Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Peste o treime dintre români nu vor călători de Crăciun

Ziarul de Vrancea
4 dec 2022 580 vizualizări

Două treimi dintre români susțin că au bani pentru toate cadourile

Peste o treime dintre români (36%) afirmă că nu vor călători de Crăciun, în timp ce 76% susțin că se vor încadra în bugetul estimat pentru achiziționarea tuturor cadourilor, arată un studiu publicat, luni, de Revolut. La nivel european, 6 din 10 persoane declară că îl vor aștepta pe Moș Crăciun acasă și că vor petrece alături de familie, în loc să călătorească pentru a-și vizita rudele, prietenii sau pentru a descoperi locuri noi. În cazul românilor, 36% dintre respondenți susțin că nu vor călători de Crăciun, în timp ce 64% manifestă o mai mare mobilitate. În acest context, românii sunt europenii în rândul cărora s-au întâlnit cele mai multe răspunsuri în favoarea călătoriilor, spre deosebire de lituanieni, de exemplu, care au cel mai mic procent la răspunsurile favorabile mobilității de Crăciun (31%). Potrivit sursei citate, în Europa preferința pentru călătorii este mai mult o chestiune legată de vârstă, iar respondenții din România, Italia și Franța au confirmat, într-o proporție mai mare decât cei din Regatul Unit, Polonia, Germania sau Lituania că intenționează sau își doresc să călătorească de Crăciun. La capitolul bugetului alocat, în decembrie 2021, suma medie a cheltuielilor cu serviciile turistice realizate de un client român a fost de 193 de euro/utilizator, cel mai mare buget individual, în condițiile în care cea mai mare parte a statelor aplicau restricții de călătorie din cauza pandemiei de COVID-19. Alte două categorii de buget care au înregistrat sume medii/client importante, în decembrie 2021, au fost divertismentul (186 de euro/client) și cheltuielile generale (156 de euro/client). În ceea ce privește bugetele planificate pentru Crăciun, cei mai mulți europeni se tem că majorările de prețuri îi vor împiedica să se bucure cum își doresc de sărbătorile de iarnă. Astfel, șase europeni din zece declară că vor face tot ce se poate să rămână în limitele bugetului anticipat pentru acest sezon, în timp ce un sfert dintre respondenți recunosc că au făcut economii din timp pentru a avea bani de cadouri. În România, majoritatea respondenților consideră că se vor încadra în bugetul estimat cu toate cadourile (76%), în timp ce doar 20% au pus bani deoparte special pentru acest moment al anului. În același context, românii iau în calcul mai mult voucherele (7%) decât cadourile realizate chiar de către ei (6%). Pe regiuni, locuitorii din sud-estul țării par a fi cei mai prevăzători (25% au economisit pentru sezonul cadourilor), alături de cei din Generația Z (18-24 de ani, cu o pondere de 28%). Conform studiului Revolut și Dynata, 40% dintre europeni intenționează să cheltuiască mai puțin de 250 de euro (aproximativ 1.230 de lei) pentru cadourile, masa sau alte cumpărături legate de Crăciun. Pe de altă parte, într-o pondere similară, europenii se așteaptă să cheltuiască mai mult de 250 de euro cu această ocazie, însă 9% dintre respondenți afirmă că nu vor cheltui absolut deloc de Crăciun, anul acesta.

 În topul celor care vor cheltui sume importante de Crăciun se află francezii - respectiv peste 1.000 de euro pentru masa de sărbătoare, cadouri, decorațiuni, alte cheltuieli legate de acest moment. La polul opus, 60% dintre respondenții din Lituania au declarat că vor cheltui mai puțin de 250 de euro cu această ocazie. Când vine vorba despre români, la acest capitol, ei se pregătesc să cheltuiască aproape la fel de mult ca alți europeni pentru sărbătorile de iarnă: 48% dintre români spun că vor aloca sub 250 de euro pentru sărbători, iar 6% dintre respondenții din această piață au spus că nu vor cheltui deloc de sărbători. De asemenea, 43% se așteaptă să cheltuiască între 250 și 1.000 de euro, iar 3% chiar peste 1.000 de euro. Raportat de regiunea din care provin, datele cercetării de specialitate arată că românii din vestul țării sunt cei mai cumpătați în acest an: 57% declară că vor cheltui sub 250 de euro de sărbători și exclud total posibilitatea de a cheltui mai mult de 1.000 de euro pentru acest moment al anului.

