Educație

VIDEO | Greva profesorilor se suspendă, anunță sindicatele

Ziarul de Vrancea
13 iun 2023 1136 vizualizări

Greva din învățământ se suspendă. Sindicate: Nu ar fi avut loc această grevă, dacă în ianuarie Guvernul venea cu soluții (...) Politicienii care îndrăznesc să nu respecte deciziile se sinucid politic

Profesorii au luat decizia suspendării grevei generale. Decizia a fost condiţionată de specificarea clară în ordonanţa de urgenţă că salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, care reprezintă 23% din maximumul grilei de salarizare din sistemul public şi de acordarea primei tranşe de majorare salarială - 50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării de la 1 ianuarie 2024.

VIDEO:Stirile TVR Online

Sindicate: Am luat decizie după consultarea liderilor județeni. Cu siguranță mai sunt nemulțumiți, oameni care consideră că am trădat, nu am trădat cu absolut nimic

Liderii FSLI și FSE „Spiru Haret” au ieșit la declarații, după anunțul că greva generală se va suspenda dacă Guvernul publică în Monitorul Oficial ordonanța de urgență cu modificările convenite.

Simion Hăncescu (FSLI): Din 57 de lideri din teritoriu, 51 au spus ca intră la clasa, 6 au spus că nu.

Marius Nistor (FSE „Spiru Haret”): Din 49 de organizații doar trei s-au abținut cu privire la revenirea la clasă. Politicienii care îndrăznesc să încalce ce și-au asumat acum printr-un act normativ se sinucid politic, anul viitor este an electoral, vom fi cu ochii pe ei...

Simion Hăncescu (FSLI): Am fost acuzați că suntem trădători. Nu, noi am luat decizia de suspendare fiind mandatați de liderii sindicali. Mai sunt oameni nemulțumiți, care consideră că am trădat. Nu am trădat cu nimic.

Cărbunaru: Creşterea de 50% din grila de salarizare pentru profesori este trecută în corpul OUG

Acordarea primei tranşe de 50% din creşterea salarială în învăţământ prevăzută de noua lege a salarizării de la 1 ianuarie 2024 este cuprinsă în textul ordonanţei de urgenţă care va fi publicată în Monitorul Oficial, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Precizările vin după ce sindicaliştii din Educaţie reclamaseră anterior că prevederea privind creşterea cu 50% nu se regăsea în textul proiectului de ordonanţă pus în dezbatere, ci doar în nota de fundamentare.

Condițiile impuse pentru suspendarea grevei

În urma consultării liderilor organizațiilor din țară, sindicatele au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

- acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată, se menţionează într-un comunicat comun al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Ce oferă Guvernul

Ședință de guvern. Ciucă: Vom adopta OUG cu elementele de conținut așa cum au fost ele agreate cu sindicatele

Cea mai recentă ofertă a Executivului aduce salarii mai mari cu 25% pentru angajații din învăţământ de la 1 iunie anul acesta, prime anuale și o tranșă de 50% din creșterea pe noua grilă, de la începutul anului viitor.

Sindicatele din învățământ vor anunța luni dacă încetează greva. A fost pusă în consultare publică o nouă ordonanță de urgență cu măsuri salariale pentru personalul din educație

"Proiectul actului normativ, de la premier am înţeles că va fi pus astăzi (duminică, n.r.) în dezbatere publică. Colegii îl vor putea vedea, vor cunoaşte conţinutul şi ne vom pronunţa mâine (luni, n.r.), la ora 10:00. Am cerut acolo ceea ce ştiţi şi dumneavoastră foarte clar. Au fost nişte cerinţe minimale. Una dintre ele încă nu a fost îndeplinită. Am cerut să se achite în totalitate tot ceea ce înseamnă creşterile salariale pe viitoarea grilă de salarizare în cursul anului 2024. Aici răspunsul Guvernului a fost că se acordă prima tranşa în 2024, la 1 ianuarie, cealaltă urmând să fie acordată în 2025. Aşa că, este logic să primească colegii noştri proiectul actului normativ şi, în funcţie de conţinutul acestuia, ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care îl vom comunica. Până atunci greva continuă", a spus Nistor duminică, la ieşirea de la consultările de la Guvern.

Proiectul de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Muncii prevede că, începând cu data de 1 iunie 2023, se majorează salariile de bază ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcţie.

De asemenea, cu aceeaşi sumă se majorează salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, prei care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ.

În ceea ce priveşte salariile personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, acestea cresc cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie.

Majorările salariale vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei. Impactul asupra bugetului de stat, în anul curent, va fi de - 2.705.505 lei.

Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023.

Citiți și postarea ctivată pe contul de facebook Ministerul Educației - RomâniaA fost publicată, în consultare, Ordonanța de urgență a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat, prin care se va acorda o creștere medie de peste 25% a salariilor pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar.

- Precizăm că suma prevăzută în textul ordonanței asigură, începând cu 1 iunie, o creștere medie, pentru personalul didactic, de peste 25% față de nivelul salariilor din luna mai 2023.

- Procentual, cele mai mari creșteri sunt pentru debutanți.

- Mai jos, câteva exemple de calcul

:

Citiți și:Greva profesorilor se suspendă, anunță sindicatele. Decizia, condiționată de o OUG pentru salariul debutantului și de acordarea primei tranșe de majorare salarială de la 1 ianuarie 2024 

UPDATE: GREVA generală din învățământ se suspendă, anunță Federațiile sindicale din Educație. Decizia sindicatelor este condiționată de includerea in Ordonanța de Urgență ce urmează să fie adoptată de Guvern a prevederilor referitoare la salariul debutantului și de acordarea primei tranșe de majorare salarială de la 1 ianuarie 2024

"Federația Sindicatelor Libere din Invățămant și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în sedința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

 - principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

-   acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevazută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

 

În situația în care în textul noii legi a salarizarii nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată", se arată într-un comunicat al Federațiilor sindicale.

