Educație

Sfântul Ilie Tesviteanul, aducătorul de ploi

Raluca Manolache
19 iul 2013 1743 vizualizări
Proorocul Ilie este unul din personajele cele mai fascinante din Vechiul Testament, cinstit de creştini în egală măsură cu sfinţii Noului Testament.

Considerat în mitologia populară ca sfântul care aduce ploaia, întrucât Biserica a rânduit cinstirea acestuia la mijlocul verii, la o dată pe care religiile antice o aveau deja ca zi de sărbătoare, viaţa sfântului Ilie este o pildă de înţelepciune din care, fiecare avem câte ceva de învăţat. Ştim că istoria poporului evreu este sinonimă cu religia acestuia şi geneza poporului evreu s-a făcut în jurul monoteismului pe care de la Moise şi până astăzi evreii îl cultivă oriunde se găsesc. Numai că, din când în când, evreii uitau Legământul lor cu Iahve şi părăseau monoteismul, adoptând religiile popoarelor vecine. În acel moment apăreau în mijlocul evreilor prooroci care le aminteau Legământul pentru a-i readuce la credinţa strămoşească. Ca şi astăzi, popoarele erau sensibile la modele laice şi religioase venite din afară şi cădeau tentaţiilor. Aşa făceau şi evreii, iar rostul proorocilor era să le amintească cine sunt şi de unde vin. Ilie a fost unul din acei prooroci. Pentru că mai marii evreilor nu l-au asculat, o secetă cumplită a lovit toate pământurile locuite de evrei, decimând oamenii şi animalele, Ilie retrâgându-se la râul Kerrit unde era hrănit în chip miraculos. Întrucât râul unde se găsea secase, acesta a mers la o văduvă din Sarepta Sidonului, căreia i-a cerut sprijin. Acesta este momentul cel mai pilduitor al descrierii Biblice, de unde aflăm că văduva din Sarepta Sidonului, care mai avea şi un copil, nu a ezitat şi i-a oferit proorocului singurele provizii disponibile în casă. Răsplata a venit prin faptul că făina şi uleiul văduvei nu s-au mai terminat până la sfârşitul secetei. Venind în zilele noastre, constatăm că noi nu trăim pe timp de foamete, supermarketurile sunt pline şi în acelaşi timp rar îndrăznim să fim generoşi ca văduva din povestea Biblică. Să nu uităm că rolul calendarului nu este unul generator de onomastice pentru festinuri habice, ci este unul pedagogic, pliduitor. Haideţi să fim generoşi ca văduva din Sarepta Sidonului şi să împărţim puţinul nostru cu cei care nu au avut şansa noastră şi fac parte din nefericiţii tranziţiei ! (Valentin MUSCĂ)  


La muţi ani celor 6.015 vranceni care se numesc Ilie!

La mulţi ani, Ilie! 6.015 vranceni poartă numele Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul, cunoscut drept Căruţaşul Raiului, cel care fulgeră şi trăsneşte.

 

Toţi aceştia îşi vor serba astăzi onomastica alături de cei dragi. Mai sunt însă şi persoane care vor sărbători pentru că au fost botezaţi Ilie, Iuliuţă, Iliuţa, Ilincuţa, Ilinca, etc. Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi ridicarea la cer a Sfantului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament, Sfantul Ilie este celebrat de creştini ca un mare făcător de minuni, protector al recoltelor şi aducător de ploi în vreme de secetă. Se spune că atunci cand fulgeră, Sfantul Ilie traversează cerul cu căruţa lui de foc pentru a ne ocroti. Numele Ilie în limba română provine de la numele ebraic Eliyah (Eliiah), ceea ce înseamnă „Al cărui Dumnezeu (El) este YHWH”. YHWH este numele propriu al lui Dumnezeu în Biblia ebraică. Potrivit tradiţiilor, de Sfântul Ilie se manâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere şi de struguri, nuci şi alune. Sf. Ilie este considerat şi patronul apicultorilor. În această zi, apicultorii recoltau mierea, activitate cunoscută sub denumirea de "retezatul stupilor". (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.