Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Poşta Română intermediază o nouă ediţie a Programului de titluri de stat Tezaur

Ziarul de Vrancea
13 apr 2024 625 vizualizări

Începând de luni, 15 aprilie, românii pot subscrie pentru două noi emisiuni de titluri de stat cu scadenţe la 1, respectiv 3 ani şi dobânzi anuale de 6%, respectiv 6,85%

 

 

Compania Naţională "Poşta Română" continuă intermedierea vânzării titlurilor de stat destinate exclusiv populaţiei, în cadrul programului "Tezaur", lansat de Ministerul Finanţelor Publice, a anunţat vineri operatorul poştal naţional. Astfel, începând de luni, 15 aprilie, românii pot subscrie pentru două noi emisiuni de titluri de stat cu scadenţe la 1, respectiv 3 ani şi dobânzi anuale de 6%, respectiv 6,85%. Veniturile aferente sunt neimpozabile. Prin subunităţile poştale, titlurile de stat pot fi cumpărate astfel: în perioada 15 aprilie - 8 mai 2024, prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei, din mediul rural, iar în perioada 15 aprilie - 9 mai 2024, din oficiile poştale din mediul urban. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Nu există o sumă maximă care poate fi investită de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Titlurile de stat sunt nominative, denominate în lei, fiecare având o valoare de 1 leu. Dobânda este plătibilă la termenele prevăzute în programul de emisiune. Subscrierea de fracţiuni ale unui titlu de stat nu se acceptă. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur pot fi transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

Pensia medie a ajuns la 2.247 de lei

u conform Casei Naţionale de Pensii Publice, în România sunt 4.752.548 de pensionari

Un număr de 4.752.548 de pensionari era înregistrat în martie 2024 în România, cu 3.890 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.247 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la aproape 10,68 miliarde lei. Din totalul pensionarilor, 636.266 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 637 de lei. Potrivit statisticilor CNPP, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.812.232 de persoane, dintre care 2.189.608 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.505 de lei. Pensie anticipată au primit, în martie 2024, un număr de 5.089 de persoane (3.156 de lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 88.869 de persoane (2.302 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 394.470 de persoane (pensie medie de 961 lei), dintre care 44.952 de persoane pentru gradul I de invaliditate (828 lei, pensie medie). În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 451.769 persoane (1.176 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 119 de pensionari (531 de lei, în medie).

Chisăliţă (AEI): 11.611 oameni stau în locuinţe fără energie electrică

Un număr de 11.611 oameni stau în prezent în locuinţe fără energie electrică, dintre care 40% sunt copii, iar suma necesară pentru eradicarea acestei probleme este de 12 milioane euro, cam 25% din banii care merg la campania electorală în 2024, a declarat, vineri, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. Acesta a prezentat, într-o conferinţă de presă, date din "Registrul electronic naţional al gospodăriilor fără energie electrică din România", care arată, pe fiecare judeţ în parte, câte imobile nu au electricitate. "Am identificat în momentul de faţă 5.494 de imobile de tip locuinţă care nu au energie electrică. La nivelul judeţelor avem câţiva campioni, din păcate: Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Covasna, Suceava. Sunt judeţele în care, conform rapoartelor consiliilor judeţene, avem aceste elemente puternice legate de lipsa energiei electrice în locuinţe. Dar ne-am concentrat şi pe acele locuinţe care sunt locuite permanent. Am luat o dată fondul de locuinţe fără energie electrică, am luat fondul de locuinţe în care oamenii stau din când în când, adică în general pe timpul verii, atunci când îşi duc animalele în anumite zone şi locuiesc din mai până octombrie fără energie electrică, şi am luat şi acele locuinţe în care oamenii stau permanent. 3.646 de locuinţe sunt în permanenţă locuite şi în care practic oamenii nu au energie electrică. Din punct de vedere al judeţelor, Covasna se găseşte pe primul loc. Dacă raportat la imobile, Satu Mare era pe primul loc, în Covasna încă oamenii se îndârjesc să stea. În Satu Mare oamenii au plecat pur simplu, sau au murit, sau au părăsit locuinţele", a explicat Chisăliţă. El a menţionat că 11.611 oameni stau în astfel de imobile care nu au în momentul de faţă energie electrică, dintre care 40% sunt copii, persoane sub 18 ani, şi există judeţe în care sunt foarte multe imobile neelectrificate în care practic şi numărul de persoane care stau e unul ridicat, şi judeţe în care numărul este tot mai coborât. Referitor la tineri, 4.499 de copii sunt înregistraţi în momentul de faţă ca locuind, conform datelor consiliului judeţean, în aceste case fără curent. Vârsta celor care locuiesc în astfel de imobile diferă destul de mult, media fiind la 74 de ani. "Adică sunt în general persoane în vârstă. Chiar dacă vârsta diferă cumva de la o zonă la altă, practic vârsta minimă este de la 49 de ani şi se ajunge undeva 86 de ani. Cel mai vârstnic om pe care l-am găsit avea 97 de ani. Din fericire, anul trecut i-am montat energie electrică şi acum următorul cel mai vârstnic are 96 de ani", a punctat preşedintele asociaţiei.

