan.

În susținerea acestei variante aduc ieșirea publică a primarului Misăilă la scurtă vreme după ce ambele hotărâri au fost votate. Ignorat și umilit, el a anunțat că reducerea prețului la gcal. este ilegală și va primi aviz de nelegalitate de la Prefectură. Ceea ce, de altfel, s-a și întâmplat.

Considerându-se înșelați, reprezentanții PNL au căutat să se răzbune și, aflând din presă că Dragnea ar dori capul lui Oprișan, au inițiat hotărârea de demitere, trăgând speranțe că poate va trece. Sau, poate, au dorit să-i dea un semnal baronului de Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 2220 zile, 5 ore, 41 secunde
Nu cred ca a existat vreo intelegere cu PSD ci pur si simplu aceasta actiune poate fi incadrata la categoria circ sau petarde PNL. Au vrut si ei sa semnalizeze ca mai misca ca altfel ar fi fost citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.