Educație

Vești proaste pentru elevii vrânceni nemulțumiți de repartizarea la Evaluarea Națională. Condițiile în care se pot transfera la alt liceu

Ionel Sclavone
4 sep 2023 2136 vizualizări
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Vești proaste pentru elevii vrânceni nemulțumiți de liceul la care au fost repartizați după Evaluarea Națională, în acest an. Ei nu se vor putea transfera la alte școli mai bune până nu vor finaliza clasa a IX-a. Reglementările în vigoare permit transferul doar la alte licee unde media de admitere este echivalentă cu cea obținută de elev la Evaluarea Națională.

Elevii nemulțumiți de liceul la care au fost repartizați în funcție de nota obținută la Evaluarea Națională, nu se vor putea transfera, la o altă unitate de învățământ mai bună. Acest lucru va fi posibil doar la finaluzarea clasei a IX-a, în anumite condiții.

Reglementările sistemului de educație permit transferul elevilor de clasa a IX-a doar la licee la care media de admitere este echivalentă cu cea a solicitantului. Transferul elevilor la alte unități școlare este reglementat de Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Conform documentului, „elevii din clasa a IX-a se pot transfera în timpul anului școlar numai dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis (...), doar în situații medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale județene/a municipiului București, acolo unde există, sau a documentelor medicale justificative, și în situațiile excepționale prevăzute la art. 144 alin. (4), în limita efectivelor maxime la clasă, stabilite de lege”.

Transferurile se efectuează, de regulă, în perioada vacanțelor școlare.

Ce se întâmplă la transferul din clasa a X-a

În schimb, transferul la un liceu mai bun va fi permis, la finalul clasei a IX-a, cu condiția ca elevul să fi obținut o medie școlară cel puțin egală cu cea a ultimului admis în clasa în care dorește să ajungă. Pe de altă parte, există și restricții, legate de numărul maxim permis de elevi într-o clasă de curs.

 „…în cadrul învățământului liceal, elevii din clasele a X-a – a XII/XIII-a se pot transfera, de regulă, dacă media lor din ultimul an este cel puțin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul”, prevede regulamentul care făceam referire mai

Mai mult, în cazul în care se dorește schimbarea profilului sau a specializării, el trebuie să promoveze și examene de diferență, în funcție de specificul programei educaționale. Regula este valabilă și în cazul de la învățământ cu frecvență redusă care se transferă la cel cu frecvență normală sau invers.

Examene de diferență vor da și elevii din învățământul profesional și tehnic dual care se transferă în la alte forme de învățământ care nu au caraceristicile acestei forme de organizare, dar și Elevii din învățământul liceal, profesional și postliceal care se transferă în învățământul profesional și tehnic dual.

Conform regulamentului, desfășurarea examenelor de diferență are loc, de regulă, în perioada vacanțelor școlare.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.