De frica lui Putin, est-europenii încep să-şi cumpere case în Occident

Telefonul lui Agnes Marciniak-Kostrzewa nu se opreşte din sunat. Lucrează în domeniul imobiliar de 25 de ani, ajutând polonezii să cumpere case pe ţărmul sudic al Spaniei, dar ultimele luni au fost "cu adevărat nebuneşti", relatează CNN. Există o mulţime de motive pentru care oamenii ar putea schimba coasta baltică cu cea mediteraneană. La mai bine de trei decenii de la prăbuşirea comunismului, polonezii sunt mai bogaţi ca niciodată. Mulţi dintre cei care au început afaceri la începutul anilor 1990 caută acum să se pensioneze. Iar munca la distanţă, inaugurată de pandemie, le-a permis multora să trăiască mai departe de casă şi să opteze pentru o climă mai caldă. Dar mai mulţi agenţi imobiliari au declarat pentru CNN că clienţii lor citează acum un alt motiv: războiul Rusiei din Ucraina şi teama că acest conflict s-ar putea extinde. "Am experimentat două valuri de interes în creştere rapidă pentru cumpărarea de proprietăţi. Primul a fost în februarie 2022, imediat după izbucnirea războiului. Al doilea a fost începând cu februarie 2024", a declarat Agnes Marciniak-Kostrzewa. Starea de spirit s-a posomorât în ultimele săptămâni, în timp ce Rusia încearcă să profite de pe urma recentelor câştiguri de pe câmpul de luptă, testând punctele slabe de-a lungul liniilor de front şi bombardând oraşele din Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat săptămâna aceasta că, dacă Congresul Statelor Unite nu aprobă ajutorul militar, Ucraina "va pierde războiul". Iar comentariile unor personalităţi occidentale proeminente provoacă nervozitate pe flancul estic al Europei. Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat în februarie că ar încuraja Rusia să facă "ce naiba vrea" cu orice membru NATO care nu se achită de cota care îi revine pentru cheltuielile de apărare. Luna trecută, premierul polonez Donald Tusk a avertizat că Europa se află într-o "eră prebelică".

Gemenii miliardari Winklevoss ce au pretins paternitatea Facebook investesc în fotbal

Cameron şi Tyler Winklevoss, gemenii miliardari cunoscuţi pentru că l-au dat în judecată pe Mark Zuckerberg pentru că le-ar fi furat ideea pentru Facebook, investesc milioane de dolari într-un mic club de fotbal englez, transmite CNBC. Gemenii, care conduc astăzi platforma de criptomonede Gemini, au anunţat vineri că au investit bitcoin în valoare de 4,5 milioane de dolari în Real Bedford Football Club (RBFC), acesta devenind ”primul club de fotbal finanţat cu bitcoin”, potrivit unui comunicat de vineri. RBFC, un club semiprofesionist din Bedford, Anglia, a fost achiziţionat în 2022 de investitorul şi podcasterul în bitcoin Peter McCormack. Prin cel mai recent acord, gemenii Winklevoss vor deveni coproprietari ai RBFC, alături de McCormack, care este rezident de o viaţă în Bedford. ”A existat această aliniere a valorii, noi toţi fiind printre primii investitori în bitcoin”, a declarat Cameron Winklevoss pentru CNBC, explicând decizia sa de a deţine RBFC împreună cu McCormack. ”A fi investitori timpurii în bitcoin este cel mai bun test al activelor. Ceea ce arată este că trebuie să ai viziune, trebuie să ai convingere şi trebuie să fii perseverent.Trebuie să menţii în vremurile bune şi în cele rele. Vor fi eşecuri şi greutăţi. Orice călătorie ca aceasta va fi un drum accidentat”, a adăugat el.

