Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Jumătate dintre funcţionarii publici nu ştiu ce servicii online oferă instituţia

Ziarul de Vrancea
15 mai 2024 527 vizualizări

Realitatea a fost scoasă la iveală de un studiu al Centrului de Formare APSAP

Cele mai multe instituţii publice nu au o infrastructură digitală care să eficientizeze atât munca angajaţilor, cât şi relaţia cu contribuabilii, iar 50% dintre funcţionarii publici nu ştiu ce şi câte servicii în regim online oferă instituţia din care fac parte, deşi lucrează la actualul loc de muncă de peste zece ani, arată un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP, dat publicităţii joi. Potrivit sursei citate, opt din zece angajaţi din sectorul public nu au avut posibilitatea de a lucra în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu în ultimii doi ani, din cauza lipsei unei infrastructuri digitale adecvate (sistem de comunicare, sistem de raportare, sistem de monitorizare a activităţii etc.). Cercetarea de specialitate relevă faptul că femeile angajate în sectorul public, spre deosebire de bărbaţi, îşi majorează veniturile şi din alte activităţi independente în afara locului de muncă, în timp ce 20% dintre respondenţi nu sunt familiarizaţi cu serviciile digitale oferite de instituţia în care lucrează. De asemenea, aproape jumătate dintre cei care nu cunosc numărul de servicii digitale oferite de către instituţia din care fac parte (475 persoane) au o vechime de peste zece ani la actualul loc de muncă, iar 15% nu ştiu dacă angajatorul lor este prezent pe platformele de socializare online (Facebook, Instagram, LinkedIn). În ceea ce priveşte gradul de mulţumire a respondenţilor, deşi infrastructura digitală este deficitară în instituţiile publice, 80% din totalul celor chestionaţi au afirmat că sunt mulţumiţi de locul lor actual de muncă. "În cadrul cercetărilor efectuate la nivel european, România ocupă adesea ultimele poziţii în ceea ce priveşte gradul de digitalizare şi oportunităţile de a lucra în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu. Totuşi, România a adoptat Legea nr. 81 încă din 30 martie 2018 privind reglementarea activităţii de muncă la distanţă, unde în art. 2, lit. a, telemunca este definită ca fiind forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat şi voluntar, îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puţin o zi pe lună, folosind tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor", notează sursa citată. Conform datelor furnizate de Eurostat în 2020, încă din perioada pandemiei, Finlanda a fost şi rămâne pe poziţie de lider european în facilitarea muncii la distanţă, iar în context peste 25% dintre angajaţii din această ţară au optat pentru această formă de lucru. În contrast, România s-a situat pe ultimul loc în acest clasament, cu 2,5% dintre angajaţi lucrând în această manieră. În martie 2024, Centrul de Formare APSAP a organizat o serie de sesiuni de perfecţionare gratuite, accesibile online, destinate personalului din administraţia publică românească, cu scopul de a le actualiza cunoştinţele şi de a-i ţine la curent cu noile reglementări legislative din 11 domenii relevante.

Încrederea managerilor români în economie, la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani

u cele mai optimiste, companiile din domeniul serviciilor, urmate de IT u creşterea vânzărilor, pe primul loc în topul priorităţilor managerilor

