Educație

“Curajul de a inventaria inteligența” | Cronică la volumul “Milionarul și alte povestiri“, al scriitoarei Oana Mihaela Savin

Ziarul de Vrancea
13 apr 2022 957 vizualizări

Cele opt povestiri ale scriitoarei Oana Mihaela Savin, din volumul “Milionarul și alte povestiri“, poartă pecetea unei scriitoare autentice care jonglează cu metaforele fără a avea nici un fel de îngrădire geografică.

De la tabieturile unui septuagenar englez comparabil cu Hagi Tudose din povestirea de început, ce dă și numele  volumului, până la Ghiță Zamfirescu, instruit în meșteșugul armelor, ca un Pristanda actual ce a prins un hoț la furat, cartea are un umor aparte, readus la lumină din vremuri trecute.

Scriitoarea respectă scrisul și nu se dă înapoi de a folosi cuvântul în toată puterea lui.

Descoperim în povestirea “Îl iubeam“  un întreg proces de pețire al unei jurnaliste, în care un puști care locuiește pe aceeași scară cu ea încearcă să îi facă cunoștință cu un alt jurnalist, tot vecin de scară. O poveste de iubire în care este inserat și un Cupidon modern.

Bucuria unui om care nu a avut copii și primește un tânăr în gazdă se transformă într-o obsesie pentru a fi numit tată, luându-și în serios rolul de părinte în povestirea “Fără tine acasă“.

Latura blândă, umană, a scriitoarei Oana Savin se regăsește în povestirea “O liră“, în care un cerșetor oferă celor două eroine o liră, pentru a lua un căruț din parcare și a căra electrocasnicul cumpărat. Găsim aici un motiv al luptei pentru a izbândi în viață - nu toate aspirațiile se îndeplinesc ușor, de multe ori piedici mărunte pot duce chiar la neîndeplinirea lor, și tot de multe ori primind ajutor exact din partea celor la care nu ne-am fi așteptat niciodată.

Umorul lui “Vancu”, un țăran venit la oraș pentru a-și cumpăra un telefon mobil, neapărat mare, neavând importanță că e de la Connex sau de la Dialog, ne trimite spre un Moromete modern, apropiat de eroul lui Marin Preda.

“Stare de urgență, pui! “ duce la “distanțarea socială“, egală cu vorbitul prin gard a două tinere prietene, comparabile cu babele care stau pe marginea șanțului și bârfesc toată ziua, o povestire încărcată cu mult umor rural de bună calitate.

“Milionarul și alte povestiri“ e o carte vie, mediile ei, clar colorate și  delimitate, funcționează excepțional pentru a ne face să comunicăm cu personajele Oanei Savin. Autoarea ridică cortina și ne lasă să privim spectacolul creației unei persoane , care, pe lângă meritul de a fi membră a Uniunii Scriitorilor din România, are și curajul de a inventaria lucid și autentic inteligența oamenilor simpli din popor fără a cădea în patetism.

Am avut bucuria să citesc o carte care mi-a descrețit fruntea, lucru pe care vi-l recomand și dvs.!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.