Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Ministrul Muncii promite majorarea pensiilor până în septembrie 2024 cu 40%

Ziarul de Vrancea
6 nov 2023 1031 vizualizări

De la 1 ianuarie 2024, pensiile ar urma să crească în medie cu 13,8% u ulterior ele vor fi majorate din nou în septembrie 2024 u fondul de pensii lunar este în prezent de 9,6 miliarde de lei, urmând să ajungă în septembrie 2024 la 13,84 miliarde de lei

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a anunțat, în ultima ședință a Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților, că noua inițiativă legislativă a pensiilor va fi aprobată de către Executiv, joi 9 noiembrie și va fi adoptată de către Legislativ până pe 20 noiembrie. „Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele patru luni, din septembrie până în decembrie”, a adăugat ea.

De la 1% la 80%

„Proiectul legii pensiilor este în transparență până pe data de 9 noiembrie. Ambiția noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în fața dumneavoastră, pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români. Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie. Poate vor fi pensii care vor crește cu 1%, poate vor fi pensii care vor crește cu 80%, dar calculele noastre arată că vom avea o creștere medie a pensiilor de 40%”, a declarat ministrul Muncii. Simona Bucura Oprescu a declarat ulterior la Antena 3 că cheltuiala lunară cu pensiile va crește de la 9,6 miliarde de lei în prezent, la 11,32 miliarde lei de la 1 ianuarie 2024 (odată cu indexarea cu inflația), iar din septembrie 2024 cheltuiala lunară cu pensiile va fi de 13,8 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, din septembrie 2024 cheltuiala lunară cu pensiile va fi cu 4,2 miliarde de lei mai mare decât acum, adică un salt de circa 40% față de nivelul din prezent.

În ianuarie 2024 punctul de pensie va ajunge la 2023 de lei

Aceasta a mai spus că această lege a pensiilor va avea aplicare de la începutul lunii ianuarie a anului viitor și atunci punctul de pensie va fi de 2.032 de lei. Având în vedere datele de mai sus, acesta înseamnă că majorarea de 40% din septembrie 2024 va include și creșterea de la începutul anului viitor. „Pentru acordarea majorării de 13,8%, care respectă și actualele condiții ale legii pe formula elvețiană, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă, ceea ce înseamnă că rămânem cu 13,8% majorarea punctului de pensie. Asta înseamnă că, dacă acum avem un punct de pensie de 1.785, vom avea un punct de pensie de 2.032 de la 1 ianuarie. Cu privire la «de ce aplicăm de la 1 septembrie?», răspunsul este foarte simplu. Ne aflăm într-o etapă avansată de digitizare a dosarelor de pensii, peste patru milioane de dosare sunt deja digitizate, după adoptarea legii de către Parlament avem nevoie de o perioadă în care să fie elaborate și aprobate normele de aplicare a legii. După normele de aplicare avem nevoie de o perioadă atât de achiziție, de procedură, cât și de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi. După care avem nevoie de o perioadă în care colegii de la casele teritoriale de pensii să aplice efectiv noua lege și, pe baza datelor din sistem, să recalculeze toate pensiile românilor, să le transmită acestora deciziile, după care de la 1 septembrie fiecare român să își primească noul cupon de pensie”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

Ciolacu și Ciucă anunță că s-au înțeles să renunțe la limitarea operațiunilor cu cash