Încrederea managerilor români în economie a ajuns la 52,5, cea mai mare valoare din ultimii patru ani, conform celui mai recent studiu Confidex. Cele mai optimiste sunt companiile din servicii, iar pe locul doi se află cele din IT. „Valoarea indicelui Confidex, care determină nivelul de încredere a managerilor români în economie, a atins cea mai mare valoare măsurată în ultimii patru ani, de 52,5, arată cel mai recent studiu Confidex S1 2024. Astfel, pe fondul scăderii inflaţiei, al creşterii PIB-ului şi al unui optimism crescut al mediului de afaceri autohton, dar şi internaţional, în legătură cu evoluţia economiei, valoarea indicelui a depăşit maximul anterior de 50,2, înregistrat în primul semestru al anului trecut”, precizează un comunicat al Impetum Group. Conform studiului CONFIDEX din primul semestru al acestui an, ponderea managerilor care se declară optimişti cu privire la starea economiei româneşti a urcat până la 34%, faţă de  26%, în semestrul precedent. Totuşi, 38% dintre aceştia rămân precauţi. Sursa citată menţionează că cifrele reprezintă un indicator al rezilienţei, flexibilităţii şi adaptabilităţii mediului de business românesc la schimbările abrupte ale condiţiilor de piaţă cu care s-au confruntat în ultimii ani, începând cu pandemia COVID-19, urmată de creşterea preţurilor la energie, apoi de izbucnirea războiului din Ucraina, de modificările fiscale şi de valul inflaţionist care încă nu s-a încheiat.  „De la an la an, creşte rezilienţa şi gradul de încredere al antreprenorilor români în capacitatea de dezvoltare atât a lor, cât şi a economiei româneşti. Astfel, chiar dacă în contextul crizelor multiple prin care a trecut economia, starea dominantă este precauţia, se observă totuşi o creştere a gradului de optimism cu privire la economia românească. Aceasta se datorează, pe de o parte, semnalelor pozitive la nivel de indicatori macroeconomici, cum ar fi scăderea inflaţiei şi creşterea PIB-ului, şi, pe de altă parte, mindsetului mediului de afaceri care nu şi-a oprit motoarele, nu a clacat, ci a căutat soluţii şi noi oportunităţi de a rămâne relevanţi pe piaţă”, a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group. Potrivit datelor studiului CONFIDEX, companiile din domeniul serviciilor sunt cele mai optimiste (indice de încredere 57,1 la nivelul sectorului), urmate de IT (53,7) şi construcţii şi comerţ (ambele domenii cu o valoare a indicelui de 52,6. La polul opus, cu o abordare mai precaută, se regăsesc afacerile din agricultură (48,5), energie (49,8) şi industrie (51,3). De asemenea, Impetum Group mai precizează că sursele de finanţare a afacerilor reprezintă un subiect aflat în mod constant pe ordinea de zi a managerilor români. În acest context, cel mai recent studiu CONFIDEX relevă faptul că 80% dintre manageri au o părere bună sau foarte bună despre investitori, opinia foarte bună crescând de la 31% dintre antreprenori, în S2 2023, la 39%, în prezent.

Preţul ofertei Premier Energy a fost stabilit la 19,5 lei/acţiune

Preţul ofertei publice iniţiale Premier Energy a fost stabilit la 19,5 lei pe acţiune, ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 2,4 miliarde de lei, respectiv 489,8 milioane de euro, informează joi compania. În urma Ofertei, EMMA Capital continuă să deţină 71,25% din acţiunile Premier Energy Group. Investitorii de retail din România au avut dreptul la o reducere de 5% din Preţul de Ofertă pentru ordinele de subscriere depuse în mod valabil în primele trei zile lucrătoare ale Perioadei de Ofertă. Preţul final de ofertă cu reducere pentru acţiunile subscrise în aceste condiţii este de 18,53 lei pe Acţiune Oferită. "Oferta, care a generat cerere ridicată din partea investitorilor de retail şi instituţionali din România şi a investitorilor instituţionali internaţionali, constă dintr-o ofertă totală de 35.937.859 de Acţiuni Oferite, reprezentând 28,75% din capitalul social total emis de Premier Energy. Oferta cuprinde 25.000.250 Acţiuni Noi oferite spre subscriere de către Societate, 6.250.063 Acţiuni Existente oferite spre vânzare de către acţionarul său principal EMMA Alpha Holding Ltd ("EMMA Capital", "Acţionarul Vânzător") şi 4.687.546 Acţiuni Supra-alocate puse la dispoziţie de EMMA Capital", se precizează în comunicatul companiei. Oferta a constat dintr-o ofertă publică adresată investitorilor de retail şi instituţionali din România şi o ofertă adresată investitorilor instituţionali internaţionali eligibili, cu o împărţire finală a Tranşelor Oferite după cum urmează: 20% din Acţiunile Ofertei alocate investitorilor de retail, iar restul de 80% din Acţiunile Ofertei alocate investitorilor instituţionali. Încasările brute sunt de 695,1 milioane de lei, constând în 483,5 milioane de lei pentru Emitent şi 211,5 milioane de lei pentru Acţionarul Vânzător. Decontarea va avea loc în data de 20 mai 2024. Admiterea acţiunilor la tranzacţionare şi începerea tranzacţionării la BVB, având simbolul "PE", este de aşteptat să aibă loc în data de 27 mai 2024 sau în jurul acestei date, precizează sursa citată. Imediat după Admitere, acţiunile societăţii vor fi incluse în indicele BET al BVB. Citigroup Global Markets Europe AG, UniCredit Bank GmbH (Sucursala Milano) şi Wood & Company acţionează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta. Alpha Bank România S.A. şi BT Capital Partners S.A. acţionează în calitate de Deţinători Comuni ai Registrului de Subscrieri. STJ Advisors acţionează în calitate de Consultant Financiar al Societăţii în legătură cu Oferta. UniCredit S.p.A. acţionează, de asemenea, în calitate de Consultant ESG al Societăţii în legătură cu Oferta.

