Educație

VIDEO | Profesorii de educație fizică din Vrancea, față în față cu ministrul Cîmpeanu

Ziarul de Vrancea
25 aug 2022 6291 vizualizări

Subfinanțarea învățământului românesc duce la decizii uneori aberante.Pentru a coborâ mediile elevilor,Ministerul Educației a decis introducerea calificativelor la disciplinele “vinovate” de mărirea mediilor generale.Decizia are la bază sumele prea mari care sunt cheltuite pentru bursele elevilor merituoși.

Câțiva profesori de educație fizică și sport din Vrancea, însoțiți de senatoarea AUR Rodica Boancă, s-au întâlnit luni cu ministrul educației Sorin Cîmpeanu. La discuții au fost prezenți și secretarul de stat Sorin Ion, secretarul general Ioana Lazăr, secretarul de stat Gigel Paraschiv, directorul în Ministerul Educației Adrian Marius Bărbulescu, precum și consilierii Constantin Traistaru și Mihaela Rusu.

Profesorii vrânceni au solicitat întâlnirea cu ministrul Cîmpeanu în mai multe rânduri, inclusiv sindicatelor, ajutorul venind însă din partea AUR care a facilitat această discuție.

Cadrele au solicitat ministrului să lămurească statutul disciplinei educație fizică și sport în noua lege și au adus amendamente, motivand și necesitatea renunțării la calificativele de tip “Admis/Respins” sau A,B,C în evaluarea elevilor.

“Luând în considerare influența de netăgăduit a acestei discipline asupra stării generale de sănătate a elevilor  - este unica disciplină din planul de învățământ care are un asemenea efect benefic direct asupra organismului elevului -solicităm păstrarea statutului de disciplină școlară cu drepturi depline în trunchiul comun din planul cadru de învățământ, aceasta presupunând inclusiv menținerea notării de la 1 la 10 la Educație Fizică și Sport, această disciplină urmând să fie luată în calcul și la media finală, dar și ca probă de bacalaureat”, se arată în motivarea profesorilor vrânceni.

Cătălin Pîrlea, Florin Eufrosie, Mircea Lazăr și Mihaela Vlădescu sunt profesorii care au discutat cu ministrul Cîmpeanu timp de o oră pe marginea importanței și a statutului educației fizice și sportului în viitoarea lege a educației, propusă spre consultare până pe 24 august 2022. Ei au argumentat importanța menținerii notării din numeroase cauze, principalele tinând de motivarea elevilor, urmărirea progresului acestora și realizarea unei prime selecții pentru performanță.

“Notele îi motivează, îi țin mai aproape pe elevi de școală. Va exista o discordanță pentru că unele materii vor avea note, iar altele calificative”, a precizat senatoarea Rodica Boancă, profesor de limba și literatură română de profesie și membră în comisia de învățământ.

Burse mai putine, prin scaderea mediilor elevilor

Ministrul Cîmpeanu, declarat mare iubitor al activității fizice, a precizat că educația fizică va rămâne în planul cadru, dar că notarea se va realiza cu calificative de tip Foarte Bine, Bine, Suficient și Insuficient, așa cum este prevăzut și la alte discipline precum educație muzicala, desen și religie.  “Educația fizică și sportul reprezintă o disciplină extrem de importantă care trebuie păstrată întrunchiul comun și care trebuie să aibă mai multe ore ca până acum. La planul cadru se adaugă curriculum la decizia școlii și veți avea posibilitatea să atrageți copii prin acesta. Îmi doresc să dispară cu totul din școală acele interese care sunt ale altor persoane decât ale copiilor,  “ a afirmat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Cât privește notarea, reprezentanții ministerului au acuzat notele foarte mari la disciplinele din aria curriculara Arte și Educație fizică și sport, note care cresc mediile generale elevilor de gimnaziu. Urmarea? Un număr mai mare de burse școlare de merit acordate elevilor.

