Economic

VIDEO | Noi detalii despre limitarea plăților cash, de anul viitor

Ziarul de Vrancea
15 oct 2023 1821 vizualizări

Guvernul schimbă regulile în ceea ce privește folosirea banilor cash, iar în următorii doi ani, ar urma să facem tot mai puține plăți în numerar se menționează într-o știre difuzată recent de stirileprotv.ro.

Legea prevede limite clare atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice, privind sumele maxime care pot fi plătite cash.

Proiectul a fost adoptat în Parlament și se află acum la Curtea Constituțională.

Pentru plățile făcute în magazine, de anul viitor ar urma să putem plăti doar 5.000 lei cash, iar sumele care depășesc acest prag trebuie achitate cu cardul. O astfel de limită există și în prezent, dar sumele scad acum, de la an la an.

BNR a dat asigurări că, deși plățile în numerar vor fi limitate, ele nu vor dispărea.

Consultantul fiscal Adrian Bența a explicat, conform stirileprotv.ro., în cadrul emisiunii iBani, cum vor fi aplicate noile reguli, pentru persoane fizice.

Adrian Bența: "Să luăm exemplu unei doamne care dorește să-și cumpere îmbrăcăminte. Anul acesta, în 2023, poate să achiziționeze îmbrăcăminte pe care să o achite cu 10.000 lei în numerar. Din 2024, maxim 5.000 lei, iar din 2025 maxim 2.500 lei. Dacă rămâne în forma aceasta proiectul.Părerea mea este că se îngreunează foarte mult activitățile persoanelor fizice și o să fie o problemă și din punctul de vedere al salariaților. (…) Probabil foarte multe persoane își doresc în continuare să primească salariul în mână și cred că vor fi destul de greu de respectat această obligație legală."

Tranzacțiile cash între persoane fizice vor scădea tot mai mult

"De exemplu, Adrian Bența cumpără un autoturism sau vinde un autoturism către o altă persoană fizică, poate să încaseze în cash, în numerar, maxim 50.000 lei astăzi.

De la anul, vedem că acest plafon se reduce la 10.000 lei, iar din 2025 la 5.000 lei. Este aceeași tendință de a limita plățile numerar, în momentul în care banii intră într-un circuit bancar.

Hai să spunem că sunt “urmăribili”, și pot să intre și în sfera autorităților fiscale care au dreptul să ia toate măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale", a explicat Adrian Bența.

În ceea ce privește tranzacțiile între firme, plafoanele coboară până la 1.000 de lei

Adrian Bența: "Probabil societățile care respectă astăzi legea o vor respecta și când se va înăspri, și probabil societățile care nu respectă legea nici azi, n-o va respecta nici atunci. Însă trebuie să mai facem o observație. Această lege aduce și niște amenzi foarte mari. Amenzile sunt de circa 25% din nerespectarea acestor plafoane, adică mai mult decât TVA și vreun impozit care s-ar fi dat la respectiva tranzacție."

Ștefana Todică: Cât de greu ne va fi să facem aceasta tranziție?

Adrian Bența: "Va fi greu pentru că acel celebru “noi vrem pământ!”, acum se traduce în “noi vrem cash în buzunar”. Eu, ca persoană, nu mă simt bine dacă n-am niște bani cash în buzunar, nu trec strada.

Prin urmare, pentru acele persoane, mai ales cele în vârstă (…) va fi foarte greu să îndeplinească aceste plafoane, vor exista discuții, dar cu siguranță încet-încet ne vom adapta. Până la urma urmei, în momentul în care ai niște bani în buzunar, acești bani nu sunt transparenți."

Text informații + foto:stirileprotv.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.