Politică

VIDEO!!!Oprişan dă vina pe avocaţi pentru noul său dosar penal

Silvia Vrînceanu
8 feb 2014 7801 vizualizări
Consiliul Judeţean susţine că a caştigat “definitiv şi irevocabil” procesul cu operatorul de transport Vastrans la Curtea de Apel Constanţa, însă firma a făcut o contestaţie în anulare u “tertipurile avocăţeşti” ar fi dus la dosarul în care sunt cercetaţi Marian Oprişan, vicepreşedintele Dragoş Bîrlădeanu şi şeful Direcţiei juridice, Nicuşor Halici u cei trei sunt acuzaţi că nu au respectat o hotărare judecătorească prin care firma Vastrans ar fi trebuit să transporte călători pe ruta Focşani - Cîmpineanca

Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, a reacţionat ieri faţă de dezvăluirile presei în dosarul în care este cercetat de procurorii  bucureşteni, prin vocea “biroului de presă”, întrucat, se pare, acesta şi-a luat zborul în Germania. Potrivit unui comunicat de presă, social – democratul a fost citat pe 5 februarie la Poliţia Capitalei, ulterior poliţistul de caz solicitandu-i amanarea “discuţiilor” pentru 10 februarie. Alături de Marian Oprişan mai sunt acuzaţi de nerespectarea unei hotărari judecătoreşti Dragoş Bîrlădeanu, vicepreşedinte CJ, precum şi Nicuşor Halici, şeful Direcţiei Juridice. Cei trei nu ar fi pus în aplicare o hotărare judecătorească prin care firma Vastrans SRL trebuia să opereze pe traseul Focşani – Cîmpineanca, favorizand o altă firmă. La finalul şedinţei de ieri a CJ, Dragoş Bîrlădeanu a negat acuzaţiile şi a spus că Vasile Novac (patronul Vastrans –n.r.) este “un procesoman”. “Nu am nicio legătură cu firma respectivă”, a declarat vicepreşedintele CJ referitor la acuzaţia că ar fi favorizat o altă firmă, cu al cărei administrator a fost coleg de clasă, după care a plecat rapid din faţa presei. Raluca Dan, secretarul general al judeţului, a spus în şedinţă, întrebată de democrat – liberalul Cornel Negru, că Vastrans SRL a pierdut pe fond procesul cu CJ, pe rol fiind o contestaţie în anulare, care priveşte chestiuni de procedură. Aceasta a susţinut că “intrarea în circuitul civil nu mai poate fi suspendată”, astfel încat hotărarea instanţei a fost aplicată, iar firma Vastrans nu a mai operat pe traseu chiar dacă a făcut contestaţie.
 

CJ spune că se judecă pe contestaţii pe Vastrans
 

Oficialii Consiliului Judeţean susţin că procesul dintre Vastrans SRL, pentru ruta Focşani – Cîmpineanca, CJ şi Autoritatea Rutieră Romană (ARR) i-a adus un dosar lui Marian Oprişan pentru nerespectarea unei hotărari judecătoreşti pe chestiuni de procedură, întrucat pe fond societatea ar fi pierdut procesul. Potrivit CJ, Curtea de Apel Constanţa a anulat dreptul operatorului Vastrans SRL de a circula pe traseul Focşani – Cîmpineanca printr-o hotărare definitivă şi irevocabilă. Firma a atacat hotărarea printr-o contestaţie în anulare prin care “a solicitat casarea deciziei nr. 455 şi trimiterea acesteia spre rejudecare Curţii de Apel Constanţa (unde pierduse!) şi suspendarea executării deciziei nr. 455 pană la definitivarea contestaţiei în anulare”. Pană la soluţionarea constestaţiei în anulare, în cadrul unui alt dosar, aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, Vastrans SRL a solicitat suspendarea deciziei  455 pană la soluţionarea cererii de suspendare formulată în cadrul constestaţiei în anulare. Acestă solicitare a fost admisă de Curtea de Apel Constanţa. “Consiliul Judeţean a făcut recurs împotriva încheierii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a respins recursul Consiliului Judeţean Vrancea, motivarea instanţei supreme bazandu-se pe faptul că dosarul are termen în februarie 2014, ceea ce în opinia judecătorilor de la Înalta Curte nu mai justifica judecarea acestei cauze doar pentru cateva zile. În consecinţă contestaţia în anulare este pe rolul instanţei, urmand a fi judecată în data de 17 februarie 2014”, se arată în comunicatul de presă. CJ mai susţine că hotărarea Curţii de Apel Constanţa prin care s-a respins recursul Vastrans SRL a intrat în circuitul civil, întrucat “atributul eliberării licenţei de transport revine exclusiv ARR, care a şi fost parte în acest dosar”.
 