u Marcel Ciolacu: În prima ședință de Guvern, voi revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor privind limitarea cash-ului u toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, a spus și fostul premier Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, ieri, că în prima ședință de Guvern, va revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, privind limitarea cash-ului, astfel că toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi. Premierul a transmis și un mesaj pentru evazioniștii care au profitat de această discuție din spațiul public, arătând că va veni peste ei și îi va scoate din vămi, din birourile instituțiilor statului, de peste tot. ”Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători și de oamenii simpli, fără excepție. În ultimele zile am avut mai multe discuții cu aceștia, cât și cu mediul de afaceri și cu reprezentanții sistemului bancar. Și mi-au spus anumite lucruri de bun simț legate de măsurile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor legate de cash. Acești oameni nu sunt evazioniști, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această țară!”, a transmis premierul pe Facebook. ”Prin urmare, în prima ședință de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită”, a mai spus Ciolacu. El a precizat că ”vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern”. ”Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi. Am însă un mesaj pentru evazioniștii care au profitat de această discuție din spațiul public: voi veni peste voi! Voi veni și vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituțiilor statului, vă voi scoate de peste tot! Așa cum am început războiul cu cei care distrug viețile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veți scăpa!”, a mai afirmat Ciolacu. De asemenea, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că la nivelul conducerii Coaliției a avut loc o analiză aplicată asupra măsurii privind plățile în numerar și s-au convenit o serie de modificări necesare, care să contribuie la protejarea mediului de afaceri și a cetățenilor de bună credință. Potrivit liderului liberal, toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi. ”Am avut, astăzi, la nivelul conducerii Coaliției o analiză aplicată asupra măsurii privind plățile în numerar”, a transmis Ciucă.

Producătorul de sucuri Tymbark a pierdut un proces intentat ANPC

Producătorul sucurilor Tymbark a pierdut un proces intentat Comisariatului Județean Prahova pentru protecția Consumatorilor care, în urma unui control de anul trecut, a amendat compania cu 30.000 de lei, obligând-o să nu pună pe piață aproape 700.000 de litri de sucuri depozitate în condiții improprii, într-o curte, la soare. Anunțul privind pierderea procesului de către compania care produce sucurile Tymbark a fost făcut, marți, pe Facebook, de către șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor din regiunea Sud Muntenia, Ion Iordăchescu. Acesta a scris că firma Maspex România SRL a pierdut și pe fond, dar și în apel un proces intentat instituției, după ce aceasta a descoperit o cantitate mare de sucuri depozitată necorespunzător. ”Ca urmare a controlului desfășurat de CJPC Prahova în data de 17.08.2022 la operatorul economic SC Maspex România SRL-Vălenii de Munte (producător al sucurilor Tymbark), s-a constatat că în curtea acestuia se afla depozitată în aer liber, sub acțiunea directă a razelor soarelui, o cantitate însemnată de băuturi răcoritoare (sucuri), nerespectându-se astfel condițiile de păstrare și depozitare stabilite chiar de către operatorul economic. Prin urmare, instituția noastră a aplicat o sancțiune contravențională reprezentând amendă în valoare de 30 000 lei, dispunând totodată măsura de oprire definitivă de la comercializare și retragere din circuitul consumului uman a cantității de 698 940 litri sucuri, în valoare de aproximativ 250 000 euro”; a scris Ion Iordăchescu. Procesul prin care SC Maspex România SRL a contestat amenda și decizia comisarilor de la Protecția Consumatorilor s-a judecat pe fond la Judecătoria Vălenii de Munte și în apel la Tribunalul Prahova. Ambele instanțe au respins acțiunea companiei, sancțiunea aplicată și măsura privind interdicția de vânzare a celor aproape 700 000 de litri de sucuri fiind executorii.

