Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Prețul locuințelor ANL va fi adus la nivelul celor din anul 2019

Ziarul de Vrancea
17 iul 2021 697 vizualizări

Ministrul Dezvoltării anunță că Guvernul a adoptat o Ordonanță în baza căreia prețurile locuințelor ANL, care au crescut considerabil anul trecut, vor reveni la tarife apropiate de cele din urmă cu doi ani

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunță, în emisiunea Insider Politic, difuzată de Prima TV, că Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență în baza căreia prețurile locuințelor ANL, care au crescut considerabil anul trecut ca urmare a aplicării Ordonanței 114, vor reveni la tarife apropiate celor din anul 2019, în prezent lucrându-se la normele metodologice privind aplicarea acestui act normativ. Conform acestuia, în lipsa unei intervenții legislative, tarifele apartamentelor din blocurile ANL ar fi crescut din nou, în vara acestui an, cu până la 20 de procente. „Așteptările tineretului nu cred că sunt extraordinar de mari legat de partea de infrastructură, în sensul în care el, personal, să fie ajutat. Un tânăr e plin de energie, dorește să acționeze, să fie lăsat în pace să muncească. El trebuie lăsat liber, că își găsește locul în societate. Dar, atunci când vorbim de tineri care și-au întemeiat o familie, care au poate, deja și copii, sau ca să susținem natalitatea și să susținem necesitatea de a rămâne în țară – foarte important – acest acces la locuințe pentru tineri este foarte important”, argumentează ministrul. Ministrul Dezvoltării a reamintit că anul trecut, în urma aplicării Ordonanței 114, prețul de vânzare a apartamentelor construite prin ANL a crescut considerabil.  „În Alba Iulia, pentru un apartament cu 88 de metri pătrați construit în 2008, prețul de locuință a fost 129 de mii de lei în 2019, în 2020 a urcat la 220 de mii. Deci aproape s-a dublat. În Deva, Hunedoara: 115 mii în 2019, 194 de mii în 2020. În Ploiești – 105. 900 în 2019, în 2020 177 de mii. (...) A crescut exponențial, numărul de vânzări a scăzut brusc, practic nici statul nu a avut nimic de câștigat pentru că veniturile bugetului din care poți să construiești alte locuințe, că asta e destinația prețului de vânzare, au scăzut vertiginos”, explică ministrul.  Acesta a afirmat că autoritățile doresc modificarea reglementărilor legale privind calculul prețurilor pentru locuințele ANL, în așa fel încât acestea să se apropie de cele din urmă cu doi ani. „S-a dat această ordonanță de urgență, cei de la ANL lucrează la norme metodologice, dar important este că la sfârșitul acestei luni, iulie când pe veche reglementare trebuia dat Ordinul de ministru de actualizare a prețului nu vom mai avea creștere de preț. Noi dacă nu interveneam, guvernul cu această modificare, la sfârșitul acestei luni, pe vechea lege trebuia să creștem din nou prețul încă 10-20 la sută pentru că, din evaluare acest lucru a ieșit. Am rezolvat această problemă”, mai afirmă Cseke Attila.

O ofertă de nerefuzat

Înghețată cu oxid de etilenă, retrasă de pe piața din România

 precizările conducerii ANSVSA

Producătorul de înghețată Mars retrage de pe piața din România mai multe loturi din înghețată comercializată sub brandurile Bounty, Snickers și Twix, comercializată individual sau la cutie cu șase bucăți, după ce în aceste produse s-a descoperit oxid de etilenă, un ingredient cu potențial cancerigen. Președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ANSVSA, Mihai Ponea, a declarat sâmbătă după amiază, într-o intervenție telefonică la Digi 24, că în aceste produse cantitatea de oxid de etilenă este foarte mică, însă „consumul cumulativ din acest produs poate duce pe termen lung la tulburări cardiace, pulmonare, cancerigene chiar”. „Mars recheamă din România produsele noastre de înghețată menționate mai jos. Acest lucru se datorează prezenței oxidului de etilenă într-un ingredient produs de unul dintre furnizorii noștri, la niveluri mai mari decât cele permise de legislația UE.  Acest fapt are impact cu privire la Mars precum și alți producători. ESTE IMPORTANT că, deși nivelul de oxid de etilenă din ingredientul afectat este peste limitele legale pentru Europa, noi folosim doar o cantitate mică din acest ingredient în produsele noastre de înghețată. Ca urmare, nivelul de oxid de etilenă din înghețată este minimal și mult sub limitele legale din Europa pentru ingredient. Consumarea produsului nu este nocivă”, transmite o informare postată pe site-ul ANSVSA. Zeci de loturi sunt vizate de retragerea de pe piață, unele dintre acestea având ca dată de expirate chiar anul 2023. „Dacă ați achiziționat unul sau mai multe dintre produsele impactate și doriți să solicitați rambursarea costului, vă rugăm să trimiteți poza ambalajului fiecărui produs, împreună cu numele și prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail și adresa dvs. poștală, la contactmars@mhmr.ro. Pentru validarea cererii dumneavoastră, vă rugăm ca în poza/pozele transmise să fie vizibile data valabilității și codul lotului pentru fiecare produs. Aceste informații sunt pe spatele ambalajului, ca în poza de mai jos. Dacă solicitați rambursarea pentru mai multe produse, vă rugăm să trimiteți si o poză cu toate ambalajele produselor”, le transmis producătorii celor care cumpărat produse din loturile respective.  Cumpărătorii vor primi vouchere cu valoarea produselor achiziționate. „Identificarea loturilor a fost făcut, chiar acum colegii noștri sunt în teren pentru a identifica dacă mai există, iar în 24-48 de ore ele să nu mai existe pe piață, doar vreun consumator să aibă în congelator de acum o săptămână, o lună, și de aceea a făcut publice atât noi cât și producătorii care sunt acele loturi, să verifice dacă sunt din acele loturi să le distrugă sau să le ducă de unde le-au cumpărat”, a afirmat șeful ANSVSA.