Vastrans s-a plans procurorilor de la Bucureşti 
 

Reprezentanţii CJ acuză Vastrans că s-a folosit de tot felul de “tertipuri avocăţeşti” în bătălia împotriva CJ şi arată că firma a pierdut licitaţia pentru Programul de Transport Judeţean de călători prin curse regulate 2014 – 2020. “Domnul Vasile Novac s-a folosit de toate tertipurile avocăţeşti pentru a împiedica punerea în aplicare de către Consiliul Judeţean Vrancea a hotărarilor ce îi erau potrivnice, date de instanţă în cauze ce priveau societatea respectivă. Astfel, domnul Vasile Novac s-a folosit de plangeri penale îndreptate împotriva tuturor (de la preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea şi pană la procurori şi judecători), de strămutări şi amanări mai mult sau mai puţin justificate şi de contestaţii în anulare. S-a folosit chiar şi de acest instrument, deşi contestaţia în anulare este o cale de atac extraordinară, care nu rejudecă fondul cauzei, ci dosar aspectele procedurale”, mai arată CJ.
 

Presiuni politice
 

Adminsitratorul Vasile Novac a susţinut că a notificat CJ şi ARR pentru a pune în aplicare hotărarea judecătorească care dădea dreptate firmei sale, însă acest lucru nu s-a întamplat timp de nouă luni de zile, aducand prejudicii financiare serioase societăţii. Patronul Vastrans a spus că a făcut plangerea la Bucureşti, întrucat în Vrancea toţi “funcţionarii se fac hidrant în faţa lui Oprişan”. "Noi lucram din 2003 pe acest traseu dar la licitaţia de anul trecut nu ni s-a acordat punctajul de vechime, pe când concurenţilor noştri le-au dat cinci ani vechime deşi nu li se cuveneau. Hotărarea noastră era executorie de drept, din martie 2013, dar dumnealor au vrut să avantajeze o firmă concurentă care a parţine unui fost coleg de clasă al domnului Bârlădeanu Dragoş Petruţ, cel care a purtat corespondenţa cu noi în toată această perioadă. Este vorba despre firma Marexval Trans, administrată de domnul Marius Gheorghiţă, amic cu Bârlădeanu. Din corespondenţa purtată cu ARR şi CJ, ambele instituţii recunosc că hotărârea este executorie de drept dar au dat vina complice una pe alta pentru a întârzia punerea în executare. Dacă nu se respectă hotărârea judecătorească, bună sau rea cum este, înseamnă că ţara aceasta este în disoluţie", a declarat administratorul firmei Vastrans SRL. CJ mai este în proces şi cu firma Rami Trans din Tulnici, pentru traseele din zona de munte, unde, cel puţin temporar, operează o altă firmă. Reprezentaţii firmei susţin că “excluderea” se datorează evenimentelor care au avut loc după moartea în anul 2011 a fostului primar PSD din Tulnici, Vasile Aguridă, cand mai mulţi aleşi locali PSD au făcut trecerea la PDL. (M. BOICU)

 

 

 

Oprişan şi Bârlădeanu, dosar penal pentru sfidarea Justiţiei

Noua "afacere" juridică a baronului de Vrancea vine din pricina nerespectării unei decizii judecătoreşti privind repunerea firmei Vastrans în drepturi pentru traseul Focşani - Câmpineanca, acaparat de o societate protejată de şefii judeţului.Sătul să fie minge de ping-pong între CJ şi ARR cu hotărârea definitivă în mână, patronul s-a adresat Parchetului din Capitală care l-a pus sub urmărire pe Oprişan, pe vicepreşedintele Bârlădeanu, dar şi pe şefii centralei ARR."In oraşul Focşani toţi funcţionarii se fac hidrant în faţa lui Oprişan", susţine Vasile Novac. administratorul firmei

