Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: The Guardian scrie despre firma Louis Vuitton din România care fabrică pantofi "Made in Italy"

Ziarul de Vrancea
18 iun 2017 2839 vizualizări

Publicația britanică de stânga The Guardian a publicat sâmbătă, în ediția online, un material despre fabrica de la Cisnădie în care grupul francez Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), unul dintre cei mai mari jucători mondiali din industria luxului, ar fabrica încălțăminte de lux pe care o vinde apoi ca fiind "Made in Italy".

Publicația susține că muncitorii fabricii ar fi plătiți cu 133 euro pe lună, deși salariul mediu net din România depășește 200 euro. Sub titlul "Revealed: the Romanian site where Louis Vuitton makes its italian shoes" (Descoperire: locul din România unde Louis Vuitton își fabrică pantofii italieni), publicația britanică de stânga relatează că LVMH a demarat producția la Cisnădie în 2002, pentru a profita de forța de muncă ieftină din România. În prezent, fabrica de la Cisnădie, județul Sibiu, are 734 de angajați, plătiți cu 133 euro pe lună, susține The Guardian, care își bazează relatarea pe datele unui ONG - Clean Clothes Campaign. În prezent, salariul minim brut din România este de 1.450 lei (317 euro, calculat la ultimul curs publicat de BNR), ceea ce corespunde unui salariu minim net de 1.065 lei (232 euro), cu circa 100 euro peste nivelul indicat de publicația britanică. Potrivit The Guardian, LVMH vinde pantofii și cizmele produse la fabrica de la Cisnădie cu prețuri cuprinse între 570 euro și 2.060 euro pe piața mondială cu indicația "Made in Italy", deși "sunt fabricați în mare parte în Transilvania, o regiune cunoscută mai degrabă pentru vampiri decât pentru orice tradiție în producția de bunuri de lux". Publicația admite, totuși, că LVMH acordă muncitorilor din România weekend-uri libere, plătește orele suplimentare și nu folosește produse chimice toxice pentru angajați. Aceste condiții sunt obligatorii pentru orice companie în România, fiind prevăzute în legislația națională.

Start-up-urile din România, prezență modestă la cel mai mare târg de tehnologie din Europa

Doar câteva start-up-uri din România au fost prezente la Viva Tehnology (Vivatech), cele mai mare târg de tehnologie din Europa, organizat în perioada 15-17 iunie la Paris, în care companiile se pot prezenta unui public select și unde pot fi văzute tendințele viitorului în materie de tehnologie. România a fost, însă, prezentă la târg și prin intermediul unor companii multinaționale precum Carrefour sau Orange, care au prezentat și activitățile lor de pe piața românească. Deschis oficial în somptuosul palat al Primăriei din Paris de către primarul Anne Hidalgo, înconjurată de crema managerilor de mari companii franceze și internaționale din sectorul tehnologiei, târgul s-a bucurat de o participare selectă, de la mari corporații multinaționale până la start-up-uri ce încearcă să își facă un nume în lumea hiper-competitivă a tehnologiei. Noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, a ținut un discurs în prima zi a târgului, pentru a sublinia importanța pe care o acordă tehnologiei și start-up-urilor în modernizarea economică a țării.  Din România, participarea s-a rezumat la doar câteva start-up-uri venite prin intermediul marilor companii. Astfel, grupul Carrefour a adus la Vivatech două start-up-uri românești considerate cu potențial. Primul dintre ele este Fullscreen Digital, o companie care motitorizează traseele clienților în suprafețele de retail și oferă date despre comportamentele de consum."Beneficiul soft-ului nostru este acela că oferă, într-o singură platformă, posibilitatea de a înțelege ceea ce fac oamenii în interiorul magazinelor sau mall-urilor, să-i profileze, ca să dea voie departamentului de marketing să retarget-eze, adică să arate advertising foarte relevant celor care au fost în mall-ul sau în magazinul respectiv sau să transmită, în timp ce oamenii sunt în magazin, un mesaj casă-i cheme sau să îi facă mai atenți la oferte", a declarat, pentru corespondentul News.ro la Vivatech, directorul general al Fullscreen Digital, Dan Mărculescu.Este exact principiul încurajat și căutat la astfel de târguri: creatorii de start-up-uri trebuie să aibă în minte, pe lângă idee, și traseul prin care ideea se poate transforma în bani."Beneficiul mare pentru business este că îți duce mai mulți oameni în magazin, ți-i aduce mai des și îi face să cumpere mai mult și produse mai relevante, fără să consume mult timp și mulți bani pentru marketing", a explicat Mărculescu.

