Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Premierul a semnat un acord cu Lockheed Martin pentru transfer de tehnologie

Ziarul de Vrancea
30 aug 2017 547 vizualizări

Premierul Mihai Tudose a semnat, ieri, un acord cu Jonathan Hoyle, vicepreședinte al Lockheed Martin, pentru transferul de tehnologie la cele mai înalte standarde pentru avioanele F16, au declarat surse oficiale

. Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, și șefi ai structurilor militare implicate în procesul de achiziție de tehnică militară s-au întâlnit, marți, cu o delegație a Lockheed Martin, companie americană specializată în cercetarea, dezvoltarea, producția și integrarea tehnologiilor avansate din domeniul militar, care a venit cu propuneri de colaborare cu industria națională de apărare, potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN). Conform sursei citate, reprezentanții companiei americane au prezentat oportunitățile de cooperare industrială și propuneri de colaborare cu industria națională de apărare, iar partea română a detaliat cele opt programe esențiale de înzestrare ale Armatei României, dar și alte intenții privind dezvoltarea de noi tehnologii militare în România. Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026 a fost aprobat, în 1 august, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), astfel că pentru realizarea celor opt Programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro. "Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 este documentul prin care se realizează o planificare multianuală a programelor de înzestrare, în concordanță cu prevederile Strategiei de înzestrare a Armatei României și ale Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă. Programele de înzestrare reprezintă totalitatea activităților derulate pentru dotarea Armatei României cu tipuri de armament, tehnică de luptă și echipamente militare, fundamentate pe baza aprobării Consiliului de Supraveghere a Cerințelor și care cuprind derularea procedurii de achiziție, livrare, testare și intrare în dotare a produselor planificate, în cantitățile necesare și la cerințele calitative solicitate”, menționa Administrația Prezidențială, precizând că în luna mai a acestui an Parlamentul României a aprobat inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe de înzestrare, care depășesc 100 de milioane de euro fiecare.

Havrileț (ANRE): Plafonarea prețurilor la energie este imposibilă

Plafonarea prețurilor la energie electrică este imposibilă într-o piață totalmente bursieră, însă autoritățile ar trebui să se preocupe pentru a crește capacitatea reală de producție a energiei electrice în România, a declarat, miercuri, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, în cadrul unei conferințe organizate de publicația energynomics.ro. El a arătat că instituția pe care o reprezintă a realizat un raport minimal al cauzelor care au dus la creșterile de preț din ultimele luni de pe piața de energie. "Urmare a unor analize realizate de ANRE, împreună cu Consiliul Concurenței, privind lunile de vară, am ajuns la concluzia comună că nu au existat înțelegeri în piață între actori, în special între producători. Când piața solicită o creștere a producției, producătorii sunt în dificultate de a răspunde acestei solicitări", a spus Havrileț. Potrivit acestuia, deși, teoretic, România dispune de o capacitate instalată de producție a energiei de 22.000 de MW în statistici, practic, când piața solicită peste 9.000 de MW, apar deja probleme cu asigurarea necesarului. "Nici interconectarea sistemelor nu este extraordinar de mare și nu ne-ar putea satisface o solicitare în plus între 1.000 și 2.000. Nu există această interconectare. Deci, din raportul ANRE reiese că măsura pe care trebuie să o ia în considerare Ministerul Energiei, în principal, este o preocupare pentru a crește capacitatea reală de producție, alta decât cea din surse regenerabile, pentru că în secetă nu este nici apă, nici vânt, se merge pe producție convențională, iar aici trebuie să reliefăm rolul producătorului pe cărbune", a continuat Havrileț. El a amintit o situație din anul 2013, când prețul energiei era foarte mic, iar minerii de la Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) au venit la București pentru a cere măsuri administrative pentru creșterea prețurilor. "În 2013 era o perioadă de consum mic, au fost zece zile libere, 1-10 mai, cererea era de 4.000 de MW, Hidroelectrica deversa, pentru că era exces de apă, Nuclearelectrica era pe poziții, iar minerii au venit la ANRE unde au stat două săptămâni și au cerut intervenția noastră. Le-am comunicat că nu putem interveni, că piața nu solicită energie la prețul cerut de Oltenia, pentru că era energie ieftină în exces. Au urmat măsuri drastice la CE Oltenia pentru reducerea cheltuielilor, pentru că nu s-a putut interveni administrativ", a relatat președintele ANRE.

YouTube are un nou design, un nou logo și noi facilități

YouTube primește un design nou și, pentru prima oară în ultimii 12 ani, schimbă logo-ul. Cel mai important site de conținut video și-a păstrat logo-ul din 2005, când a fost lansat, și a fost păstrat de Google după ce l-a achiziționat în 2006. Acum, pentru prima oară de la înființare, YouTube își modifică logo-ul. Modificarea logo-ului este simplă dar semnificativă. Bula roșie a fost mutată de pe cuvântul Tube și a fost transformată într-un buton care reprezintă funcția Play. În afară de logo, site-ul care a depășit 1,5 miliarde de utilizatori pe lună schimbă cu aceeași ocazie și designul. Testat cu un  număr redus de utilizatori timp de mai multe luni, noul design reprezintă filosofia Material pe care Google a aplicat-o în decursul ultimilor ani pe majoritatea serviciilor sale. Folosit de produse precum Android, Gmail, Google Drive sau Photos, Material Design înseamnă text mai clar și ușor de citit și mai mult spațiu alb. Pentru asta, Google a renunțat la elemente de design care creau impresia de aglomerație, precum umbre, efecte 3D și altele.

Finanțele se va împrumuta din nou de la populație

 

Ministerul Finanțelor Publice va lansa în septembrie o nouă emisiune de titluri de stat pentru populație în cadrul programului FIDELIS, iar din octombrie va veni cu un nou instrument, și anume certificate trezorerie, au declarat miercuri, într-o întâlnire cu presa, reprezentanții MFP. "Momentan nu vă putem da detalii despre dobânzi. Acestea vor fi anunțate ulterior, când vor fi publicate proiectele", au precizat aceștia MFP. Titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) în cadrul programului ''FIDELIS Centenar" au intrat la tranzacționare anul trecut, pe 5 august. "MFP a atras 735 de milioane de lei prin emisiunea de titluri de stat, de șapte ori mai mult față de oferta de 100 milioane lei anunțată inițial. În cele trei săptămâni de ofertă, 20.185 de persoane fizice au cumpărat titluri de stat, de 16 ori mai multe față de anul trecut", informa la acel moment Bursa de Valori București. Prețul unui titlu de stat este stabilit prin sistemul BVB, în baza cererii și ofertei, fiind dependent de condițiile pieței. Prețul este exprimat ca procent din valoarea nominală și poate fi mai mare sau mai mic decât valoarea inițială de 100%, echivalent valorii nominale de 100 de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.