Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Mișa, despre rectificare: Bugetul de stat are estimat un minus de 1,326 miliarde lei

Ziarul de Vrancea
13 sep 2017 1412 vizualizări

Bugetul de stat are estimat, la venituri, un minus de 1,326 miliarde lei, conform noii rectificări bugetare, dar se înregistrează creșteri pe alte bugete, a anunțat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice (MFP), Ionuț Mișa, în deschiderea ședinței de Guvern.

"Prin rectificarea bugetară veniturile au fost actualizate ținând cont de încasările realizate pe primele șapte luni, precum și de măsurile legislative aprobate în cursul acestui an. Astfel, unele componente ale bugetului general consolidat au înregistrat diminuări ale veniturilor și dau exemplul bugetului de stat, cu minus 1,326 miliarde lei, iar alte bugete au înregistrat majorări ale veniturilor. Amintesc aici bugetul asigurărilor sociale, cu plus 663,1 milioane lei, bugetele locale, cu plus 1,979 miliarde lei, rezultând pe sold un plus de venituri de 1,06 miliarde lei, deci o rectificare pozitivă. Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu 1,705 miliarde lei", a spus Mișa. El a precizat că la revizuirea bugetului a fost luată în calcul o creștere economică de 5,6%. "Creșterea economică de 5,8% înregistrată pe semestrul I a condus la revizuirea pozitivă a creșterii economice pe anul 2017 de la 5,2%, avută în vedere la elaborarea bugetului la începutul anului 2017, la 5,6%. Astfel, PIB-ul nominal s-a majorat cu 21,9 miliarde lei, de la 815,2 miliarde lei, la 837,1 miliarde lei", a mai arătat ministrul Finanțelor.

Lucrătorii cred că tehnologia va îmbunătăți perspectivele de angajare

Peste 65% dintre lucrători sunt de părere că tehnologia va îmbunătăți perspectivele de angajare, iar 73% dintre aceștia cred că automatizarea nu va reuși să înlocuiască în întregime mintea umană. Cu toate acestea, un sondaj la care au participat zece mii de oameni, relevă că s-a modificat paradigma în pregătirea forței de muncă, fiind necesară învățarea continuă. PwC a comandat un sondaj la care au răspuns 10.000 de oameni din China, India, Germania, Marea Britanie și Statele Unite pentru a înțelege opiniile acestora despre modul în care va evolua piața muncii și cum le va afecta perspectivele de angajare. Concluziile sondajului au fost adunate în raportul PwC “Workforce of the future: the competing forces shaping 2030” care arată schimbarea de paradigmă în ceea ce privește formarea forței de muncă și trecerea la un sistem bazat pe învățare continuă în perioada angajării, pentru ca lucrătorii să poată ține pasul cu impactul tehnologiei asupra pieței muncii. În jur de jumătate dintre respondenți (54%) sunt de părere că au toate abilitățile necesare pentru a-și continua cariera. Încrederea în propriile abilități este mai scăzuta decât media globală în Marea Britanie (35%) și Germania (45%), și mai ridicată în SUA (60%), India (67%) și China (59%). Majoritatea respondenților (65%) sunt de părere că tehnologia va îmbunătăți perspectivele de angajare, chiar dacă angajații din Statele Unite (73%) si India (88%) sunt mult mai încrezători în impactul benefic al tehnologiei în comparație cu cei din Marea Britanie (40%) și Germania (48%). În general, aproape trei sferturi dintre respondenți sunt de părere că tehnologia nu va fi capabilă să înlocuiască   (73%) și majoritatea (86%) spun că abilitățile umane vor fi întotdeauna căutate pe piața muncii. “Realitatea de zi cu zi i-a învățat pe angajați că este important să continue să învețe pe întreg parcursul vieții profesionale. Potrivit raportului, 60% dintre respondenți sunt de părere că puțini oameni vor avea locuri de muncă stabile în viitor. Oamenii trec de la paradigma unei calificări inițiale suficiente pentru întreaga carieră, la cea a acumulării de noi cunoștințe și aptitudini odată la fiecare câțiva ani, corelat cu dezvoltarea unor abilități personale precum managementul riscului, leadership și inteligența emoțională”, afirmă Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Air Berlin a anulat și miercuri zeci de zboruri, după ce 150 de piloți au anunțat că sunt bolnavi