Ministrul Energiei susține că prosumatorii nu vor plăti nicio taxă pe soare.

u “este fake news”, a comentat ieri pe tema unei taxe pe energia regenerabile ministrul Virgil Popescu

Prosumatorii nu vor plăti nicio taxă pe soare, așa cum se vorbește în spațiul public, iar ordonanța de urgență la care se face referire este de fapt transpunerea unei directive care menționează posibilitatea introducerii unei astfel de taxe, din 2026, în anumite condiții, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o conferință de presă. "Am implementat o directivă privind energia regenerabilă, prin care prosumatorii pot să-și monteze în mai multe locații panouri și pot beneficia de aceeași compensare și de schimb între locații, ceea ce nu era prins până acum, doar dacă au aceeași rețea de distribuție. Este un lucru pe care prosumatorii l-au cerut de mult timp. Neimplementarea directivei ar fi însemnat sancțiuni, eram deja în procedură de sesizare la Curtea de Justiție", a spus Popescu. Potrivit acestuia, faptul că în spațiul public se vorbește despre introducerea unei taxe pe soare este un fake news. "Nu se introduce nicio taxă, prosumatorii nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată și produsă", a subliniat ministrul. El a explicat că este vorba de implementarea unei directive care menționează această posibilitate, dar că Ministerul Energiei nu va susține niciodată introducerea unei astfel de taxe. "În anumite condiții, există posibilitatea ca atunci când numărul consumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea SEN (sistemului energetic național - n.r.) în baza unor studii pe care le va face la acea dată autoritatea de reglementare, lucru foarte puțin probabil, din 2026, atunci Guvernul poate introduce o taxă. Este foarte clar: poate introduce, deci nu o taxă de mâine, poimâine, de anul viitor, peste doi ani sau peste trei ani. Ministerul Energiei nu va susține niciodată înființarea unei astfel taxe", a arătat Popescu. Implementarea unei directive care menționează o posibilitate este una și introducerea unei taxe este alta, a mai spus oficialul. "Nu va exista nicio taxă pentru prosumatori, acest lucru este cert. Guvernul Ciucă sprijină prosumatorii. Ordonanța a fost în dezbatere publică. Nimeni nu-și dorește această taxă și nimeni nu va plăti o astfel de taxă", a completat ministrul de resort.

RAPORT HP: Fișierele de arhivă de tip ZIP și RAR au devenit cel mai întâlnit tip de fișier malițios

Fișierele de arhivă, cum sunt ZIP și RAR, au devenit cel mai întâlnit tip de fișier malițios, depășind documentele Office, arată un raport HP Wolf Security. ”HP Inc. (NYSE: HPQ) a publicat cel mai recent raport HP Wolf Security Threat Insights, care a constatat că formatele de arhivă - cum ar fi fișierele ZIP și RAR - au fost cel mai frecvent tip de fișier pentru livrarea de malware, depășind fișierele Office pentru prima dată în ultimii trei ani. Acest raport oferă o analiză a atacurilor cibernetice din lumea reală, ajutând organizațiile să țină pasul cu cele mai recente tehnici folosite de infractorii cibernetici”, arată compania. Pe baza datelor provenite de la milioane de terminale care rulează HP Wolf Security, studiul arată că 44% dintre programele malware au fost livrate în fișiere de arhivă, ceea ce înseamnă o creștere de 11% față de trimestrul precedent. În comparație, 32% dintre programele malware au fost livrate prin intermediul fișierelor Office, cum ar fi Microsoft Word, Excel și PowerPoint. Raportul a identificat mai multe campanii care combină utilizarea fișierelor de arhivă cu noi tehnici de hacking HTML - în care infractorii cibernetici integrează fișiere de arhivă malițioase în fișiere HTML pentru a ocoli instrumentele de securitate și a lansa ulterior atacuri. De exemplu, campaniile recente QakBot și IceID au folosit fișiere HTML pentru a direcționa utilizatorii către documente online false disimulate ca fiind Adobe. Utilizatorii erau apoi instruiți să deschidă un fișier ZIP și să introducă o parolă pentru a deschide fișierele, care apoi implementau programe malware pe PC-urile lor. Cum malware-ul din fișierul HTML original e criptat, e foarte dificil pentru instrumentele de securitate să-l detecteze. În schimb, hackerii creează o pagină web convingătoare și bine concepută pentru a-i păcăli pe utilizatori. În octombrie, aceiași atacatori au fost descoperiți folosind pagini Google Drive false, încercând să convingă utilizatorii să deschidă fișiere ZIP malițioase, arată specialiștii. "Fișierele de arhivă sunt ușor de criptat, ceea ce îi ajută pe infractorii cibernetici să ascundă programe malware și să eludeze proxy-urile web, sandbox-urile sau scanerele de e-mail. Acest lucru face ca atacurile să fie dificil de detectat, în special atunci când sunt combinate cu tehnici de hacking HTML. Un detaliu interesant în cazul campaniilor QakBot și IceID a fost efortul depus pentru a crea paginile false - aceste campanii au fost mai convingătoare decât ceea ce am mai văzut până acum, ceea ce face ca oamenilor să le fie greu să știe în ce fișiere pot sau nu avea încredere", explică Alex Holland, senior malware analyst în cadrul echipei HP Wolf Security.

