Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Veroniki Holding intră pe piața de ambalaje din România cu o investiție de 10 milioane de euro

Ziarul de Vrancea
8 sep 2017 1523 vizualizări

Veroniki Holding, cu investiții de peste 400 de milioane de euro în ultimii zece ani în Europa, intră pe piața de ambalaje din materiale reciclabile din România și anunță deschiderea unei fabrici în comuna Contești, Dâmbovița. Investiția, în valoare de peste 10 de milioane de euro, extinde domeniul de activitate al grupului, prin producția de ambalaje tip r-PET pentru industria alimentară din România.

 

Noua unitate, cu laborator propriu, are tehnologii de ultimă generație, certificate EFSA (European Food Safety Authority) de către Institutul Fraunhofer (Germania), cu standardele de management ale calității implementate (BRC IoP V, ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001), pentru a îndeplini toate condițiile de siguranță alimentară, producția de caserole și folie PET fiind estimată la 8.500 tone anual și desfașurată pe o suprafață de 5.200 mp. "Prin investiția de la Contești ne menținem misiunea companiei, aceea de a crea valoare pe termen lung în beneficiul clienților, angajaților și acționarilor săi. Începând cu data de 8 septembrie 2017, vom produce în fabrica de la Contești, prin procesul de termoformare, caserole destinate ambalării diferitelor tipuri de carne și produse din carne, precum și diverse caserole cu capac destinate ambalării produselor vrac din cadrul marilor rețele de magazine alimentare. Tehnologia inovativă, desfășurată în conformitate cu standardele europene, va permite ca ambalajele noastre să fie personalizate și pentru tipuri de produse speciale”, a declarat Adrian Nițică, director general Veroniki EcoGroup. La deschiderea fabricii au luat parte Daniela Veronica Gușă de Drăgan, președintele Veroniki Holding, Christos Christofides, CEO Veroniki Holding, și Hans Joachim Boeksegers, CEO Multivac. Veroniki Holding a fost creat în 2010 de către Veronica Gușă de Drăgan, ca structură unică de coordonare a Grupului Drăgan, operativ din 1948, an în care Iosif Constantin Drăgan a constituit societatea Butan Gas. Grupul Veroniki Holding e operativ în Italia, Grecia, România, Germania, Polonia, Austria, Serbia, Spania și Franța, cu peste 1.500 de angajați, și activează în domenii precum GPL, energia renovabilă, în sectorul medical, sectorul naval, cu investiții și în piața imobiliară, fiind implicat și în numeroase activități de responsabilitate socială.

Numărul de locuințe construite în primul semestru este în scădere

u pe medii de rezidență, în semestrul I 2017, cele mai multe locuințe au fost date în folosință în mediul urban, ca pondere reprezentând 57,6% din total

Numărul de locuințe construite în primul semestru al anului a fost de 23.057, în scădere cu 1.049 față de semestrul 1 din 2016, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Pe medii de rezidență, în trimestrul 2 al anului cele mai multe locuințe au fost construite în mediul urban (7.380), ceea ce reprezintă 56,9% din numărul total. Repartiția pe fonduri de finanțare a locuințelor terminate relevă faptul că, în trimestrul II 2017, față de trimestrul II 2016, numărul locuințelor terminate atât din fondurile publice cât și din cele private a crescut cu 319, respectiv cu 138 locuințe. Distribuția în profil regional evidențiază o creștere a numărului locuințelor terminate în următoarele regiuni de dezvoltare: București–Ilfov (plus 619 locuințe), Nord–Est (plus 294), Centru (plus 195), Sud–Muntenia (plus 148) și Vest (plus 25). Scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare: Nord–Vest (-516 locuințe), Sud–Est (-287) și Sud–Vest Oltenia (-21) Pe medii de rezidență, în semestrul I 2017, cele mai multe locuințe au fost date în folosință în mediul urban, ca pondere reprezentând 57,6% din total. Repartiția pe surse de finanțare a locuințelor terminate relevă faptul că, în semestrul I 2017, față de semestrul I 2016, a scăzut numărul locuințelor realizate din fonduri private cu 1619 locuințe, în schimb a crescut numărul locuințelor realizate din fonduri publice cu 570 locuințe. Distribuția în profil regional pune în evidență o scădere a numărului de locuințe terminate, în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord–Est (-443 locuințe), Vest (-367), Sud-Est (-299), Nord–Vest (-172) și Sud–Vest Oltenia (-2). Creștere a numărului de locuințe terminate s-a înregistrat în regiunile de dezvoltare: Centru (plus 164 locuințe), București–Ilfov (plus 54) și Sud-Muntenia (plus 16).

Investițiile în economia națională au scăzut cu 0,2% în primul semestru

Investițiile nete în economia națională în primul semestru al anului au însumat 29.794,7 milioane lei, fiind în scădere cu 0,2% comparativ cu perioada similară din 2016, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la capitolul alte cheltuieli cu 10,1% și la utilaje, inclusiv mijloace de transport, cu 0,6%. În cazul investițiilor în lucrări de construcții noi acestea au crescut cu 2,2%, potrivit datelor INS. În semestrul 1 din 2017 se constată o creștere a ponderii investițiilor nete în construcții cu 3,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut. 34,4% din investițiile nete au fost orientate către industrie, fiind în scădere cu 0,7% față de perioada similară din 2016. În trimestrul al doilea din 2017 investițiile nete în economia națională au însumat 16.900,6 milioane lei, în creștere cu 1,9%, comparativ cu trimestrul doi din 2016. În T2 din 2017 comparativ cu T2 din 2016 se înregistrează o creștere de 6,9% la utilaje (inclusiv mijloace de transport), în timp ce investițiile nete în alte cheltuieli și în lucrări de construcții noi au scăzut cu 2,7%, respectiv cu 1,7%.

