Economic

Răspunde sincer la 4 întrebări înainte să aplici pentru un credit de nevoi personale

Ziarul de Vrancea
15 apr 2021 1411 vizualizări
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rata șomajului din România și din lume este în creștere pe fondul crizei coronavirusului. În consecință, apar inevitabil tot mai multe situații în care nevoile financiare temporare și stringente ale familiilor pot fi satisfăcute doar printr-un împrumut.

Evident, orice împrumut vine cu un cost care, dacă nu este calculat corect de la bun început, poate produce efecte negative pe termen lung. De aceea, îți prezentăm mai jos principalele întrebări pe care specialiștii în finanțe personale recomandă să ți le pui, preferabil din timp, pentru a nu fi nevoit să apelezi la soluții disperate.

1. Mă calific pentru un împrumut de nevoi personale?

Chiar dacă uneori pare că băncile sunt mai mult decât dornice să le calci pragul și să le plătești taxe și dobânzi, dacă ai mai trecut vreodată prin procesul de a cere un împrumut de la o instituție, știi deja că procesul implică anumiți pași pe care trebuie să-i urmezi și pe care trebuie să-i treci cu succes. De fapt, depozitele persoanelor fizice din România au crescut ușor în ultimul timp, iar băncile continuă să ceară o sursă cât de cât stabilă de venituri solicitanților de credite.

Deoarece există numeroase informații personalizate în funcție de solicitant, sfatul tuturor specialiștilor este să te interesezi personal dacă te califici pentru un credit de nevoi personale. Poți începe la banca unde ai deschis un cont sau, dacă nu ai un cont, la cea mai apropiată bancă de casă, pentru a nu pierde timp. Pandemia a obligat băncile să se digitalizeze, așa că verifică întâi dacă nu poți să te interesezi online sau telefonic.

Dacă în urma discuției cu consilierii băncii vei descoperi că veniturile tale nu se califică pentru un credit de nevoi personale sau dacă, poate, nu ești mulțumit de viteza de acordare, nu strică să te interesezi care sunt condițiile în care ai putea lua un credit la o instituție financiară nebancară (IFN).Important: nu te arunca la primul credit pentru care ești acceptat! Și nu semna nimic până nu ești sigur că ai răspuns sincer la următoarele trei întrebări.

Dacă în timp ce citești acest articol încă nu ai neapărat nevoie de un împrumut, dar simți că s-ar putea să ajungi vreodată în această situație – alocă de acum timp pentru a te interesa. Astfel, nu vei fi nevoit să iei decizii disperate mai târziu.

2. Este împrumutul bancar o idee bună?

În condiții normale, un credit de nevoi personale este o idee bună atunci când îți îmbunătățește semnificativ situația financiară, iar returnarea sumei nu reprezintă niciopovară resimțită din greu asupra finanțelor personale. Un exemplu în acest sens poate fi un credit de refinanțare prin care transformi mai multe credite într-unul singur, în condiții mai avantajoase pe termen lung.Știm însă că, mai ales în perioadele de crize, poți ajunge să apelezi la un credit pentru a achita chiria, întreținerea sau costurile medicale.

Dacă ai epuizat toate posibilitățile alternative de împrumut – găsești la punctul 3 o listă orientativă a acestora – atunci un credit de nevoi personale poate fi o soluție de criză. Asigură-te doar că ai de unde să returnezi acei bani fără să intri într-o spirală a datoriilor.Acest lucru te poate aduce față în față cu un executor judecătoresc, în timp ce scorul tău de la Biroul de Credit va face aproape imposibilă accesarea unui credit pentru o perioadă îndelungată de acum încolo.

3. Ce alte opțiuni am?

Înainte de a începe să compari ofertele pentru a vedea care este cel mai bun credit de nevoi personale pentru tine, merită să investighezi cum poți obține un împrumut mai ieftin. Printre cele mai des întâlnite soluții la care poți apela merită investigate următoarele:

Cardul de credit. Dacă ai un scor de credit excelent și o sursă de venit cât de cât sigură, poate că merită să scapi de problemele temporare cu ajutorul unui card de credit. Cele mai multe oferte la asemenea credite includ o perioadă de grație de aprox. 40-50 de zile, cu alte cuvinte, dacă reușești să pui banii la loc în termenul acesta, nu plătești dobândă. Această opțiune nu este 100% gratuită, însă poate fi în anumite condiții clar explicate de către bancă.

Cercurile informale. Nu exclude din start varianta împrumutului de la prieteni sau rude. Chiar dacă asta implică să-ți calci pe mândrie, s-ar putea să merite să încerci doar pentru a evita dobânzile.

Resursele locale. Dacă niciuna dintre variantele de mai sus nu este disponibilă, poate că te poți adresa organizațiilor cu misiune socială din orașul sau județul tău – există ONG-uri, organizații caritabile sau religioase cărora le poți expune situația în care te afli, în speranța că acestea au un fond de împrumuturi pentru persoane de bună credință aflate în impas temporar.

4. Cum aleg cel mai potrivit credit de nevoi personale pentru mine?

Sunt atât de multe opțiuni atunci când vine vorba despre cel mai bun credit de nevoi personale încât cel mai bine este să te concentrezi, cel puțin în prima fază, la câteva aspecte cheie:


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.