Rata șomajului este în creștere ușoară

Rata șomajului a crescut în luna octombrie cu 0,1 puncte procentuale, față de cea înregistrată în luna septembrie, la 5,5%, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). ”În luna octombrie 2022, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5%. Rata șomajului în luna octombrie 2022 a crescut cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna septembrie 2022 (5,4%)”, arată datele INS. Rata șomajului la bărbați a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât la femei. Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2022 a fost de 453.200 persoane, în creștere față de luna precedentă (445.600 persoane), dar în ușoară scădere față de luna octombrie 2021 (454.900 persoane). Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 1,4 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,1% în cazul persoanelor de sex masculin și 4,7% în cazul celor de sex feminin). Reține în continuare atenția nivelul ridicat, de 22,9%, al ratei șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani). Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2022 (3,4% în cazul femeilor și 4,9% al bărbaților). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 72,8% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2022.

BNR a lansat luni o nouâ monedă din argint

Banca Națională a României a lansat luni, în circuitul numismatic, o monedă din argint cu tema 140 de ani de la înființarea Bursei de Valori București. Potrivit băncii centrale, aversul monedei prezintă sediul actual al Bursei de Valori București, inscripția în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI", stema României și anul de emisiune "2022". Reversul monedei prezintă o imagine de epocă a sediului vechi al Bursei de Valori București și inscripțiile "BURSA DE VALORI BUCURESTI" și "140 ANI". Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de certificate de autenticitate ale emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central, redactate în limbile română, engleză și franceză. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Prețul de vânzare pentru moneda din argint este de 450,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate. Monedele din argint cu tema 140 de ani de la înființarea Bursei de Valori București au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României. 

Comenzile SUA pentru industria manufacturieră din China au scăzut cu 40%

Managerii companiilor de logistică din SUA se pregătesc pentru întârzieri în livrarea de mărfuri din China la începutul lunii ianuarie, ca urmare a anulării unor numeroase curse ale navelor transportatoare de mărfuri de către transportatorii oceanici, pe fondul declinului cererii, transmite CNBC. Transportatorii au implementat o strategie activă de gestionare a capacității, anunțând mai multe curse libere și suspendând serviciile pentru a echilibra oferta cu cererea. ”Scăderea neîntreruptă a tarifelor de transport de containere din Asia, cauzată de o reducere a cererii, constrânge transportatorii oceanici să anuleze mai multe călătorii decât oricând, pe măsură ce utilizarea navelor atinge noi minime”, a declarat Joe Monaghan, CEO al Worldwide Logistics Group. Comenzile de producție plasare din SUA în China au scăzut cu 40%, potrivit celor mai recente date oferite de CNBC Supply Chain Heat Map. Ca urmare a scăderii comenzilor, Worldwide Logistics a spus CNBC că se așteaptă ca fabricile chineze să închidă cu două săptămâni mai devreme decât de obicei pentru Anul Nou Lunar Chinezesc. Ajunul Anului Nou Chinezesc cade pe 21 ianuarie anul viitor. Cele șapte zile după sărbătoare sunt considerate sărbătoare națională.

Amazon.com va relua publicitatea pe Twitter

Amazon.com plănuiește să repornească publicitatea pe Twitter la un nivel de aproximativ 100 de milioane de dolari pe an, fiind în așteptarea unor modificări de securitate la platforma de reclame a companiei de social media, potrivit unui tweet publicat de un reporter al Platformer, transmite Reuters. CEO-ul Twitter, Elon Musk, a mai spus că Apple a reluat publicitatea pe platformă, potrivit unui articol publicat de Bloomberg, care a citat comentariile făcute în timpul unei conversații de pe Twitter Spaces, de sâmbătă. Amazon, Apple și Twitter nu au răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta această problemă. Producătorul de iPhone-uri se alăturase recent unei liste în creștere de companii, de la General Mills la producătorul de automobile de lux Audi of America, care au oprit sau întrerupt publicitatea pe Twitter de la cumpărarea acesteia de către miliardar, pentru 44 de miliarde de dolari, în urmă cu o lună.

Apple ar putea amâna lansarea primei căști de realitate mixtă

Probleme de software descoperite pe ultima sută metri ar putea determina Apple să amâne livrările primei căști de XR a companiei. Analistul chinez Ming-Chi Kuo spune că cele mai recente informații care au ca sursă partenerii Apple arată că gigantul american va începe livrările primei sale căști de XR mai târziu decât era inițial planificat. Până acum, sursele din industrie susțineau că Apple va începe livrările în al doilea trimestru al anului, după o prezentare oficială făcută în luna ianuarie. Din cauza problemelor de software care trebuie rezolvate, livrările vor începe în a doua parte a anului viitor, conform reputatului analist chinez. Din această cauză, și evenimentul de lansare ar putea fi amânat. În loc ca prezentarea oficială să aibă loc în ianuarie, aceasta ar putea fi amânată pentru luna iunie, când are loc WWDC 2023. Altfel, dacă prezentarea ar rămâne stabilită pentru ianuarie, ar fi prea mult timp între prezentare și începerea livrărilor, ceea ce ar putea să afecteze vânzările.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.