Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Trenurile vor circula cu viteză mai redusă din cauza caniculei

Ziarul de Vrancea
25 iun 2017 649 vizualizări

CFR informează călătorii că viteza trenurilor va fi redusă în anumite intervale de timp cu 20-30 km/h din cauza temperaturilor mari

Viteza trenurilor de călători și marfă va fi redusă duminică, în anumite intervale de timp, cu 20-30 km/h față de viteza normală de circulație, pe secțiile de circulație din Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și local în Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi de până la 37 de grade Celsius, a anunțat duminică CFR SA, compania care administrează rețeaua de căi ferate din România. Meteorologii au anunțat, sâmbătă, că vremea va fi călduroasă duminică și luni în cea mai mare parte a țării, iar în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și local în Muntenia va deveni caniculară. Temperaturile vor urca până la 37 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat. Totodată, de duminică după-amiază, dar mai ales în noaptea de duminică spre luni, instabilitatea atmosferică va fi accentuată. CFR SA a anunțat că măsura de reducere a vitezei este obligatorie. ”Măsura este obligatorie pentru siguranța traficului feroviar și, de asemenea, este aplicată de toate administrațiile de cale ferată deoarece, în astfel de perioade, temperatura înregistrată la nivelul șinei poate depăși 50 de grade Celsius”, se arată în comunicat. Personalul de întreținere va efectua duminică revizii suplimentare pe întreaga rețea feroviară, prin verificarea directă ale căii și măsurarea și înregistrarea permanentă a evoluției temperaturilor în șină etc. Compania recomandă călătorilor ca, în perioada de valabilitate a avertizării meteo pentru temperaturi ridicate, înainte de efectuarea călătoriei să solicite informații despre graficul de circulație la stațiile și agențiile CFR din București și din țară. Călătorii pot obține informații în timp real despre localizarea exactă a unui tren aflat în circulație de pe site-ul companiei.

CFA: În mai, așteptările privind situația economică a României s-au îmbunătățit

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizației, a crescut în mai cu 5,8 puncte față de luna precedentă, la 66,6 puncte, în principal datorită majorării indicatorului condițiilor economice curente la un nivel maxim istoric, arată datele publicate sâmbătă de CFA. Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipațiile analiștilor financiari privind activitatea economică în România pentru următoarele 12 luni. Majorarea din luna mai vine după ce indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut în aprilie, cu 4 puncte față de luna precedentă, la 60,8 puncte. Creșterea din mai s-a datorat evoluției ambelor componente ale sale. Astfel, indicatorul condițiilor curente a fost de 83,8 puncte, nivel maxim istoric, în creștere cu 7,9 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a crescut cu 4,8 puncte, până la valoarea de 57,9 puncte. Astfel, sondajul arată o îmbunătățire semnificativă a așteptărilor privind condițiile de afaceri din România din următoarele 12 luni, indicatorul urcând în mai la -23%, de la -36% în aprilie, în condițiile în care doar 27,3% dintre cei chestionați se așteaptă la o înrăutățire a condițiilor de afaceri. Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a șase întrebări cu privire la condițiile curente, referitoare la mediul de afaceri și piața muncii, și la anticipațiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal și a averii personale la nivel de economie. Sondajul evaluează și anticipațiile pentru salarii, rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului. Totuși, potrivit sondajului, în ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 73% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni. ”Astfel valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5650 (valoare în crestere cu 150 pips față de cea înregistrată în exercițiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,6000 (valoare similara cu cea înregistrată în exercițiul anterior)”, se arată în comunicat. Analiștii se așteaptă la o ușoară înrăutățire a pieței muncii în următorul an, cu o balanță de -5% a răspunsurilor (9,1% din cei chestionați așteaptă o înrăutățire), de la 0% în aprilie, dar la o creștere a veniturilor personale (plus 55% în mai, față de plus 31% în aprilie).

Acționarii Hidroelectrica vor să numească doi membrii în Consiliul de Supraveghere

Acționarii Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, vor să numească doi membri provizorii în Consiliul de Supraveghere, subiectul aflându-se pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor ce va avea loc pe 18 iulie. Mandatul noilor membrii provizorii ai Consiliului de Supraveghere este stabilit până la 19 august, arată convocatorul publicat pe site-ul producătorului de energie. Acesta nu arată care sunt membri provizorii propuși. Altfel, un alt subiect aflat pe ordinea de zi este ”informarea acționarilor privind cesionarea în favoarea consorțiului BRD-ING Bank a unor contracte de vânzare-cumpărare de energie electrică în sumă de 56 milioane lei pentru completarea garanțiilor până la valoarea de 110% din suma trasă din credit conform contractului de credit 797/7 aprilie 2015”, mai informează documentul. De asemenea, Fondul Proprietatea (FP), acționar minoritar al Hidroelectrica, a cerut recent convocarea adunării ordinare a acționarilor Hidroelectrica, pentru a solicita revocarea a patru membri din consiliul de supraveghere. Cei patru membri sunt președintele consiliului de supraveghere Ioana Andreea Lambru și trei membri ai consiliului: Laurențiu Dan Tudor, Horia Marian Gâmbuțeanu și Andreea Negru Ciobanu. ”Cererea fondului este determinată de faptul că respectivii membri ai Consiliului nu s-au opus la propunerea ca, în mod arbitrar, Petronel Chiriac, membru al Directoratului să fie înlocuit cu Adrian Constantin Volintiru, fără a implementa mai întâi un proces de selecție transparent”, se arată într-un comunicat al FP, din 19 iunie. Cei patru membri ai Consiliului au fost numiți pentru un mandat interimar, de patru luni, pe data de 19 aprilie 2017. Potrivit FP, nu a existat un raport de evaluare asupra activității membrului directoratului care ar urma sa fie revocat din funcție, Petronel Chiriac și nicio analiză pentru justificarea acestei decizii.