Italia dă o lovitură de 780 de milioane de euro companiei Airbnb

Un judecător italian a ordonat confiscarea a 779,5 milioane de euro de la gigantul Airbnb, care închiriază locuințe pe termen scurt, pentru presupuse fapte de evaziune fiscală, relatează BBC. Procurorii susțin că firma nu a reușit să colecteze de la proprietarii de locuințe impozitele cuvenite pentru venituri obținute din închirieri în valoare de aproximativ 3,7 miliarde de euro. Proprietarii din Italia trebuie să plătească un impozit de 21% din veniturile obținute. Trei persoane care au deținut funcții de conducere la Airbnb între 2017 și 2021 sunt, de asemenea, investigate, au precizat procurorii Tribunalului din Milano într-un comunicat. Airbnb a declarat pentru BBC că este "surprinsă și dezamăgită de acțiunea anunțată de procurorul italian". Purtătorul de cuvânt al Airbnb, Christopher Nutly, a declarat că sediul european al firmei a lucrat pentru a rezolva problema cu agenția fiscală italiană încă din luna iunie. "Suntem încrezători că am acționat în deplină conformitate cu legea și intenționăm să ne exercităm drepturile în legătură cu această problemă", a spus Nutly. În 2022, Airbnb a contestat legea italiană care obligă compania și alți furnizori de servicii de închiriere pe termen scurt să rețină 21% din veniturile din chirii de la proprietari și să le direcționeze apoi către autoritățile fiscale. Compania a susținut că cerințele Italiei privind impozitarea contravin principiului Uniunii Europene privind libertatea de a furniza servicii în cele 27 de țări din blocul comunitar. Ulterior, instanța supremă a UE a decis însă că Airbnb trebuie să respecte aceste condiții. În ultimii ani, autoritățile italiene au intensificat controalele asupra practicilor fiscale ale marilor companii, precum Airbnb, care funcționează în țară din 2008. Procurorii italieni au lansat anchete legate de taxe împotriva Netflix și Meta, potrivit presei. Luna trecută, politicienii italieni au declarat că intenționează să ia măsuri drastice împotriva proprietarilor care nu plătesc impozite pe chiriile pe termen scurt prin intermediul unor platforme precum Airbnb. Partidul Forza Italia, aflat la guvernare, a declarat că țara va trece la introducerea unui cod național de identificare pentru închirierile pe termen scurt. "Acest cod va scoate la iveală veniturile celor care închiriază apartamente fără să le declare", a declarat reporterilor liderul Forza Italia, vicepremierul Antonio Tajani. Politicienii estimează că această măsură ar putea crește veniturile fiscale ale Italiei cu 1 miliard de euro.

Temerile de recesiune din zona euro s-au amplificat

Scăderea activității de afaceri din zona euro s-a accelerat luna trecută, deoarece cererea din industria dominantă a serviciilor a scăzut și mai mult, a arătat luni un sondaj, sugerând că există o probabilitate tot mai mare de recesiune în regiune, transmite Reuters. Economia zonei euro s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea, au arătat datele oficiale, iar Indicele Compozit al Managerilor de Achiziții (PMI) pentru luna octombrie, în versiunea sa finală, publicată luni, a indicat că blocul a intrat în ultimul trimestru din 2023 în defensivă. PMI al HCOB, compilat de S&P Global și văzut ca un ghid bun al sănătății economice generale, a scăzut la 46,5 în octombrie de la 47,2 din septembrie, fiind cea mai redusă valoare din noiembrie 2020, când restricțiile pentru COVID-19 au fost înăsprite pe o mare parte a continentului. Acesta a fost sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție pentru a cincea lună consecutivă și s-a potrivit unei estimări preliminare. ”PMI-urile finale publicate astăzi au confirmat estimările preliminare și sunt în concordanță cu prognoza noastră că PIB-ul zonei euro se va contracta din nou în T4. Perspectivele arată, de asemenea, foarte slabe, noile comenzi PMI scăzând la cel mai scăzut nivel din septembrie 2012, excluzând primele luni ale pandemiei, în timp ce exporturile au fost, de asemenea, deosebit de slabe”, a declarat Adrian Prettejohn, de la Capital Economics. Activitatea de producție a făcut un alt pas înapoi în octombrie, potrivit unui sondaj de săptămâna trecută, care a arătat că noile comenzi au fost contractate la cel mai scăzut ritm de când datele au fost colectate pentru prima dată în 1997. A fost o imagine similară pentru servicii, iar noul indice al afacerilor, un indicator al cererii, a fost cel mai scăzut de la începutul anului 2021, deoarece consumatorii îndatorați au simțit impactul creșterii prețurilor și al costurilor mai mari ale împrumuturilor și au redus cumpărăturile. Activitatea serviciilor din Germania, cea mai mare economie a Europei, a scăzut din nou în octombrie, pe fondul slăbiciunii persistente a cererii, în timp ce în Franța a scăzut la rândul lor.