FMI o reconfirmă pe Kristalina Georgieva în funcţia de director general

Consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a anunţat, vineri, că directorul său general, Kristalina Georgieva, a fost desemnată "prin consens" pentru a rămâne în fruntea instituţiei pentru un al doilea mandat de cinci ani, relatează AFP. Noul mandat al Kristalinei Georgieva, care a fost singurul candidat nominalizat pentru a se succeda, va începe la 1 octombrie 2024, la sfârşitul mandatului actual, a precizat FMI într-un comunicat. "Luând această decizie, Consiliul de administraţie recunoaşte conducerea puternică în timpul mandatului său, menţinând cursul în pofida unei serii de şocuri globale majore. Doamna Georgieva a pus în aplicare răspunsul fără precedent al FMI la aceste şocuri", au comentat Afonso Bevilaqua şi Abdullah BinZarah, membri ai Board-ului citaţi în comunicat. "Sunt extrem de recunoscătoare pentru încrederea şi sprijinul Consiliului de Administraţie, care reprezintă cei 190 de membri ai noştri, şi sunt onorată să îmi pot continua misiunea în fruntea FMI în calitate de director general", a reacţionat imediat Kristalina Georgieva, într-o declaraţie separată.

Noul album al cântăreței Beyoncé ridică vânzările de cizme western

Cizmele western au un nou protector în Beyoncé, vânzările acestor produse de referinţă pentru moda country crescând cu peste 20% la o săptămână după lansarea albumului ”Cowboy Carter” al superstarului muzicii, potrivit companiei de comportament de consum Circana, transmite CNBC. Acest lucru poate fi o veste bună pentru companiile care produc încălţămintea emblematică, precum şi pentru alte articole care se potrivesc esteticii Vestului Sălbatic. ”Cowboy Carter”, care a apărut la sfârşitul lunii trecute, a marcat incursiunea cântăreţei în genul country. Chiar înainte de lansarea albumului complet, Circana a raportat creşteri notabile ale vânzărilor de pentru acest stil de încălţăminte, după lansarea single-urilor ”Texas Hold’Em” şi ”16 Carriages” Cel mai recent proiect al câştigătoarei de 32 de ori a premiilor Grammy se adaugă la o atmosferă de sprijin cultural pentru stilurile inspirate de diligenţă.

Veștile din China mușcă din prețul acțiunilor AMD și Intel

Acţiunile Advanced Micro Devices (AMD) şi Intel au scăzut vineri cu până la 4% şi au tras indicele american Dow Jones la minumul anului 2024, după ce The Wall Street Journal a scris că China ordonă celor mai mari operatori de telecomunicaţii din ţară să nu mai utilizeze cipuri străine, relatează CNBC. Oficialii chinezi au emis directiva la începutul acestui an pentru ca sistemele de telecomunicaţii să înlocuiască procesoarele de bază non-chineze până în 2027, potrivit WSJ, citând oameni familiarizaţi cu problema. Articolul afirmă că directiva va afecta AMD şi Intel. Acţiunile ambelor companii s-au tranzacţionat în scădere cu până la 4%, vineri. Intel a refuzat să comenteze. AMD nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. China a reprezentat 27% din veniturile Intel în 2023, devenind cea mai mare piaţă a companiei. AMD a generat 15% din vânzări în China, inclusiv în Hong Kong, anul trecut.

Câştigul salarial mediu net a urcat la 4.876 de lei, în februarie

u în IT, salariile medii nete sunt de circa 11.300 de lei, adică de 2,3 ori mai mari față de medie

Câştigul salarial mediu net a fost de 4.876 lei în februarie, în creştere cu 17 lei (Â0,3%) faţă de luna ianuarie 2024, valorile cele mai mici fiind înregistrate în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte (2.729 lei), potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. În luna februarie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 7.990 lei, cu 14 lei (Â0,2%) mai mare decât în luna ianuarie 2024. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (11.297 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.729 lei). Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,2%. Indicele câştigului salarial real a fost 106,5% în luna februarie 2024 faţă de luna februarie 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 99,5% în februarie 2024 faţă de luna ianuarie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 238,6%, cu 1,1 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna ianuarie 2024. INS subliniază că, în cursul anului, se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei. Astfel, în februarie 2024, faţă de luna precedentă, nivelul câştigului salarial mediu net a fost influenţat, în aproape egală măsură, atât de creşteri, cât şi de scăderi. Creşterile câştigului salarial mediu net din activităţile sectorului economic au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale, al 13-lea salariu sau prime pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum şi de realizările de producţie ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte). Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 29,2% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, cu 28,3% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 12,8% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale); între 3,0% şi 8,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tranzacţii imobiliare, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice; între 1,5% şi 3,0% în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), construcţii, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură)