Telekom: Tehnologiile 4G si 5G vor coexista pentru cel puțin încă 10 ani

Tehnologia 5G, care va oferi viteze de transfer de date și de zeci de ori mai mari decât 4G, va fi disponibilă începând cu 2020, în special pentru proiecte punctuale desfășurate de marile companii, și va coexista cu 4G pentru cel puțin zece ani, în condițiile în care utilizatorii obișnuiți nu au nevoie de 5G în mod normal, a declarat, pentru News.ro, directorul de tehnologie și IT al Telekom România, Timos Tsokanis. În 12 iunie, Telekom România și Ericsson au organizat prima demonstrație live a tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est. Tehnologia 5G ar putea fi de zeci de ori mai rapidă decât 4G, în timpul testelor fiind atinse viteze de până la 24 Gbps. Un raport realizat de Ericsson arată că, în România, digitalizarea industriilor va genera un venit potențial pentru jucătorii din industria IT&C de 8,4 miliarde de dolari până în 2026. Dintre aceștia, 3,2 miliarde dolari vor reprezenta venituri generate de tehnologia 5G. Totodată, oportunitățile de afaceri ale implementării de tehnologii 5G în digitalizarea industriilor sunt estimate la peste 1,2 trilioane de dolari la nivel global în 2026. Noua tehnologie va fi folosită pentru proiecte specifice, punctuale, a atras atenția Tsokanis. ”5G nu este pentru toată lumea și pentru orice. Ea va fi folosită, în viitorul apropiat, în special pentru proiecte importante, specifice, la solicitarea unor companii mari. La solicitarea acestora, noi vom furniza servicii 5G pentru proiecte care într-adevăr au nevoie de această tehnologie”, a afirmat Tsokanis. El consideră că, pentru cele mai multe servicii, 5G nu este încă necesar, fiind suficient 4G, iar cele două tehnologii vor coexista cel puțin încă zece ani de acum încolo. ”Pentru a face o transmisie live în format 4K pe Facebook, de exemplu, cel mai probabil ai nevoie doar de cea mai bună acoperire 4G din prezent. 4G va evolua în viitor, va avea o lățime de bandă până la 1Gbps . Acum, cea mai bună tehnologie 4G oferă în jur de 300 Mb/s”, a declarat reprezentantul Telekom.

Banca Europeană pune lacăt pe două bănci italiene

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat vineri că Veneto Banca și Banca Popolare di Vincenza nu au suficient capital pentru a îndeplini cerințele autorităților de relgementare, confirmând practic că cele două instituții financiare italiene trebuie închise, relatează New York Times. La începutul lunii iunie, BCE a făcut un anunț similar în cazul băncii Banco Popular, a cincea ca mărime din Spania. Acționarii celor două bănci italiene își vor pierde banii, ca și investitorii în obligațiuni junior, care vor suporta primii pierderile. Banii deponenților vor fi protejați, ca și deținătorii de obligațiuni senior. Băncile vor continua să funcționeze, iar deponenții nu vor avea de suferit. Măsura va ridica probabil întrebări legate de Monte dei Paschi di Siena, care are probleme similare cu cele două bpnci Veneta, dar care este mult mai mare. Guvernul italian a înființat recent un fond de 20 de miliarde de euro pentru finanțarea Monte dei Paschi și a altor bănci italiene. Toate băncile italiene au probleme din cauza creditelor neperformante și a cererii slabe pentru credite, pe fondul stagnării economiei. Dar Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza sunt primele bănci italiene declarate ”moarte” de către Banca Centrală Europeană și care vot fi desființate

Ritz-Carlton va lansa în premieră trei nave mici de croazieră ultra-luxoase

Ritz-Carlton, brandul premium al Marriott International, va lansa în premieră pentru un operator hotelier trei nave mici de croazieră ultra-luxoase, prima dintre acestea urmând să devină operațională la sfârșitul lui 2019, relatează Bloomberg. Navele care vor fi construite în cadrul noului concept Ritz-carlton Yacht Collection vor avea un design open-concept care va răsturna experiența tradițională a croazierelor. Prima navă va fi lansată la sfârșitul lui 2019, iar rezervările vor putea fi făcute din luna mai a anului 2018. ”Afacerile trebuie diversificate”, a spus directorul general al Ritz-Carlton, Herve Humler, în timpul unui interviu. După extinderea cu succes pe segmentul reședințelor sub brand propriu și al stațiunilor de șase stele, pe care Ritz-Carlton operează sub marca ultra-premium Reserve, Humler a spus că există numeroase date care susțin extinderea în sectorul croazierelor. Unul dintre argumentele majore este că sectorul croazierelor s-a extins în medie cu 8,5% pe an, din 1981, dar există puține nave ultra-premium.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.