Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Producătorul de mobila Elvila intră la tranzacționare la Bursă

Ziarul de Vrancea
1 feb 2018 1205 vizualizări

Acțiunile Elvila SA (simbol bursier ELV), unul dintre cei mai importanți producători de mobilă din România, au intrat la tranzacționare pe 1 februarie pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), în urma unei listări tehnice.

Listarea tehnică este procesul prin care o companie intră la tranzacționare fără a fi necesară nicio ofertă anterior listării, ceea ce înseamnă că structura acționariatului societății nu este afectată în niciun fel, iar compania decide să beneficieze de avantajele de a fi o companie listată la bursă, precum vizibilitate suplimentară, credibilitate sau transparență. „Am decis ca Elvila să intre pe piața AeRO a BVB pentru o listare tehnică pentru a asigura o transparență maximă a companiei, mai ales în contextul implicării mele tot mai active în domeniul politic, și pentru a da posibilitatea acționarilor minoritari să-și tranzacționeze activele într-un cadru organizat și eficient. În viitor, în funcție de evoluția pieței, nu excludem să luam în calcul atât emisiunea de acțiuni suplimentare cât și de obligațiuni”, a spus Viorel Cataramă, președinte-director general al Elvila și fondatorul companiei. La rândul său, Adrian Tănase, director general al BVB, afirmă că prezența unei noi companii antreprenoriale românești la bursă este un semnal puternic că transparența poate fi prețuită în bani pe piața de capital. ”Continuarea proceselor de listare a companiilor pe bursă este esențială pentru creșterea interesului investitorilor pentru piața de capital și, implicit, pentru majorarea nivelului de lichiditate”, a declarat Adrian Tănase, director general al BVB. Listarea Elvila la BVB a fost intermediată de compania de brokeraj IFB Finwest. „Am avut argumente suficiente ca să convingem acționarul majoritar de beneficiile prezenței companiei pe piața de capital”, a spus Octavian Dragolea, directorul sucursalei din București al IFB Finwest. Producătorul de mobilă Elvila deține 25 de magazine la nivel național, din care 14 magazine proprii (în Alexandria, Bacău, Botoșani, Beiuș, Brad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Focșani, Iași, Oradea, Mizil, Ploiești) și 11 magazine în sistem de franciză.

Fujifilm Holdings preia Xerox într-o tranzacție de 6,1 miliarde de dolari

Fujifilm Holdings a încheiat un acord pentru preluarea Xerox, într-o tranzacție de 6,1 miliarde de dolari. În acest fel, Xerox va fi inclusă într-o companie mixtă deținută de cele două grupuri, pentru a dobândi o forță mai mare pe piață și a reduce costurile, în condițiile declinului cererii pentru imprimantele de birou, transmite Reuters. Achiziția anunțată miercuri are loc într-o perioadă în care Xerox trebuie să găsească noi surse de creștere pentru a compensa dificultățile de a-și reinventa afacerile tradiționale. Fujifilm încearcă la rândul său să își reorganizeze afacerile cu copiatoare, acordând o atenție mai mare serviciilor. Unificarea activităților de cercetare și dezvoltare, de achiziții și a altor operațiuni va permite Fuji Xerox să reducă cheltuielile cu cel puțin 1,7 miliarde de dolari până în 2022, au anunțat cele două companii. Fujifilm deține în prezent 75% din Fuji Xerox, companie mixtă cu o istorie de 50 de ani, care vinde produse pentru fotocopiere și servicii în regiunea Asia-Pacific. Potrivit planului, Fuji Xerox va răscumpăra participația de 75% de la Fujifilm, pentru aproximativ 6,1 miliarde de dolari, folosind împrumuturi bancare. Fujifilm va utiliza fondurile pentru a cumpăra 50,1% din acțiunile Xerox. Tranzacția ar trebuie să fie finalizată în perioada iulie-august.

