Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Turiștii români care vor merge anul acesta în Grecia scapă de o grijă

Ziarul de Vrancea
31 mai 2022 565 vizualizări

Grecia suspendă purtarea obligatorie a măștii de protecție împotriva covid-19, în deschiderea sezonului turistic

Purtarea obligatorie a măști de protecție împotriva covid-19 în spațiile închise este suspendată în Grecia - începând de miercuri - în contextul în care vara este vârful veniturilor în industria turismului, de care această țară depinde economic, relatează AFP. Cu excepța transportului în comun - metrou, tramvai, autobuz - a azilurilor de bătrâni și spitalelor, purtarea măștii de protecție împotriva covid-19 nu mai este obligatorie - în bănci sau în serviciile publice. În școli, elevii sunt obligați să poarte mască doar la examenele de la sfârșitul anului. Cu privire la vapoare nu s-a luat nicio decizie până în prezent, însă autoritățile recomandă purtarea măștii atunci când este aglomerat. Ministrul grec al Sănătății Thanos Plevris anunța, la jumătatea lui mai, suspendarea măsurilor de luptă împotriva pandemiei covid-19, în vederea unei deschideri a sectorului turistic, dar mai ales din cauza ”datelor epidemiologice și recomandărilor experților”. El anunță că toate măsurile de luptă împotriva pandemiei urmează să fie reexaminate la 1 septembrie, după sezonul estival. În ultimele săptămâni, numărul morților din cauza variantelor covid-19 din Grecia a scăzut în mod treptat. Marți, Grecia a înregstrat 5.080 de îmbolnăviri, iar bilanțul total, de la începutul pandemiei, în februarie 2020, a crescut la 3.453.229. Grecia, o țară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat în total 29.800 de morți din cauza covid-19. Peste zece morți sunt înregistrate - în continuare - zilnic. În lupta împotriva pandemiei covid-19, Guvernul conservator grec a impus măsuri stricte timp de doi ani, de la carantină la o vaccinare aproape obligatorie a populației, în vederea evitării unei prăbușiri a serviciilor spitalicești elene, în mod tradițional slabe. Economia greacă depinde de turism, care reprezintă aproape un sfert din PIB-ul țării. Atena a început, încă din februarie, să relaxeze dispozitivul anticovid, suspendând testarea de depistare obligatorie a călătorilor din străinătate, care dețin un certificat de vaccinare european.

Date de ultimă oră! Câți salariați sunt în România?

“sunt 5,71 milioane de salariați activi, din care 4,5 milioane în sectorul privat”,arată Inspecția Muncii u datele Inspecției Muncii diferă de raportări lansate de Ministerul Finanțelor

Numărul de salariați activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecția Muncii. Dintre aceștia, 4,5 milioane de angajați sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat, relatează Profit.ro. În ceea ce privește contractele active, numărul acestora este de 6,7 milioane, în contextul în care un salariat poate avea mai mult de un singur contract. Raportat la data de 1 ianuarie 2021, numărul total de salariați a urcat cu circa 150.000, datele arătând că acest avans a avut loc preponderent în sectorul privat. În timp ce datele Inspecției Muncii arată pentru sectorul public o creștere de circa 11.000 de angajați în perioada 1 ianuarie 2021-30 mai 2022, date publicate de Ministerul Finanțelor referitoare exclusiv la sectorul public arată un avans de 18.349 de posturi ocupate până în luna martie, de la 1.249.624 la final de decembrie 2020, la 1.267.973 la final de martie 2022, conform Profit.ro, care prezintă și o situație a numărului de angajați în mai 2022, martie 2021, 1 ianuarie 2021. Autoritățile au anunțat recent suspendarea angajărilor la stat de la 1 iulie.

Asociație italiană: Vehiculele electrice nu sunt singura cale de reducere a emisiilor

