Economic

Rata creditelor neperformante a scăzut la 9,26%

Ziarul de Vrancea
2 iul 2017 573 vizualizări

Numărul persoanelor cu restanțe la bănci mai mari de 30 de zile se ridică la 668.682, cu datorii totale de circa 8 miliarde de lei

Rata creditelor neperformante s-a diminuat în aprilie față de luna precedentă cu 0,1 puncte procentuale, la 9,26%, reiese din datele publicate de Banca Națională a României (BNR). Comparativ cu nivelul din aprilie 2016, aceasta a scăzut cu 3,85 puncte procentuale. Conform BNR, numărul persoanelor fizice cu restanțe mai mari de 30 de zile la bănci și instituții financiare nebancare a scăzut cu 0,8%, în aprilie, comparativ cu luna precedentă, la 668.682. Aceste persoane aveau restanțe în valoare de peste 8 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei era în lei și euro, respectiv 3,08 miliarde în lei și 3,29 miliarde lei în euro. În funcție de categoria de întârziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile cu 4,52 miliarde lei. Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor, înregistrată în luna mai 2017, se cifrează la 6,09 miliarde de lei, în creștere cu 0,06% față de suma raportată în aprilie 2017, iar restanțele la creditele în valută au coborât cu 3,7%, la 6,868 miliarde de lei (echivalent), conform unui raport al Băncii Centrale. Totalul creditelor în lei atingea, în mai, 133 miliarde de lei (cu 1,42% peste valoarea din luna precedentă), din care 58,66 miliarde de lei erau sume contractate de agenții economici și 71,054 miliarde de lei împrumuturi efectuate de populație. Creditele în valută totalizau 94,222 miliarde echivalent lei în mai 2017 (cu 0,03% mai puțin față de aprilie), din care 47,114 miliarde de lei împrumuturi contractate de agenții economici și 44,623 miliarde de lei credite luate de populație. Bucureștenii aveau, la finele lunii mai, credite în lei restante în sumă de 1,922 miliarde de lei și în valută de 2,99 miliarde de lei (echivalent). Totalul creditelor în lei contractate în Capitală ajungea la 47,2 miliarde de lei, iar al celor în valută la 45,04 miliarde de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.