Politică

Sararu nu mai este primar

Cristi Irimia
14 iul 2007 982 vizualizări
Edilul-sef al comunei Mera, suspendat ieri din functie de catre prefectul Ion Oprea, a fost gasit la o clinica privata din Bucuresti si se afla acum in arestul Politiei u Sararu spera sa-i fie admisa actiunea prin care solicita eliberarea pe cautiune u joi, edilul suspendat din functie din ordinul Prefecturii ar putea fi transferat la Mindresti

Prefectul Ion Oprea a emis ieri Ordinul 287 prin care a constatat incetarea de drept a mandatului de primar al lui Gheorghe Sararu, incepind cu data de 11 iulie. Ordinul a venit ca urmare a primirii de la Tribunal a unei adrese prin care s-a adus la cunostinta Institutiei Prefectului faptul ca pe numele primarului din Mera s-a emis, pe 11 iulie, un mandat de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile. Din momentul emiterii mandatului, atributiile functiei de primar au fost preluate de viceprimarul comunei Mera, democratul Ion Sticlaru. Suspendarea de drept a mandatului de primar se intinde pe durata perioadei de arest preventiv. In cazul in care va fi eliberat, Gheorghe Sararu va reveni in functie. Potrivit Legii 215/2001, a administratiei publice locale, un primar isi pierde functia atunci cind este condamnat printr-o sentinta definitiva a justitiei la o pedeapsa privativa de libertate. Primarul Gheorghe Sararu a dat ieri ochii, in jurul orelor 12.00, cu magistratii vrinceni. Arestat la o clinica medicala privata din Bucuresti, unde politistii l-au gasit internat in cursul noptii trecute, Sararu a fost adus sub escorta la Focsani. Pina cind a fost prezentat instantei, Sararu a fost tinut in arestul Politiei vrincene. "A fost gasit la o clinica particulara si nu a opus rezistenta in momentul in care a fost ridicat de politisti. Toata operatiunea s-a desfasurat sub stricta supraveghere medicala, doctorul IPJ Vrancea fiind prezent tot timpul linga primar. Acesta a fost adus la Focsani si introdus in arestul politiei. Va beneficia de tratament medical ori de cite ori va avea nevoie", ne-a spus comisarul sef Viorel Serbanoiu, seful politiei vrincene.


A cerut inlocuirea arestarii cu internarea


Asa cum prevede procedura, primarul comunei Mera a fost adus ieri in fata presedintelui de complet, Emilia Dumitrache, si a procurorului Gheorghe Mihaila, pentru a i se prezenta detaliile prevazute de Codul de Procedura Penala in astfel de situatii. Practic, s-a facut identificarea arestatului, i s-a adus la cunostinta temeiul juridic in baza caruia a fost arestat, precum si alte chestiuni de ordin procedural. In fata instantei, Sararu a parut destul de calm, cerind initial sa-i fie administrat tratamentul necesar in arest preventiv. Ulterior, aparatorii care l-au asistat pe Sararu, Matei Bratu, fiul avocatului Ion Bratu, si Adelin Costache, au solicitat instantei ca masura arestarii preventive sa fie inlocuita cu o dispozitie prin care primarul sa fie internat la o clinica particulara din Bucuresti, pentru ca este bolnav. Mai exact, sa petreaca cele 29 de zile de arest pe un pat de salon medical, cu politistii la usa si nu in arestul neconfortabil al Politiei vrincene sau la Penitenciarul de Maxima Siguranta Focsani. Solicitarile lui Sararu au fost respinse de catre instanta, ca inadmisibile in principiu, la prezentarea de ieri magistratii neavind posibilitatea sa judece astfel de cereri, ci doar o serie de aspecte privind executarea mandatului de arestare emis prin hotarire definitiva. Drept urmare, Sararu asteapta acum judecarea actiunii de eliberare pe cautiune, introdusa in urma cu doua zile.


Asteptat de neamuri in afara instantei


Spre deosebire de momentul in care a fost retinut de politisti, acum 10 zile, prin ordonanta valabila 24 de ore, primarul suspendat a aparut ieri in fata instantei mai ingrijit, fara barba cu care ii obisnuise pe cei din jurul sau in multe momente. El a fost asteptat in afara instantei, linga curtea interioara a tribunalului, de mai multe persoane din cadrul familiei, dar si de citiva cunoscuti. Citeva din persoane n-au scapat ocazia sa-l apostrofeze pe reporterul cotidianului nostru: "De ce ati scris ca fiii primarului au fost in sala cind s-a judecat arestarea preventiva? Nu este adevarat!", a fost singurul repros cu referire la suita de articole aparute in Ziarul de Vrancea in dosarul primarului din Mera.

