Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Este oficial: Banca Transilvania va “înghițI” Bancpost

Ziarul de Vrancea
24 nov 2017 1646 vizualizări

Pachetul majoritar de acțiuni al Bancpost va fi preluat de la Eurobank Group de către Banca Transilvania, care amenință astfel poziția de lider ce este deținută în prezent de BCR

Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a aprobat joi perfectarea tranzacției pentru achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni (99,15%) deținut de către Eurobank Group în capitalul social al Bancpost, semnarea contractului a avut loc ieri.”În cadrul tranzacției, BT dobândește și participații în capitalul social al societăților din Grupul Eurobank din România, respectiv ERB Retail Services IFN SA și ERB Leasing IFN SA”, arată un comunicat al băncii. Oficialii băncii spun că atât Banca Transilvania cât și Bancpost vor acționa ca entități separate până la finalizarea tranzacției, urmând ca doar după această dată să aibă loc procesul de integrare a Bancpost în cadrul BT. ”Integrarea Bancpost SA în cadrul BT va avea loc după îndeplinirea procedurilor legale și după solicitarea și obținerea tuturor aprobărilor necesare din partea autoritățtilor competente”, mai informează comunicatul. Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a doua instituție de credit după active de pe piața românească, a raportat în primele nouă luni un profit net de 779,8 milioane lei, în creștere cu aproape 19%, față de perioada similară a anului anterior, de 657 milioane lei. De asemenea, banca a înregistrat venituri nete din dobânzi în sumă de 1,32 miliarde lei, mai mare cu 4% față de perioada ianuarie-septembrie 2016. Activele totale ale băncii se ridicau la sfârșitul lunii septembrie la 54,9 miliarde lei, în creștere cu 6%, comparativ cu finalul anului trecut. Grupul Financiar Banca Transilvania, din care face parte banca, a avut un profit net de 829,48 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie, mai mare cu 19%, de la 697,9 milioane lei la sfârșitul lunii septembrie 2016. Grupul BT a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu active de 55,1 miliarde lei, din care banca deține 54,9 miliarde lei. Creditele nete – incluzând leasing – reprezintă 54,3% din activele Grupului Financiar BT. De asemenea, banca a anunțat luna aceasta că, împreună cu acționarul său, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), intenționează să achiziționeze un pachet inițial de peste 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul băncilor din Republica Moldova. Banca Transilvania are o capitalizare de 9,31 miliarde lei. Anul trecut, Banca Transilvania a depășit în premieră BRD și a urcat pe poziția a doua în clasamentul băncilor românești după valoarea activelor, în urma BCR, care a rămas liderul pieței. Banca Transilvania (TLV) are un acționariat divers, care include investitori instituționali și oameni de afaceri din Cluj.

Indicele Robor la 3 luni a crescut până la nivelul de 2,19%, cel mai mare din octombrie 2014

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut vineri până la nivelul de 2,19%, cel mai mare din octombrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României (BNR). Joi, indicatorul Robor la 3 luni a urcat la 2,15%. Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Nivelul atins vineri - 2,19% - este cel mai mare din 28 octombrie 2014, când a atins pragul de 2,20%. Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.  Indicele Robor la 6 luni a crescut vineri la 2,30%, cel mai mare nivel din 4 noiembrie 2014, când a fost tot 2,32%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei. Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% și 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

Alro a semnat o facilitate de credit de 167 milioane dolari pe o perioadă de trei ani

Alro SA a semnat o facilitate de credit în valoare de 167 de milioane de dolari, pe o perioadă de trei ani.  ”Acordul extinde cu trei ani creditul de tip revolving în valoare de 137 de milioane de dolari, semnat în decembrie 2015 și adaugă o nouă linie de finanțare non-cash în sumă de 30 de milioane de dolari”, arată un comunicat transmis vineri de combinat Bursei de Valori București (BVB). Acest credit de tip revolving are ca scop finanțarea capitalului de lucru necesar companiei, în timp ce linia de finanțare non-cash va fi utilizată pentru emiterea de acreditive și scrisori de garanție, în vederea susținerii activității operaționale și activității investiționale. ”Condițiile comerciale contractuale au fost îmbunătățite din mai multe puncte de vedere și, de asemenea cu un impact pozitiv asupra cheltuielilor financiare ale companiei. Tranzacția a fost finalizată cu un sindicat de opt bănci și a fost condusă de RBI Group (Raiffeisen Bank International împreună cu Raiffeisen Bank România) drept unic coordonator”, informează banca. Sindicatul de bănci a inclus OTP Bank România, Unicredit Bank, Banca Comercială Intesa Sanpaolo România, Banca Transilvania, Banca de Export-Import a României (Eximbank) și Garanti Bank. Alro este o subsidiară a Vimetco NV, companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia și Peninsula Scandinavă) cu o capacitate de producție instalată de 265.000 tone pe an. Principalele piețe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Germania, Ungaria, Polonia, Grecia și România). Compania are exporturi în SUA și Asia. Alro a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 223,4 milioane lei, de trei ori și jumătate mai mare față de perioada similară de anul trecut, de 63,79 milioane lei. De asemenea, veniturile din vânzări au urcat în perioada ianuarie-septembrie cu 18%, la 1,86 miliarde lei, de la 1,57 miliarde lei, la sfârșitul lunii septembrie 2016.

