Educație

VIDEO | 38 din candidații din județul Vrancea înscriși la examenul de bacalaureat sesiunea iunie - iulie 2023 au absentat la prima probă

Ziarul de Vrancea
28 iun 2023 1558 vizualizări

Știrea a fost transmisă în informarea transmisă luni 26 iunie 2023 la ora 15:23, de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea privind desfășurarea primei probe scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2023

Informare privind desfășurarea primei probe scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2023

La prima probă scrisă a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2023,  Limba și literatura română, au fost prezenți 1989 de candidați - seria curentă și seriile anterioare, 38 fiind absenți. Au fost înscriși pentru susținerea acestei probe 2027 de candidați.

Examenul s-a desfășurat în condiții optime, nu au existat cazuri de elevi eliminați.

Subiectele și baremele de evaluare și notare vor fi publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Celelalte probe se vor desfășura conform următorului calendar:

Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 12:00.

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

Inspector Școlar General,

prof. Gabriela-Daniela Marchitan

Președintele Comisiei Județene,

Inspector Școlar General Adjunct,

prof. Daniel Gheorghe Gherasim

Citiți și:VIDEO | A început Bacalaureatul! Absolvenții de liceu au susținut proba la Limba română. Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu - subiectul cu cea mai mare miză!

Absolvenții claselor a XII-a au susținut luni examenul la Limba și literatura română. Particularitățile unui text narativ de Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu a fost subiectul al treilea de la profilul Real, iar la Uman cerința a fost caracterizarea unui personaj dintr-o operă la alegere, de aceiaşi autori. La sesiunea de vară din acest an s-au înscris peste 130.000 de elevi, dintre care 16.000 din promoţiile anterioare.

VIDEO:Stirile TVR Online

Elevii par mulțumiți de nivelul de dificultate pe care l-au avut subiectele în acest an.

La subiectul al treilea, unde este cel mai mare interes și cea mai mare miză, este vorba despre Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Subiectul al III-lea: particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Profil Uman - Caracterizarea unui personaj aparținând unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

VIDEO:Stirile TVR Online

Nu au fost înregistrate disfuncționalități în centrele de examen, a detaliat pentru TVR Info Florin Lixandru, preşedintele Comisiei Naţionale de Bacalaureat şi secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

VIDEO:Stirile TVR Online

Probele scrise din prima sesiune a Bacalaureatului 2023 se desfășoară în perioada 26 - 29 iunie, în 464 de centre.


Probele scrise sunt programate astfel:

* luni - Limba şi literatura română

* marţi - proba obligatorie a profilului (discipline în funcţie de profil: Matematică şi Istorie)

* miercuri - proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie)

* joi - Limba şi literatura maternă pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale.

VIDEO:Stirile TVR Online

Conform Ministerului Educaţiei, s-au înscris pentru susţinerea acestor probe în prima sesiune peste 130.500 de candidaţi.

"Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare", se explică în comunicat.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen de ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare - stick-uri de memorie, telefoane, tablete). Este interzis, totodată, accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

"Candidaţii surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat", a transmis ministerul.

Rezultatele iniţiale vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 12,00, în centrele de examen şi online http://www.bacalaureat.edu.ro/, contestaţiile putând fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 - 18,00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială prin creştere sau descreştere.

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie, în centrele de examen şi online http://www.bacalaureat.edu.ro/.

Pntru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, mai multe condiţii, respectiv:

- recunoaşterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;

- susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;

- obţinerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puţin 6.

Conform unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale candidaţilor din judeţul Călăraşi vor fi evaluate digitalizat, în cadrul unui program-pilot derulat de Ministerul Educaţiei.

Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie publică subiectele şi baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15,00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

În perioada alocată probelor scrise, între orele 8,00 - 16,00, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi de organizare.

Ghidul informativ poate fi consultat pe pagina de internet: edu.ro.

Text informații:stiri.tvr.ro

Vizionați și:VIDEO | Subiectele la Limba română de la Bacalaureat 2023 au fost publicate

VIDEO:Antena 3 CNN

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.