Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Leul, cea mai slabă performanță în rândul monedelor din Europa Centrală și de Est

Ziarul de Vrancea
4 iul 2019 1350 vizualizări

Leul românesc este văzut în scădere ușoară în anul următor la 4,81 lei/euro, de la 4,725 lei/euro

Principalele valute din Europa Centrală s-ar putea aprecia în raport cu euro în anul următor, potrivit unui sondaj realizat de Reuters, care avansează și o scădere a leului spre 4,8 lei/euro. Leul românesc este văzut în scădere ușoară în anul următor la 4,81 lei/euro, de la 4,725 lei/euro, potrivit sondajului, care a avut loc între 1 și 3 iulie. Leul a fost cea mai slabă monedă din regiune în acest an, deoarece țara a fost afectată de politicile fiscale imprevizibile și de dezechilibrele economice tot mai mari. Ciprian Dascalu, economist șef la ING România invocă creșterile de dificit de cont curent și bugetar pentru evoluția mai puțin performantă a leului, văzut drept mai slab decât alte valute din ECE. Deficitul bugetar consolidat al țării a crescut la 1,43% din PIB în primele cinci luni, de la 1,1% la sfârșitul lunii aprilie, în timp ce deficitul de cont curent s-a majorat cu 38,5%, la 2,31 miliarde euro în ianuarie-aprilie. Băncile centrale din Polonia, Ungaria și Republica Cehă ar trebui să păsteze actualele niveluri ale ratelor dobânzilor în acest an, chiar dacă inflația se majorează, ceea ce contrastează politicile din zona euro și Statele Unite, unde responsabilii au semnalat necesitatea de a crește dobânzile, pentru de a face față inflației și riscurilor la adresa comerțului mondial. Creșterile salariale au antrenat creșterea economică a zonei și au accelerat inflația, spre deosebire de zona euro, unde ritmul a încetinit. Tatha Ghose, Senior EM Economist la Commerzbank avansează posibilitatea scăderii ratei dobânzii de către BCE chiar și cu 20 de puncte de bază, alături de extinderea programului de relaxare cantitativă, de cumpărare de active în valoare de 2.600 de miliarde de euro al băncii centrale europene, care a fost oprit în decembrie anul trecut. Forintul maghiar ar urma să crească cu 0,77% în raport cu euro în anul următor, la 320 forinți pentru un euro, zoldul polonez este vâzut urcând cu 0,5%, la 4,22 zloți/euro, iar coroana cehească se va întări ușor până la 25,30 coroane/euro, potrivit celor 34 analiști chestionați de Reuters.

Șoferul infractorilor sare la gâtul lui Mugur Isărescu: Un impostor

u Șerban Nicolae, cunoscut pentru faptul că a jucat rolul de șofer al infractorului Cătălin Voicul, îl atacă dur pe guvernatorul BNR

Șerban Nicolae susține că repatrierea celor 63,7 tone de aur din rezerva României costă "mult mai puțin" decât scoaterea aurului din țară. El mai spune că "un impostor călărea o bancă de aur și banca s-a rupt", în contextul în care senatorul PSD s-a opus unui nou mandat al guvernatorului BNR. "Știri de Ultima Oară:- Costurile aducerii și depozitării în țară a celor 63,7 tone de aur din rezerva României, folosind capacitățile Ministerului Apărării Naționale, nu depășesc câteva sute de mii de euro. Mult mai puțin decât a costat scoaterea aurului din țară. De data asta, nu se mai adaugă comisioane și bonusuri de performanță!

- Pe teritoriul României, în stocurile de minereu extras (încă neprocesat) ale unei companii deținute de stat, se găsește aur în cantitate de peste trei sute de tone!

- Noul și ambițiosul guvernator al BNR e un om consecvent și riguros. Ca și la începutul ultimelor două mandate (de câte cinci ani!), și-a fixat ca obiectiv „aderarea României la zona Euro”. Cercetătorii britanici confirmă științific șansele mari de reușită, prin aplicarea principiului matematic-bancar – „a treia oară-i cu noroc”!". scrie Șerban Nicolae pe Facebook. "- Un important investitor străin și-a programat vizita obligatorie la Banca Angliei înainte de a deschide o șaormerie în București, pe strada Lipscani 25!

