Educație

VIDEO | Bacalaureat cu scandaluri. Lucrări rescrise din cauza unei greșeli a comisiei, subiecte postate pe internet în timpul examenului

Ziarul de Vrancea
30 iun 2023 2008 vizualizări
Scandal la Bacalaureat, după prima zi a probelor scrise. Foto: Getty Images.Credit foto:digi24.ro
Scandal la Bacalaureat, după prima zi a probelor scrise. Foto: Getty Images.Credit foto:digi24.ro

Examenul de bacalaureat de anul acesta a fost marcat de foarte multe controverse. Cel mai recent scandal este cel de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Capitală.În județul Vrancea conform precizărilor IȘJ un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. Acesta nu va mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Informare transmisă de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea privind desfășurarea probei E.c) din cadrul examenului de bacalaureat (Matematică/Istorie), sesiunea iunie - iulie 2023

La a doua probă scrisă a examenului național de bacalaureat, din sesiunea iunie-iulie 2023,  Matematică/Istorie,din cei 2055 de candidați înscriși, au fost prezenți 1988, seria curentă și seriile anterioare, 67 fiind absenți.

Un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. Acesta nu va mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Subiectele și baremele de evaluare și notare vor fi publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Miercuri, 28 iunie, candidații vor susține proba la alegere a profilului și a specializării.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 12:00.

Inspector Școlar General,

prof. Gabriela-Daniela Marchitan

Președintele Comisiei Județene,

Inspector Școlar General Adjunct,

prof. Daniel Gheorghe Gherasim

VIDEO:Stirile TVR Online

În cursul zilei de luni, 27 iunie 2023 la proba de limba și literatura română, la Colegiul Național Gheorghe Șincai, lucrările a 70 de elevi au fost anulate și toți acești copii ar fi fost puși să scrie de la capăt lucrarea, fără să se prelungească timpul necesar pentru această modificare.

Se pare că acolo a fost o greșeală din partea comisiei. Membrii comisiei nu au fost mulțumiți de felul în care era scris titlul lucrării care nu se încadra pe două rânduri. Au luat decizia ca toți elevii să rescrie lucrările de la capăt. Este o anchetă în desfășurare la acest colegiu.

Un alt scandal este la Caraș-Severin unde se pare că subiectele s-au ”scurs” pe internet în timpul examenului.

Cea mai mediatizată suspiciune de fraudă este cea legată de căutările pe internet după cuvinte din cerințele subiectului picat la Bacalaureat, la Limba română, înainte ca proba să înceapă.

Text informații:stiri.tvr.ro

Citiți și: VIDEO | Scandal în timpul Bacalaureatului. Subiectele au fost postate în timpul examenului pe un grup de WhatsApp de elevii din clase

Examenul de Bacalaureat din acest an este sursa mai multor scandaluri, chiar după prima probă, cea la Limba Română.

În mai multe licee din țară a apărut suspiciunea de fraudă, după ce, pe un grup de WhatsApp, cu peste 500 de membri, subiectele au fost postate de elevii aflați în clase, care au primit apoi rezolvările de la prieteni, după ce aceștia au căutat răspunsurile pe net. Ministrul Educației a anunțat o anchetă.

Așa arată un mesaj postat, cel mai probabil, pentru un candidat aflat chiar in timpul probei de Limba Română.

Foto:stirileprotv.ro

Grupul este închis. Vorbim de un link către o aplicație unde deja a început rezolvarea subiectelor, pe care cei aflați cu foaia în mână le-au pozat și le-au trimis cunoscuților.

Reamintim că orice încercare de fraudă, prin orice mijloace, atrage eliminarea din sesiunea curentă și interdicția de a participa la următoarele două sesiuni de Bacalaureat.

Ministrul Educației a anunțat anchete care pot avea consecințe grave.

Ligia Deca, ministrul Educației„Înlocuirea comisiei, cercetare disciplinară pentru cei care se dovedește că au făcut publice subiectele. Vom lua toate măsurile disciplinare pentru că astfel de abateri de la regulament să nu se mai întâmple”.

Pe de altă parte, administratorii dex-online precizează că aproape 100 dintre căutarile sintagmei „de bună seamă", pentru care trebuia găsit un sinonim, au fost înainte de ora 10 (inclusiv câteva înainte de ora 6). Ceea ce ridică suspiciunea că subiectele au fost aflate înainte ca ele să ajungă la unii elevi.

Informațiile despre posibile furturi au ajuns, evident, și la alți elevi care au dat marți proba la Matematică.

Între timp, membrii comisiei de examen de la Liceul Șincai din capitală sunt acuzați de exces de zel.

În plus, mai multor elevi le-au fost anulate lucrările, deoarece supraveghetorii au considerat că au încercat să lase un semn, ca texele să fie recunoscute și favorizate la corectare.

În acest context, oficialii au în plan un sistem de punctare a profesorilor, în funcție de performanță.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Așteptăm de la specialiștii de la minister, echipele de lucru să venim și cu criteriile de performanță pentru a introduce pe lângă salarizarea corectă și justificată pe care o solicită dascălii, să aducem și criteriile și să implementăm reforma în sistemul de educație”.

Bacalaureatul continuă miercuri, cu proba opțională.

Text informații:stirileprotv.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.