Politică

Ridzi reuseste sa o scoata basma curata pe EBA

Ziarul de Vrancea
1 iul 2009 1242 vizualizări
La prima sedinta de audieri, ministrul Ridzi nu a pus la dispozitie vreun document comisiei parlamentare de ancheta n parlamentarii acuza DNA ca a impiedicat activitatea Comisiei "Ridzi", prin ridicarea documentelor originale n miza principala pentru ministrul Ridzi pare a fi scoaterea din discutie a mezinei presedintelui, beneficiara indirecta a campaniei de Ziua Tineretului prin care s-au cheltuit 600.000 de euro

Comisia parlamentara de ancheta a cazului Monica Iacob Ridzi a constatat ieri ca nu prea are ce ancheta. Membrii comisiei spun ca ministrul Tineretului si Sportului ar fi trebuit sa puna la dispozitia anchetei o serie de documente si nu o scrisoare, asa cum a facut. Social-democratul Nicoale Banicioiu a declarat ca "ar fi trebuit sa avem o serie de documente pe baza carora sa discutam in cunostinta de cauza. Ridzi a trimis o scrisoare". Deputatul liberal Bogdan Olteanu a remarcat cu ironie: "in scurt timp, vom invoca tablourile si argintariile". Comisia parlamentara a fost impiedicata sa faca verificarile necesare din cauza ca DNA a ridicat toate documentele originale care privesc cazul a sustine vicepresedintele PC Sergiu Andon. Andon sustine ca DNA a incalcat astfel legea care prevede ca organele de urmarire penala sa ridice documentele in copie si nu in original, cu exceptia cazului in care acestea sint "patate de singe sau cu praf de pusca". "Dupa aceasta atitudine a Monicai Ridzi , care si-a aratat disponibilitatea de a se analiza tot ce este suspect, s-a creat un incident de procedura si a anuntat ca nu se prezinta la comisia parlamentara, iar DNA s-a prins in acest joc prin smecheria preluarii intregii documentatii la DNA", a mai spus Andon. El a aratat ca, prin acest lucru, s-a urmarit lasarea comisiei parlamentare fara obiect de analiza, iar "faimoasa disponibilitate a Monicai Ridzi s-a sfirsit cu o smecherie". El a aratat ca nu este legal nici faptul ca DNA face verificari in cazul Ridzi fara sa ceara aprobarea Parlamentului.



Salvati-o pe Elena Basescu!


Evenimentul Zilei sustine ca de la izbucnirea scandalului in jurul Monicai Iacob Ridzi, parlamentarii PD-L au fost instruiti sa faca scut de aparare in jurul Elenei Basescu, principalul beneficiar de imagine al evenimentului organizat la Costinesti, unde mezina presedintelui s-a aflat alaturi de trupa Voltaj, care cinta pe scena. Parlamentarii PD-L au fost indemnati sa faca tot posibilul pentru a o scoate pe EBAa din scandal. Strategia de comunicare, elaborata Monica Iacob Ridzi includea, printre altele, sublinirea repetata a faptului ca Elena Basescu este fan Voltaj si, la evenimentul respectiv, nu a urcat pe scena pentru a iesi in evidenta. Comisia de control din cadrul Parlamentului ancheteaza modul in care ministrul Tineretului si Sportului a cheltuit peste 600.000 de euro, pentru activitatile organizate pe 2 mai, de Ziua Tineretului. O serie de inadvertente au fost semnalate de presa, printre care si faptul ca suma alocata pentru artisti a fost de 60.000 de euro, in conditiile in care acestia spun ca au primit maxim 15.000.


Ridzi vrea audit international pe banii ei


Ziua de 2 mai este instituita prin lege ca zi nationala a Tineretului, iar ministerul de profil este obligta sa o celebreze prin organizarea de activitati sociale, culturale si sportive prin acordarea de sprijin material, financiar si organizatoric, a declarat ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi in fata comisiei parlamentare de ancheta. "Rog a mi se acorda un scurt ragaz pentru a remite comisiei toate documentele solicitate. Pina vineri voi trimite o parte din documentatie, iar pina luni restul. Mai in fiecare zi imi sint solicitate de catre DNA documentele. Cred ca este o obligatie din partea mea sa pun la dispozitie toate documentele asa cum este o obligatie din partea mea remiterea acelorasi documente catre aceasta comisie" a mai spus Ridzi. Astfel, Ridzi va plati din propriul buzunar realizarea unui audit intern de catre o prestigioasa companie internationala pentru a releva eventualele legaturi dintre ea sau rudele sale cu companiile benficire ale contractelor acordate de Ziua Tineretului.