- Viticultorul bancar confirmă că Bundesbank repatriază aurul Germaniei, pentru că „sunt nemți, dar au și ei Șerbanii lor”. Da, cine n-are Șerbani, să-și cumpere, dar treizeci de arginți nu reprezintă prețul corect! Un impostor călărea o bancă de aur. Și banca s-a rupt. Pentru că cel mai deștept cedează! Ai învins, Manole! Gold bye!", mai spune Șerban Nicolae. Atacurile vin în contextul în care Șerban Nicolae a anunțat că senatorii social-democrați nu îi sprijină candidatura lui Mugur Isărescu ca guvernator BNR, deși premierul anunțase anterior că PSD-ALDE au decis, în coaliție, să îl susțină pe Isărescu. Legat de repatrierea aurului, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a admis posibilitatea expunerii publice a aurului care va fi repatriat, pentru că este un metal care creează mistică, fantezii, avansând costurile aducerii aurului la 15 – 20 de milioane, fără a preciza moneda.

Lidl retrage de la vânzare un produs după ce a fost detectată Salmonella

Lidl a retras de la vânzare produsul „Cămara Noastră Ciolan Presat, 100g“ cu termenele de valabilitate: 22.07.2019, 23.07.2019, 27.07.2019, 28.07.2019, produs de Goodies Meat Production SRL, după ce producătorul a detectat, în urma unei analize, Salmonella spp. Salmonella poate provoca afectiuni grave stomacale sau intestinale (Salmoneloza), precizează retailerul. „Clienții care au cumpărat acest produs, cu termenele de valabilitate menționate mai sus, sunt rugați să țină cont de retragere și să nu îl consume. Din motive ce țin de siguranța consumatorului, Lidl România a reacționat fără întârziere și a scos produsul de la vânzare. Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea acestuia va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Această rechemare vizează exclusiv produsul „Cămara Noastră Ciolan Presat, 100g“ cu termenele de valabilitate: 22.07.2019, 23.07.2019, 27.07.2019, 28.07.2019“. Alte produse vândute de Lidl România, inclusiv alte produse din gama Cămara Noastră, nu sunt afectate de această rechemare”, arată compania.

Condiții pentru conectarea 5G a automobilelor

Statele Uniunii Europene au creat joi condițiile pentru conectarea 5G a automobilelor, respingând propunerea Comisiei Europene pentru un standard bazat pe Wi-Fi, preferat de Volkswagen, transmite Reuters. Rezultatul reprezintă o victorie pentru BMW și Qualcomm, care susțin sistemul telecomunicațiilor 5G. Germania, Franța și Italia, care au industrii auto puternice, se numără între cele 21 de țări care au votat împotriva propunerii Comisiei Europene, la o întâlnire la Bruxelles a reprezentanților UE, a spus un oficial european. Votul contrastează cu cel al parlamentarilor UE din luna aprilie, care au susținut planul Wi-Fi în detrimentrul tehnologiei 5G. Industriile auto și de tehnologie au fost divizate în privința cărei tehnologii este mai bună și mai sigură. Comisia Europeană, care dorește să stabilească standarde pentru o piață care ar putea genera venituri de miliarde de euro pentru producătorii auto, operatorii de telecomunicații și producătlorii de echipamente, a argumentat că sistemul Wi-Fi este disponibil acum, spre deosebire de 5G, și că ar contribui la siguranța pe șosele. ”Vom continua să lucrăm cu statele membre pentru a răspunde îngrijorărilor lor și să găsim o soluție potrivită”, a afirmat într-un comunicat comisarul pentru Transporturi Violeta Bulc, după vot. Între susținătorii tehnologiei Wi-Fi, care conectează mașinile între ele, se numără Renault, Toyota, NXP, Autotalks și Kapsch TrafficCom. Standardul tehnologiei 5G, care poate conecta mașinile cu dispozitive din mediul înconjurător, este preferat de Daimler, Ford, PSA Group, Deutsche Telekom, Ericsson, Huawei, Intel și Samsung. Susținătorii 5G firmă că această tehnologie are o rază mai largă de aplicare, în domenii ca divertisment, traficul de date și navigație. Votul a fost salutat de grupul de lobby în telecomunicații ETNO, ai cărui membri au cheltuit miliarde investind în 5G. Miniștrii UE se vor întâlni pe 8 iulie, când ar urma să respingă în mod oficial propunerea pentru Wi-Fi.

