Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Statul vrea să împrumute mai puțini bani în aprilie

Ziarul de Vrancea
31 mar 2018 793 vizualizări

 Ministerul Finanțelor și-a programat împrumuturi în valoarea de 3,4 miliarde lei, cu 12,5% mai puțin față de perioada similară a anului trecut

Ministerul Finanțelor vrea să împrumute de la bănci 3,4 miliarde lei în luna aprilie, la care s-ar putea adăuga 420 milioane de lei din licitații suplimentare, suma fiind cu 12,5% mai mică decât ținta de împrumut din aceeași perioadă a anului trecut și cu 3,3% sub nivelul stabilit pentru luna anterioară. Din totalul sumei, Finanțele vor să atragă 600 milioane de lei prin certificate de trezorerie, pentru care au programat o licitație la 16 aprilie. Totodată, statul intenționează să împrumute 2,8 miliarde lei prin obligațiuni de stat de tip benchmark, sumă care ar putea fi majorată cu 420 milioane de lei prin sesiuni suplimentare. Calendarul prevede în aprilie patru licitații în valoare de 500 milioane de lei fiecare și una de 600 milioane de lei, cu maturități de 3, 5 și 7 ani, acestea reprezentând redeschiderea unor emisiuni de obligațiuni mai vechi. Finanțele vor lansa și o emisiune nouă, cu scadență la 10 ani, în valoare de 200 milioane de lei, stabilită pentru 16 aprilie.  Sumele vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice în luna aprilie. La nivelul întregului an, Finanțele vor să împrumute de la băncile din România 48-50 miliarde lei, nivel similar cu cel propus pentru anul trecut.  De asemenea, și-a propus să contracteze circa 4,5-5 miliarde euro (echivalent) de pe piețele externe, în funcție de condiții și oportunități, cu peste 60% față de nivelul atras în 2017. România are nevoie în acest an de o finanțare brută la nivel guvernamental de circa 74 miliarde lei, pentru a acoperi deficitul bugetar prognozat, de 2,97% din PIB (aproximativ 27 miliarde lei), precum și datoria publică de refinanțat, care se ridică la 47 miliarde lei. Ministerul Finanțelor intenționează să finanțeze deficitul bugetar în proporție de 75% de pe piața internă, restul fiind atras de pe piețele internaționale. Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj, a încheiat anul trecut cu un deficit de 24,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din PIB, sub ținta anuală stabilită de 2,96% din PIB, dar cu 32,8% mai mare decât cel din 2016. Deficitul bugetar semnalează însă o creștere accelerată, având în vedere că după primele două luni a ajuns la 5,5 miliarde lei (0,59% din PIB), perioadă a anului care consemnează de regulă excedent. În perioada similară a anului trecut, excendentul bugetar se situa la 397,1 milioane lei.

Angajații MAI beneficiază de decontarea concediului de odihnă

În acest an, polițiștilor, militarilor și personalului civil din MAI li se va asigura decontarea serviciilor de care beneficiază în perioada concediului de odihnă în unități turistice aflate pe teritoriul României, în limita valorică de 1.450 de lei, anunță Ministerul Afacerilor Interne (MAI). "Soluția decontării a fost necesară întrucât din cauza regulilor de protecție a datelor cu caracter personal și a celor instituționale cu privire la angajații din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, acestora nu li se puteau acorda vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, așa cum este prevăzut pentru celelalte categorii bugetare. Cuantumul sumelor decontate nu va fi luat în calcul la determinarea procentului prevăzut la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017, referitor la limitarea sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor și a altor drepturi acordate de fiecare ordonator de credite", precizează Ministerul Afacerilor Interne (MAI), într-un comunicat de presă remis sâmbătă MEDIAFAX. Ministerul Afacerilor Interne are deja prevăzută suma necesară decontării cheltuielilor pentru concediile de odihnă în rețeaua națională de turism, în bugetul pentru 2018. Totodată, angajații MAI vor beneficia de prevederile legii concediului paternal în condițiile în care, până acum, nu li se acorda concediul paternal deoarece Legea 210/1999 făcea referire strictă la personalul asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. "De asemenea, prin Legea nr. 80 din 28 martie 2018 a fost eliminată restricția instituită de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2017, care prevedea că instituțiilor și autorităților publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, li se interzice achiziționarea de autoturisme și mobilier. Ministerul Afacerilor Interne va achiziționa anul acesta autospeciale în valoare de 120 de milioane de lei pentru structurile sale operative", potrivit sursei citate.

