Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Schimbare majoră în privința produselor electronice și electrocasnice

Ziarul de Vrancea
2 apr 2018 1284 vizualizări

Propunere legislativă pentru ca produsele electronice și electrocasnice să aibă în limba română meniul, setările și documentele care le însoțesc

Un proiect legislativ depus de deputatul PSD Mihai Weber prevede ca toate produsele electronice și electrocasnice să aibă meniul și setările în limba română, iar documentele care însoțesc produsele să fie, de asemenea, redactate obligatoriu în limba română, indiferent de țara de origine. Deputatul propune modificarea articolului 53 alineatul (1) din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, astfel: "Pentru produsele de folosință îndelungată, acestea trebuie să fie însoțite de certificatul de garanție și, dacă reglementările în vigoare prevăd, de declarația de conformitate, precum și de cartea tehnică ori de instrucțiunile de folosire, instalare, exploatare, întreținere, eliberate de către producător, conform prevederilor legale”. Weber mai spune ca documentele de însoțire prevăzute la alin. (1) trebuie să fie redactate obligatoriu în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea lor și în alte limbi. "Toate produsele electronice și electrocasnice trebuie să aibă meniul și setările produsului în limba română indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi. Consolele de jocuri, calculatoarele, telefoanele mobile, jocurile și softurile acestora trebuie să fie și în limba română indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi. Mașinile și utilajele care au calculator de bord, GPS, sau alte facilități electronice trebuie să aibă meniul și setările în limba română indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi.” El susține că aceste modificări sunt necesare pentru a garanta utilizarea facilă a produselor și pentru a ne alinia la dispoziții asemănătoare cu alte țări membre UE. “Tendința de diversificare a produselor și serviciilor existente pe piață, precum și de interesul deosebit acordat protecției consumatorilor, impune adoptarea unor modificări la legea existentă pentru a garanta utilizarea facilă a produselor de către utilizator și pentru a ne alinia la dispozițiile asemănătoare din alte țări membre ale Uniunii Europene”, se arată în expunerea de motive. De asemenea, inițiatorul susține că prin aceste modificări consumatorii vor fi protejați față de situațiile care pot apărea în urma achiziționării unor produse și utilizării în mod defectuos datorită neînțelegerii sau înțelegerii parțiale a setărilor sau indicațiilor afișate în altă limbă decât limba română. "Obligativitatea folosirii limbii române de către toți producătorii, va reprezenta și o oportunitate pentru piața muncii, fiind necesarea angajărea unui număr mare de  români care să traducă aceste informații în limba română”, se mai arată în textul citat. Proiectul a fost depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

 

Petroliștii se plâng că sunt taxațI prea mult în România

Taxarea efectivă din România în sectorul upstream (producția petrolieră) a crescut în 2016 la 17,4%, apoi a scăzut la 13,9% în 2017, în timp ce media din statele UE a scăzut la 8,8%, arată un studiu prezentat marți de Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră - ROPEPCA. Studiul, realizat de Deloitte România, relevă faptul că nivelul redevențelor și al altor impozite similare (impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, impozitul pe construcții speciale, impozitul aplicat la veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut) a crescut în intervalul 2014-2016 de la 15% la 17,4%. Apoi, începând cu anul 2017, pe fondul eliminării impozitului pe construcții speciale, rata medie efectivă a coborât în România la 13,9%. „Evoluția este în contradicție cu cele identificate în majoritatea statelor europene, unde rata medie efectivă a scăzut, ca răspuns la puternicul declin al prețurilor petrolului și gazelor naturale care afectează industria în ultimii ani”, arată autorii studiului. „Acest studiu contribuie la o informare corectă și la o clarificare cu privire la regimul redevențelor la nivel european, într-un moment în care în spațiul public circulă informații false, incorecte, potrivnice derulării de proiecte majore de investiții in industria de țiței si gaze”, a declarat Harald Kraft, președintele ROPEPCA. O altă concluzie a studiului este că rata efectivă de impozitare determinată pentru activitatea upstream de gaze naturale în România are o valoare mult mai ridicată decât cea aferentă activității de explorare și producție de petrol, diferența rezultând, în principal, din impozitul suplimentar aplicabil gazelor naturale. Autorii studiului mai arată că în prezent, în România, există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active. „Pentru menținerea constantă a nivelului producției de țiței și gaze este nevoie de investiții semnificative și de un cadru fiscal stabil, predictibil și competitiv”. Asociația ROPEPCA reunește 16 membri: ADX Energy, Amromco, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Mazarine Energy, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Repsol, Sand Hill Petroleum Romania, Stratum Energy, Vermilion Energy, Serinius Energy, Zeta Petroleum.