Ce prevede proiectul de OUG privind salarizarea profesorilor - forma anunțată de Ministerul Educației

Art.I

La Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, Anexa I Cap.I lit.A se modifică și se înlocuiește cu anexa la prezenta ordonanță de urgență.

Art.II

La articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, după alineatul (1.1 ) se introduc trei noi alineate, alin. (1.2) - (1.4) cu urmatorul cuprins:

(1.2) Incepand cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozitiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza ale personalului care ocupa funcțiile prevăzute in anexa nr. I, Cap. I lit. A la aceeasi lege se stabilesc la nivelul salariilor de baza prevazute de aceasta lege pentru anul 2022.

(1.3) Incepand cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozitiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza aflate in plata pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare precum si pentru celelalte categorii de functii prevazute in anexele la Legea-cadru nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, si care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educatiei nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si care isi desfasoara activitatea in sistemul national de invatamant, se majoreaza cu suma de 1300 de lei fiecare.

(1.4) Incepand cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozitiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza stabilite potrivit alin.(1^1) pentru personalul nedidactic din sistemul national de invatamant se majoreaza cu suma de 400 de lei fiecare. Aceasta suma se acorda si pentru personalul nedidactic incadrat la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Art. III

In aplicarea art. II, la stabilirea cuantumului brut salariilor de baza ale personalului, aferent lunii iunie 2023, se are in vedere aceasta luna, in integralitate.

Art. IV

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.53/2023 pentru stabilirea unor masuri privind salarizarea personalului din sistemul national de invatamant de stat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 487 din 1 iunie 2023 se abroga.

Stirea inițială: 

Zi decisiva pentru greva profesorilor, dupa ce Guvernul a plusat si a lansat o oferta ceva mai generoasa, la finalul a trei saptamani de greva generala in invatamant. Sindicalistii au cerut ragaz pentru consultarea cu liderii din teritoriu si urmeaza sa anunte, in cursul acestei zile, daca renunta la greva.

"Am cerut ceea ce stiti si dumneavoastra foarte clar. Au fost niste cerinte minimale. Una dintre ele inca nu a fost indeplinita. Am cerut sa se achite in totalitate tot ceea ce inseamna cresterile salariale pe viitoarea grila de salarizare in cursul anului 2024. Aici raspunsul Guvernului a fost ca se acorda prima transa in 2024, la 1 ianuarie, cealalta urmand sa fie acordata in 2025. Asa ca, este logic sa primeasca colegii nostri proiectul actului normativ si, in functie de continutul acestuia, ne vor da un raspuns pana maine, raspuns pe care il vom comunica. Pana atunci greva continua", a spus Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", duminica, la iesirea de la consultarile de la Guvern.

 Informarea sindicatelor din Educatie cu privire la oferta Guvernului

"In data de 11.06.2023 am avut o intalnire cu reprezentantii Guvernului (prim-ministrul Nicolae Ciuca, ministrul educatiei Ligia Deca, ministrul muncii, Marius Budai si secretarul general Marian Neacsu). La intalnire a participat si presedintele PSD, Marcel Ciolacu. Federatiile sindicale s-au prezentat la discutii cu delegatii extinse formate si din lideri ai sindicatelor teritoriale.

Mentionam ca ultima oferta a Guvernului este:

- 25% crestere salariala medie de la 1 iunie, pentru personalul didactic, prin modificarea OUG 53/2023;

- 1500 de lei acordati pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic si didactic auxiliar (anual, pana in 2027);

- 500 de lei acordati pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul nedidactic (anual, pana in 2027);

- Emiterea unei ordonante de urgenta, care va avea in continutul ei principiul potrivit caruia salariul profesorului debutant va fi cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic, iar grila negociata cu reprezentantii Ministerului Educatiei, la solicitarea prim-ministrului, sa fie aplicata in doua transe.  Prima transa de 50%, care va fi diferenta dintre salariul maxim al fiecaruia prevazut de noua lege de salarizare si salariul aflat in plata la 31 decembrie 2023, majorare care se va aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2024.

 

In urma discutiilor de astazi de la Guvern, Executivul s-a angajat ca astazi proiectul de ordonanta de urgenta va fi pus in dezbatere publica pentru a putea fi consultat de toti membrii de sindicat aflati in greva, iar pana maine, la ora 10.00, federatiile sindicale trebuie sa dea raspunsul final daca accepta sau nu ultima oferta".

 

Sedinta de Guvern, la 11.30, cand ar urma sa fie adoptate actele normative privind salarizarea personalului din Educatie

 

Guvernul se reuneste, luni, incepand cu ora 11,30, intr-o noua sedinta in cadrul careia ar urma sa fie aprobate mai multe acte normative privind salarizarea personalului din Educatie. Duminica au fost puse in transparenta decizionala proiectele unor ordonante de urgenta initiate de Ministerul Muncii si Ministerul Investitiilor si Fondurilor Europene.

 

Pe tema cresterilor salariale din Educatie, ministrul Ligia Deca a precizat duminica, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, ca Executivul va garanta si faptul ca pe noua grila de salarizare, in viitoarea lege a salarizarii, se va pleca de la salariul mediu brut pentru debutant sau asistent universitar si ca prima transa care se va acorda din aceasta crestere va consta in 50% din crestere si va ajunge la cadrele didactice de la 1 ianuarie 2024.

Sursa:portalinvatamant.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.