Românii pot investi din 15 aprilie în titlurile de stat Tezaur

u titlurile de stat, cu maturităţi de 1 şi 3 ani, au dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%

Românii pot investi, începând de luni, 15 aprilie, în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Finanţe, remis vineri AGERPRES. Titlurile de stat au valoarea nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată. Titlurile de stat pot fi cumpărate: între 15 aprilie şi 9 mai 2024 online numai de persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Totodată, titlurile pot fi cumpărate între 15 aprilie - 10 mai 2024 de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului; între 15 aprilie şi 9 mai în mediul urban şi 15 aprilie 2024 - 8 mai în mediul rural, prin subunităţile poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Conform MF, sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile. Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. 

Investiţiile străine directe au scăzut cu 8,62% în primele două luni

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,229 miliarde de euro, în primele două luni din acest an, în scădere cu 8,62% comparativ cu 1,345 miliarde de euro în perioada similară din 2023, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). "Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,229 miliarde de euro (comparativ cu 1,345 miliarde de euro în perioada ianuarie - februarie 2023), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 1,105 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 124 milioane euro", se menţionează într-un comunicat al BNR. Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a scăzut în primele două luni din 2024 cu 8,3%, comparativ cu perioada similară din 2023, la 1.084 societăţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele peste 1.084 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 5,866 milioane de dolari, în creştere cu 5,4% faţă de capitalul subscris al firmelor înmatriculate în ianuarie-februarie 2023, de 5,564 milioane de dolari. În februarie 2024 au fost înmatriculate 603 societăţi cu participare străină (minus 14,2 faţă de aceeaşi lună din 2023), cu un capital subscris de 2,908 milioane lei (minus 10,7%). În funcţie de domeniile de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (25,97 din total), activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (21,06% din total) şi transport, depozitare şi comunicaţii (17,25%). La finele lunii februarie 2024, în România existau 252.310 de societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la aproape 70,178 miliarde de dolari.

Poștașii francezi de reorientează către livrarea de mâncare la domiciliu

Confruntată cu scăderea drastică a volumelor de corespondenţă, Poşta franceză se reinventează şi consideră că, peste zece ani, "principala activitate a celor 65.000 de poştaşi şi poştăriţe din Franţa" va fi livrarea de mâncare la domiciliu, o activitate de diversificare în care este puternic poziţionată, alături de cea a livrării de colete, relatează AFP. Philippe Wahl, directorul general al Poştei franceze, a fost audiat miercuri de senatori şi a prezentat câteva cifre dure pentru a ilustra realitatea pieţei de corespondenţă. În 1990, "70% din cifra de afaceri a Poştei" era generată de servicii poştale, cifră care va scădea "la 15% până la sfârşitul anului" 2024, a explicat el membrilor Comisiei de finanţe. Scăderea considerabilă a volumelor de corespondenţă din ultimii zece ani a lăsat o gaură de peste 6 miliarde de euro în cifra de afaceri a companiei. Această schimbare a obiceiurilor francezilor a determinat grupul să îşi transforme modelul de afaceri pentru a deveni mai puţin dependent de activitatea sa poştală. Provocarea este de a se asigura că cei 65.000 de poştaşi ai Poştei "continuă să servească ţara, chiar şi atunci când nu mai există scrisori", a declarat miercuri Philippe Wahl. Un "pariu strategic" pe care Poşta "este în curs de a ieşi în câştig este (livrarea) coletelor şi a meselor", a dat asigurări Philippe Wahl. În prezent, activitatea de colete "nu compensează activitatea de corespondenţă". Totuşi, Poşta vizează o cotă de 67% din piaţa naţională de livrare de colete. Pe lângă colete, Poşta este puternic poziţionată şi pe piaţa livrării de mâncare la domiciliu, un sector în creştere, mai ales în condiţiile unei populaţii în curs de îmbătrânire, ceea permite, de asemenea, companiei poştale să ofere un serviciu de proximitate.

