Educație

O profesoară vrea să-şi păstreze postul printr-un proces anti-discriminare

Ziarul de Vrancea
24 oct 2012 8678 vizualizări
Profesoara de franceză Verginica Bogdan, de la Colegiul „Edmond Nicolau”, a împlinit varsta de pensionare, însă doreşte să lucreze în continuare. Pentru că oficialii şcolari nu i-au aprobat prelungirea, profesoara a mers în instanţă, unde a cerut ca femeile să nu fie discriminate în raport cu bărbaţii pe piaţa muncii. În primă fază, instanţa a dispus ca profesorul să-şi continue activitatea pană la soluţionarea finală a cauzei. Între timp, pe postul acesteia s-a titularizat o altă profesoară

Profesoara Verginica Bogdan, de la Colegiul „Edmond Nicolau” din Focşani, a obţinut o prelungire a activităţii la catedră printr-o decizie a judecătorilor, în ciuda faptului că oficialii şcolii vor să o trimită la pensie. În urmă cu doi ani, alte două cadre didactice au obţinut soluţii favorabile în acest sens. Principala diferenţă este că atunci Legea Educaţiei, intrată în vigoare în luna februarie 2012, nu prevedea expres imposibilitatea continuării activităţii la catedră după varsta de pensionare. Pe de altă parte, mulţi dintre profesorii viitori pensionari trăiesc o adevărată dramă cand sunt obligaţi să renunţe la şcoală, la elevi, la activităţile didactice cu care s-au obişnuit, unii dintre ei, chiar şi de peste 30 de ani.

Profesorul de franceză Verginica Bogdan este cunoscută la Colegiul „Edmond Nicolau”, unde a predat la generaţii întregi, dar a adus şi recunoaştere şcolii prin premiile obţinute cu elevii săi. În cursul anului şcolar 2011-2012, a împlinit varsta legală de pensionare şi urma, după noua lege a Educaţiei, intrată în vigoare din 2011, să renunţe la catedră în favoarea pensiei. Profesoara a refuzat să se pensioneze la împlinirea varstei standard, deşi Inspectoratul Şcolar, presat de legea pensiilor, a scos postul la concurs încă de anul şcolar trecut. Noua titulară i-a acordat răgaz Verginicăi Bogdan încă un an, după ce IŞJ i-a oferit alt post în oraş. Toamna aceasta, titulara de drept a revenit la catedră, urmand ca Verginica Bogdan să-şi întocmească dosarul în vederea pensionării. Aceasta din urmă însă a refuzat, depunand chiar în primăvară o cerere pentru acordare de prelungire la catedră. În plus, exista deja un proces pe rol pentru menţinerea la catedră. Consiliul de Administraţie al Colegiului “Edmond Nicolau” i-a răspuns pe 11 iunie 2012 că solicitarea nu i se poate aproba întrucat noua lege a Educaţiei nu mai prevede posibilitatea prelungirii activităţii după împlinirea varstei de pensionare. “Doamna a depus o cerere pentru prelungire la catedră pe un post pe care oricum nu mai era titulară. Pe 11 iunie, Consiliul de Administraţie s-a întrunit special pentru acest caz şi i s-a emis o informare că i se încheie contractul de muncă pe data de 31 august 2012. Pe 27 august 2012 i s-a emis decizia de pensionare care i-a fost înmanată, a primit-o şi a scris pe ea “Refuz să o primesc”, ne-a declarat directorul Colegiului “Edmond Nicolau”, Gabriel Danielescu.

Procesul se judecă la Galaţi

Prin urmare, liceul s-a ales cu un proces, prin care profesoara a cerut suspendarea deciziei luate de Consiliul de Administraţie al Liceului în iunie, pană la finalizarea procesului de fond, care a avut termen luni la Curtea de Apel de la Galaţi, în fază de recurs. Asta după ce, prin pronunţarea din 20 septembrie 2012 instanţa a decis să admită “cererea de suspendare formulată de reclamanta Bogdan Verginica (…) pană la soluţionarea definitivă a dosarului pe fond”. Luni, Curtea de Apel a judecat recursul declarat de unitatea de învăţămant, dosar în care s-a dispus un nou termen la începutul lunii viitoare, din lipsă de procedură. Trebuie precizat că jurista care reprezintă colegiul nu ştia de termenul de luni, iar directorul Gabriel Danielescu a aflat de înfăţişarea din recurs de la redactorii Ziarului de Vrancea. “Acum am aflat de la dumneavostră. Noi aşteptam să ni se comunice data recursului, dar nu ne aşteptam să fie atat de repede, pe 22 octombrie, avand în vedere că documentele noastre au fost depuse cu trei zile înainte”, ne-a declarat directorul colegiului focşănean.

