Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Isărescu: Nu am introdus pesta porcină în calculele noastre privind inflația

Ziarul de Vrancea
8 aug 2018 817 vizualizări

Ieri, BNR a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflație

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a anunțat miercuri, la prezentarea raportului asupra inflației, că posibilele efecte ale pestei porcine nu au fost incluse în calculele băncii centrale, dar a avertizat că România importă cantități mari de carne de porc. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat un bilanț al epidemiei de pestă porcină africană, anunțând că există 547 de focare în 98 de localități. Numărul animalelor sacrificate este estimat la 50.000.Miercuri, BNR a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019.Însă, Isărescu a recunoscut că efectele pestei porcine nu au fost incluse în raport.“Nu am introdus, în calculele noastre, pesta porcină. Să vedem care va fi impactul. Oricum, România importă cantități mari de carne de porc. Nici nu vă vine să credeți cât de mult. Este o realitate. Importă din Polonia, din Ungaria”, a spus Isărescu.Guvernatorul a spus că, deocamdată, din datele BNR, prețurile la produsele alimentare au rămas relativ stabile în ultima perioadă. Isărescu a avertizat că excedentul de cerere a rămas ridicat, dezechilibrele comerciale nu au fost corectate, în condițiile unui avans al importurilor, iar presiunile inflaționiste au rămas prezente în economia românească.

Guvernatorul vede o creștere a economiei de 4%

Economia României va înregistra în acest an o creștere mai apropiată de 4%, mai mică decât estimarea Guvernului de 5,5%, în condițiile în care potențialul real de creștere se află în această zonă, iar țările care au avansat constant cu 4-5% anual au progresat mai mult, pe termen lung, decât cele care au apăsat prea mult pe accelerație și au avut creșteri economice de 7%, a anunțat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu. În 2017, economia românească a crescut cu 6,9%, față de 2016. În luna iulie, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere, la 5,5%, estimarea privind creșterea economiei românești în acest an, la șase luni după ce a prognozat un avans de 6,1%. Isărescu vede însă un avans al economiei mai apropiat de 4%. “Creșterea economiei probabil că se va duce spre 4% în acest an. (...) Aici vedem potențialul real de creștere al economiei”, a spus guvernatorul. Guvernatorul a atras atenția că sustenabilitatea economiei este mai importantă pe termen lung decât un avans mare. “Sperăm să creăm mai multe locuri de muncă pe plan intern, nu pentru vecini. (...) Dacă asigurăm o creștere economică sustenabilă, în apropierea potențialului, nu cu suișuri și coborâșuri, este mai bine. La nivel mondial, s-a văzut că țările care au apăsat prea tare pe accelerație și au avut creșteri de 7%, apoi scădere spre 0 sau negativă (...) au progresat mai puțin, pe termen lung, de 20 de ani, decât cele care au mers cu 4-5%, constant, pe perioade mai îndelungate”, a avertizat Isărescu.

Euro a scăzut spre pragul de 4,64 lei

Banca Națională a României (BNR) a anunțat miercuri un curs de referință de 4,6426 lei/euro, în scădere ușoară față de nivelul atins marți. Marți, euro a crescut la 4,6428 lei.Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,0055 lei la 4,0024 lei. Cursul francului elvețian a scăzut de la 4,0255 lei la 4,0218 lei. Lira sterlină a scăzut de la 5,1933 lei la 5,1656 lei. Prețul gramului de aur a scăzut de la 156,5112 lei la 155,9903 lei.