Rezerva Federală americană a lăsat dobânzile nemodificate

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a lăsat nemodificate dobâmzile, la ședința de politică monetară de miercuri, dar a anticipat accelerarea inflației în acest an, semn că este pe cale să majoreze costurile de împrumut în martie, sub conducerea viitorului președinte al instituției, Jerome Powell, transmie Reuters. Dobânda de referință a Fed a rămas la 1,25%-1,5% Fed a remarcat creșterea numărului locurilor de muncă, a cheltuielilor de consum și a investițiilor de capital, anticipând un avans moderat al economiei și o situație bună pe piața muncii în 2018. ”Inflația anuală va accelera în acest an și se va stabiliza în jurul țintei Fed de 2%, pe termen mediu”, se arată într-un comunicat publicat de Fed după o ședință de politică monetară desfășurată pe parcursul a două zile, ultima sub conducerea președintelui Janet Yellen. Banca centrală a redus totodată estimarea pe termen lung referitoare la rata șomajului, de la 4,8% la 4,6%, fiind probsbil ca un nivel de sub 4,6% să genereze o inflație mai mare. Fed a mai anunțat că membrii comitetului de politică monetară l-au selectat în unanimitate pe Powell ca succesor al lui Yellen, acesta urmând să își preia atribuțiile din data de 3 februarie. Powell, guvernator al Fed care a lucrat îndeaproape cu Yellen în ultimii câțiva ani, a fost nominalizat de președintele Donald Trump și confirmat de Senatul SUA. Powell nu va modifica probabil în mod semnificativ politicile puse în practică de Yellen, care a coordonat renunțarea treptată la dobânzile aflate aproape de nivelul zero, adoptate de Fed pentru redresarea economiei și stimularea creării de locuri de muncă, după recesiunea din perioada 2007-2009. În 2017, Fed a majorat dobânzile de trei ori, iar în prezent anticipează că în acest an vor avea loc ale trei creșteri. Comunicatul Fed nu face vreo referire la impactul reformei fiscale adoptate de administrația Trump asupra creșterii economice.

Producția de petrol a Statelor Unite a atins cel mai ridicat nivel după 1970

Producția de petrol a Statelor Unite a depășit în noiembrie nivelul de 10 milioane de barili pe zi, pentru prima oară după 1970, potrivit datelor Administrației pentru Informații în Domeniul Energiei, transmite Bloomberg. Cu o producție de 10,038 de milioane de barili de petrol pe zi, care continuă să crească, Statele Unite ar putea concura cu Arabia Saudită și Rusia pentru poziția de cel mai mare producător de petrol din lume. Cotația petrolului american West Texas Intermediate, cu livrare în martie, a urcat miercuri cu 0,4%, la 64,73 dolari pe baril, la bursa din New York. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețul contractelor pentru petrolul cu livrare în martie a avansat cu 7,1%, arată datele MarketWatch. Prețul petrolului Brent, de referință pe piața globală, cu livrare în martie, a crescut cu 3 cenți, la 69,05 dolari pe baril, la ICE Futures Europe. Contractele pentru petrolul Brent cu livrare în martie, care au expirat miercuri, au crescut în ianuarie cu circa 3,3%. Contractele pentru luna aprilie au avansat cu 0,5%, la 68,89 dolari pe baril.

 

Samsung a devenit cel mai mare producător de cipuri

Samsung a detronat Intel, devenit cel mai important producător de cipuri la nivel mondial. În 2017, Intel a avut venituri de 62,8 miliarde de dolari, în timp ce divizia de semiconductori a celor de la Samsung a generat, în aceeași perioadă, venituri de 69,1 miliarde de dolari. Prin prisma veniturilor obținute, Intel pierde poziția de lider în fața celor de la Samsung după mai multe decenii în care a dominat piața. Altfel, este destul de greu de realizat o comparație directă între cele două business-uri. Dacă Intel încă se concentrează pe procesoarele x86, unde nu are un competitor pe măsură, focusul celor de la Samsung este pe memorii și medii de stocare. Nu doar că a ajuns să obțină venituri mai mari decât Intel, însă Samsung pare să aibă de partea sa toate atuurile pentru viitor. Compania coreeană este poziționată ideal pentru a-și crește avansul și mai mult în următorii ani. Majoritatea covârșitoare a producătorilor smartphone-uri și tablete folosesc memorii RAM produse de Samsung, iar coreenii dețin mai bine de o treime din piața de SSD-uri (Solid State Drive - unitate de stocare mult mai rapidă decât harddisk-ul).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.