 

”Efectul Macron” a crescut puternic atractivitatea Franței pentru investitorii americani

Alegerea ca președinte al Franței a lui Emmanuel Macron, un politician de orientare de centru favorabil mediului de afaceri, a determinat o schimbare a percepției investitorilor americani, mulți dintre aceștia intenționând să se extindă în această țară, potrivit unui sondaj de opinie citat de Reuters. Peste jumătate dintre companiile americane care desfășoară activități în Franța iau în considerare să facă angajări, arată sondajul. Cercetarea realizată în rândul a 156 de directori ai diviziilor franceze ale grupurilor americane, efectuată de Camera Americană pentru Comerț și Bain & Company, a arătat că 52% dintre aceștia intenționează să crească numărul de angajați din Franța în următorii 2-3 ani, comparativ cu numai 21% în urmă cu un an. ”Sondajul scoate în evidență existența unui efect Macron și semnalul foarte pozitiv dat companiilor de reformele noului președinte francez”, afirmă într-un comunicat Robert Vassoyan, directorul AmCham France, și șeful Bain, Marc-Andre Kamel. De la venirea la putere a lui Macron în luna mai, după cinci ani de conducere socialistă, acesta a promulgat decrete care au reformat legislația muncii și a aprobat un proiect de buget care a redus impozitul pe profit și a eliminat o taxă pe avere, cu excepția activelor imobiliare. Aproximativ 72% dintre respondenți, ai căror companii au circa 70.000 de angajați în Franța, au spus că au așteptări pozitive pentru mediul economic francez, comparativ cu 49% în 2016 și 27% în 2015. Totuși, numai 9% au declarat că analizează transferarea unor activități din Marea Britanie în Franța, din cauza Brexit.

Euro coboară spre 4,65 lei, în linie cu tendința regională

Banca Națională a României (BNR) a anunțat vineri un curs de referință de 4,6536 lei/euro, în scădere cu 0,02% față de nivelul atins joi, în linie cu tendința regională. Joi, euro a atins nivelul de 4,6546 lei.  Leul s-a apreciat vineri, în raport cu euro, în linie cu tendința regională. Alte monede din regiune, precum zlotul polonez, forintul maghiar și coroana cehă, s-au apreciat în fața euro. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 3,9306 lei la 3,9215 lei. Cursul francului elvețian a scăzut de la 4,0083 lei la 3,9971 lei.

Autorități de reglementare din întreaga lume vor investiga Uber

Autorităție de reglementare din întreaga lume vor investiga Uber Technologies pentru felul în care a tratat compromiterea datelor confidențiale ale clienților, în urma unui atac al hackerilor produs anul trecut, transmite Reuters. În Uniunea Europeană, autoritatea pentru confidențialitatea datelor va discuta acest caz săptămâna viitoare și ar putea crea o comisie pentru coordonarea investigațiilor naționale. Uber a anunțat marți că a plătit hackerilor 100.000 de dolari pentru a ține secretă compromiterea datelor a 57 de milioane de clienți. Informațiile furate de aceștia au inclus nume, adrese de email și numere de telefon ale unor utilizatori Uber din întreaga lume, precum și nume și numere de licențe a 600.000 de șoferi din Statele Unite, a spus președintele Uber, Dara Khosrowshahi. Uber nu a dezvăluit care sunt restul țărilor afectate.

Acordul de reducere a producției de petrol a fost prelungit

Reprezentanții OPEC trebuie să hotărască săptămâna viitoare dacă să prelungească sau nu acordul global de reducere a producției de petrol, fără să știe dacă decizia lor va declanșa un nou val de livrări din partea producătorilor americani de țiței de șist, relatează Bloomberg. Analiștii au făcut estimări diferite referitoare la producția exploatărilor de șist din SUA, la o întâlnire cu reprezentanți ai OPEC, provocând îngrijorare înainte de reuniunea organizației programată să aibă loc pe 30 noiembrie, la Viena, au spus persoane apropiate situației. Perioada de timp cu care ar putea fi extins acordul de limitare a producției va depinde, parțial, de estimările legate de producția exploatărilor de șist din SUA, dar și a altor furnizori concurenți. Reprezentanții OPEC și ai altor producători de petrol, între care și Rusia, se vor reuni săptămâna viitoare pentru a analiza piața petrolului și a decide dacă să prelungească sau nu acordul dincolo de luna martie. Mai mulți miniștri ai statelor OPEC, inclusiv ministrul saudit al Energiei, Khalid Al-Falih, și-au exprimat sprijinul pentru prelungirea acordului de limitare a producției de țiței, care a intrat în vigoare în ianuarie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.