Problemele întâmpinate de Tesla sunt provocate de roboți

Problemele întâmpinate de Tesla în producția automobilului de serie Model 3 sunt provocate de automatizarea excesivă, potrivit analiștilor de pe Wall Street, care avertizează că roboții omoară Tesla, relatează Business Insider. Într-un caz rar de victorie a oamenilor în fața roboților, în lupta pentru eficiența muncii, fabrica aproape complet automatizată a Tesla din Fremont, California, considerată de Musk un avantaj concurențial, este chiar motivul pentru care compania nu își poate extinde rapid producția. Doi analiști ai Bernstein, Max Warburton și Toni Sacconaghi, afirmă că roboții sunt de vină pentru faptul că Tesla nu poate să producă suficient de rapid mult-așteptatul automobil Model 3 și că întregul proces este prea ambițios, riscant și complicat. ”Tesla a încercat să automatizeze prea mult asamblarea finală. Considerăm că a fost prea ambițioasă cu automatizarea liniei de producție a Model 3. Puțini au văzut această linie, dar știm asta: Tesla a cheltuit mult mai mult decât un producător obișnuit de componente”, au scris aceștia. Compania a comandat un număr uriaș de roboți Kuka. Nu a automatizat doar ștanțarea, vopsitoria și sudura (ca majoritatea producătorilor), ci a încercat să automatizeze asamblarea finală (montarea componentelor). ”Vorbește despre liniile finale pe două niveluri, cu roboți care automatizează secvențierea pieselor. Aici Tesla pare să se confrunte cu probleme (precum și în sudarea și asamblarea bateriilor)", au arătat analiștii. Potrivit acestora, cei mai buni producători auto, japonezii, încearcă să limiteze automatizarea ”deoarece este costisitoare și invers proporțională cu calitatea, din punct de vedere statistic”. Tesla nu își va permite la nesfârșit aceste costuri.

Raiffeisen vrea să-și răsplătească acționarii cu dividende în valoare de 252 milioane lei

Raiffeisen Bank va propune acționarilor repartizarea a circa jumătate din profitul realizat anul trecut, de aproape 491,2 milioane de lei, revenind un dividend brut de 21.000 lei/acțiune, iar restul să fie inclus în rezultatul reportat, subiectul urmând să fie discutat într-o AGA programată pentru 2 mai. Astfel, acționarii ar urma să primească dividende în valoare brută totală de 252 milioane de lei, reprezentând 51% din profitul net înregistrat anul trecut de bancă, în creștere cu 9% față de 2016. Sucursala locală a băncii austriece Raiffeisen Bank va plăti dividende numai acționarilor înregistrați până la 31 martie, iar plata efectivă va începe la 12 iunie. Conducerea băncii va mai propune acționarilor creșterea numărului de membri ai Consiliului de Supraveghere, de la opt la nouă, numiți tot pe o perioadă de patru ani, cu posibilitatea de reînnoire a mandatelor. În prezent, Consiliul de Supraveghere numără doar șapte membri, fiind vacantă o poziție. Lista cu persoanele nominalizate pentru funcția de membru în CS îi include pe președintele Raiffeisen Bank Internamtional A.G., Johann Strobl, care a fost ales anul trecut președinte al Consiliului de Supraveghere, și pe Peter Lennkh, membru al Directoratului Raiffeisen Bank International, responsabil de Divizia Corporații, care figurează deja ca membru în CS. Pe lângă aceștia, sunt propuși alți doi membri noi pentru a completa organigrama, respectiv Andrii Stepanenko, vicepreședinte al ZAO Raiffeisenbank - responsabil pe divizia Retail persoane fizice și mici întreprinzători și Lukasz Janusz Januszewski, director Raiffeisen Bank International pentru Piețe de Capital. Acționarii vor discuta și aproba situațiile financiare aferente anului trecut, planul de investiții pentru 2017 și 2018, bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul curent și vor stabili remunerația membrilor Consiliului de Supraveghere