CEC Bank elimină comisioanele la cardurile de debit

Cec Bank elimină comisioanele de retragere numerar la cardurile de debit standard începând din 2 aprilie, la tranzacțile efectuate în România și pe teritoriul UE, dar și a tranzacțiilor de interogare sold efectuate la nivel național la ghișeu și bancomate, arată un comunicat transmis marți de bancă. Măsura vizează actualele conturi de card cu unul sau mai multe carduri de debit atașate, cu excepția cardurilor de debit Premium. „Prin acest demers, CEC Bank continuă politica de susținere a clienților persoane fizice și vine în întâmpinarea acestora cu una dintre cele mai competitive oferte de pe segmentul cardurilor de debit”, a precizat directorul general al CEC Bank, Radu Grațian Ghețea. Mai multe detalii despre produsele și serviciile din oferta CEC Bank pot fi obținute în orice unitate teritorială, apelând gratuit numărul de telefon 0.800.800.848 sau accesand site-ul www.cec.ro. În prezent, CEC Bank are o rețea de peste 1.200 de echipamente ATM operaționale și peste un milion de carduri în circulație.

Lovitură dură pentru Intel

Apple intenționează să înlocuiască cipurile Intel cu cipuri proprii pe computerele Mac, cel mai devreme din 2020, potrivit unor persoane apropiate situației, informație care a provocat luni scăderea acțiunilor Intel, potrivit Bloomberg News. Inițiativa, cu nume de cod Kalamata, se află încă în fază de dezvoltare incipientă, dar are loc în cadrul unei strategii mai largi, de a face ca toate dispozitivele Apple, care includ computere Mac, iPhone-uri și iPad-uri, să funcționeze în mod similar și unitar. Proiectul, aprobat de conducerea Apple, va fi implementat probabil în mai multe etape. Această schimbare ar fi o lovitură pentru Intel, care prin parteneriatul său cu Apple a contribuit la relansarea succesului PC-urilor Mac și a legat producătorul de cipuri de unul dintre cele mai importante branduri de dispozitive electronice. Apple asigură pentru Intel aproximativ 5% din veniturile sale anuale, potrivit analiștilor Bloomberg. În urma informației, acțiunile Intel au scăzut luni cu până la 9,2%, înregistrând cel mai amplu declin pe parcursul tranzacțiilor din ultimii peste doi ani.

Mark Zuckerberg nu apreciază criticile șefului Apple

Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, nu apreciază modul în care șeful Apple, Tim Cook, a criticat strategia de afaceri a operatorului rețelei de socializare de a monetiza informațiile utilizatorilor, transmite MarketWatch. În timpul unui interviu acordat recent la Vox Media, Zuckerberg a descris comentariile lui Cook ca fiind nesincere. ”Știți, consider că argumentul potrivit căruia dacă nu plătiți nu ne pasă de voi este extrem de nesincer. Și nu corespunde deloc adevărului”, a spus Zuckerberg. ”Realitatea este că dacă vrei să construiești un serviciu care ajută la conectarea oamenilor din întreaga lume, atunci sunt foarte mulți oameni care nu își permit să plătească”, a adăugat Zuckerberg. Cook a afirmat, în timpul unui interviu acordat Recode și MSNBC, că monetizarea informațiilor utilizatorilor nu a fost un model de afaceri neatrăgător pentru Apple. ”Adevărul este că am fi putut să câștigăm foarte mulți bani dacă am fi monetizat consumatorul, dacă consumatorul ar fi fost produsul nostru. Am ales să nu facem acest lucru”, a spus Cook, potrivit Recode.

ROBOR la 3 și 6 luni crește ușor

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut, marți, la 2,09%, de la 2,08% cât înregistra luni, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 2,41%, de la 2,39%. Indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii platită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, se menține stabil, la 2,47%. Indicele ROBOR la 12 luni crește la 2,53%, de la 2,52%. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care bancile românesti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabilește zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotatiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Națională.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.