La o mașină nouă înmatriculată alte două sunt la mâna a doua

Aproape 30.000 de vehicule au fost înmatriculate în România, în prima jumătate a lunii iulie, din care 20.461 de unități încadrate în categoria ''second hand'', relevă datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV), publicate recent. Conform statisticii oficiale, în intervalul analizat, din totalul celor 9.291 de vehicule noi înregistrate, 6.755 sunt autoturisme. Cele mai multe autoturisme noi înmatriculate, în prima parte a lunii iulie, în funcție de marcă, au fost: Dacia - cu 1.836 de unități, Toyota (537), Hyundai (516), Volkswagen (515), Skoda (502), Ford (408), Suzuki (401), Renault (335), Peugeot (194), BMW (152), Fiat (126), Citroen (110) și Audi (88). La polul opus se află: Jaguar și Porsche - cu câte nouă unități, Lexus (7), Alfa Romeo și Ferrari (câte 4 exemplare), Aston Martin, Bentley, DS, Maserati și Tesla (câte două exemplare), smart și Subaru (câte o unitate). Luna trecută, puțin peste 14.000 de autovehicule noi au fost înmatriculate în România, în creștere cu 18% față de aceeași perioadă din 2020, potrivit DRPCIV. Astfel, din acest total, 11.853 au fost autoturisme noi, a căror creștere față de luna iunie din anul anterior este de 16,7%. Cu toate acestea, pe ansamblul primelor șase luni din 2021, autoturismele noi au consemnat o scădere generală de 3,9%. Pe de altă parte, autoturismele rulate, cu cele 199.555 unități înmatriculate în perioada ianuarie - iunie 2021, au înregistrat un salt de 10% comparativ cu intervalul similar din 2020.

Moștenitorul imperiului italian de afaceri Agnelli vrea o “bucată” din Armani

Moștenitorul imperiului italian de afaceri Agnelli, John Elkann, a discutat despre o asociere cu designerul de modă Giorgio Armani, în cadrul unui plan de creare a unui conglomerat de lux, posibil în jurul Ferrari, au declarat cinci surse apropiate situației, transmite Reuters. Elkann, președintele grupului auto franco-italian Stellantis, s-a oferit să cumpere o participașie minoritară la casa de modă milaneză Armani, condusă de Giorgio Armani, dar cea mai recentă propunere a sa a fost respinsă la începutul acestei luni, au spus două dintre surse. Acordul ar fi făcut ca familia Agnelli să devină o jucătoare majoră în industria modei, alături de familiile Arnault și Pinault din Franța. Discuțiile cu Armani - care este evaluată de analiști la aproximativ 6 miliarde de euro - nu au progresat din cauza reticenței designerului de a vinde, au spus două dintre surse, adăugând că discuțiile au fost informale și nu a fost implicată nicio bancă. Un purtător de cuvânt al lui Elkann și al holdingului familiei Agnelli Exor a spus: ”Exor nu a făcut nicio abordare și Exor nu a făcut nicio propunere (pentru Armani)”. Armani a refuzat să comenteze. O posibilă înțelegere cu Armani ar fi fost creată prin firma de investiții Exor sau producătorul auto controlat de Exor Ferrari - dar ultima ofertă a lui Elkann a fost respinsă, au spus sursele. ”Discuțiile sunt moarte pentru moment”, a spus una dintre surse. Demersul reflectă eforturile depuse de fondatorii Fiat Chrysler - care dețin 53% din Exor - pentru a se extinde dincolo de industria auto și a-și spori expunerea la piața luxului după o serie de investiții recente. Exor a preluat o participație de 24% la Christian Louboutin în martie, într-o afacere care a apreciat marca franceză, cea mai faimoasă pentru simbolul stiletto cu talpă lăcuită roșie, la 2,25 miliarde de euro. În iunie, Exor a încheiat un parteneriat cu The World-Wide Investment Company din Hong Kong pentru a sprijini companiile italiene de dimensiuni medii axate pe bunuri de larg consum. Anul trecut, Exor a devenit cel mai mare acționar al grupului chinez de lux Shang Xia, care a fost cofondat de compania franceză Hermes. "Dacă există cineva care ar putea crea un concurent serios pentru conglomeratele franceze, este Elkann. Are bani, credibilitate și prestigiu familial pentru a face asta ", a spus un bancher familiarizat cu strategia acestuia.

