Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Tranzacție uriașă pe piața băuturilor carbozagoase

Ziarul de Vrancea
30 ian 2018 687 vizualizări

Keurig Green Mountain a încheiat un acord pentru preluarea producătorului de băuturi răcoritoare Dr Pepper Snapple Group, într-un acord în valoare de peste 21 de miliarde de dolari care va duce la formarea unei companii nord americane ale cărei branduri vor include nume ca Green Mountain Coffee, 7UP, Snapple și Sunkist, relatează Reuters

Tranzacția, cea mai recentă dintr-o serie de achiziții făcute în ultimii cinci ani de proprietarul Keurig, JAB Holding din Luxemburg, va crea un grup cu o gamă largă de băuturi calde și reci, canale diferite de accesare a clienților și o platformă mai largă pentru  noi acorduri. ”Avem un portofoliu foarte larg de branduri, suntem capabili să răspundem aproape tuturor nevoilor clienților, în toate formatele, și de a atinge toate punctele de vânzare”, a declarat directorul general al Keurig, Bob Gamgort. Keurig va plăti un divident special de 103,75 de dolari pe acțiune acționarilor Dr Pepper Snapple, rezultând o plată în numerar de 18,7 miliarde de dolari. Acționarii Dr Pepper Snapple vor deține o participație de 13% la noua companie, care se va numi Keurig Dr Pepper. O participație de 13% la Dr Pepper Snapple valora peste 2,2 miliarde de dolari înainte de anunțarea tranzacției. Acțiunile Dr Pepper Snapple au crescut luni cu 25%, la 119,7 dolari pe unitate, la bursa din New York. Un analist al companiei financiare Bernstein, Ali Dibadj, estimează valoarea tranzacției la 26-27 miliarde de dolari. Dibadj consideră că în urma acestei tranzacții a crescut probabilitatea ca Pepsi și Coca Cola să fie preluate. Ar rezulta o mega-tranzacție, având în vedere că cele două companii au capitalizări de 170 de miliarde de dolari, respectiv de 200 de miliarde de dolari. Keurig Green Mountain este cel  mai important producător de capsule unice pentru cafea din Statele Unite. În 2016, compania a fost preluată de compania holding JAB a familiei de miliardari germani Reimann, pentru 13,9 miliarde de dolari. În ultimii ani, JAB a făcut o serie de achiziții, cum ar fi Au Bon Pain, Krispy Kreme și Panera Bread, precum și mai multe afaceri cu cafea, de la brandul de nișă Intelligentsia la operațiunile internaționale cu cafea ale grupului Mondelez International.

Consiliul Concurenței a aplicat anul trecut amenzi de 123,1 milioane lei

Consiliul Concurenței a aplicat anul trecut amenzi de 123,11 milioane lei (27,35 milioane euro) cu peste 60% mai mult decât în anul anterior, când sancțiunile s-au ridicat la 76,8 milioane lei, arată raportul publicat ieri de instituție. La nivelul anului trecut, au fost sancționate 156 de companii sau asociații, din care 33 au recunoscut încălcarea legii și au beneficiat de reduceri ale amenzilor. De asemenea, o companie (AEM SA) a aplicat la programul de clemență, aducând dovezi ce au condus la soluționarea cazului, și a beneficiat de imunitate la amendă. Pentru prima dată, Consiliul Concurenței a acordat reducerea amenzii pentru incapacitate de plată. Cea mai mare amendă aplicată anul trecut este de 73,1 milioane lei (aproximativ 15,8 milioane euro), asupra a șase companii pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața comercializării contoarelor și echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice. Alte 33 de companii și patru asociații au fost amendate cu 23,42 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro) pentru fixarea prețului minim, respectiv facilitarea fixării prețului minim pe piața serviciilor de pază. În plus, cu 8 milioane lei (aproximativ 1,75 milioane euro) au fost amendate Intrarom și Siveco pentru trucarea unei licitații publice organizată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic. În 2017, au fost declanșate 19 investigații privind posibile încălcări ale Legii concurenței, cu 31,5% mai multe față de anul precedent. ”În același timp, comparativ cu ceilalți ani, în 2017 s-au înregistrat cu șase mai multe față de 2015, iar comparativ cu anul 2014, numărul investigațiilor declanșate s-a dublat”, arată raportul autorității de concurență. Investigațiile vizează, printre altele, piața leasingului financiar și a creditelor de consum, serviciilor de distribuție a gazelor naturale și a serviciilor conexe, servicii medicale, asigurări de aviație, mașini și utilaje agricole, semnalizare rutieră. Cele mai multe investigații deschise vizează cartelurile (11), urmate de investigații privind abuzul de poziție dominantă (cinci). Autoritatea de concurență a finalizat în anul anterior 18 investigații, dintre care 78% vizează sectoare cheie: energie, licitații, profesii liberale (servicii notariale, auditori financiari), transport (taxi) etc. O treime din cazurile finalizate au avut ca obiect cartelurile, iar 22,2% din cazurile finalizate au vizat înțelegerile verticale. La sfârșitul anului 2017, Consiliul Concurenței avea în derulare 36 de investigații privind posibila încălcare a legii concurenței, cu una mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Peste 47% dintre investigațiile în desfășurare la 31 decembrie 2017 vizau înțelegeri de tip cartel, iar 30,5% aveau ca obiect abuzul de poziție dominantă.