CFR suplimentează numărul trenurilor, în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte

CFR anunţă, vineri, că suplimentează numărul trenurilor, în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte, fiind introduse garnituri suplimentare către destinaţiile de vacanţă. ”Cu prilejul minivacanţei de 1 Mai şi Paşte, pentru facilitarea deplasării pasagerilor spre destinaţiile de vacanţă, dar şi spre domiciliu pentru a fi alături de cei dragi de sfintele sărbători de Paşte, CFR Călători va asigura un program de transport special. Prin urmare, în perioada minivacanţei 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai 2024, pasagerii au în plus faţă de trenurile existente în programul obişnuit de circulaţie mai multe legături spre Constanţa şi staţiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia, cu trenuri directe din Bucureşti Nord, Iaşi, Suceava, Oradea, Arad, Craiova, Satu Mare, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Bistriţa Nord, Cluj Napoca, Braşov”, anunţă, vineri, CFR, într-un comunicat de presă. Sursa citată a precizat că, de asemenea, şi călătorii din alte regiuni au la dispoziţie o serie de conexiuni rapide din capitală, pe fondul existenţei mersului de tren cadenţat (la 1-2 ore) pe ruta Bucureşti Nord – Constanţa şi retur. ”În zilele cu trafic crescut din această minivacanţă, CFR Călători pune la dispoziţia publicului călător capacitatea maximă de transport, tehnic disponibilă pentru asigurarea deplasării către zonele de interes aflate pe teritoriul ţării”, a mai precizat compania.

A fost lansată prima versiune publică de Android 15

Google a lansat Android 15 Public Beta, care devine şi prima versiune publică pe care utilizatorii smartphone-urilor Pixel o pot testa. Prima versiune beta publică de Android 15 nu aduce noutăţi vizibile notabile, majoritatea lucrului fiind făcut de inginerii companiei „sub capotă”. La nivel de interfaţă grafică, aplicaţiile de Android se vor scala de la o margine la cealalta a ecranului şi vor fi vizibile inclusiv în spatele barelor transparente de sistem. Aceeaşi versiune adaugă suport la nivelul sistemului de operare  pentru arhivarea şi dezarhivarea aplicaţiilor, o funcţionalitate ce va putea fi folosită de magazinele terţe de aplicaţii. Într-o postare pe blogul oficial, inginerii companiei spun că această versiune mai aduce optimizări modului în care software-ul şi hardware-ul lucrează împreună. Ca de obicei, doar posesorii smartphone-urilor Pixel, dezvoltate de Google, pot instala şi testa, dacă ţin neapărat, această primă versiune beta publică de Android 15.

Instagram va testa funcţii care blurează mesajele care conţin nuditate

Instagram va testa funcţii care blurează mesajele care conţin nuditate, pentru a proteja adolescenţii şi pentru a preveni potenţialii escroci să ajungă la ei, a anunţat joi compania mamă Meta, în timp ce încearcă să atenueze îngrijorările cu privire la conţinutul dăunător din aplicaţiile sale, transmite Reuters. Gigantul tehnologic este supus unei presiuni crescânde în Statele Unite şi Europa din cauza acuzaţiilor că aplicaţiile sale dau dependenţă şi alimentează probleme de sănătate mintală în rândul tinerilor. Meta a spus că funcţia de protecţie pentru mesajele directe ale Instagram va folosi învăţarea automată de pe dispozitiv pentru a analiza dacă o imagine trimisă prin serviciul său conţine nuditate. Funcţia va fi activată în mod prestabilit pentru utilizatorii sub 18 ani, iar Meta va anunţa adulţii pentru a-i încuraja să o activeze.

O pană de curent reduce cu peste un dolar prețurile petrolului

Preţurile petrolului au scăzut joi cu 1 dolar, după o pană majoră de curent la o rafinărie americană şi pe măsură ce inflaţia stăruitoare a slăbit speranţele de reduceri a ratelor dobânzilor din SUA în viitorul apropiat, dar temerile că Iranul ar putea ataca interesele israeliene au menţinut ţiţeiul în apropierea maximelor ultimelor şase luni, transmite Reuters. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 68 de cenţi, sau cu 0,8%, până la 89,80 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au pierdut 91 de cenţi sau 1,1%, până la 85,30 dolari pe baril. Ambele benchmarkuri au scăzut cu mai mult de 1 dolar, înainte de a reveni de la minimele sesiunii. O pană de curent a închis miercuri mai multe unităţi producătoare de combustibil la uriaşa unitate Motiva Enterprise, cu o capacitate de 626.600 de barili pe zi, din Port Arthur, Texas.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.