Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Un client din patru care cumpără online este din mediul rural

Ziarul de Vrancea
25 mar 2018 939 vizualizări

Comerțul online capătă din ce în ce mai mult teren, inclusiv în zonele rurale ale României, susținut în special de dezvoltarea tehnologiei și a penetrării tot mai mari a smartphone-ului, astfel că 26% dintre clienții celui mai mare retailer online din România, eMag, și 18% dintre comenzile plasate provin din mediul rural, a anunțat luni retailerul.

”Gama extinsă de produse la care au acces, faptul că le pot comanda oricând, simplitatea procesului de livrare și prețurile avantajoase sunt doar patru dintre motivele pentru care locuitorii din mediul rural se îndreaptă către canalul de vânzare online”, potrivit eMag. Tendința de a adopta acest canal de vânzare, transparent și modern, este evidențiată de creșterea cu 55% a numărului de comenzi livrate aici de eMag în 2017, față de 2016. ”Comerțul online le oferă locuitorilor din zonele rurale acces la o gamă extinsă de produse pe care le pot comanda ușor, dar și un confort sporit datorită serviciilor de livrare a comenzilor. Ne dorim ca fiecare client, indiferent de zona în care locuiește, să găsească oricând la eMAG tot ce își dorește. De aceea ne îmbunătățim în permanență atât gama de produse, cât și serviciile: de la livrare și retur, până la modalitățile de finanțare și plată”, a declarat VP Commercial eMag, Stejara Pircan. Numărul celor care fac cumpărături online crește constant, pe fondul penetrării tot mai mari a smartphone-ului. Astfel, majoritatea clienților din zonele rurale care fac cumpărături online sunt tineri, au vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani (54,9%), iar 39,01% au vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani. Cele mai multe comenzi au fost livrate în județele Timiș, Prahova și Cluj.

Facebook implicată într-un nou scandal

Modul superficial în care, până nu de mult, Android a gestionat accesul aplicațiilor la datele utilizatorilor a permis Facebook să strângă date despre apelurile și mesajele trimise și primite. Scandalul Cambridge Analytica pare să fi convins utilizatorii aplicațiilor deținute de Facebook să fie mai atenți cu privire la drepturile de acces pe care le acordă acestora. Astfel, s-a confirmat, încă o dată, în ce măsură încalcă Facebook intimitatea utilizatorilor săi. În pagina de setări a versiunii web de desktop, Facebook oferă utilizatorilor săi opțiunea de a descărca o arhivă cu toate datele personale colectate de companie. În această arhivă, s-au găsit acum date despre apelurile și SMS-urile înregistrate timp de mai mulți ani. Istoricul apelurilor și al mesajelor de pe smartphone-urile cu Android a fost folosit de Facebook în cadrul algoritmului de recomandare al prietenilor. Aplicația a început colectarea datelor cu una din primele versiuni, când utilizatorii au acceptat să sincronizeze agenda telefonică cu lista de prieteni de pe Facebook. Colectarea datelor a fost facilitată de modul în care Android a gestionat accesul aplicațiilor la datele personale stocate pe telefon. Chiar dacă sistemul de operare al celor de la Google a îmbunătățit acest aspect în ultimele versiuni, API-ul vechi, care le permitea aplicațiilor colectarea facilă a datelor a rămas activ și a putut fi folosit de către dezvoltatori până în octombrie 2017. În altă ordine de idei, chiar dacă ultimele versiuni de Android au informat mai transparent utilizatorii cu privire la datele accesate de aplicații și chiar dacă utilizatorii au respins accesul, permisiunile pe care le-au acordat cu ani în urmă, pe baza vechiul API, au permis Facebook (și probabil și altor aplicații) să aibă în continuare acces la datele personale respective. Ca urmare a acestor acuze, Facebook a emis un comunicat prin care specifică faptul că nu a colectat și conținutul convorbirilor sau al mesajelor, ci doar istoricul acestora.