Şefa IŞJ: “Greşeală de procedură, să se descurce cum ştiu!”

Hotărarea instanţei de judecată pare una surprinzătoare pentru liceul focşănean, dar nu şi pentru conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Inspectorul general Vasilica Zaharia ne-a declarat că s-a interesat de istoricul acestui proces şi consideră că reprezentanţii liceului au greşit întrucat s-au grăbit să o pensioneze pe profesoară. “Doamna profesoară a depus la liceu o cerere de prelungire la catedră în anul şcolar 2010-2011, care nu i-a fost aprobată, fără justificare. Deşi la adresa profesoarei erau mai multe memorii ale părinţilor care cereau ca profesoara să fie înlocuită, acestea nu au fost depuse ca argumente la decizia Consiliului de Adminsitraţie al şcolii. Prin urmare, dumneai a caştigat în instanţă dreptul de a preda la catedră pană anul şcolar trecut. Contractul de muncă se încheia la 31 august 2012, dată după care liceul ar fi trebuit să ia act de încetarea contractului. Ori liceul a emis un document pe 27 august prin care profesoara era anunţată să se prezinte pentru ridicarea dosarului de pensionare. Acest aspect a condus la un nou proces, fiind vorba aici de o greşeală de procedură din partea unităţii de învăţămant”, ne-a declarat inspectorul general al IŞJ, Vasilica Zaharia. Aceasta mai spune că problema nu trebuie transferată IŞJ, ci rezolvată la nivelul şcolii. “Să se descurce cum ştiu. Nu au întrebat, s-au grăbit şi s-a ajuns aici. Este păcat că se ajunge la instanţă şi se consumă energii pe astfel de situaţii”, a concluzionat şefa IŞJ.

Acuzaţii la adresa avocatului

La randul său, directorul Colegiului “Edmond Nicolau” spune că hotărarea instanţei s-a dat pe vechea lege a educaţiei, abrogată din februarie 2011. În plus, Gabriel Danielescu îl acuză avocatul profesoarei Virginica Bogdan că ar fi apelat la un şiretlic în caştigarea acestui proces. “Dl Adrian Ploscaru a devansat data judecării procesului într-o zi în care avocata noastră se afla la Galaţi, iar noi am primit înştiinţare pe 19 septembrie, la ora 16,00, că avem proces a doua zi ştiind că avocata care ne reprezintă are termen la Galaţi într-un alt proces”, ne-a declarat Gabriel Danielescu. Acesta mai spune că i-ar fi oferit şansa Verginicăi Bogdan să predea în continuare la liceu, dar la plata cu ora. Profesoara ar fi refuzat, cerand să fie titulară cu drepturi depline. Liceul speră totuşi într-o decizie favorabilă la recurs. “Nici dacă vreau nu am de unde să îi dau catedra deoarece încalc Legea Educaţiei. Trebuie să respect legile în domeniu, altfel mă trezesc cu un alt proces din partea celei care s-a titularizat pe postul scos la concurs de IŞJ”, ne-a mai precizat directorul Colegiului “Edmond Nicolau”. Mai mult, spune conducerea şcolii, la adresa profesoarei există unele memorii din partea elevilor şi părinţilor ca aceasta să fie înlocuită, inclusiv de la clasa la care a fost dirigintă.