Opoziția cere renunțarea la taxele “aberante” din Ordonanța Lăcomiei

Liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, susține că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ar trebui să să elimine imediat toate taxele aberante introduse prin Ordonanța Lăcomiei, în caz contrar românii vor continua să plătească facturi tot mai mari de la o lună la alta. ”Acum, pentru că nu-l mai are ca șef direct pe Darius Vâlcov și ar putea decide și el câte ceva, Teodorovici ar trebui să elimine imediat toate taxele aberante introduse prin Ordonanța Lăcomiei. Poate a înțeles și el că din cauza sufocării economiei, bugetul de stat are tot mai mari probleme de finanțare, iar mediul economic a fost puternic lovit de OUG 114”, a scris, vineri, pe Facebook, Raluca Turcan. Potrivit acesteia, ”nu este suficient că ieri s-a renunțat în parte la supra-taxarea sectorului de comunicații”. ”Din Ordonanța Lăcomiei au rămas în continuare în vigoare taxe toxice pentru sectorul energetic sau pentru cel bancar. Fără eliminarea acestora, românii vor continua să plătească facturi tot mai mari de la o lună la alta. Eliminarea taxelor din Ordonanța Lăcomiei ar crea premisele ca prețurile să nu mai crească atât de puternic în perioada următoare”, a mai scris Turcan.

Samsung estimează un declin de 56% al profitului

Samsung Electronics a estimat vineri că profitul său operațional a scăzut cu 56% în trimestrul al doilea, la 5,6 miliarde de dolari, din cauza impactului avut de războiul comercial dintre Statele Unite și China asupra piețelor cipurilor și smartphone-urilor, cu toate că un câștig excepțional a făcut ca rezultatul să depășească așteptările analiștilor, transmite Reuters. Veniturile ar fi scăzut cu 4,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 56.000 de miliarde de woni. Acesta ar fi al treilea declin consecutiv al profitului trimestrial, pe fondul scăderii prețurilor cipurilor din cauza ofertei excedentare și a sancțiunilor americane împotriva producătorului chinez de echipamente de telecomunicații Huawei, care este un client major al Samsung. Producătorii de cipuri de memorie, precum Samsung și SK Hynix, din Coreea de Sud, sunt afectați de impactul avut de majorarea tarifelor asupra cererii de produse electronice. Guvernul din Coreea de Sud a redus estimarea referitoare la creșterea economică din acest an la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani, ca urmare a declinului exporturilor.

Indicele ROBOR la 3 luni a coborât la 3,18%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a coborât la 3,18%, cel mai mai scăzut nivel din ultimele trei luni și jumătate, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României (BNR). Joi, indicele ROBOR la 3 luni a coborât la 3,21%. Vineri, indicele a ajuns la 3,18%, cel mai scăzut nivel din 22 martie, când a fost 3,16%. Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 3,34%, cel mai scăzut nivel din 3 aprilie, când a fost 3,34%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru primul trimestru din 2019, a crescut la 2,63%, de la 2,36% în T4 2018.

Locomotiva economiei europene a început să gâfâie

Comenzile din industria prelucrătoare germană au scăzut peste așteptări în luna mai, amplificând dovezile referitoare la o încetinire a creșterii celei mai mari economii din Europa, transmite MarketWatch. Astfel, comenzile au scăzut cu 2,2% în luna mai, comparativ cu luna anterioară, în termeni ajustați, a anunțat vineri Ministerul Economiei, iar declinul anual a fost de 8,6%. Analiștii intervievați de Wall Street Journal anticipau o scădere de 0,3% a comenzilor, comparativ cu luna precedentă. În timp ce comenzile interne au urcat cu 0,7% față de aprilie, comenzile din străinătate au scăzut semnificativ, cu 4,3%, arată datele publicate de Biroul Federal de Statistică. Încetinirea creșterii economiei Germaniei va mări așteptările pieței pentru noi măsuri de stimulare din partea Băncii Centrale Europene, în următoarele luni. Piețele de obligațiuni guvernamentale iau deja în calcul acest scenariu, randamentul obligațiunilor germane pe termen de 10 ani fiind deja la un minim istoric, de aproximativ -0,4%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.