Telegram Group a atras 1,7 miliarde de dolari printr-o ofertă inițială de monedă virtuală

Telegram Group, o aplicație de mesagerie criptată care vrea să își creeze propria monedă virtuală bazată pe tehnologia blockchain, și-a majorat fondurile atrase printr-o ofertă inițială în aceasta la 1,7 miliarde de dolari, relatează Bloomberg. Compania înregistrată în Insulele Virgine a obținut în martie 850 de milioane de dolari de la 94 de investitori interesați de noua criptomonedă, pe lângă alte 850 de milioane de dolari atrase în februarie, cu care a înregistrat atunci un record mondial, și ”ar putea să mai lanseze mai multe astfel de oferte”, potrivit unui document depus la Comisia americană pentru ”Atragerea sumei planificate este un succes pentru Telegram, având în vedere că declinul Bitcoin din ultimele săptămâni i-a făcut pe investitori mai precauți față de plasamentele în monede digitale”, a declarat Ghenadi Ziliaev, fost director la Templeton Emerging Markets Group în Rusia, care investește în prezent în monede virtuale și oferte inițiale în acestea. Telegram Group, fondată de Pavel Durov, un rus auto-exilat, intenționează să folosească fondurile atrase pentru a dezvolta blockchain-ul Telegram Open Network, care include moneda virtuală Gram. Obiectivul Telegram este ca prin acest blockchain să asigure tranzacții mai rapide decât blockchain-urile Bitcoin și Ethereum și ar putea dori să concureze cu Visa și Mastercard, potrivit documentelor Telegram.

67% din reclamele digitale vor fi programate automat până în 2019

Până la începutul anului viitor, 67% din reclamele digitale vor fi programatice. Reclamele programatice presupun înlocuirea factorului uman cu programe care iau cu ajutorul algoritmilor decizii și pot executa procese întregi în doar câteva microsecunde, oriunde în lume, arată o analiză RTB House. „În industria publicitară, automatizarea a fost utilizată pentru a livra mesaje personalizate mai bine decât o pot face oamenii. Mașinăriile preiau deja o bună parte din activitățile tradiționale de marketing. Cumpărarea și vânzarea programatică au fost punctele-cheie pentru această evoluție tehnologică”, potrivit experților RTB House. Înainte de publicitatea programatică, cumpărarea spațiilor publicitare presupunea efort uman care consuma timp și resurse. Metodele programatice au persmis înlocuirea factorului uman prin utilizarea de algoritmi care iau decizii automat, iar - potrivit specialiștilor - cumpărarea spațiului publicitar devine mai eficientă, mai ieftină și mai rapidă. Mașinăriile pot executa procese întregi în câteva microsecunde, oriunde în lume. Publicitatea programatică aduce oamenii de marketing mai aproape de publisher, iar în zilele noastre nu mai este necesară o persoană care să facă negocieri între cele două părți.

Bitcoin a avut în 2018 cel mai slab trimestru din istoria sa

Potrivit specialiștilor, Bitcoin este pe drumul cel bun după cel mai slab prim trimestru al său, înregistrând o pierdere de peste 114 miliarde de dolari, marcând o scădere de peste 45%, potrivit CNBC. Declinul cotației din T1 2018 este cel mai mare din perioadele similare din istoria acestei criptomonede, scăzând de la peste 13.000 de dolari cât înregistra pe 1 ianuarie, la sub 7.000 de dolari în ultima săptămână. Un alt declin major, cu o scădere a prețului de aproape 38%, a mai fost consemnat în 2014, potrivit datelor furnizate de CoinDesk care urmărește prețul Bitcoin de la mijlocul anului 2010. CNBC a analizat performanțele de preț ale monedei virtuale în primele trimestre ale fiecărui an, începând cu 2011. Bitcoin a înregistrat o scădere în 5 din cele 8 trimestre urmărite, care includ actualul trimestru al anului 2018. Cea mai mare creștere a prețului la această criptomonedă a fost de 599%, în primul trimestru al anului 2013. Bitcoin a înregistrat o creștere bruscă și în 2017, când atins un nivel record de peste 19.000 de dolari, la sfârșitul anului trecut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.