Proprietarul unei firme de transport public de călători, fost comisar de penitenciare, a reuşit, după o luptă la galop în justiţie, să aducă un nou dosar penal pe numele conducerii Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, în frunte cu preşedintele Marian Oprişan şi vicepreşedintele Dragoş Bârlăreanu. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti au început, miercuri, urmărirea penală într-un dosar în care preşedintele CJ Vancea este acuzat pentru abuz în serviciu, după ce a refuzat să pună în executare o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în încercarea de a proteja un client politic pe un traseu de călători. Potrivit unor surse judiciare citate de ziarele Adevărul şi Evenimentul Zilei, alături de Marian Oprişan mai sunt cercetaţi vicepreşedintele Consiliului Judeţean , Dragoş Bârlădeanu, Nicuşor Halici, director executiv al Direcţiei Juridice, Sorin Supuran, directorul general al Autorităţii Rutiere Române (ARR), şi directorul Direcţiei Juridice a ARR, Cristian Anton. Totul a început în mai 2013, când firma Vastrans SRL Focşani a acţionat în judecată CJ Vrancea şi ARR pentru neacordarea unei licenţe de transport călători pe traseul Focşani-Vâlcele-Câmpineanca, pe care acestă societate opera de 10 ani. "Noi lucrăm din 2003 pe acest traseu dar la licitaţia de anul trecut nu ni s-a acordat punctajul de vechime, pe când concurenţilor noştri le-au dat cinci ani vechime deşi nu li se cuveneau", a explicat Vasile Novac, administratorul firmei Vastrans. 


De la Ana la Caiafa

Dragoş Bârlădeanu, vicele de la CJ, este acuzat că are interese personale pe traseul Focşani - Câmpineanca

La 17 mai 2013, Curtea de Apel Constanţa, unde a fost strămutat procesul de la Focşani, a dat câştig de cauză operatorului de transport, obligând CJ Vrancea să-l repună în drepturi pe traseul amintit. Şefii CJ Vrancea au refuzat însă să pună în aplicare hotărârea justiţiei, favorizând astfel firma care primise licenţa pentru traseul respectiv anul trecut. "Noi nu am cerut decât să se pună în aplicare o hotărâre judecătorească executorie, obţinută la Curtea de Apel Constanţa şi rămasă definitivă la Înalta Curte de Casaţie pe 24 ianuarie 2014. Chiar dacă nu era definitivă, era executorie de drept, din martie 2013, dar dumnealor au vrut să avantajeze o firmă concurentă care a parţine unui fost coleg de clasă a domnului Bârlădeanu DragoşPetruţ (foto dreapta), cel care a purtat corespondenţa cu noi în toată această perioadă. Este vorba despre firma Marexval Trans, administrată de domnul Marius Gheorghiţă, amic cu Bârlădeanu. Din corespondenţa purtată cu ARR şi CJ, ambele instituţii recunosc că hotărârea este executorie de drept dar au dat vina complice una pe alta pentru a întârzia punerea în executare. Dacă nu se respectă hotărârea judecătorească, bună sau rea cum este, înseamnă că ţara aceasta este în disoluţie, că suntem o ţară bananieră.", ne-a declarat administratorul firmei Vastrans SRL.
 

 

"Toţi funcţionarii se fac hidrant în faţa lui Oprişan"
 

Văzând că nu are nicio şansă pe cale administrativă să recapete traseul disputat în justiţie, după nouă luni de aşteptare, operatorul de transport a făcut plângere penală împotriva conducerilor de la Consiliul Judeţean şi Autoritatea Rutieră, însă a ales că ocolească Parchetul din Vrancea. "Aici nu se întâmpla nimic, pentru că în oraşul Focşani Oprişan este înfluent în toate instituţiile statului şi toţi funcţionarii se fac hidrant în faţa lui", susţine Vasile Novac. Aşa cum era normal, CJ Vrancea nu a stat degeaba şi a atacat cu recurs decizia Curţii de Apel Constanţa, care obliga instituţia să redea licenţa de transport firmei Vastrans. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a repins pe 24 ianuarie recursul declarat de Consiliul Judeţean şi Autoritatea Rutieră Română - Agenţia Vrancea împotriva hotărârii Curţii de Apel Constanţa din 17 mai 2013. Magistraţii constănţeni au dat, aşa cum am relatat mai sus, câştig de cauză prin această decizie firmei  Vastrans SRL. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 i-au citat, miercuri, pe făptaşi, pentru a le aduce la cunoştinţă acuzaţiile, dar Marian Oprişan nu s-a prezentat la audieri, după cum susţin colegii de la ziarul Adevărul. Potrivit unor surse citate de presa centrală, baronul de Vrancea, care este şi preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din Romania, a părăsit România  cu un avion, cu destinaţia Germania. Reprezentaţii firmei de transport susţin că, prin refuzul de a pune în aplicare hotărârea judecătorească, Consiliul Judeţean a adus prejudicii consistente firmei, care a investit bani în microbuze, iar veniturile pentru plata ratelor au fost pierdute din cauza suspendării licenţei. Patronul firmei Vrantrans spune că are experienţă în domeniul transportului de călători şi susţine că "dacă nu cotizezi unde trebuie eşti executat" prin amenzi sau suspendarea licenţelor.În situaţii similare sunt şi alţi transportatori din judeţ, cum ar fi cei de pe ruta Focşani - Tulnici, care au schimbat bărcile politice în ultimii ani şi care au contestat în justiţie hotărarea privind aprobarea programului judeţean de transport public de persoane prin curse regulate, pentruperioada 2013-2016. De exemplu, un bilet de microbuz până la Câmpineanca se vinde la şofer cu 2,5 lei, însă sunt puţine firmele care au doar un singur traseu pe reţeaua intrajudeţeană de transport de călători.

