Educație

“Simţim o ameninţare şi o presiune asupra noastră” se plang sindicaliştii de la SIP-FEN

Ziarul de Vrancea
7 mar 2014 1253 vizualizări
Aceştia şi-au exprimat ieri nemulţumirile din sistemul de învăţămant şi au cerut să se respecte legile u unul dintre subiectele fierbinţi l-a constituit nedecontarea navetei, lidera organizaţiei vrancene anunţand deschiderea unor procese primăriilor datoare

Şedinţa Consiliului Liderilor organizaţiei SIP-FEN Vrancea, care a avut loc ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor din Focşani, a constituit un bun prilej pentru membrii organizaţiei de a se lansa într-un atac la adresa celor care conduc destinele învăţămantului romanesc. “Să ne amintim ce zbucium şi ce încordare au fost în ultimul an, pe care le resimţim acum, dar am încercat ca organizaţie să ne păstrăm echidistanţa faţă de forţele politice şi să dăm şanse dialogului atat de necesar pentru evoluţia şcolii romaneşti şi asigurarea unui statut demn tuturor celor care lucrează în învăţămant. Suntem un sindicat care a încercat să se facă auzit atat la nivelul autorităţilor locale, cat şi centrale. Şi acest guvern practică aceleaşi greşeli, abuzuri şi inegalităţi ca cele anterioare aşa că simţim o ameninţare şi o presiune asupra noastră. Mai mult decat atat, ne-am împovărat cu această simulare la examenele naţionale, activitate care necesită un consum mare financiar şi de resurse, iar eficienţa este zero”, a declarat lidera SIP-FEN Vrancea, Paulina Roşcan. Aceasta a amintit de situaţia financiară delicată în care se află şcolile vrancene în acest an, care nu au bani pentru a plăti cadrelor diadactice banii pe care i-au caştigat în instanţă.  “Situaţia bugetară a judeţului Vrancea este de 24.680 mii lei, sumă solicitată pentru acoperirea tranşelor din diferenţele salariale dispuse prin hotărarile judecătoreşti. Din această sumă propusă, pe fila de buget sunt doar 15.360 mii lei, ce urmează să fie achiţaţi în primele două trimestre. În trimestrul al treilea şi al patrulea este nevoie de 9.320 mii lei, sumă necesară de suplimentat pe care am solicitat-o MEN şi care a fost promisă prin rectificare bugetară”, a precizat Paulina Roşcan.

Gradaţiile de merit, subiect sensibil

Sindicaliştii de la SIP-FEN şi-au exprimat nemulţumirea faţă de neacordarea gradaţiilor de merit în acest an, explicaţiile inspectorului general al IŞJ nefiind pe placul acestora. “Anul trecut, pentru că au fost prea multe dosare, care nu au excelat în punctaje, fiecare cu spatele asigurat, nu prea au avut ce respinge şi ce aproba. Aşa că în loc de 63 de gradaţii s-au aprobat mai multe pentru a nu deranja pe nimeni”, a mai spus lidera SIP-FEN. Liderul SLI, învăţătorul Emil Tudor, beneficiar al gradaţiei de merit anul trecut, a fost criticat de sindicaliştii de la SIP-FEN în opinia cărora gradaţia acestuia ar fi trebuit acordată unui învăţător care profesează la catedră. Un alt subiect discutat l-a constituit “Săptămana altfel” în care cadrele didactice trebuie să desfăşoare activităţi cu elevii. “Ce fel de activităţi vom realiza în această săptămană, atat timp cat nu mai putem merge cu elevii la teatru sau alt undeva unde este nevoie de bani pentru biletele de intrare?”, a întrebat profesorul Colegiului Naţional “Unirea”, Enache Pătraşcu. “Dacă nu există finanţare stăm în clasă cu elevii”, a venit răspunsul unei colege de sindicat.

Profesorii s-au plans de nedecontarea navetei

În discuţia Colegiului Liderilor SIP-FEN a intrat şi procedura de decontare a navetei care, la nivelul multor unităţi şcolare, nu a fost înţeleasă. “Această procedură a creat o adevărată isterie în unele şcoli. Am trimis procedura unnităţile de învăţămant, dar nu înţeleg de ce s-au creat neînţelegeri între contabil şi secretar, între contabil-secretar şi cadrul didactic, contabil-secretar-director-contabil-primar. Nu s-au înţeles actele normative trasmise?” a întrebat Paulina Roşcan. Aceasta a deschis, cu acest subiect, Cutia Pandorei, liderii organizaţiilor din judeţ plangandu-se de lipsa decontării navetei cadrelor didactice în multe localităţi din judeţ. La Rugineşti primăria nu mai decontează naveta din ianuarie 2014, edilul condiţionand profesorii de montarea unei centrale termice. “A zis ori centrală, ori navetă” a precizat lidera de la această unitate şcolară. Probleme sunt şi la Urecheşti, unde nu s-a decontat naveta nici anul trecut, dar şi la Corbiţa unde de anul acesta primăria motivează că nu mai are bani. Naveta cadrelor didactice nu se mai decontează nici la Şcoala Pituluşa, Broşteni, primarul comunei plangandu-se de faptul că nu are bani nici pentru salariile propriilor angajaţi. Situaţii deosebite sunt şi la Suraia, unde primăria nu a decontat pentru anul 2011 niciun leu, iar pentru anii 2012 şi 2013 a suportat numai 60% din costuri, precum şi la Andreiaşu unde de 4 ani nu se mai decontează naveta. De asemenea, probleme mari sunt şi la Slobozia Bradului şi Panciu, unde organizaţia SIP-FEN a anunţat că se pregăteşte de proces. Şedinţa de ieri s-a încheiat cu acordarea tichetelor cadou pentru doamnele şi domnişoarele din organizaţie cu ocazia zilei de 8 Martie. (M. VLĂDESCU) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dalida, acum 3722 zile, 23 ore, 3 minute, 16 secunde
Banuiesc ca scolile care nu deconteaza naveta sunt afiliate SIP-FEN. Dar sunt o multime de alte scoli SLI care au aceeasi problema. In Vrancea, doar in jur de 40% din scoli/primarii deconteaza naveta citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.