Vehiculele electrice nu sunt singura cale eficientă de reducere a emisiilor de carbon produse de industria auto, lte tehnologii putând ajuta la eliminarea carbonului din industrie, prin îndeplinirea acelorași obiective privind emisiile și păstrarea în același timp a know-how-ului și a locurilor de muncă în Italia, a declarat Paolo Scudieri, președintele asociației industriei auto ANFIA, transmite Reuters. ”Mă refer la contribuția tangibilă pe care o pot oferi biocombustibilii și combustibilii sintetici, precum și hidrogenul”, a spus Scudieri în deschiderea adunării publice a ANFIA, adăugând că industria auto italiană face deja investiții uriașe în hidrogen. Biocombustibilii și combustibilii sintetici, denumiți e-combustibili, sunt în curs de dezvoltare pentru a permite versiunilor modificate ale motoarelor cu ardere internă să fie utilizate în continuare, mai degrabă decât o trecere în masă la vehiculele electrice cu baterie (BEV). Scudieri a spus că o concentrare exclusivă pe tehnologia BEV, dominată în prezent de producătorii asiatici, ar pune în pericol aproximativ 73.000 de locuri de muncă în Italia în următorii ani, care nu vor fi compensate de aproximativ 6.000 de noi locuri de muncă care se preconizează a fi create de mobilitatea electrică. El a adăugat că aproximativ 450 de producători de piese auto din Italia, dintr-un total de 2.200, riscă să dispară, deoarece nu au început încă să mute producția către tehnologia electrică. Comisia Europeană a propus o reducere cu 100% a emisiilor de CO2 până în 2035 pentru industria auto. Ținta, care face parte dintr-un pachet mai amplu de politici privind schimbările climatice lansat anul trecut, ar face imposibilă vânzarea de noi vehicule alimentate cu combustibili fosili în blocul de 27 de țări.

O bombă cu ceas! China are un deficit de finanțare de 1.000 de miliarde de dolari

China are un deficit de finanțare de aproape 1.000 de miliarde de dolari, potrivit analiștilor, care anticipează că Beijingul va fi nevoit să se împrumute pentru a suplini veniturile insuficiente, transmite CNBC. ”Cel mai recent val de Omicron și restricțiile larg răspândite, în vigoare de la mijlocul lunii martie, au dus la o scădere bruscă a veniturilor guvernamentale, inclusiv a veniturilor din vânzările de terenuri”, a declarat Ting Lu, economist-șef pentru China la Nomura, și o echipă de analiști, într-un raport de săptămâna trecută. Ei estimează un deficit de finanțare de aproximativ 6.000 de miliarde de yuani (895,52 miliarde de dolari) – o scădere de aproximativ 2.500 de miliarde de yuani a veniturilor din cauza rambursărilor de taxe și a producției economice mai slabe și alte 3.500 de miliarde de yuani din veniturile din vânzările de terenuri pierdute. ”O mare parte din „măsurile de stimulare”, fie că este vorba de obligațiuni guvernamentale speciale sau de împrumuturi incrementale din partea băncilor politice, vor fi folosite doar pentru a umple acest deficit de finanțare”, au spus analiștii Nomura. Potrivit analiștilor,suma de 3.500 de miliarde de yuani va fi greu de completat, aceștia enumerând mai multe măsuri, de la utilizarea depozitelor fiscale la creșterea împrumuturilor, care ar putea fi folosite pentru a compensa deficitul. Datele economice pentru aprilie au arătat o încetinire a creșterii, din cauza efectului negativ al restricțiilor legate de Covid. Premierul Li Keqiang a declarat în timpul unei întâlniri rare la nivel național de săptămâna trecută că, în unele privințe, dificultățile au fost mai mari decât în ​​2020. Chiar înainte de cel mai recent focar de Covid, vânzările de terenuri, o sursă semnificativă de venituri ale autorităților locale, s-au prăbușit în urma măsurilor luate de Beijing împotriva dependenței mari a dezvoltatorilor imobiliari de datorii.

Banca Rusiei minimizează rolul dolarului și al euro pe piața internă și la nivel global

Banca centrală a Rusiei a declarat marți că rolul dolarului și al euro ca monede globale va scădea pe măsură ce băncile centrale își regândesc strategiile, după ce Occidentul a înghețat rezervele rusești, sugerând că ar putea lua în considerare impunerea unor dobânzi negative pentru depozitele în dolari și euro, transmite Reuters. Sancțiunile occidentale fără precedent au înghețat aproximativ jumătate din rezervele de aur și de valută ale Rusiei, care se ridicau la aproape 640 de miliarde de dolari înainte ca Moscova să-și înceapă campania militară în Ucraina pe 24 februarie. Banca Rusiei a spus că acest precedent, împreună cu discuțiile despre o posibilă confiscare a părții înghețate a rezervelor, ar determina alte bănci centrale, în special din Asia și Orientul Mijlociu, să își regândească strategiile pentru economiile lor. ”Ne-am putea aștepta la o creștere a cererii de aur și la o scădere a rolului dolarului american și al euro ca active de rezervă”, a spus banca într-un raport privind stabilitatea financiară. La sfârșitul anului 2021, banca centrală rusă deținea 131,5 miliarde de dolari din rezervele sale în aur, în timp ce restul rezervelor de 612,9 miliarde de dolari erau deținute în active în valută străină. Începând cu 20 mai, rezervele Rusiei au scăzut la 583,4 miliarde de dolari. Banca centrală a declarat că ponderea pasivelor în valută pe care băncile ruse le aveau a scăzut recent, deoarece clienții au intensificat retragerea fondurilor din conturile lor în valută, în timp ce ponderea activelor în valută ale băncilor a crescut. ”Unul dintre rezultatele restricțiilor impuse de sancțiuni pe piața valutară a fost tendința de a crește utilizarea monedelor alternative la dolarul american și euro”, a spus banca centrală, referindu-se în special la yuanul chinezesc.

