Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: UE a pregătit măsuri comerciale simetrice contra SUA

Ziarul de Vrancea
6 mar 2018 739 vizualizări

Uniunea Europeană pregătește taxe vamale simetrice contra unor produse specifice americane, ca reacție la tarifele impuse de președintele Donald Trump la importurile de oțel și aluminiu, dar, potrivit Financial Times, deciziile ambelor părți riscă să fie încălcări ale reglementărilor internaționale.

Conform agenției Bloomberg, Bruxellesul intenționează să aplice sancțiuni vizând importuri de produse americane în valoare de 2,8 miliarde de euro (3,5 miliarde dolari), prin impunerea unei taxe vamale de 25%. Măsura va fi aplicată dacă președintele SUA, Donald Trump, va da curs amenințării privind impunerea de tarife suplimentare la importurile de oțel și aluminiu. Liderul de la Casa Albă a anunțat că va impune tarife mai mari cu 25% la importurile de oțel și de 10% la cele de aluminiu. Deocamdată, nu este clar dacă aceste taxe vor fi valabile la toate importurile de oțel și aluminiu ori doar la cele din anumite țări. Donald Trump a argumentat că producătorii americani de oțel și aluminiu au nevoie de "relații comerciale libere, corecte și inteligente".

Prețurile apartamentelor vechi din România au revenit pe creștere

Prețul mediu solicitat în luna februarie pentru apartamentele din România a crescut atât pentru cele noi, cât și pentru cele vechi, spre deosebire de ianuarie, când avansul a fost susținut, în marile orașe, doar de segmentul locuințelor noi, iar cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în Capitală, potrivit raportului publicat marți de portalul Imobiliare.ro. Astfel, la nivel național, indicele Imobiliare.ro a ajuns în februarie la o valoare de 1.197 de euro pe metru pătrat util, cu 2,1% mai mare decât cea valabilă la finele lunii precedente, respectiv 1.172 de euro pe metru pătrat util. ”Capitala a consemnat, de departe, cea mai mare creștere a prețurilor luna trecută – este vorba despre un plus de 2,8%, de la 1.267 la 1.302 euro pe metru pătrat util. Tendința ascendentă a fost resimțită pe ambele segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au apreciat însă cu 1,4% (de la 1.187 la 1.204 euro pe metru pătrat util), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au scumpit semnificativ, cu 3,5% (de la 1.325 la 1.371 euro pe metru pătrat util)”, se arată în comunicat. În opoziție cu Bucureștiul, Cluj-Napoca este unul dintre cele două centre regionale în care așteptările vânzătorilor s-au diminuat ușor (cu 0,2%) pe parcursul lui februarie – de la 1.463 la 1.460 de euro pe metru pătrat util. ”Și aici, cele două segmente de piață analizate au avut evoluții contrastante: apartamentele vechi s-au apreciat cu 1% (de la 1.500 la 1.515 euro pe metru pătrat util), însă cele noi s-au ieftinit cu 1,3% (de la 1.419 la 1.401 euro pe metru pătrat util)”, se arată în comunicat. În Brașov, indicele înregistrat, per ansamblu, un avans de 0,4% în a doua lună a anului, de la 1.009 la 1.013 euro pe metru pătrat util. În Constanța, apartamentele disponibile spre vânzare s-au scumpit, per ansamblu, cu 1,7%, de la 1.091 la 1.110 euro pe metru pătrat util. În Iași, indicele a înregistrat o scădere ușoară luna trecută, respectiv -0,3%, de la 993 la 990 de euro pe metru pătrat util. În Timișoara, pretențiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 0,7% pe parcursul lui februarie, de la 1.159 la 1.167 de euro pe metru pătrat util.