Rivalul chinez al Tesla, Nio, a lansat o nouă marcă şi o maşină mai ieftină

Compania chineză de vehicule electrice Nio a dezvăluit miercuri că prima maşină a noii sale mărci mai ieftine, Onvo, va fi cu aproximativ 4.000 de dolari mai ieftină decât automobilul comparabil Model Y al Tesla, transmite CNBC. Livrările primei sale maşini Onvo, SUV-ul L60, vor începe în septembrie, a spus compania. Prevânzările au început după evenimentul de lansare de miercuri. CEO-ul Nio, William Li, a spus că se aşteaptă ca Onvo să înceapă să-şi vândă maşinile în străinătate la un moment dat, dar nu a specificat când, potrivit unui interviu acordat CNBC. De la înfiinţarea companiei, în urmă cu aproximativ 10 ani, Nio s-a concentrat pe segmentul premium al maşinilor, cu un preţ de aproximativ 300.000 de yuani (41.500 USD) sau mai mare. Compania s-a extins de atunci în Europa, dar livrările sale lunare în China au rămas în general modeste faţă de concurenţă. Preţul Onvo L60 începe de la 219.900 de yuani (30.439 USD), faţă de 249.900 de yuani al Model Y (34.617 USD). SUV-ul electric al lui Elon Musk a fost una dintre cele mai bine vândute maşini electrice din China. Concurenţa acerbă pe piaţa maşinilor electrice din China a determinat multe companii să reducă preţurile. Compania de smartphone-uri Xiaomi a intrat la sfârşitul lunii martie pe piaţa maşinilor electrice cu sedanul său SU7, pentru a rivaliza cu Model 3 al Tesla, cu un preţ care este, de asemenea, cu aproximativ 4.000 de dolari mai mic. Preţul Model 3 a scăzut de atunci cu aproximativ 2.000 de dolari, până la 231.900 de yuani (32.124 de dolari), potrivit site-ului Tesla din China. Xiaomi a declarat miercuri că a livrat 10.000 de vehicule SU7. BYD, care a vândut anul trecut mai multe maşini decât producătorul de automobile al lui Elon Musk, dacă sunt incluse şi vehiculele hibride, vinde în mare parte maşini în jurul sumei de 100.000 de yuani (13.851 USD) sau mai puţin. BYD a început să se extindă în segmente de vehicule cu preţuri mai mari, în ultimii ani. CEO-ul Nio, Li, a confirmat pentru CNBC că L60 foloseşte baterii la preţuri mai mici, de la BYD.