Contestatia in anulare formulata de avocatii primarului Sararu nu s-a mai judecat, un complet alcatuit din Maria Onose, Dorel Harabor si Simona Nicolau hotarind ca este inadmisibila in principiu respectiva cale de atac extraordinara. Motivele care au stat la baza deciziei instantei au fost legate de faptul ca in situatia unei masuri de arestare preventiva nu poate fi atacata prin contestatie in anulare o incheiere de sedinta care viza arestarea in cauza, ci doar o hotarire definitiva a unui dosar de fond. Pina sa ajunga dosarul pe masa celor trei magistrati, instanta de recurs a Tribunalului care decisese arestarea, alcatuita din Emilia Dumitrache (presedinte al sectiei penale), Rodica Neagu si Costica Dita (vicepresedinte al Tribunalului), s-a abtinut sa judece contestatia in anulare. Era vorba, practic, de acelasi complet care se pronuntase asupra arestarii preventive, astfel ca incompatibilitatea era evidenta.


Liberarea pe cautiune se judeca duminica


Miine, de la ora 10.00, la Judecatoria Focsani este programata sedinta completului condus de magistratul Marin Spinu, sedinta in cadrul careia se vor lua in discutie aspectele privind liberarea pe cautiune. Instanta va examina cererea, verificind daca sint indeplinite conditiile prevazute de lege pentru admisibilitatea in principiu a acesteia. Daca judecatorul constata ca sint indeplinite conditiile legale, stabileste cuantumul cautiunii si termenul in care cautiunea trebuie depusa. Aceasta trebuie sa fie de minimum 1.000 de lei, valoarea maxima fiind lasata la latitudinea instantei. Solutionarea cererii se va face ulterior, dupa ascultarea invinuitului, a concluziilor aparatorului, precum si cele ale procurorului. Indiferent de decizia instantei, va exista o parte nemultumita, fie Sararu, fie Parchetul, care va face recurs. Acesta trebuie judecat in termen de doua zile de catre un complet alcatuit din trei magistrati ai Tribunalului Vrancea.


Toti ochii pe Judecatoria Focsani


Atentia celor interesati direct sau indirect de cazul Sararu se muta, asadar, pe instanta care a dat, deja, o sentinta favorabila primarului din Mera, sentinta casata ulterior de Tribunal. Este vorba despre propunerea procurorilor de arestare preventiva, respinsa de judecatoarea Mihaela Corbu, pe considerente anulate uneori de completul de recurs. Cu privire la posibile influente in activitatea magistratilor, una din sursele noastre din sistem considera ca presiunea este destul de mare pe judecatori. "Nu cred ca se pune problema ca unii magistrati sa primeasca ordine directe, insa ca subordonat pe cale ierarhica poti avea uneori teama de a pune punctul pe «i», pentru ca la anumite intervale de timp ai nevoie de caracterizari, evaluari si calificative din partea sefilor", ne-a declarat sursa noastra, referindu-se la faptul ca Judecatoria Focsani este prezidata de Daniela Matache, sotia lui Iulian Matache, directorul Directiei Tehnice a Consiliului Judetean, condus de Marian Oprisan, liderul PSD, formatiune politica din care face parte si Gheorghe Sararu. Acesta va continua, probabil, sa uzeze si de alte cai de atac pentru a incerca sa scape de arest. Conform informatiilor noastre, Sararu ar putea fi transferat din arestul Politiei la Mindresti, in cursul zilei de joi, 19 iulie.


Oamenii legii, grijulii cu Sararu


Mai multi politisti si jandarmi vrinceni au facut ieri tot posibilul pentru ca reporterii sa nu-l poata fotografia pe primarul Sararu cu catuse la miini. Astfel, jandarmii de la tribunal au interzis accesul nostru in curtea interioara a instantei, intr-o zona in care, de altfel, se pot gasi destul de des persoane care nu ar avea acces. Discriminarea, la acest capitol, functioneaza din plin in ceea ce-i priveste pe jandarmii de la tribunal, condusi de Vasile Musca. Apoi, in conditiile in care infractorii acuzati de omor deosebit de grav sint scosi din sala de judecata pe usa principala, care da in sala pasilor pierduti, si nu se mai pune problema pericolului public, Gheorghe Sararu a fost scos pe o usa laturalnica din tribunal, oamenii legii fiind mai interesati ca primarul sa nu fie fotografiat decit sa asigure transportarea acestuia in siguranta in arestul Politiei. Este clar ca evacuarea din sala de judecata a celor arestati se face pe criterii care nu au nici o logica. Senzatia generala este ca persoanele publice sint protejate, in conditiile in care nici o lege din Romania nu prevede ca jandarmii si politistii sa vegheze mai mult la blitz-urile fotoreporterilor in loc sa fie preocupati de misiunile lor principale. La fel s-a intimplat si cind Sararu a fost scos din Parchet, in urma cu 10 zile. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.