Politică

Tentativă de mită electorală! 4 mii de profesori primesc câte 700 de lei înainte alegeri

Ziarul de Vrancea
6 nov 2014 3295 vizualizări
Banii, care reprezintă o încercare de a cumpăra votul profesorilor, sunt aşteptaţi să intre astăzi în contul Inspectoratului Şcolar Guvernanţii vor voturile oamenilor şcolii la alegerile prezidenţiale, după ce ani de zile nu au dorit să ştie de ei şi le-au tratat cu refuz revendicările.

Aproape 4 mii de cadre didactice şi nedidactice vrâncene vor primi zilele următoare în cont câte 700 de lei în cadrul proiectului Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) intitulat “Personalul didactic din sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat – promotor al învăţării pe tot parcursul vieţii”. Şi pentru că pe 16 noiembrie sunt alegeri, banii trebuie să vină repede. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a convocat miercuri în videoconferinţă şefii inspectoratelor şcolare pe această temă şi a cerut urgentarea procedurilor astfel încât în cel mai scurt timp beneficiarii să intre în posesia sumei. Ieri, şefa IŞJ a avut o şedinţă cu directorii de şcoli din judeţ pe această temă, la finalul programului de lucru înaintând la MEN situaţia exactă cu suma necesară la nivel de judeţ. Banii de care ar urma să beneficieze aproape 4 mii de angajaţi ai învăţământului vrâncean sunt aşteptaţi să intre astăzi în contul IŞJ. “Proiectul MEN a început să se desfăşoare şi vor fi acordaţi 700 de lei pentru fiecare cadru didactic sau didactic auxiliar care are cel puţin jumătate de normă. Lucrăm la verificarea listelor pentru acordarea sumei care reprezintă o subvenţie, deci nu se impozitează, iar până miercuri vor fi primiţi de fiecare în cont”, ne-a declarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, profesoara Vasilica Zaharia. Potrivit instrucţiunilor primite de la MEN, se pare că, cel puţin deocamdată, aceşti bani nu trebuie justificaţi. “Pentru că sunt bani europeni vor fi liste cu date ale persoanelor care beneficiază de aceştia, programele de formare ale şcolilor şi rapoartele individuale pe care trebuie să le facă fiecare beneficiar peste 6 luni. Se are în vedere menţinerea acestui program pentru următorii ani şi probabil că aceste rapoarte vor constitui baza justificativă de continuare sau nu”, ne-a mai declarat şefa IŞJ.

Plata dascălilor la evaluările naţionale, tot din bani europeni

Ministrul Pricopie a declarat că tot la fondurile europene s-ar putea recurge şi pentru plata profesorilor care vor participa la evaluările iniţiale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a precum şi pentru cadrele didactice, atât asistenţi, cât şi corectori de la simulările examenelor naţionale, scrie Mediafax. Guvernul anunţa, în 22 octombrie, alocarea a circa 50 milioane, în cadrul Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind "Dezvoltarea carierei didactice", urmând ca minimum 250.000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi minimum 40.000 profesori din mediul unversitar să primească suma de 150 euro. "Un proiect mai vechi care a fost întrerupt în 2010 se numea atunci "Suta de euro pentru cărţi", fiecare cadru didactic primea echivalentul în lei a 100 de euro pentru a-şi achiziţiona cărţi. Acest drept în perioada crizei a fost anulat, iar noi, acum, în urma discuţiei cu colegii din Guvern şi cu sindicatele, am găsit această nouă formulă", afirma atunci Pricopie, susţinând că, spre deosebire de programul în care profesorii erau obligaţi să justifice suma de 100 euro cheltuită pentru cărţi, de data aceasta cadrele didactice nu vor mai deconta cei 150 de euro. (M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dalida, acum 3463 zile, 3 ore, 48 minute, 10 secunde
Nu, nu vor mai fi chitante, ci obligatii de a participa la cursuri de formare cu plats, pe care altfel nimeni nu le-ar fi acceptat si care acum ne vor fi bagate pe gat..
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.