Economic

Patronatele critică dur modificările la Legea dialogului social pe ascuns

Ziarul de Vrancea
19 nov 2017 619 vizualizări

ReprezentanțiiCNIPMMR mai afirmă că actul normativ adoptat conține prevederi asupra cărora nu a existat nicio consultare cu patronatele

Modificările aduse Legii dialogului social, între care introducerea obligativității negocierilor colective pentru toți angajatorii, pentru toate contractele de muncă, arată disperarea Guvernului de a găsi soluții nerealiste la problemele generate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, spune Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Prin articolul VII din OUG nr. 82/2017 publicată în Monitorul Oficial joi, au fost introduse o serie de derogări de la Legea nr. 62/2011 a dialogului social, fără consultarea partenerilor sociali, spune Jianu. În plus, OUG nu este semnată de ministrul pentru dialog social, Gabriel Petrea, care are în portofoliu problematica Legii nr. 62/2011 a dialogului social. “Aprobarea în lipsa oricărui dialog social a OUG nr. 82/2017 prin care se introduc excepții de la Legea nr. 62/2011, stabilindu-se noi obligații pentru IMM-uri, în privința negocierilor colective, încălcându-se acordul de voință al părților acolo unde există contracte colective de muncă, prin obligarea părților să renegocieze, coroborat cu faptul că OUG nu este semnată de ministrul pentru Dialog social, Gabriel Petrea, cu competențe în implementarea Legii nr. 62/2011, arată disperarea Guvernului de a găsi soluții nerealiste la problemele generate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat”, spune președintele CNIPMMR, Florin Jianu. Reprezentantul CNIPMMR mai afirmă că actul normativ adoptat conține prevederi asupra cărora nu a existat nicio consultare cu patronatele și nici cu sindicatele. ”OUG nr. 82/2017 a fost adoptată într-un mod total netrasparent deoarece nu a existat dialog cu confederațiile patronale reprezentative, având în vedere că au fost stabilite obligații noi pentru toți angajatorii din mediul privat din România”, adaugă oficialul. O altă modificare este faptul că, spre deosebire de până acum, firmele cu sub 21 de angajați vor fi obligate să negocieze colectiv contactele de muncă pentru aplicarea OUG 79 privind modificarea Codului fiscal. ”Rezultă că IMM-urile sub 21 de salariați, care nu au avut niciodată negocieri colective și care nu sunt familiarizate cu procedura acestora, sunt obligate să înceapă negocierile pentru punerea în aplicare a OUG”, spun reprezentanții Consiliului. În cazul unităților care au contracte colective de muncă, acestea sunt obligate să reia negocierile pentru punerea în aplicare a OUG de modificare a Codului Fiscal. ”În acest caz, se încalcă acordul de voință al părților care au semnat deja un contract colectiv de muncă, acesta fiind în vigoare și producând efecte. Practic, se acordă salariaților un motiv pentru a declanșa greva, având în vedere negocierile pentru includerea în contractele colective de muncă a dispozițiilor OUG nr. 79/2017”, mai arată conducerea CNIPMMR.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.