Românii care muncesc în străinătate închiriază la întoarcerea în țară mașini mai scumpe decât străinii

Românii care muncesc în străinătate și se întorc vara în vacanță în țară vor să închirieze, în general, mașini mai scumpe comparativ cu cele pe care le preferă străinii care vin în concediu în România, precum BMW, Audi sau Mercedes, reiese dintr-un studiu al unei companii de închirieri auto.Din datele disponibile până în prezent, numărul rezervărilor de mașini din străinătate venite pentru august a crescut cu peste 30% față de luna similară din 2017. În vârf de sezon, românii care lucrează în străinătate și se întorc în țară cu avionul caută să închirieze mașini mult mai scumpe decât străinii care vin să-și facă vacanțele în România.Din totalul celor care închiriază mașini de la Enterprise România, compania care a realizat studiul, în jur de 80% sunt străini - fie turiști care ajung în vacanță în România, fie oameni de afaceri de peste graniță, 15% sunt români care lucrează în străinătate și 5% români care locuiesc în țară.“O treime dintre românii care se întorc vara în țară întreabă la compania de închirieri de mașini BMW, Audi, Mercedes, dar doar o parte din ei și le și permit, în final. În acest caz, unii se mulțumesc cu automobile din categoria Volkswagen, iar cei care vor să plătească și mai puțin aleg Loganul. Prin comparație, străinii care vin în vacanțe în România nu întreabă aproape niciodată de mărci premium, ci închiriază break-uri de la mărcile medii sau mașini mai mari, cu 8Â1 locuri”, a declarat George Tacciu, directorul general al companiei.

Nu sunt puține cazurile de români întorși de la muncă din străinătate care au închiriat automobile BMW cu 140 euro pe zi, când oferta la clasa compact de tipul Opel Astra, era de 40 de euro pe zi. Cele mai scumpe mărci le închiriază, însă, oamenii de afaceri străini ajunși în interes de business în România. Cu toate acestea, numărul de români care închiriază mașini din clasa luxury pe perioada vacanței de vară, mai ales, este cu 10% mai mare decât al restului clienților.Partea bună, în această perioadă, pentru românii care se întorc în țară și care au rezervat o mașină este că se pot “trezi” cu un automobil mai performant decât cel ales, dar pentru care nu trebuie să plătească mai mult.“August, fiind o lună aglomerată, cei care închiriază mașini în țară au șanse să primească un upgrade de clasă, pentru că, având o rezervare anterioară, este posibil ca flota să fie deja ocupată. Adică, dacă au plătit pentru o mașină de tipul Opel Astra, din clasa compact, care acum este închiriată altor clienți, poate la un preț mai bun pentru companie, acesta poate primi un upgrade, station wagon sau SUV”, a precizat Tacciu.Perioada de vârf a verii pentru închirierea de mașini în România este 1-25 august, intervalul în care majoritatea românilor din străinătate intră în concediu. În această perioadă, cererea de mașini de pe piață depășește oferta. Închirierea unei mașini costă, în medie, în funcție de marcă și tip, între 25 și 120 euro, dar poate ajunge și la 189 de euro pe zi.

Străinii închiriază, în medie, în această perioadă, o mașină pentru 6,7 zile, românii care se întorc din străinătate pentru 17 zile, iar românii care locuiesc în România pentru 11 zile.Enterprise România face parte din grupul Eurolines. În România, Enterprise deține o flotă de 1.000 de mașini cu cele mai noi modele de Opel și Renault și are agenții deschise în toate aeroporturile din orașele mari: Otopeni, Cluj, Constanța, Timișoara, Târgu Mureș, Iași și Sibiu.

Indicele Robor la trei luni a coborât la 3,33%, cel mai scăzut nivel din ultima lună

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a coborât la 3,33%, cel mai scăzut nivel din ultima lună, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Marți, indicele a scăzut la 3,36%. Nivelul atins miercuri, 3,33%, este mai scăzut din 3 iulie, când a fost 3,27%. Luni, 30 iulie, indicele a urcat la 3,47%, cel mai mare nivel din 24 februarie 2014, când a fost 3,55%. Totodată, indicele Robor la șase luni a scăzut miercuri la 3,45%, cel mai mic nivel din 10 iulie, când a fost tot 3,45%. Luni, 30 iulie, acest indice a crescut la 3,53%, cel mai mare nivel din 5 martie 2014, când a fost 3,61%.