Macovei: Prezumtia de nevinovatie nu-i impiedica pe sefii de partid sa faca curatenie


Europarlamentarul PDL Monica Macovei a afirmat ca liderii partidelor nu ar trebui sa se foloseasca de prezumtia de nevinovatie pentru a mentine in functii demnitarii cu probleme, deoarece prezumtia este un concept juridic, in timp ce politicienii trebuie sa vizeze latura morala a chestiunii. "Politicienii din toate partidele, pentru a-si proteja membrii ce au probleme cu justitia, se refera la prezumtia de nevinovatie. Prezumtia de nevinovatie trebuie respectata de organele de ancheta si de cele judiciare, dar asta nu inseana ca un sef de partid trebuie sa tina in functie o persoana", a declarat Macovei (...) Ma refer la toti, absolut la toti. Prezumtia de nevinovatie nu-i impiedica sa faca curatenie in institutii si partide", a afirmat fostul ministru al Justitiei.


Topul chiulangiilor


Institutul pentru Politici Publice sustine ca intre deputatii cu cele mai multe absente din prima sesiune parlamentara a acestui an se numara Nini Sapunaru(PNL), Ludovic Orban(PNL), Dan Ilie Morega(PNL), Viorel Hrebenciuc(PSD) si Bogdan Niculescu Duvaz(PSD). In prima sesiune parlamentara a acestui an a fost "marcata de absenteism", primele 6 pozitii in clasamentul absentelor fiind ocupate tot atitia ministri. "Din 472 de voturi in plen, exprimate prin sistemul de vot, Marian Sirbu (PSDAPC) si Dan Nica (PSDAPC) nu au participat la niciunul, Elena Udrea (PDL) a votat de trei ori, Constantin Nita (PSDAPC) de opt ori, Theodor Paleologu (PDL) de 18 ori si Monica Iacob Ridzi de 20 de ori", precizeaza IPP. In afara ministrilor, IPP sustine ca in topul absentilor de la Camera de afla si alti reprezentanti de marca ai partidelor care au lipsit masiv de la votul din plen: Nini Sapunaru (PNL) cu o prezenta de doar 7%, Ludovic Orban (PNL) - 7%, Dan Ilie Morega (PNL) - 8%, Viorel Hrebenciuc (PSDAPC) - 8% si Bogdan Niculescu Duvaz (PSDAPC) - 9%. In ceea ce priveste situatia prezentei la vot pe partide, se remarca UDMR si grupul minoritatilor cu aceeasi prezenta de 66,3%, urmate de PDL cu 63,4%, PSDAPC cu 54% si PNL cu 50,2%.


"Capsunarii" nu-si mai pot lasa copiii singuri acasa


n conditii obligatorii pentru parintii care vor sa plece la munca in strainatate: anuntarea primariei si gasirea unui tutore


Senatorii au adoptat, prin aprobare tacita, proiectul de lege al PDL care prevede instituirea unor conditii care trebuie indeplinite de catre parintii care isi parasesc domiciliul pentru a munci in afara granitelor. Potrivit actului normativ in cauza, cetatenii romani care au copii minori in ingrijire si doresc obtinerea unui contract de munca in strainatate au obligatia de a anunta primariei de la domiciliu intentia de a pleca la munca in strainatate cu 40 de zile inainte de a parasi domiciliul stabil. Mai mult, parintele va trebui sa nominalizeze la notariat persoana tutore in ingrijirea careia isi lasa copiii. Este necesar ca tutorele sa faca parte din familia extinsa, sa dispuna de salariul minim brut pe economie si sa treaca un test psihologic. Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) din cadrul primariei va verifica indeplinirea tuturor conditiilor si isi va da acordul cu privire la plecarea parintilor. Daca acestia se sustrag obligatiei de a anunta SPAS intentia plecarii si nu indeplinesc cerintele impuse, risca o amenda de de la 2.500 la 10.000 de lei. Prevederile se vor aplica numai in cazul in care ambii parinti sau parintele unic, in cazul familiilor monoparentale, pleaca din tara. In momentul solicitarii ajutorului sau, persoana nominalizata trebuie sa nu aiba in ingrijire mai mult de trei copii cu virste cuprinse intre 1-18 ani si sa fie cu cel putin 18 ani mai mare decit copilul care urmeaza a-i fi incredintat. Legea a trecut, deocamdata, doar de Senat, dar Camera Deputatilor este camera decizionala.


