Educație

Rezonanțe după ediția 2023 a Târgului de carte Focșani. Târgurile de carte, o importantă formă de circulație a culturii

Costică NEAGU
14 nov 2023 1343 vizualizări

,,Nu e cultură absolvirea manualelor didactice de către mulți premianți ai liceelor noastre. Cine se mărginește la mecanismul strict didactic al manualelor școlare, rămâne în afara lumii auguste a culturii”. (Mihail SADOVEANU Mărturisiri)

 

Limbajul articulat, comunicarea umană, s-au născut din necesitatea omului de a transmite urmașilor experiența de viață și de a prelungi memoria. Astfel, generațiile care au urmat, n-au mai luat-o de la capăt... Scrisul a fost și este o formă de tezaurizare a civilizației și a culturii umanității, iar Biblioteca este Templul culturii umanității unde se regăsesc cele mai luminate idei ale lumii din toate timpurile.

Modernizarea formelor pe care le-a luat cartea ca suport al obiectului de cultură (tăblițe de argilă, papirusuri, hârtie) a mers în același pas cu modernizarea tiparului, ceea ce a avut ca rezultat creșterea amețitoare a producției de carte și ieftinirea produsului. Ieftinirea a creat impresia că oricine poate produce o carte dacă are bani, iar piața cărții a fost invadată de produse îndoielnice, zdruncinând serios încrederea cititorului în valoarea cuvântului tipărit!

*

În perioada 26-29 octombrie a avut loc la Focșani ediția 2023 a Târgului de carte, organizat sub semnul: Anul Cultural ,,Dimitrie Cantemir” și Anul Bibliotecarului în Vrancea.

Este evident pentru oricine că cele două simboluri culturale care durează ,,un an”, au apărut pe programul Târgului de carte de la Focșani ca o etichetă pusă și pregătită în pripă!

Tot la fel de evident este efortul organizatorului – Biblioteca Județeană ,,Duiliu Zamfirescu” –, de a trece peste unele ,,slăbiciuni/neîmpliniri”, care oglindesc în fapt, atitudinea întregii comunități vrâncene și chiar naționale, față de lectură, în general și față de carte, în special. Acest tip de activitate cere un efort financiar considerabil din partea organizatorilor. Asigurarea unor condiții minime (cazare, masă) editurilor participante, organizarea unor activități preliminare de promovare (conferințe, simpozioane) și testare a pieții de carte cu întâlniri ale bibliotecii cu editori și autori, cu presupușii cititori.

Marketingul cultural funcționează după legi specifice, iar biblioteca, școala, editurile, entitățile nonguvernamentale locale trebuie activizate în permanență.  

Mehedinți spunea că ,,Școala este unitatea de măsură a valorii relative a statelor și popoarelor”, iar pentru orice eșec, indiferent de domeniu, ,,școala e de vină”. Cele două aserțiuni par să fie în ușoară contradicție, dacă nu luăm în considerație pilonii educației: școala, familia, comunitatea (societatea), la nivel micro și macro, și nu urmărim activizarea permanentă a acestora.

,,Târgurilede carte din toată lumea, au ca obiectiv principal marketingul – ,,ansamblul activităților, procedeelor prin care producțiacartea –, este  orientată și adaptată cererilor prezente și viitoare ale consumatorului – lectorul, pentru satisfacerea integrală, la timpul și locul dorit, cu mărfurile cerute de acesta, în condițiile rentabilității întreprinderii producătoare sau comerciale”.

Pentru ca târgurile de carte să-și atingă obiectivul principal, se cere educarea prealabilă și continuă a consumatorului de lectură (copil, tânăr, adult, bătrân) și un mare consum de resurse.

Dascălii din toată lumea știu că este mult mai important să trezești gustul/dragostea pentru lectură (să nu se culce niciodată până nu citește 5-10 pagini), decât să-l înveți să citească.

Biblioteca Județeană ,,Duiliu Zamfirescu”, Vrancea are slujitori pasionați de lectură, de munca lor, care organizează multiple activități de promovare a cărții: Concursul de creativitate ,,Oana-Diana Renea”,  ajuns la a XII-a ediție, expoziții de carte, cercuri de lectură, proiecte culturale și științifice etc. Pentru ca acest efort să nu fie sisific, se cere imperios să se extindă paleta de activități, dar mai ales să se extindă cercul de colaboratori: biblioteci publice orășenești și sătești, școli și licee, profesorii pasionați de lectură – adevărații vectori culturali –, instituții, asociații și fundații de cultură din județ și de la nivel național etc. Prin aceste colaborări, Biblioteca și ISJ să urmărească și aspectul pragmatic al colaborării prin parteneriate în care dascălii să primească punctaje care să-i ajute la dosarul pentru obținerea gradației de merit.