Exproprierile suplimentare pentru lotul 1 al autostrăzii Sebeș-Turda costă 1,8 milioane lei

Statul va plăti încă 1,82 milioane lei pentru exproprierea imobilelor în proprietate privată situate pe amplasamentul lotului 1 al autostrăzii Sebeș-Turda, arată un proiect de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere de Ministerul Transporturilor. Exproprierile suplimentare vizează 60 de imobile, cu o suprafață totală de 48.630 metri pătrați. "Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirii pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Autostrada Sebeș – Turda - Lot 1 Secțiunea B, km 14Â000 - km 17Â000, aflate pe raza localităților Alba Iulia și Sântimbru din județul Alba, sunt în cuantum total de 1.832 mii lei, și se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor", arată proiectul. Valoarea despăgubirilor a rezultat din raportul de expertiză întocmit de către un expert autorizat. Autorii documentului arată că pe coridorul de expropriere nu există imobile ce ar putea constitui monumente istorice sau zone de protecție a acestora. "Anumite lucrări cum ar fi amplasarea bretelelor 3 și 4 ale Nodului Rutier Alba Iulia Nord plus relocare utilități, reconfigurare sens giratoriu existent, acces și amplasament bretele 1 și 2, acces proprietăți și amplasare zid de sprijin, relocare DN 1 partea de vest a autostrăzii, relocare conducte magistrale de gaz, rezultate ca urmare a soluțiilor tehnice proiectate, nu pot fi realizate în întregime în limita coridorului aferent Hotărârii Guvernului nr. 399/2014 astfel încât este necesar acest amplasament suplimentar", mai arată proiectul citat. Lotul 1 al autostrăzii Sebeș – Turda, în lungime de 17 kilometri, este construit de către asocierea Impresa Pizzarotii – Pomponio Construcții, valoarea contractului fiind 541,7 milioane lei, din care 460 de milioane lei sunt din fonduri europene. Ordinul de începere a lucrărilor pentru acest lot a fost emis în decembrie 2014, iar termenul de finalizare inițial era octombrie 2016, potrivit contractului. în prezent, lucrările sunt realizate în proporție de doar 20%, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor a fost amânat pentru iunie 2018. Autostrada A10 Sebeș - Turda traversează județele Alba și Cluj având o lungimea totală de 70 km, și leagă autostrăzile A1 și A3.

Trump și-a făcut publică declarația de avere

Președintele american Donald Trump și-a publicat vineri declarația de avere, în care apar venituri de sute de milioane de dolari și care face mai multă lumină în privința imperiului său de afaceri, relatează CNN. Numai terenurile de golf i-au adus lui Trump venituri de 288 de milioane de dolari în ultimul an. Dintre aceștia, 19,8 milioane au venit de la clubul său din Bedminster, New Jersey, unde și-a petrecut mai multe weekenduri ca președinte. Declarația de 98 de pagini, semnată de Trump săptămâna aceasta și publicată de Biroul de Etică Guvernamentală, acoperă perioada ianuarie 2016 – 15 aprilie 2017. Trump a raportat venituri de 37,2 milioane de dolari anul trecut de la resort-ul Mar-a-Lago, din Florida, unde Trump l-a primit pe președintele Chinei și a ordonat atacuri cu rachete împotriva Siriei. Clubul a dublat taxa de membru în ultimul an. Veniturile de la Mar-a-Lago a fost cu 7,4 milioane de dolari mai mare decât în declarația precedent, din mai 2016. Hotelul de lux de la Washington i-a adus, până la mijlocul lunii aprilie, venituri de 19,7 milioane de dolari. Acest hotel, deschis în septembrie, se află în centrul acuzațiilor de conflicte de interese, pentru că guverne străine ar putea să îl folosească pentru a încerca să obțină favoruri din partea președintelui.

Schweighofer a primit în România sancțiuni de 100.000 de lei

Producătorul austriac Holzindustrie Schweighofer a primit sancțiuni în România de 100.000 de lei într-un an pentru depășirile de volum, deși a sesizat din proprie inițiativă Garda Forestieră, a declarat directorul general al Schweighofer România, Dan Bănacu, în cadrul unei vizite la fabrica din Rădăuți a grupului. “Grupul a primit sancțiuni de 100.000 lei într-un an pentru depășirile de volum, deși a sesizat din proprie inițiativă Garda Forestieră. Este vorba de 1.840 metri cubi de material lemnos, volum provenit din diferențe de pe parcursul unui an și confiscat de autorități, adică circa 0,5% din volumul total achiziționat în aceiași perioadă de fabrica din Rădăuți”, a spus Bănacu. Potrivit reprezentanțiilor producătorului austriac, buștenii comercializați pe piața de masă lemnoasă sunt măsurați la punctul de încărcare de către furnizor, cu mijloace mecanice (clupa forestieră), și la destinația finală, manual sau cu un echipament electronic cu laser.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.