Poșta Română vrea să intre într-o afacere în declin evident

Conducerea Poștei Române și reprezentanții publicațiilor Evenimentul zilei, Libertatea, Click, Adevărul, Bursa, Cotidianul și Capital au discutat, marți, posibilitatea ca în oficiile poștale din teritoriu să se poată vinde ziare și reviste. „Agenda discuțiilor s-a centrat pe metodele de îmbunătățire a distribuției de presă scrisă în România, prin intermediul rețelei controlate de Compania Națională Poșta Română. Vânzarea de presă în oficiile poștale poate reprezenta un obiectiv pozitiv, în beneficiul reciproc al părților implicate. Părțile au fost de acord că informația din presa scrisă trebuie să ajungă la cât mai mulți cititori”, se arată într-un comunicat al Poștei. Poșta Română dispune de cea mai extinsă rețea de subunități din țară și are cel mai mare număr de angajați de front-office din România. „Una dintre concluziile întâlnirii este că parteneriatul dintre publicațiile print și Poșta Română poate fi extins și îmbunătățit. Vom urmări împreună reducerea timpilor de distribuție pentru abonamentele de presă, soluționarea problemelor și reclamațiilor sesizate în unele dintre oficiile Poștei și, în același timp, vom explora posibilitatea de a comercializa, în rețeaua de oficii disponibile, produse de presă”, se mai arată în comunicat.

Bruxellesul dă o ”ultimă șansă” României în problema calității aerului

Comisia Europeană i-a convocat marți la un ”summit” pe tema calității aerului, la Bruxelles, pe miniștrii Mediului din nouă țări - inclusiv România, Franța, Germania și Marea Britanie -, considerate cei mai slabi elevi în Europa în acest domeniu, scrie AFP. Aceasta este ”ocazia ultimei șanse (ca miniștrii) să găsească soluții”, a rezumat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE) Margaritis Schinas cu o zi înainte de această reuniune. Altfel, Curtea de Justiție a UE (CJUE) va fi sesizată, a avertizat Bruxellesul, care a transmis avertismente diverselor capitale, de mai mulți ani, în cadrul acestei ”proceduri de infringement”. Poluarea aerului este considerată responsabilă de peste 400.000 de morți premature pe an în UE, fără a-i pune la socoteală pe europenii care sunt afectați de boli respiratorii și cardiovasculare. Iar Comisia estimează că ea costă economia blocului peste 20 de miliarde euro pe an. ”În vederea scăderii acesei cifre, trebuie ca statele membre să se conformeze limitelor emisiilor cărora și-au dat acordul. În caz contrar, Comisia, în calitate de gardian al tratatelor, va trebui să ia măsurile adecvate”, a avertizat Schinas.

Autorizațiile pentru construcția de locuințe au urcat cu 7,6%

Numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a crescut anul trecut cu 7,6% față de anul anterior, până la 41.603, avansul fiind generat de creșterea cererii în aproape toate regiunile țării, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). În 2016, numărul de autorizații pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu 1,2% față de anul anterior, până la 38.653. ”În anul 2017 s-au eliberat 41603 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 7,6% față de anul 2016, creștere reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (plus 851 autorizații), București-Ilfov (plus 799), Centru (plus 456), Vest (plus 350), Sud-Est (plus 286), Sud-Vest Oltenia (plus 258) și Sud-Muntenia (plus 137). Scădere s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Nord-Vest (-187 autorizații)”, se arată în comunicat. În decembrie 2017, față de aceeași lună a anului precedent, s-a înregistrat un avans de 8,1%, până la 2.724.

Indicele Robor la 3 luni a stagnat la 1,97%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 1,97% pentru a doua zi consecutiv, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Vineri, indicatorul a scăzut la 1,97%, nivel la care a rămas și luni.  Și indicele Robor la 6 luni a stagnat marți la 2,25% pentru a doua zi consecutiv. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.