Cîțu (PNL): Dragnea și Vâlcov arată că sunt hoți și mincinoși

Senatorul PNL Florin Cîțu afirmă că liderul PSD, Liviu Dragnea, și consilierul premierului, Darius Vâlcov, cresc cheltuielile de personal în sectorul public, cu toate că nu sunt bani, astfel că acestea au crescut cu 7,3 miliarde de lei, iar deficitul bugetar a crescut cu 1,1 miliarde de lei. Cîțu mai afirmă că nu poți să spui că rectificarea bugetară este pozitivă când deficitul este în creștere, ceea ce demonstrează că “PSD vrea să fure banii publici și să destabilizeze economia”. Cîțu afirmă că Dragnea “distruge voit economia României” și se întreabă cu cât și cum a fost plătit de partenerii lui externi pentru acest lucru. “Dragnea și Vâlcov arată că sunt hoți și mincinoși. Nu sunt bani la buget, iar execuția bugetară este un dezastru. S-au încasat mai puțin cu 5 miliarde lei față de cât era estimat la începutul anului. Cu toate acestea, presiunea de la baronii locali (dar și cei externi) ai PSD este mare pe Dragnea și Valcov. Pentru a-i satisface au făcut această rectificare care da cei mai mulți bani pentru “proictele” baronilor PSD”, a scris Florin Cîțu pe contul său de Facebook. De asemenea, senatorul spune că Dragnea și Vâlcov plusează și cresc și cheltuielile de personal în sectorul public, cu toate că nu sunt bani. Cîțu mai spune că este finanțare pentru “angajarea în sistemul bugetar a rudelor, amantelor și «obligatiilor»“Florin Cîțu a mai scris că liderul PSD și consilierul premierului au crescut cheltuielilor cu 7.3 miliarde de lei și deficitul cu 1.1 miliarde de lei.“Astfel, Dragnea și Valcov cresc cheltuielile bugetului cu 7.3 miliarde (bani pentru baroni locali) și deficitul bugetar cu 1.1 miliarde lei față de legea bugetului aprobată în decembrie 2017. Că să înțeleagă toată lumea, prin această rectificare România trebuie să se mai împrumute 1.1 miliarde lei față de începutul anului, în condițiile în care dobânzile la unele scadențe s-au dublat iar la altele s-au triplat (deficitul bugetar crește de la 26.9 miliarde lei la 29 miliarde lei). Rectificarea bugetară garantează taxe mai mari în viitor”, a mai spus el.Președintele comisiei economice din Senat mai afirmă că nu poți să spui că rectificarea bugetară este pozitivă când deficitul este în creștere, mai ales că deficitul este responsabil pentru creșterea prețurilor, a dobânzilor și a supraimpozitării contractelor de muncă part-time.“Este clar pentru oricine că nu poți să spui că rectificarea bugetară este pozitivă când impactul asupra deficitului este creșterea acestuia. Mai mult, deficitul mare este responsabil pentru creșterea prețurilor, a dobânzilor, supraimpozitarea contractelor part-time, supraaciza, impozitul pe cifră de afaceri, CASS pentru contractele din chirii etc. Și totuși, Dragnea și Valcov nu se opresc. Vor să lovească în și mai multe familii din România crescând deficitul bugetar că după acea să crească și mai mult prețurile, dobânzile și bineînțeles taxele”, a mai explicat senatorul.El crede că rectificarea arată că PSD vrea să fure banii publici și să destabilizeze economia.“Această rectificare arată clar că PSD are un singur scop- furtul banului public. În același timp este clar pentru toată lumea că PSD dorește destabilizarea economiei. Trebuie să mai aflăm cu cât au plătit (și cum) partenerii externi (Rusia, Turcia, Ungaria) ai lui Dragnea pentru acest lucru”, a conchis acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.