Până aseară, la închiderea ediţiei, oficialii Consiliului Judeţean nu au putut fi contactaţi, însă reporterii noştri vor încerca să obţină un punct de vedere la şedinţa legislativului judeţean, programată astăzi la ora 13.00. (Silvia Vrînceanu)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 32

Adaugă comentariu
Legista Raluk, acum 3740 zile, 21 ore, 37 minute, 23 secunde
Raluk nu-i departe de smecheriile si mafia din transportul judetean, ma mira faptul ca explica asa duios d-lui negru ''legalitatea'' smekeriilor facute cu mult ''bun citeste integral
Pscarias, acum 3743 zile, 16 ore, 35 minute, 17 secunde
Mai Vasile Novac, oare nu te-a ajutat si fostul tau coleg, Nelutu Celmare ,sa cazi asa tare !?
barlibasha, acum 3743 zile, 19 ore, 49 minute, 26 secunde
Ghiogar e fiul lui mamica ta care se trage de la ''Namoloasa'' si care nu stie ca nu-i meritul lui halici-carici chestiunea asfaltarii...daca ai uitat iti amintesc ca pana la citeste integral
Marexvall-Barladeanu Trans, acum 3743 zile, 20 ore, 24 minute, 43 secunde
ptr. roibu: se vede ca ai nume de cal si locuiesti in grajd ma daca tu numesti astea conditii normale de transport ! Asa ca hais sau cea si *** daca te numeai tot in grajd locuiai ! :)
ion, acum 3743 zile, 20 ore, 41 minute, 27 secunde
Monitorul de Vrancea : Componenta : Redactor SEF = SCLAV PSD, EDITORI,REALIZATORI....etc..etc=SCLAVI PSD !
un cetatean, acum 3744 zile, 7 ore, 3 minute, 57 secunde
Ce sa spun tot noi suntem de vina ..ca nu stim sa fim uniti..sa-i dam de la putere din 4 in 4 ani...daca vedem ca face numai ptr el de ce nu suntem uniti sa-l dam jos......??????
Gutza, acum 3743 zile, 7 ore, 17 minute, 42 secunde
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1517993618425087&set=a.1476376195920163.1073741846.100006433898560&type=1&theater
@un cetatean, acum 3744 zile, 3 ore, 18 minute, 31 secunde
Si pe cine sa pui in loc? Cel putin Oprisan are relatiile lui si aduce niste fonduri in judet! Voi nu va ganditi ce ar insemna sa avem acum un presedinte de C.J. din opozitie? Unde va e capul?
Adi, acum 3743 zile, 17 ore, 25 minute, 56 secunde
Cum sa nu gandim ma baiatul, Oprisan nu a fost in stare sa termine soseaua Lepsa-Covasna, ce vorbim noi aici / ce fonduri europene sau bagat in Vrancea ?, nu vezi ca nu avem nimic, de anul trecut ma citeste integral
bagaciosul, acum 3744 zile, 11 ore, 49 minute, 42 secunde
sc nadria va spune ceva...mamica lui barladeanu aprovizioneaza toate gradinitele din oras
EU, acum 3744 zile, 12 ore, 23 minute, 4 secunde
Ziarul MONITORUL explica f.clar ca nu are nici o vina,sentintele invocate stabilesc altceva decat ce se informeaza prin Zd !
bla,bla, acum 3744 zile, 12 ore, 42 minute, 34 secunde
Bla,bla,bla....sunteti toti buni sa scrieti si sa va dati cu parerea.Votati-l pe Oprisan!....:)))) peste putin o sa va dea si AER cu portia.
chioscarul, acum 3744 zile, 18 ore, 46 minute, 15 secunde
Se stie de intreg judetul,ca la cj. vn. nu se da nici cu matura fara sa fie anuntat oprsan dar cei care executa ordinele ar trebui sa se gindeasca mai mult la cit mai au de trait cind semneaza in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.