Operatorul aerian german Air Berlin, aflat în insolvență, a anulat și miercuri 32 de zboruri, după ce 150 de piloți au anunțat că sunt bolnavi și nu se pot prezenta la serviciu, scrie Reuters. Marți s-a înregistrat o situație similară, fiind anulate circa 70 de zboruri. Îmbolnăvirea în masă a piloților amenință însăși existența companiei și diminuează șansele în vederea păstrării locurilor de muncă după încheierea procedurilor de vânzare, susține operatorul aerian german. Marți, Air Berlin a anulat aproximativ 100 de zboruri, după ce circa 200 de piloți au anunțat că sunt bolnavi și că nu se pot prezenta la serviciu. “Nu există companie care să fi fost pusă întro lumină mai puțin favorabilă ca Air Berlin astăzi. Este esențial să reluăm operațiunile, pentru a putea finaliza cu succes discuțiile cu investitorii”, a spus, într-un memo intern, directorul de operațiuni al Air Berlin, Oliver Iffert. Într-un comunicat separat, reprezentanții sindicatului piloților, Vereinigung Cockpit, s-au arătat surprinși de numărul mare de absențe anunțate marți. Potrivit acestora, sindicatul nu și-a îndemnat membrii să declare că sunt bolnavi. Air Berlin, a doua mare companie aeriană germană, și-a cerut insolvența luna trecută, după ce Etihad Airways, principalul acționar, și-a retras sprijinul financiar. Anul trecut, operatorul aerian rival TUIfly a fost forțat să anuleze mai multe zboruri după ce piloții au anunțat de asemenea că s-au îmbolnăvit. Reprezentanții sindicali au spus atunci că angajații s-au temut că negocierile pe tema unei potențiale fuziuni să nu ducă la concedieri și tăieri de salarii

Cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule, în urcare cu 6,5%

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut în iulie 2017, față de aceeași perioadă a anului trecut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 6,5% și, respectiv, 9,9%, relevă datele Institutului Național de Statistică, date miercuri publicității. Conform INS, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, serie brută, în luna iulie 2017, comparativ cu luna iulie 2016, a înregistrat o creștere cu 6,5% datorată creșterilor înregistrate la comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente; întreținerea și repararea motocicletelor (plus 50,7%), activitățile de întreținere și repararea autovehiculelor (plus 22,9%), comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (plus 7,5%) și la comerțul cu autovehicule (plus 2,1%). Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna iulie 2017 a înregistrat pe total o creștere cu 9,9% față de luna iulie 2016.

Banca Mondială: Schimbările climatice amenință să genereze 100 de milioane de săraci în plus

Schimbările climatice amenință să genereze 100 de milioane de săraci în plus, la orizontul anului 2030, dacă nu se modifică tendințele actuale, situație care "va genera mișcări considerabile de populație", avertizează Banca Mondială, citată de EFE. Într-un interviu publicat miercuri de cotidianul francez "Le Figaro", directorul general al BM, Kristalina Georgieva, subliniază că, deși încălzirea climatică afectează toată lumea, riscul este în mod particular important pentru țările sărace, de aceea trebuie ajutate puternic și imediat pentru a-și adapta infrastructura și a-și dezvolta agricultura. Georgieva explică faptul că există 500 milioane de persoane în situație "fragilă" (în special în Africa, dar și în țări precum Haiti, Irak, Siria sau Libia), atât din cauza vremii, cât și a conflictelor armate, iar "aceste două fenomene sunt strâns relaționate". Ca exemplu, ea a subliniat că în Siria "generalizarea conflictului a coincis cu o secetă care a impulsionat plecarea populației rurale la orașe", iar în nordul Mali productivitatea redusă a solului, cu impactul negativ corespunzător, a favorizat instabilitatea politică. În fața acestor realități, consideră "foarte posibil" să crească numărul persoanelor delocalizate împotriva voinței lor, care, conform ONU, este acum de 65 milioane, din care 21 milioane refugiați politic, ceea ce reprezintă un record istoric.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.