Premierul Tudose a promis Ford că va finaliza autostrada Pitești - Sibiu

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit vineri, la Palatul Victoria, cu o delegație a companiei Ford condusă de vicepreședintele Andrew McCall, întrevedere în cadrul căreia șeful Guvernului a promis companiei americane că, până la sfârșitul mandatului, va fi finalizată autostrada Pitești - Sibiu și legătura între Pitești și Craiova. ”Vicepreședintele Ford a discutat despre stadiul implementării investiției Ford de la Craiova, inclusiv despre crearea celor aproape 1700 de noi locuri de muncă, anunțate deja de companie”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.În discuțiile cu delegația Ford, prim-ministrul Mihai Tudose ”a subliniat importanța industriei auto pentru economia românească, atât din perspectiva ponderii sale în dezvoltarea PIB, cât și din socială, prin crearea de noi locuri de muncă atât în mod direct, cât și prin efectul de angrenare economică”.”România este un mediu favorabil pentru creșterea investițiilor, iar dezvoltarea fabricii Ford de la Craiova confirmă acest lucru. Investiții mai multe înseamnă mai multe locuri de muncă și mai bine plătite”, le-a spus Tudose celor de la Ford. Un alt punct atins în timpul întrevederii s-a referit la infrastructură, context în care premierul Tudose a menționat că autostrada Pitești-Sibiu și legătura între Pitești și Craiova sunt priorități ale Guvernului, urmând să fie finalizate până la sfârșitul mandatului.

 

Vasilescu: Angajatorii care califică șomeri pot primi de la stat 250 de euro/lunar

Angajatorii din orice domeniu de activitate, care angajează și califică șomeri la locul de muncă, pot primi din partea statului 250 de euro lunar pentru fiecare persoană angajată, banii provenind din fonduri europene, a anunțat, joi seara, la Antena 3 ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. 'La ora actuală există o criză foarte mare de forță de muncă în piață și noi am pregătit un proiect de lege, inclusiv cu normele de aplicare în acest sens. De mâine dacă vreți, orice angajator poate să meargă la AJOFM, la oficiile pentru plasarea forței de muncă din județe, și să ceară de acolo șomeri pe care să-i angajeze, chiar necalificați fiind, și primește pentru ei salariul minim pe economie din partea statului, cu finanțare europeană. Avem aproape jumătate de miliard din fonduri europene pentru a plăti aceste salarii, pentru a forma forța de muncă, pentru că noi avem o problemă în România, din acest punct de vedere", a spus Olguța Vasilescu. Aceasta a dat exemplul unei fabrici de automobile, care în cazul în care are nevoie de strungari poate angaja șomeri pe care îi formează la locul de muncă, iar statul oferă angajatorului 250 de euro pentru fiecare angajat, cu condiția ca acesta să elibereze după perioada de formare un certificat de calificare în meseria respectivă.

Ministrul Finanțelor ține la secret cifrele rectificării bugetare

Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că rectificarea bugetară va fi una pozitivă, refuzând însă să spună care este totalul creșterilor de cheltuieli aprobate, pe motiv că nu le știe pe dinafară: "Uitați-vă pe site!". Mișa a prezentat, însă, câteva creșteri de cheltuieli aprobate pentru anumite ministere.  Ministrul a refuzat, în conferință, să precizeze și cât este minusul total de încasări la buget în primele 8 luni, comparativ cu estimările inițiale ale bugetului, anunțând doar că în cazul particular al contribuțiilor sociale a fost înregistrat un grad de încasare mai mare față de bugetul inițial (101,7%). Ministrul Finanțelor a explicat rectificarea pozitivă prin îmbunătățirea estimărilor de creștere a Produsului Intern Brut pe care este fundamentat bugetul, de la 5,2%, la 5,6%.

Western Digital vrea să preia diviziei de chipuri a Toshiba cu ajutorul Apple

Un grup condus de Western Digital Corp. negociază cu Apple pentru ca producătorul telefoanelor iPhone să contribuie cu 50 de miliarde de yeni (460 milioane de dolari) la o ofertă de preluare a diviziei de cipuri de memorie a grupului japonez Toshiba, informează agenția Kyodo. Potrivit unor surse din apropierea discuțiilor, Western Digital este pe punctul de a face o ofertă de 17-18 miliarde de dolari pentru divizia de chipuri de memorie a Toshiba. Chipurile de memorie sunt o componentă cheie a smartphone-urilor, iar Apple este al doilea producător mondial de smartphone. Participația Apple la divizia de cipuri de memorie a Toshiba nu a fost încă stabilită de către membrii consorțiului susțin sursele. Din consorțiul condus de Western Digital mai fac parte fondul de investiții Kohlberg Kravis Roberts și mai mulți investitori susținuți de guvernul japonez, Network Corp. of Japan și Development Bank of Japan. Acest consorțiu ar oferi aproximativ 1.900 miliarde yeni (18,3 miliarde de dolari) pentru operațiunile Toshiba din domeniul cipurilor de memorie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.