Ford Motor recheamă 775.000 de SUV-uri Ford Explorer la nivel global

Ford Motor recheamă 775.000 de SUV-uri Ford Explorer la nivel global, pentru o problemă la direcție care a dus la rănirea a șase oameni în America de Nord, transmite Reuters. Rechemarea se referă la vehicule produse între 2013-2917 care pot prezenta o articulație sferică transversală blocată care ar putea cauza fracturarea unei legături a suspensiei din spate, care ar putea diminua semnificativ controlul direcției, crescând riscul unui accident. Campania include 676,152 de vehicule în America de Nord, 59.935 în China și 38.600 în restul lumii. Proprietarii acestor vehicule vor fi informași despre această campanie de la sfârșitul lunii august. Ford a mai anunțat alte două rechemări de mai mică amploare, care vor avea loc aproape în totalitate în America de Nord. Una dintre rechemări este pentru circa 35.000 de vehicule Ford F-350 Super Duty, cu motoare de 6,7 litri și fabricate în 2020-2021, pentru un defect la puntea din spate. Ford mai recheamă 41.000 de vehicule Lincoln Aviator din 2020-2021, echipate cu motoare de 3 litri pe gaz, din cauza unui defect la cablajul bateriei, care poate provoca un scortcircuit și un posibil incendiu.

Intel ar putea cumpăra producătorul de cipuri GlobalFoundries

Intel ar putea cumpăra producătorul de cipuri GlobalFoundries, pentru 30 de miliarde de dolari, potrivit publicației Wall Street Journal, citată de Reuters. Achiziția ar fi logică, având în vedere problemele de producție ale Intel și deficitul de semiconductori la nivel mondial, dar ar fi și mai justificată dacă preluarea ar fi urmată de o vânzare mai mare a Intel. Fabricarea cipurilor este costisitoare și dificilă, astfel încât majoritatea companiilor fie proiectează, fie produc. GlobalFoundries este producătoare de cipuri, dar Intel le face pe ambele, iar directorul general Pat Gelsinger și-a deschis fabricile pentru a rivaliza cu proiectanții de semiconductori pentru a distribui costurile. GlobalFoundries ar aduce clienți și tehnologie, deși compania, deținută de fondul suveran Abu Dhabi Mubadala Investment, nu este în discuții, potrivit Journal. Riscul este ca clienților GlobalFoundries să nu le placă implicarea Intel. În plus, investitorilor le place specializarea. Intel este evaluată la de 3 ori veniturile.

Automattic cumpără Pocket Casts

Proprietarul platformelor WordPress și Tumblr, Automattic, anunță achiziționarea aplicației de podcast-uri Pocket Casts. Una dintre cele mai populare aplicații de podcast-uri, care nu este deținută de una din marile companii de tehnologie, Pocket Casts, a fost cumpărată de Automattic pentru o sumă care nu a fost făcută publică. Pocket Casts este una dintre cele mai apreciate aplicații de podcast-uri, care oferă funcții de descoperire și organizare a conținutului și este disponibilă pe toate platformele majore. Lansată în 2010, Pocket Casts era deținută, din 2018, de un grup de organizații media, printre care și NPR. În 2019, aplicația a lansat un program prin care dezvoltatorii de conținut își puteau monetiza creațiile, fiind una din primele aplicații de podcast-uri cu o astfel de facilitate. Proprietarii au decis, în luna ianuarie a acestui an, să vândă Pocket Casts, din cauza faptului că pierdea bani. Automattic spune că Pocket Casts va continua să funcționeze ca până acum și după achiziție și că va dezvolta o strânsă integrare între aplicația de podcast-uri și platforma de bloguri Wordpress.

Biden: Platforme precum Facebook ucid oamenii cu informații eronate despre vaccinuri

Președintele american Joe Biden a avertizat că răspândirea de informații eronate legat de Covid-19 pe rețelele de socializare „ucide oamenii”. Întrebat vineri la Casa Albă de un reporter legat de presupusul rol al „platformelor precum Facebook” în răspândirea de neadevăruri despre vaccinuri și pandemie, el a spus: „Ele ucid oamenii. Singura pandemie pe care o avem este între cei nevaccinați”. Casa Albă a pus tot mai mare presiune pe companiile de social media pentru a combate dezinformarea. Facebook a transmis că „acționează agresiv” pentru a proteja sănătatea publică. Oficialii americani din sănătate au avertizat că recenta creștere a numărului de decese și infecții în țară afectează exclusiv comunitățile nevaccinate, relatează BBC. Tot vineri, Jen Psaki, secretarul de presă de la Casa Albă, a spus că Facebook și alte platforme nu fac suficient pentru a combate dezinformarea legat de vaccinuri. „Evident, există pași pe care i-au făcut. Este clar că sunt mai mulți ce pot fi făcuți”, a spus ea. Facebook „nu va fi distrasă de acuzații care nu sunt susținute de dovezi”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, Kevin McAlister.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.