Credem că orice Târg de carte trebuie pregătit continuu prin activități preliminarii, pe tot timpul anului prin: organizarea de întâlniri ale bibliotecarilor, cititorilor, publicului larg cu șefii editurilor importante sau care vor să vină la târg. Întâlnirile cu scriitori consacrați, cu personalități cunoscute, ar atrage lectorii și ar stimula achiziția de carte. Acest lucru le-ar permite acestora să-și orienteze planul editorial după cerințele pieții de carte.

S-a văzut cu ochiul liber cum activitățile cu participarea unor personalități recunoscute (Gheorghiță Geană, Varujan Vosganian, Adrian Cioroianu, Liviu-Ioan Stoiciu, Mihai Gheorghiu, Ionuț Nistor etc.) au atras atenția, au trezit curiozitatea și poate că au mărit și numărul cumpărătorilor.

Trebuie promovată cartea și bibliografia școlară, deoarece acolo este bazinul cel mai important al cititorilor din orice țară.

Dacă nu facem o educație în spiritul valorii autentice, tinerii cititori vor cădea în plasa cărților de valoare îndoielnică, iar cultura lor va fi doar o spoială care se uită a doua zi după examen sau după concurs.

Credem că nu e de ajuns ca editurile să vină doar cu ,,vânzătorii” de carte. Eu însumi am solicitat unei edituri să-mi pună la dispoziție o listă completă cu lucrările aflate în stoc, pentru ca să o promovez studenților, știind că editura respectivă a tipărit lucrări pe care le-am recomandat ca bibliografie la disciplina pe care o predau la facultate, dar acum nu se aflau în stand. Îmi propusesem chiar o întâlnire a studenților cu doamna de la stand, care spunea că-i profesoară, dar răspunsul la propunerea mea nu a fost cel așteptat!

*

Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți” a propus Bibliotecii o colaborare inedită efectuată în cadrul ediției actuale a Târgului de carte: Organizarea comemorării poetului Dumitru Pricop la 80 de ani de la naștere și lansarea, cu această ocazie, a antologiei ,,Dumitru PricopPatimile poetice”, Ed. Terra, Focșani, 2023. Întrucât perioada Târgului de carte a coincis și cu Sfântul Dumitru – ziua Școlii Gimnaziale ,,Dumitru Pricop” din Negrilești, considerăm că activitatea a atins mai multe obiective: instructive și educative atrăgând toți factorii educației – școala, familia, comunitatea prin: vizitarea Casei Memoriale ,,Dumitru Pricop”, a Colecției etnografice și a Cercului de țesături tradiționale. S-a făcut un Te Deum și s-a prezentat un mic și emoționant recital de cântece și poezii la bustul poetului, apoi s-a vizitat școala și s-a prezentat un mic spectacol de elevii școlii.

Lansarea antologiei amintite s-a făcut cu participarea Editurii Terra și a celor care au făcut comunicările științifice cu ocazia simpozionului organizat la 21 mai (Nicolai Taftă, Sterian Vicol, Constantin Marafet, Valeriu Anghel, Costică Neagu).

A fost evocată figura poetului de către foști colegi, foști elevi și prieteni (Gheorghiță Geană) sau de profesori de la alte școli (Constantin Macarie) etc.

Cu această ocazie, Asociația a oferit bibliotecii școlii, bibliotecii publice și Casei memoriale câte trei exemplare din cartea lansată, a oferit câte un exemplar fiecărui dascăl, câte un exemplar invitaților și a ,,vândut” peste 30 de exemplare.  

Toate acestea s-au petrecut în prezența comunității locale (prof. Ion Văsuian, primarul comunei, Preot paroh Culiță Ichim etc.), a cadrelor didactice de la Școala Gimnazială ,,Dumitru Pricop”, membri ai familiei Pricop, a elevilor și părinților.

Prin opiniile prezentate mai sus, am dorit să mulțumim Bibliotecii Județene ,,Duiliu Zamfirescu” pentru deschiderea de care a dat dovadă de fiecare dată în colaborarea cu Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți”, am dorit să atragem atenția ce rezervor imens de resurse îl reprezintă școala, care trebuie atrasă și activizată și prin pârghii oficiale și administrative, în munca de cultivare a lecturii și de circulație a culturii și cărții.

De asemenea, dorim să atragem atenția comunității județene că orice act cultural cere un mare consum de resurse umane, financiare și materiale, iar accesul la puținele stipendii pe care le oferă județul ar trebui să se facă în condiții egale de eligibilitate.    

Costică Neagu, Președintele  Asociației Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți”

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.