Transgaz a semnat un contract de aproape 290 milioane lei pentru BRUA

Transportatorul național de gaze Transgaz, prin directorul general Ion Sterian, a semnat contractul pentru execuția celor trei stații de comprimare gaze de câte 10 MW prevăzute în prima fază a proiectului BRUA, contract estimat la 288,74 milioane lei, fără TVA, a anunțat luni Ministerul Economiei. Totodată, ministerul a anunțat că, în data de 14 aprilie, conform calendarului, va fi semnat semnat ordinul de începe a lucrărilor. Miercuri, Transgaz a anunțat că a obținut dreptul de începere a lucrărilor la prima fază a proiectului BRUA. ”Contractul de execuție a celor 3 stații de comprimare gaze a fost câștigat de un consorțiu de firme românești condus de INSPET SA Ploiești. Valoarea contractului este 288,742 milioane lei, la care se adaugă TVA, potrivit prevederilor legale în vigoare, fără cheltuieli diverse și neprevăzute (...)”, se arată în comunicat. Din suma totală, 96,27 milioane lei vor fi plătiți pentru lucrările de execuție la stația de comprimare gaze Podișor, 96,45 milioane lei pentru stația de comprimare gaze Bibești, iar 94,69 milioane lei lei pentru stația de comprimare gaze Jupa. Totodată, 1,33 milioane lei vor fi plătiți pentru serviciile de mentenanță ale celor trei stații de comprimare.  “Transgaz este angrenat în acest moment în mai multe proiecte de gazoducte care vor tranforma compania într-o multinațională românească la nivel regional. De departe cel mai impotrant proiect strategic este BRUA, unde ordinul de începe a lucrărilor pentru stațiile de comprimare gaze a fi semnat pe 14 aprilie. Îl felicit pe domnul Sterian pentru modul în care echipa Transgaz a gestionat acest proiect până acum”, a declarat ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, în cadrul comunicatului. Sterian a subliniat importanța strategică a începerii lucrărilor la prima fază a proiectului.“Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va ridica nivelul de securitate energetică a României și va deschide noi oportunități pentru implicarea furnizorilor de echipamente și servicii energetice. BRUA Faza 1 va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuție și pentru exploatare pe teritoriul României. Investiția în cele 3 stații de comprimare gaze este o dovadă în plus a capacității acestei companii-fanion de a realiza proiecte strategice ambițioase”, a declarat Ion Sterian. Proiectul BRUA, faza unu, presupune construirea pe teritoriul României a unei conducte de transport de gaze naturale ce va facilita conexiunea dintre conductele existente, de la Podișor până la Recaș, pe direcția Podișor-Corbu-Hurezani-Hațeg-Recaș. Aceasta constă în construcția conductei transport gaze naturale Podișor-Recaș în lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) și presiunea de proiectare de 63 bar.

Uber își vinde afacerile din Asia de Sud-Est

Uber Technologies a convenit vânzarea afacerilor sale de pe piața din sud-estul Asiei companiei concurente Grag, după o concurență costisitoare, marcând a doua retragere a companiei americane de pe o piață asiatică, transmite Reuters. În cadrul tranzacției, Uber va prelua o participație de 27,5% la Grab, înregistrată în Singapore, iar directorul general al Uber, Dara Khosrowshahi, va intra în consiliul de administrație al Grab. Cea mai recentă evaluare a Grab este de 6 miliarde de dolari. Prima mare consolidare în sectorul de ride-sharing din Asia de Sud-Est, regiune cu o populație de circa 640 de milioane de oameni, pune presiune pe compania Go-Jek din Indonezia, care este susținută de Google și compania chineză Tencent Holdings. O transformare a acestui sector extrem de competitiv din Asia a devenit evidentă în acest an, atunci când grupul japonez SoftBank, prin intermediul Vision Fund, a făcut o investiție de mai multe miliarde de dolari în Uber. ”O fost o decizie independentă a ambelor companii, a declarat ”președintele Grab, Ming Maa, adăugând că directorul general al SoftBank, Masayoshi Son, a susținut foarte mult acordul.

Reactorul 2 de la Cernavodă a revenit la putere nominală

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat că Unitatea 2 a revenit la putere nominală luni dimineața, după ce reducerea acesteia a fost cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensat, din partea clasică a centralei. ”Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă a fost conectată la Sistemul Energetic Național și a funcționat la o putere de aproximativ 300 MW”, informează compania. Oficialii societății spun că aceste manevre operaționale sunt normale și fac parte din activitatea operațională. ”Reducerile de putere nu au niciun impact asupra securitatii nucleare sau operării reactorului, întrucât acesta rămâne conectat la Sistemul Energetic Național (SEN) și funcționează normal, cu îndeplinirea tuturor funcțiilor de securitate nucleară”, adaugă reprezentanții Nuclearelectrica. Ei subliniază că reducerea de putere a Unității 2 și lucrările de remediere nu au avut impact advers asupra personalului, populației și mediului înconjurător, acestea fiind realizate în funcție de specificațiile și procedurile centralei.

Birocrație excesivă la subvețiile agricole

România se află la jumătatea parcursului de implementare a Politicii Agricole Comune (PAC) 2014-2020, iar cererea pe care fermierii români trebuie să o depună pentru a accesa finanțări europene are 52 de pagini, a declarat luni ministrul Agriculturii, Petre Daea.„Eu personal am căutat să-l reduc (n.r.- formularul) în momentul în care am devenit ministru. Și am făcut acest lucru, am redus. De la 50 la 52 de pagini, pentru că n-am găsit ca procedură posibilitatea de a scoate ceea ce obligatoriu este impus prin norme care trebuiesc respectate. Și de aceea am considerat că o claritate și o rigoare juridică, o claritate și o rigoare tehnică este necesară pentru a putea accesa aceste fonduri și pentru a le și păstra în interiorul țării, deoarece vin și măsurile de corectare și de ajustare atunci când controalele, normal, obiectv pleacă pe acest culoar al interpretării modului în care au fost implementate măsurile în domeniu”, a declarat ministrul Petre Daea. Potrivit ministrului, implementarea elementelor de construcție a politicii de implementare a subvențiilor la timp, a dus la plata avnsurilor a peste 80% din 850.000 de fermieri până la finalul anului 2017.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.