Educație

Marele Premiu al Festivalului „Vrancea, Plai de Dor” a plecat la Alba

Alexandra TĂTARU
13 nov 2016 1559 vizualizări
Festivalul Concurs Regional-Interjudeţean de Folclor al elevilor de liceu „Vrancea, plai de dor”, s-a desfăşurat sâmbătă, la Sala Baladau Ansamblul „Tradiţii Uiorene” din Ocna Mureş, Alba, a câştigat marele premiu

Evenimentul, ajuns la cea de-a VI-a ediţie a fost organizat de Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, avand ca partener Primăria Focşani. În concurs s-au reunit  ansambluri de dansuri populare, grupuri  vocale şi solişti din 14 judeţe ale ţării, concursul  avand ca scop descoperirea şi promovarea tinerelor talente în arta dansului şi a cântecului popular. ”Ştim cu toţii că Vrancea este un judeţ bogat  în tradiţii şi obiceiuri populare, un judeţ ce ştie să îşi promoveze dansul şi cântecul popular peste tot în lume şi cred că e de datoria noastră să susţinem şi să promovăm  astfel de evenimente pentru tinerii ce iubesc tradiţia populară”, a menţionat Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focşani. Din juriu au mai făcut parte Ionel Cel Mare, vicepreşedintele CJ Vrancea, viceprimarul Ionuţ Mersoiu, directorul Ansamblului Folcloric „Ţara Vrancei”, Maria Murgoci şi inspector Mihaela Simion, din partea IŞJ Vrancea.

Marele Premiu a plecat la Alba

din juriu a făcut parte si primarul Misăilă

Festivalul reprezintă un proiect înscris de Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focşani şi situat pe lista concursurilor regionale aprobate de Ministerul Educaţiei. Anul acesta, proiectul s-a bucurat de susţinerea Consiliului Local şi Primăriei Focşani prin alocarea unor fonduri în valoare de 5,98 mii lei, fonduri din care s-au asigurat cazarea participanţilor, premiile, dar şi o masă sub forma unor sandwichuri consistente. Concursul a fost organizat pe patru secţiuni: Grupuri vocale, Obiceiuri Folclorice, Dansuri populare şi Solişti vocali. S-au înscris în concurs 3 grupuri vocale, 6 participanţi la secţiunea Obiceiuri Folclorice, 18 Ansambluri la secţiunea „Dansuri populare” şi 21 de solişti vocali. Toţi au fost apreciaţi cu premii, menţiuni şi diplome de participare.
Marele Premiu la secţiunea „Dansuri populare” a fost caştigat, anul acesta, de Ansamblul „Tradiţii Uiorene” de la Casa de Cultură Ocna Mureş, Alba. În ultimele trei ediţii, s-au remarcat cei din Ansamblul „Vlăsceanca” de la Liceul Teoretic Videle, judeţul Teleorman, care au obţinut anul acesta doar locul II. După cum a spus coregraful grupului, Marius Alin Anca, nu au mai ţintit Marele Premiu, însă locul al II-lea a fost cam puţin avand în vedere prestaţia foarte bună. „În comparaţie cu alte festivaluri, acest festival ni se pare de departe foarte bine organizat şi la care ne bucurăm să participăm. Ne pregătim pentru a nu da uitării folclorul şi dansul popular. La Focşani am dovedit că suntem buni, dar anul acesta parcaă locul al II-lea nu ni se potriveşte. Ne aşteptam să fim pe locul I. Am vrea să învingem, pe viitor, un ansamblu din Moldova, poate chiar Ansamblul „Ţara Vrancei”, de ce nu?”, a spus coregraful de la Videle, Marius Alin Anca.

Cine au fost ceilalţi caştigători

La secţiunea Dansuri populare au fost acordate două Locuri I Ansamblului „Mugurii Mintiului” din Cluj şi Ansamblului „Moştenitorii Bucovinei” din Gura Humorului. Pe locul al II-lea s-au situat Ansamblurile Folclorice „Doina” din Piatra Neamţ, „Vlăsceanca” din Videle, „Chindia” din Rm. Sărat şi „Cununiţa Satului” din Lieşti, Galaţi. Al treilea loc a fost ocupat de cinci ansambluri folclorice şi anume: „Balada” din Buzău, „Toporaşul” din Neamţ, „Sanzienele” din Dumitreşti, Vrancea, „Plai de dor” din Niculiţel, Tulcea şi „Vulturaşul” din Brăila. Premiul special al juriului a fost obţinut de Formaţia „Ciobănaşul” de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focşani.
La secţiunea Grup Vocal, cei mai buni au fost cei din Republica Moldova, invitaţi speciali la eveniment şi tot ei au caştigat primul loc şi la secţiunea „Obiceiuri Folclorice”. Au mai fost premiaţi şi 16 solişti vocali din toate judeţele participante. „Ne-am bucurat de un număr mult mai mare de formaţii şi şcoli, unele chiar la prima participare. Au plecat cu toţii încantaţi de eveniment şi au promis că vor reveni. Sperăm să extindem acest concurs la nivel naţional şi să sperăm că vom avea tot sprijinul partenerilor noştri”, a concluzionat managerul de proiect, Marilena Vîlcu, profesor la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focşani. (Alexandra TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.