Un Monet s-a vândut cu 35 de milioane de dolari la o licitaţie la New York

Un tablou al maestrului impresionist francez Claude Monet a fost vândut pentru aproape 35 de milioane de dolari la o licitaţie în New York, miercuri, a anunţat casa Sotheby's. După o scădere a pieţei mondiale de artă în 2023, marile case de licitaţii Christie's şi Sotheby's şi-au lansat luni vânzările de primăvară în capitala americană a artei şi a finanţelor, într-un climat plutŕ't optimist după rezultatele bune de la Londra şi Paris. Sotheby's, care este deţinută de miliardarul franco-israelian Patrick Drahi, a anunţat miercuri seara că a vândut circa 50 de tablouri de artă modernă online, prin telefon şi la sediul său din Manhattan pentru 235 de milioane de dolari. Unul dintre cele mai scumpe tablouri, "Meules à Giverny" (1893) de Claude Monet, a fost adjudecat "într-un război al ofertelor de opt minute" pentru 34,8 milioane de dolari, a precizat o purtătoare de cuvânt. Iar o lucrare a britanico-mexicanei Leonora Carrington (1917-2011) a doborât un record de licitaţie pentru artistă cu "The Distractions of Dagobert", vândută cu 28,5 milioane de dolari unui cumpărător "în sală după o bătălie de zece minute". Acest lucru "o plasează pe Carrington printre cele cinci artiste feminine cu cele mai mari preţuri, înaintea bărbaţilor suprarealişti, Max Ernst sau Salvador Dali", a argumentat Sotheby's. Societatea rivală Christie's, deţinută de holdingul Artémis al miliardarului francez François Pinault, a suferit începând de joia trecută un atac cibernetic care a perturbat site-ul său web pe care se desfăşoară unele dintre licitaţii. Cu toate acestea, compania a declarat că a "gestionat" această "problemă de securitate tehnologică".

Bitcoin a înregistrat cea mai bună zi a sa din martie

Bitcoin a crescut miercuri, împreună cu acţiunile de pe Wall Street, după ce indicele preţurilor de consum din SUA, în aprilie, a arătat că inflaţia a încetinit faţă de luna precedentă, transmite CNBC. Preţul criptomonedei a urcat cu mai mult de 5%, la 64.910,57 USD, conform Coin Metrics, având cea mai bună evoluţie din 25 martie. La un moment dat, bitcoin s-a tranzacţionat peste media sa din ultimele 50 de zile pentru prima dată din 13 aprilie, deşi a scăzut din nou sub acest nivel. ”Un IPC puţin mai mic decât aşteptările a mărit modest şansa unei reduceri a dobânzii cheie, care este încă o influenţă puternică pentru preţul bitcoin”, a declarat Owen Lau, analist la Oppenheimer, pentru CNBC. Acesta a mai spus că ”după ETF-uri şi înjumătăţire, următorul catalizator major este reducerea dobânzii. Este posibil ca Bitcoin să rămână limitat şi să se tranzacţioneze împreună cu punctele de date macro, până când vom vedea o cale mai clară pentru reducerea ratei.”

Android 15 va avea o funcţie antifurt

Google a anunţat mai multe funcţii de securitate pentru Android 15, dintre care se remarcă posibila detectare a momentului în care un smartphone este furat. Conform companiei americane, Android 15 va putea identifica momentul în care un smartphone este furat din mâna proprietarului sau când este luat de pe masă de altă persoană decât propietarul. Facilitatea se va numi Theft Detection Lock şi va încerca să identifice mişcările neobişnuite, pe care proprietarul nu le face în mod normal, pentru a depista furtul unui smartphone cu Android. După identificarea furtului, ecranul va fi blocat automat. Va exista şi opţiunea ca utilizatorul să facă acest lucru de la distanţă, intrând la adresa android.com/lock, de pe alt dispozitiv. Pe lângă aceasta, Android va avea ceea ce Google numeşte „private spaces” - spaţii virtuale ascunse, care pot fi blocate cu un cod şi unde pot fi ţinute separat aplicaţii şi informaţii.

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai mare (Â82.800 tep) faţă de cea importată în perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 Producţia internă de gaze naturale a totalizat, în perioada menţionată, 2,266 milioane tep, fiind cu 1,2% peste cea din primul trimestru din 2023 (Â22.300 tep). Conform estimărilor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, producţia de gaze naturale este estimată să urce cu un ritm mediu anual de 3,6%, în perioada 2023-2026. În ultima Prognoză a echilibrului energetic, CNSP preconizează pentru anul 2024 o creştere a producţiei de gaze cu 2,3% (la 7,935 milioane tep), pentru 2025 cu 2,7% (la 8,15 milioane tep) şi pentru 2026 cu 3,8% (la 8,455 milioane tep).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.