Economic

Analiștii se așteaptă ca euro să ajungă la 4,68 lei, iar inflația la aproape 3%

Ziarul de Vrancea
23 nov 2017 555 vizualizări

Un sondaj al CFA România arată că indicatorul de incredere macroen sondaj al CFA România arată că indicatorul de incredere macroeconomică este la cea mai mică valoare din ultimii patru ani și jumătateconomică este la cea mai mică valoare din ultimii patru ani și jumătate

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut în octombrie, față de luna anterioară, pentru a cincea lună consecutiv, la valoarea de 43,4 puncte, cea mai scăzută din aprilie 2013, potrivit unui comunicat al CFA România. Declinul a fost cauzat de ambele componente ale indicatorului. Astfel, indicatorul condițiilor curente a fost de 59,1 puncte, valoare în scădere cu 4,8 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 0,6 puncte, până la valoarea de 35,5 puncte (cea mai redusă valoare din octombrie 2012). În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 89% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4.6421, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4.6817. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2018/noiembrie 2017) a înregistrat o valoare medie de 2,75% (valoare mai mare cu 0,39 puncte procentuale față de cea înregistrată în exercițiul anterior). "Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni) cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 98%, și respectiv 93% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadența de 3 luni anticipată peste 12 luni este 2,63% (valoare în creștere cu 0,69 puncte procentuale față de cea înregistrată în exercițiul anterior)", se mai arată în comunicat. Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condițiile curente (referitoare la mediul de afaceri și piața muncii) și anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie. Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului. CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.