Educație

Variante cu noroc pentru candidatii la Bac

Mihaela Beșleagă
4 iul 2007 1265 vizualizări
Subiectele la matematica, istorie si geografie nu au pus probleme candidatilor, care spera sa obtina note mari u o eleva bolnava de varicela a dat examenul separat u oficialii ISJ considera ca la proba D promovabilitatea va fi de peste 80%

Relieful si clima Romaniei, Carol al II-lea si Constitutia din 1923, functiile si matricele matematice nu au pus probleme elevilor.

Ieri, la proba D a examenului de bacalaureat, elevii au iesit din salile de examen cu zimbetul pe buze si au rasuflat usurati. Spre deosebire de prima proba scrisa, la limba si literatura romana, la care candidatii s-au plins de nivelul ridicat de dificultate al subiectelor, la proba obligatorie a profilului lucrurile au decurs mult mai bine. Varianta extrasa a fost cea cu numarul 3, pentru toate cele trei materii de examen, varianta considerata ca avind un nivel de dificultate mai scazut. In plus, elevii au avut posibilitatea inca din luna ianuarie sa consulte si sa rezolve subiectele, afisate pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii.


"Subiectele la geografie au fost lejere. Avind in vedere ca a cazut una dintre primele variante de subiecte, care se stie ca au fost mai usoare, plus faptul ca subiectul acesta sigur a fost rezolvat de dinainte de toti elevii, nu cred ca a avut cineva probleme", ne-a spus Gabriela Matei, clasa a XII-a F, profilul Stiinte Sociale de la Colegiul National "Unirea" (CNU). Majoritatea eleviilor au considerat ca cel mai dificil subiect a fost ultimul, in care li se cerea sa analizeze evolutia temperaturilor medii lunare la o statie meteorologica, pe baza unui grafic. Si la istorie elevii au fost in general multumiti de nivelul subiectelor si se asteapta sa obtina note mari. "A fost rezonabil. Puteai sa scoti usor un 5. Sper sa fie bine si sa iau o nota mare. In schimb, comisia a fost destul de exigenta, avind in vedere ca am fost in acelasi centru cu Unirea", ne-a marturisit Luisa Grancea, eleva in clasa a XII-a B la Liceul de Muzica si Arte Plastice "Gh. Tattarascu". Subiectele la istorie au fost considerate de nivel mediu si de profesori, singurul subiect care ar fi pus in dificultate candidatii fiind subiectul IV, care avea ca cerinta redactarea unui eseu despre Tara Romaneasca in secolele XIV-XVI. "Copiii nu ar trebui sa intimpine dificultati, subiectele au fost accesibile. Avind in vedere ca stiau subiectele din ianuarie, ar trebui sa ia numai 9 si 10. Anul trecut, proportia cea mai mare de note de 10 a fost la istorie. Anul acesta cred ca procentul de promovabilitate la aceasta disciplina va fi de 99%", considera Mihail Adafini, inspector de specialitate.


Si matematica a fost prietenoasa


Cei mai multi candidati (2.065) au sustinut examenul la matematica. Desi in alti ani matematica a fost un "cui" pentru absolventii de liceu, majoritatea celor care au sustinut aceasta materie ieri cred ca nivelul subiectelor a fost mediu si nu au avut dificultati in a-l aborda. "Subiectele au fost foarte accesibile. Si domnul profesor ne-a ajutat foarte mult. Majoritatea cred ca o sa luam note peste 9. Comisia a fost asa cum ar fi trebuit sa fie, nu am avut probleme", crede Mircea Merchea, elev in clasa a XII-a C, profil Matematica-Informatica la CNU. Si profesorii apreciaza ca subiectele la matematica nu au pus mari probleme elevilor. "Continutul subiectelor a fost conform programei si nici nu au fost evenimente deosebite. Majoritatea elevilor cred ca au raspuns bine, avind in vedere ca a fost aleasa varianta 3, printre primele, o varianta mai usoara. Merg pe ideea ca va fi o promovabilitate in jur de 85%", a specificat Iordache Bostan, inspector de specialitate pentru matematica si presedintele Comisiei Judetene de Bacalaureat.


O eleva cu varicela a dat examenul separat


In centrele de examinare lucrurile s-au desfasurat in mod normal ieri, nu au existat tentative de frauda sau eliminari din sali ale elevilor. Un caz deosebit a fost cel al unei eleve cu varicela, care a sustinut proba de examen intr-o sala separata, tinind cont ca sufera de o boala contagioasa. "Nu au fost evenimente deosebite. Chiar am fost placut surprinsa de atmosfera placuta, copiii au fost intelegatori. Am avut un singur caz, o fetita cu varsat de vint, care a fost izolata in cabinetul medical, unde a sustinut proba", ne-a declarat Doina Udrescu, presedintele centrului de examinare 1394 de la Colegiul National "Al. I. Cuza". In fiecare centru de examen au fost amenajate sali speciale de depozitare a lucrurilor personale cu care vin elevii. De la genti, caiete si manuale, pina la telefoane mobile, toate au fost adunate de la fiecare elev si depuse in saci de plastic, pentru a se evita orice incercare de frauda. "In comparatie cu proba la limba romana, copiii au inteles si foarte putini au mai venit cu telefoane mobile la examen", a remarcat Ion Ionascu, vicepresedintele Comisiei Judetene de Bacalaureat. Astazi se desfasoara proba E a examenului de bacalaureat, proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, la care se vor sustine in jur de 20 de discipline. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.