Platformă de investiții dedicată companiilor românești în dificultate

Grupul de firme specializat în soluții pentru companiile aflate în impas economic, CITR Group, a anunțat ieri lansarea platformei de investiții și management ROCA, destinată companiilor românești aflate în dificultate. CITR Group va asigura managementul ROCA, iar acționarii fondatori sunt acționarii CITR, prin divizia de investiții, familia Pavăl, prin PIF Industrial, Dan Șucu și Astra Rail Management. ”ROCA își propune să contribuie la însănătoșirea mediului de afaceri din România, printr-o soluție complexă pentru redresarea afacerilor locale: platforma atrage resurse de la investitori și le distribuie eficient către companii care se confruntă cu dificultăți financiare, de creștere sau de succesiune a fondatorului în business, cu scopul de a le asigura o structură stabilă și o dezvoltare sănătoasă”, se arată în comunicat. Anunțul vine în contextul în care, deși România are economia cu cea mai mare creștere din Europa, jumătate dintre companiile locale importante sunt în stare de dificultate. ”În zona companiilor aflate în dificultate, cererea de finanțare nu se întâlnește în mod natural cu oferta de investiții. Prin urmare, am creat platforma ROCA, din dorința de a oferi mediului de afaceri o soluție integrată, prin care resursele investitorilor să ajungă în parteneriat cu nevoile antreprenorilor. Ce distinge ROCA este că vedem oportunități acolo unde alții văd riscuri – multe din companiile aflate în dificultate au un imens potențial neexploatat, iar expertiza noastră în gestionarea situațiilor de criză și experiența în scalarea afacerilor creează oportunitatea perfectă pentru a dezvolta, împreună afaceri solide”, a afirmat directorul general al ROCA, Rudolf Vizental. ROCA participă la riscuri și beneficii și se implică activ în redresarea și creșterea afacerilor, iar administrarea platformei este asigurată de divizia de management a CITR Group, potrivit companiei. Decizia plasării resurselor obținute de la investitori revine board-ului de Investiții, format din reprezentanți ai investitorilor, iar suma maximă de finanțare este de două milioane euro pe proiect. ”Procentul cu care ROCA intră în capitalul social al unei companii din portofoliu este de minimum 60%, însă există posibilitatea de a seta de la început un mecanism de răscumpărare a acțiunilor de către antreprenor. Ciclul de restructurare al companiilor din cadrul ROCA presupune atragerea de resurse pentru o durată de 7 (Â1) ani, țintind un randament anual (IRR) de minimum 16%. Pe parcursul celor 7 (Â1) ani se urmărește închiderea a două cicluri de investiții, cu o marcare de profit la jumătatea perioadei (3,5  0,5 ani), iar diferența, la final”, se arată în comunicat.

Unicredit Bank lansează un credit ipotecar pentru locuințe eficiente energetic

Subsidiara din România a băncii italiene Unicredit Bank a anunțat marți lansarea unui credit ipotecar pentru achiziția imobilelor cu eficiență energetică ridicată, noua ofertă propunând clienților persoane fizice o soluție de finanțare, la o dobândă similară cu cea a creditului Prima Casă, pentru achiziția de locuințe construite după 1 ianuarie 2000. O altă condiție este ca locuința să dețină certificat de eficiență energetică de tip A sau BÂ. Facilitatea din România este un produs al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în cooperare cu Fondul Global de Mediu (GEF) și Fondul Internațional de Cooperare și Dezvoltare din Taiwan (TaiwanICDF), potrivit Unicredit. Clienții pot avea acces la o valoare mai redusă a ratei lunare, comparativ cu alte credite cu ipotecă ale UniCredit, inclusiv față de ofertele din programul Prima Casă, potrivit băncii. ”Un exemplu comparativ de rată lunară pentru un credit ipotecar în valoare de 200.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani arată o rată de 987 lei pentru Creditul verde (DAE 4,43%), 1.002 lei pentru Credit Prima Casă și 1.127 lei pentru Credit Ipotecar pentru Achiziție (DAE 5,63%)”, se arată în comunicat.

Costul cu forța de muncă a urcat cu 15,65%

Costul orar cu forța de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în al patrulea trimestru din 2017 cu 15,65%, forma brută, comparativ cu aceeași perioadă din 2016, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în activitățile de spectacole, arată datele publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS). În al treilea trimestru al anului trecut, costul orar cu forța de muncă a crescut cu 17,85%, forma brută, comparativ cu aceeași perioadă din 2016. În al patrulea trimestru din 2017, comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă a crescut în toate activitățile economice. ”Pe principalele activități ale sectorului economic, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activități de spectacole, culturale și recreative (28,73%), în industria extractivă (21,56%) și în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (16,61%), determinate în principal de aplicarea prevederilor legale în domeniu”, se arată în comunicat.

Indicele Robor la 3 luni a stagnat la 2,08%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,08%, potrivit datelor publicate ieri de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, indicele a scăzut la 2,08% după opt zile consecutive de stagnare la 2,09%. Marți, indicele a stagnat la 2,08%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a stagnat marți la 2,41%. Luni, acesta a scăzut de la 2,43% la 2,41%. La începutul lunii februarie, BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.