Chitac, eliberat pentru economie de fonduri


Judecatorul care l-a eliberat pe Mihai Chitac arata, in motivarea deciziei, ca prefera sa-l lase liber pe fostul general pentru ca instituirea pazei ar fi contraproductiva, deoarece ar avea efect negativ asupra starii psiho-morale a unui suferind si l-ar lipsi si de ajutorul familiei. Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a decis, in 17 iunie, eliberarea lui Mihai Chitac din penitenciar, pentru o luna, instanta admitind cererea de intrerupere a executarii pedepsei formulata de fostul general, pentru internare, dupa ce acesta a fost programat pentru operatie. Judecatorul Radu Stancu, care decis eliberarea, arata ca "in conditiile in care este de notorietate ca asistenta medicala spitaliceasca se confrunta cu dificultati de ordin financiar", nu s-ar impune instituirea unei paze permanente pentru Mihai Chitac, mai ales ca o astfel de masura "ar afecta bugetul si asa insuficient al Ministerului Justitiei justitiei", doar pentru un exercitiu de imagine. Judecatorul mai arata ca lui Chitac "i-ar prinde bine" ca, in perioada de convalescenta post operatorie, sa fie ajutat si intretinut de familie, decit de paza care i s-ar impune. Mihai Chitac este internat la Spitalul Floreasca, medicii urmind sa decida, in functie de rezultatul tuturor investigatiilor medicale efectuate, cu privire la operatia de splinectomie.


Basescu: Participarea in Irak devine zero de la 1 iulie


Presedintele Traian Basescu a anuntat, ieri, la finalul sedintei CSAT ca numarul militarilor romani dislocati in strainatate scade, in 2010, la 1667, fata de 2067 in acest an, si ca Romania nu va mai avea, de la 1 iulie 2009, militari in cadrul fortei multinationale din Irak. Traian Basescu a explicat ca aceasta reducere este datorata incheierii misiunii trupelor romanesti in Irak, unde se produce o reducere de la 520 de militari la 20 de militari. "Sint 20 de militari care vor participa la instruirea armatei irakiene. Deci, participarea la forta multinationala devine zero de la 1 iulie acest an si se mentine participare 0 si pentru anul urmator", a adagat Traian Basescu.


Un caz de crima, blocat de lipsa banilor pentru probe ADN


Conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Covasna (IJP) intimpina greutati in anchetarea unei crime, deoarece Parchetul nu dispune de fonduri pentru a achita o expertiza ADN. Seful IJP Covasna, comisarul sef Corneliu Cimpeanu, a declarat ca prin intermediul Parchetului, care are competenta, au fost recoltate probe de la un suspect de crima si au fost trimise la Institutul Medico-Legal pentru proba ADN, dar nu pot beneficia de rezultate pentru ca nu sint bani pentru plata expertizei, respectiv 8.000 de lei. Cimpeanu a afirmat ca raportul este gata si au dorit sa stie macar daca raspunsul este pozitiv sau negativ inainte de a li se da raportul integral, pentru a sti ce pasi sa urmeze in derularea anchetei, dar aceste informatii nu le-au fost puse la dispozitie din cauza neplatii. "Stam pe loc cu o crima, raportul ne trebuie ca proba in instanta, dar pina la instanta mai e, macar sa stim ce sa facem pina atunci", a spus seful IJP Covasna. Crima cercetata de politistii din Covasna a avut loc in luna decembrie anul trecut, in satul Valea Seaca, iar proba ADN este extrem de importanta si verifica o ipoteza a politistilor care ancheteaza cazul. Victima omorita in decembrie este un barbat de 54 de ani, care a fost gasit in locuinta sa cu mai multe lovituri in zona capului, posibil provocate de un topor.


O primarie a impus o taxa de 100 lei pentru folosirea unui drum comunal


O primarie din judetul Arad a introdus, ieri, o taxa de 100 de lei, pentru autovehiculele care depasesc 20 tone si care circula pe un drum comunal care face legatura intre trei localitati. Consiliul Local al comunei Vinga a aprobat, in cadrul ultimei sedinte, cu unanimitate de voturi, o taxa de 100 lei pentru autovehiculele care circula pe drumul comunal nr. 98. Primarul comunei Vinga, Lucian Stoicu, a spus ca este o taxa care va produce "efecte pozitive" vizavi de sumele care sint destinate intretinerii Drumului Comunal 98, care leaga Vinga de Manastur si Mailat. Primarul din Vinga a mai afirmat ca pe drumul comunal nr. 98 circula in jur de 200 camioane de tonaj mare pe zi, care apartin unor firme private, transportatori, care au interese economice in aceasta comuna. "Vor trebuie sa plateasca aceasta taxa pentru ca drumul este atit pentru ei, cit si pentru locuitorii comunei Vinga. Aceasta taxa nu va afecta cetateanul simplu care are un tractor si o remorca. La Vinga nu avem cetateni care sa detina utilaje peste 20 de tone. Cu un tractor si o remorca sau o masina de 7 tone se poate circula", a mai afirmat primarul comunei aradene Vinga.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.