“Mă cheamă într-o zi în cabinet și mă întreabă (n.r.ministrul )care este procentul de excelență în România. 3% zic. Știți câți ar trebui să ia bursă de performanță în învățământul gimnazial și liceal? Peste 50% că au medii peste 8,50, potrivit datelor centralizate la nivel național. Ori, vedeți, suntem la PISA pe ultimele locuri și dincoace suntem campioni. Mi-ar plăcea să fie așa. Dar s-a întâmplat umflatul acesta cu pompa în tot învățământul gimnazial, ” a explicat directorul din Ministerul Educației, Adrian Marius Bărbulescu, luni 22 august 2022 la întâlnirea cu profesori de educație fizică și sport din Vrancea .

Prin urmare, acordarea notelor mari cu scopul încurajării și stimulării practicării exercițiilor fizice, s-a întors acum ca un bomerang asupra profesorilor și generațiilor noi de elevi.

Cu alte cuvinte, reprezentanții Ministerului Educației au concluzionat că numărul de burse de merit acordate elevilor este mult prea mare, sumele cheltuite pentru acestea sunt peste așteptările lor și au decis introducerea calificativelor la disciplinele pe care le considerau “raspunzatoarea” de creșterea mediilor generale, acestea nemailuandu-se în calcul.

Ministerul uită, însă, că s-a ajuns aici din cauza unei decizii eronate a aceluiași for, care a luat hotărârea, cu ani înurmă, ca la media de admitere în liceu să conteze și media generală din gimnaziu. De aici a apărut și presiunea părinților și a elevilor asupra notelor.

   “Așa cum dumneavoastră țineți la propunerea dumneavoastră și eu țin la propunerea mea. O să vedem în parlament când se va dezbate și se va decide”,  a afirmat la finalul întâlnirii ministrul Sorin Cîmpeanu. (Antonia Gurău)

Citiți și: VIDEO | Fără note la sport începând de anul viitor.Profesorii sunt nemulţumiţi: Vor fi mai mulţi în baruri

Adio note la sport. Din 2023, toţi elevii vor primi calificative la educaţie fizică. O decizie care îi nemulţumeşte pe profesorii de specialitate.

 

Ei cred că măsura gândită la ministerul Educaţiei va îngropa sportul, care va deveni oră de pauză sau de socializare, mai ales la liceu. Elevii, însă, sunt de părere că în acest fel, presiunea notelor va mai scădea.

"Bine", "suficient" sau "insuficient". Doar așa vor mai fi evaluați elevii la gimnastică, rezistență, joc de echipă, viteză sau orice altă probă sportivă, începând din anul școlar. 2023 2024 altfel spus, media la sport nu va mai contat deloc în calculul mediei anuale de la gimnaziu și liceu. Decizia se regăsește în proiectul final al noii legi a educației, care va fi prezentat în Guvern. În câteva zile.

"În momentul în care elimini notarea de la 1 la 10 și introduci calificative, trebuie să te aștepți la o diminuare a importanței rolului educație, fice și sportului în ceea ce privește învățământul", spune Florin Eufrosie, profesor de sport.

"Dacă rămâne aceast acest sistem de notare calificative, vor fi mai mulți în baruri decât la orele de sport", a spus, la rândul său senatorul AUR Rodica Boancă.

Propunerea de a înlocui notele de la educație fizică cu un set de calificative vine din partea reprezentanților elevilor, care spun că sportul trebuie făcut de drag și nu de frica notelor.

Vor fi mai multe ore de sport, dar investiții tot puține. Asta în condițiile în care acolo unde există, sălile de sport din școli abia dacă oferă o saltea. Terenurile de fotbal înseamnă deseori doar un perimetru de asfalt cu două porți. 

Între timp, în clasamentele europene, România rămâne pe primele locuri la obezitate infantilă. Statistici făcute după pandemie arată că aproape 40 % dintre copii au probleme de greutate.

Text informații + VIDEO:antena3.ro

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.