Israelul și Emiratele Arabe Unite au încheiat un acord de liber schimb istoric

Israelul și Emiratele Arabe Unite au încheiat marți un acord de liber schimb istoric, de mai multe miliarde de dolari, cel mai recent produs al acordului de normalizare a relațiilor celor două țări convenit în 2020, cunoscut sub numele de Acordurile Avraam, transmite Reuters. Cu obiectivul declarat de creștere a comerțului bilateral anual la peste 10 miliarde de dolari în următorii cinci ani, acordul comercial este cel mai mare convenit de Israel cu o țară arabă. Acesta acoperă 96% din comerțul dintre cele două țări din Orientul Mijlociu, care anul trecut a ajuns la 885 de milioane de dolari, potrivit ministrului economiei din Israel. Pentru a ilustra viteza și amploarea comerțului dintre Emiratele Arabe Unite și Israel, care a avut loc de când cele două țări doi au stabilit relații oficiale în august 2020, acea cifră bilaterală este de peste două ori volumul comerțului Israelului cu Egiptul în 2021, care a fost de 330 de milioane de dolari - iar Israelul și Egiptul au un acord de pace în vigoare din 1979.

Amazon nu mai vinde conținut digital pe Android

Statutul excepțional pe care Google l-a oferit Amazon s-a încheiat, astfel că Amazon a oprit vânzările de conținut digital pe Android, pentru a nu plăti comision. Începând de la 1 iunie, intră în vigoare a nouă regulă Google, care prevede că toți dezvoltatorii de aplicații pentru Android trebuie să plătească comision pentru serviciile oferite prin Play Store. Până acum, Google și-a permis să facă anumite excepții pentru diverse companii, cum era și cazul Amazon. Aceste companii beneficiau de un tratament special, fiind exceptate de la plata comisionului. Din exact acest motiv, Amazon vindea până acum conținut digital prin aplicațiile sale de Android, dar nu și prin cele de iOS, acolo unde Apple nu i-a oferit acest statut. De la 1 iunie, pentru că statutul special a dispărut și ar trebui să plătească un comision pentru fiecare vânzare realizată pe Android, Amazon a dezactivat funcțiile de vânzare a cărților în aplicația Kindle și a muzicii în aplicația Amazon Music. În aplicația Audible, mai pot fi cumpărate credite, însă, acestea nu mai pot fi folosite pentru a cumpăra cărți audio. Va fi interesant de văzut dacă Amazon se va alătura numeroșilor critici ai politicilor Google și va intenta, eventual, proces, așa cum a făcut recent Match Group, care a obținut dreptul de a folosi un sistem alternativ de plăți și a scăpat de plata comisionului.

Prețurile petrolului au închis în scădere

Prețurile petrolului au închis în scădere marți, inversând creșterile inițiale, după o informație potrivit căreia unii membri ai OPEC analizează ideea suspendării participării Rusiei la un acord de producție de petrol, transmite Reuters. Excluderea Rusiei din OPECÂ, care grupează membrii cartelului și aliații acestuia, ar putea deschide calea pentru ca alți producători să pompeze mult mai mult țiței, lucru cerut de SUA și statele europene, a relatat Wall Street Journal, citând delegații OPEC. Prețul petrolului US West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 0,4%, la 114,67 dolari barilul, față de închiderea de vineri. Prețul a atins în timpul tranzacțiilor cel mai ridicat nivel din 9 martie. Cotația petrolului Brent cu livrare în iulie, care expiră marți, a crescut cu 1%, la 122,84 dolari pe baril, după ce a urcat mai devreme la 125,28 dolari - cel mai ridicat nivel din 9 martie. Contractul cu livrare înaugust, mai activ, a atins un maxim de 120,80 dolari în timpul ședinței, dar a închis în declin cu 1,7%, la 115,60 dolari pe baril.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.