Profesoara s-a plans de discriminare

Contactată telefonic profesoara Verginica Bogdan a refuzat iniţial să comenteze acest caz. Ulterior, a remis redacţiei o scrisoare intitulată “Prigoana”, în care a detaliat povestea sa, spunand că a fost tratată nedrept de către conducerea şcolii, care nu a luat în seamă sentinţa instanţei, inclusiv de personalul administrativ al colegiului, care i-a refuzat chiar înregistrarea unor documente la secretariat. “…Teroare. Acesta este cuvantul şi sentimentul pe care îl trăiesc. Eu am îndrăznit doar să solicit legal, fără a prejudicia pe nimeni, fără a leza interesele nimănui- din 1976 am funcţionat pe catedra mea prin repartiţie ministerială-, o acţiune în instanţă, pentru egalitate de şanse, în speranţa că legea nedreaptă şi discriminatorie a pensionării va fi îndreptată. Am sperat că înţelepciunea instanţei îmi va da dreptate şi va birui”, se arată în scrisoare profesoarei Bogdan. Aceasta şi-a justificat solicitarea prin faptul că este singură, iar întreaga sa viaţă se identifică cu şcoala, avand o carieră de aproape 40 de ani în slujba elevilor, cu care a întregistrat chiar performanţe internaţionale. Profesoara se consideră victima unui act de discriminare şi vrea ca femeile să se pensioneze la aceeaşi varstă cu bărbaţii. Profesoara spune că o altă colegă din Sibiu a obţinut dreptul la egalitate de şanse din partea instanţei în urmă cu caţiva ani şi speră să i se facă dreptate, mai ales că în Uniunea Europeană profesoarele au drepturi depline la catedră pană la 65 de ani. În plus, spune profesoara Bogdan, ar fi trebuit să fie lăsată să-şi continue munca pană în momentul pronunţării unei hotărari pe fond, în condiţiile în care la ora actuală nu are nici pensie şi nici salariu. Cu toate acestea nu a beneficiat nici de “cea mai măruntă înţelegere din partea şcolii”. “Pană şi unui caine de pripas îi arunci o coajă de paine!”, spune dezamăgită profesoara. (M. VLĂDESCU, G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
ilie, acum 4214 zile, 19 ore, 47 minute, 14 secunde
Lucrez in sistem, mai am ceva ani pana la pensionare, dar pe d-na profesoara nu o inteleg. Iesirea la pensie nu e o drama, e ceva firesc in cursul vietii oricarei persoane. Acest moment trebuie citeste integral
flavia, acum 4215 zile, 5 ore, 55 minute, 46 secunde
Ii dorim doamnei profesoare multa sanatate si sa traiasca sa se bucure si de anii frumosi de dupa activitatea la catedra. O asiguram pe aceasta cale ca se vor gasi inlocuitori de nadejde, astfel incat citeste integral
Ulise Grosu, acum 4215 zile, 8 ore, 4 minute, 29 secunde
Fiind profesor suplinitor la Colegiul Edmond Nicolau, imi permit sa fac si eu un comentariu cat de cat, in cunostinta de cauza. Am citit cu atentie comentariile antecomentatorilor mei pe care le citeste integral
fara ocupatie din cauza dinozaurilor, acum 4215 zile, 9 ore, 8 minute, 6 secunde
Domnule director Danielescu, puneti-o paznic permanent sau impaiati-o si expuneti-o in laboratorul de biologie, astfel icat sa nu se mai desparta de scoala.
doina manea, acum 4215 zile, 11 ore, 30 minute, 37 secunde
Foarte bine ca i-au facut dosar de pensionare. Sint atitea tineri care vor sa lucreze, daca fiecae ar mai vrea sa stea la serviciu inca 2-3 ani ,,,tinerii unde mai muncesc??/ Si ne mai intrebam de ce citeste integral
P.Ulea, acum 4215 zile, 19 ore, 6 minute, 5 secunde
Cel tanar unde vrei sa sa duca?Trebuie sa intelegi ca nu mai ai loc acolo,e locul altuia, ti s-a acordat o prelungire,gata!!!!!!!!!!!! Uita-te in ochii celor tineri si spune-le:ba,fraerilor nu vreau citeste integral
jan, acum 4215 zile, 20 ore, 46 minute, 4 secunde
O anunt pe d-na respectiva ca exista posibilitatea sa se angajeze in mediul prvat si sa-si continuie activitatea pana la adanci batranete.
pens.m., acum 4215 zile, 21 ore, 4 minute, 33 secunde
ce s-ar intampla daca ar proceda in acest mod toate doamnele in prag de pensionare....eu am inteles sa respect legea la momentul resp....chiar daca nu mi-a fost usor....
marius, acum 4215 zile, 22 ore, 40 minute, 40 secunde
doamna nu vrea sa iasa la pensie, se plange de discriminare si tinerii sa astepte un post pana cand????
maria , acum 4215 zile, 23 ore, 28 minute, 26 secunde
Doamna profesoara sa mearga acasa,daca crede ca mai are de spus ceva profesional sa dea meditatii,pe copii sa-i lase in pace,s-au saturat de ea.s-au bucurat cand au auzit ca a plecat.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.