Educație

Şcoală la orice varstă: Patroni, bunici şi nepoţi, elevi în cadrul programului “A doua şansă”

Ziarul de Vrancea
7 oct 2012 15117 vizualizări
Programul derulat de Şcoala “Anghel Saligny” Focşani dar şi de alte patru unităţi din judeţ este adresat celor care nu au făcut şcoala la vremea ei. Bunicii sunt dornici să înveţe să citească subtitrările filmelor de la tv, aşa că s-au întors la şcoală o dată cu nepoţii. Cei care învaţă bine pot face şi doi ani într-unul, iar unii absolvenţi ai programului îşi continuă studiile la liceu

Peste 200 de vranceni au început anul şcolar în cadrul programului “A doua şansă”. Aceştia sunt în cea mai mare parte angajaţi şi urmează şcoala după ce au abandonat din cauze diferite, dar mai ales din motive financiare şi familiale. În Vrancea cinci unităţi de învăţămant desfăşoară cursuri de şcolarizare în cadrul acestui program al Ministerului Educaţiei: Şcoala “Anghel Saligny” Focşani, Şcoala 1 Mărăşeşti, Liceul Teoretic Odobeşti, Şcoala Slobozia Bradului şi Şcoala Chiojdeni.

Primii care au început anul şcolar sunt cei 16 cursanţi ai Şcolii din comuna Chiojdeni, învăţămant gimnazial (anii III şI IV secundar inferior) în urmă cu o săptămană, iar sambătă au început şcoala cursanţii Şcolii 1 Mărăşeşti. Tot sambătă au început noul an şcolar şi cei aproape 60 de cursanţi ai Şcolii “Anghel Saligny”, singura unitate din Focşani care derulează acest program.


În bancă alături de nepoţi

Cursanţii sunt persoane trecute de 20 de ani, fără a exista limită maximă de varstă. “Oamenii vin pentru un serviciu mai bun sau din dorinţa de a învăţa să citească. La început a fost privit cu reticenţă acest program, dar s-au obişnuit şi cei mai în varstă şi vin la cursuri. Am avut în anii trecuţi şi bunici care veneau să înveţe să citească, motivand că vor să citească la televizor sau că doresc să-şi ajute nepoţii. La această şcoală a fost chiar un domn care a venit o perioadă cu nepoţeii la şcoală”, ne-a declarat inspectorul Ana Gavrilescu, responsabilul programului “A doua şansă“ la nivelul întregului judeţ.

La Şcoala “Anghel Saligny” anul acesta cursanţii sunt înscrişi doar la nivel de gimnaziu (anii II,III, IV secundar inferior). După ce finalizează cei patru ani ei vor susţine un examen pentru a obţine un certificat de competenţe. “Orele de curs se fac la sfarşitul săptămanii, dar şi în timpul vacanţelor elevilor de la zi. Pe langă disciplinele obişnuite, mai fac şi practică la Colegiul Tehnic “Ion Mincu” şi finalizează cei patru ani cu specializarea mecanică sau construcţii”, ne-a declarat Cristina Ionescu, profesorul responsabil de acest program la nivelul Şcolii “Anghel Saligny” Focşani.

Finalizarea cursurilor cu certificate de competenţe oferă posibilitatea “şcolarilor” să-şi continue studiile la nivel liceal. “Ei se pot înscrie în clasa a IX-a seral şi avem cam 8-10 în fiecare an care se înscriu şi la liceu. În general aceştia au optat pentru Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea””, ne-a mai declarat inspectorul Ana Gavrilescu.


Patron fără şcoală generală

Printre cei care doresc să finalizeze anul IV şi apoi să-şi continue studiile se află şi Vasilică din comuna Vidra. Chiar dacă nu a urmat şcoala la varsta la care majoritatea o fac, la cei 34 de ani ai săi demonstrează că este ambiţios şi se descurcă în viaţă.

“Am renunţat la şcoală din cauza unor împrejurări de familie. A fost o dorinţa a mea să învăţ şi acum sunt în anul III. Vreau să finalizez, apoi să mă înscriu la seral, poate de ce nu şi la facultate. Am familie, am copii, am şi o societate comercială, dar îmi fac timp şi vin la cursuri pentru că mă interesează”, ne-a declarat Vasilică.

Ionica are 21 de ani şi este din comuna Slobozia Bradului. “Am auzit de existenţa acestui program şi m-am înscris. Timpul e cam puţin pentru că şi lucrez, dar aş dori să termin”, ne-a declarat eleva de la “A doua şansă”.


Şcoală 2 în 1

La Mărăşeşti, unde există şi o comunitate numeroasă de romi, există şi învăţămant primar pentru adulţi, unde cursanţii finalizează doi ani într-unul. La această şcoală, potrivit inspectorului Ana Gavrilescu, există cate 15-17 cursanţi pentru fiecare an de studiu. Programul “A doua şansă” mai este desfăşurat şi la Liceul Teoretic Odobeşti, cat şi la Slobozia Bradului, cursanţii  de aici urmand să-şi “intre în paine” în noul an pană la finele acestei luni.

“Este un efort foarte mare şi pentru cadrele didactice pentru că vin sambăta şi duminica la cursuri. Este o şansă pentru cursanţi pe care nu trebuie să o rateze”, ne-a mai declarat inspectorul şcolar Ana Gavrilescu.

Anul trecut, programul “A doua şansă” a avut în Vrancea nu mai puţin de 240 de cursanţi, o parte dintre absolvenţii anului IV continuandu-şi studiile prin înscrierea la liceu. Prima dată programul “A doua şansă” a fost desfăşurat la nivel de judeţ la Mărăşeşti, în anii 2003-2004, printr-un program al Agenţiei Naţionale pentru Romi.

În anii 2000 însă un învăţător pensionar din Focşani, Ioan Cristea, a avut iniţiativa de a demara pe cont propriu un asemenea proiect la Şcoala nr. 6, pentru copiii de romi din cartier care nu au venit la vremea lor la şcoală.Programul de alfabetizare si educare a fost preluat apoi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Mediator , acum 4239 zile, 21 ore, 11 minute, 50 secunde
Era un program dat gratis de Guvernul Romaniei pe RCS,cu vanatori și pescari sportivi cu multă gimnastică,parcă SUPER OANE,program accesibil și celor varstnici la care nu trebuia să ai carte ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.