LVMH cumpără marca de ochelari de lux care a produs pentru James Bond

LVMH cumpără marca de ochelari de lux Barton Perreira, renumită pentru că a făcut ochelari de soare pentru personajul de film James Bond, în timp ce accesează piața ochelarilor de soare de designer, aflată în creștere rapidă, transmite CNBC. Divizia de ochelari Thelios a LVMH a încheiat un acord să achiziționeze Barton Perreira, cu sediul în Irvine, California, pentru o sumă nedezvăluită. Afacerea este a doua mare achiziție a Thelio în două luni, după ce a cumpărat marca franceză Alpine Vuarnet în septembrie. Ochelarii de lux, care includ ochelari de soare și ochelari optici, sunt în creștere rapidă în întreaga lume. Casele de lux văd ochelarii ca un punct de intrare la mărcile lor la prețuri mai mici pentru consumatorii mai tineri și acum realizează o gamă mai largă de rame elegante, de calitate superioară. Ochelarii de soare devin din ce în ce mai populari în Asia, în timp ce cererea de ochelari de vedere este în creștere, pe măsură ce oamenii petrec mai mult timp pe ecranele computerului și telefonului, spun analiștii.

Investiție de 745 milioane lei într-un parc fotovoltaic

Copper Beech Urban Development planifică o investiție de 745 milioane de lei în dezvoltarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de peste 130 MW în Bucșani, județul Giurgiu. Investiția reprezintă intrarea în sectorul energiei regenerabile din România a omului de afaceri britanic Dinesh Dhamija, fondatorul Cooper Beech Group. ”Copper Beech Urban Development planifică o investiție majoră, de 745 milioane de lei, în dezvoltarea unui parc fotovoltaic de ultimă generație. Proiectul solar cu o capacitate de peste 130 MW reprezintă intrarea în sectorul energiei regenerabile din România a omului de afaceri britanic Dinesh Dhamija, fondatorul Cooper Beech Group. Valoarea totală a investiției pentru centrala solară planificată de Dinesh Dhamija se estimează la peste 745 milioane de lei, din care peste 74 de milioane de lei sunt asigurate prin finanțarea acordată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Având în vedere că suma grantului este limitată la 15 milioane de euro, acest proiect de 130 MWe a primit o valoare unitară a grantului de aproximativ 115.000 de euro pe MW (de trei ori mai puțin decât ar primi un proiect fotovoltaic de 50 MWe).

OpenAI va permite utilizatorilor ChatGPT să construiască boți personalizați

OpenAI va permite utilizatorilor ChatGPT să construiască boți personalizați pentru a se ocupa de sarcini specifice și va reduce costurile pentru modele mai puternice pentru dezvoltatori, a declarat laboratorul de inteligență artificială la prima conferință pentru dezvoltatori de luni, transmite Reuters. CEO-ul Sam Altman a împărtășit actualizările la evenimentul de la San Francisco, care a atras 900 de dezvoltatori din întreaga lume, în cea mai recentă încercare a OpenAI de a valorifica popularitatea ChatGPT, oferind dezvoltatorilor stimulente pentru a construi ecosistemul său. ChatGPT, lansat în noiembrie 2022, are acum 100 de milioane de utilizatori activi săptămânal, a spus Altman. OpenAI face, de asemenea, eforturi pentru mai multe funcții asemănătoare agenților AI pentru a gestiona sarcinile personale și de lucru atunci când sunt comandate de un om fără o supraveghere atentă. Va lansa un Magazin GPT la sfârșitul acestei luni, unde oamenii își pot împărtăși GPT-urile - versiunea OpenAI a agenților, care va permite ChatGPT să rezerve zboruri și să efectueze alte sarcini - și să câștige bani în funcție de numărul de utilizatori.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.