Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Investițiile străine au intrat la apă până la nivelul de 3,5 miliarde euro

Ziarul de Vrancea
12 nov 2018 622 vizualizări

Du datele oficiale arată că în primele trei trimestre ale anului străinii au adus în țara noastră cu aproape 6% mai puțini bani decât în aceeași perioadă a anului trecut

Investițiile directe ale nerezidențilore în România au însumat 3,517 miliarde de euro, o scădere de 5,7% (214 milioane de euro), în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor estimate transmise marți de Banca Națională a României (BNR). Din totalul acestor investiții, participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3,152 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 365 de milioane de euro. În primele trei trimestre ale acestui an, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 6,619 miliarde de euro, o creștere de 38,5% (1,84 miliarde de euro), față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor provizorii transmise marți de BNR. În structură, balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,492 miliarde de euro, o creștere de 18%, față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 56,178 miliarde de euro, iar balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 190 milioane euro, o scădere de 3%, față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 6,053 milairde de euro. În primele nouă luni ale acestui an, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai redus cu 124 de milioane de euro, o scădere de 2,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar balanța veniturilor secundare un excedent mai mic cu 282 de milioane de euro, o scădere de aproape 15,3%, până la 1,564 miliarde de euro.

Grupul Banca Transilvania a obținut un avans de 50% al profitului net

u în primele nouă luni câștigul grupului financiar a fost de 1,24 miliarde de lei

Grupul Banca Transilvania a anunțat marți că a obținut un avans de apoape 49,6% al profitului net în primele nouă luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 1,241 miliarde de lei (267 milioane de euro), în contextul creșterii bazei de clienți și a unui proces rapid de integrare a Bancpost. Banca Transilvania a anunțat, în noiembrie 2017, că achiziționează pachetul majoritar de acțiuni (99,15%) deținut de către Eurobank Group în capitalul social al Bancpost, iar în 2018 a cumpărat restul acțiunilor. ”Banca a depășit pragul de 550.000 de clienți creditați, dintre care peste 30.000 sunt companii. Fuziunea cu Bancpost, care va fi în 31 decembrie a.c., va aduce un plus de peste 175.000 de clienți creditati în portofoliul BT”, se arată în comunicatul publicat marți. Directorul general al băncii, Ömer Tetik, a subliniat că integrarea rapidă a Bancpost favorizează creșterea și dezvoltarea băncii. ”Am optat pentru o integrare rapidă a Bancpost pentru că este în avantajul clienților, precum și pentru că favorizează creșterea. Totul merge bine și suntem încrezători în ceea ce privește fuziunea de la finalul anului. Creșterea bazei BT datorită clienților pe care îi așteptăm de la Bancpost este încă o premisă pentru continuarea dezvoltării băncii noastre în 2019”, a declarat Ömer Tetik. Totodată, grupul a raportat o creștere de 55,8% a veniturilor operaționale, în primele nouă luni față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 3,256 miliarde de lei (700 milioane de euro). Nivelul datoriilor totale a înregistrat un avans de 30,5%, la nivel de grup, până la 68,72 miliarde de lei (14,8 miliarde euro). În plus, valoarea activelor grupului a avansat cu 28%, până la 76,55 miliarde de lei (16,5 miliarde de euro). Banca a anunțat că a ajuns la 3,2 milioane de carduri în portofoliu, ceea ce înseamnă 19% cota de piață privind cardurile emise în România. ”Banca gestionează un portofoliu de aproximativ 410.000 carduri de credit, care generează aproximativ 30% din tranzacțiile realizate cu carduri de credit la comercianții din România”, se arată în comunicat.

Noul director general al Vodafone vrea să reducă cheltuielile cu 1,2 miliarde de euro

Noul director general al Vodafone, Nick Read, vrea să reducă cheltuielile operaționale cu 1,2 miliarde de euro până în 2021 și evaluează turnurile de telecomunicații ale grupului pentru a mări profitabilitatea, transmite Reuters. Read, care l-a înlocuit în octombrie pe italianul Vittorio Colao, care s-a aflat la conducerea grupului britanic timp de zece ani, a spus că va îngheța dividendele până când vor fi reduse datoriile. ”Noile mele priorități strategice se concentrează pe...simplificarea radicală a modelului operațional și generarea unor profituri mai bune din activele de infrastructură”, a declarat Read marți. Reacția inițială a pieței a fost pozitivă, cu o creștere de 7% a acțiunilor Vodafone, după deschiderea bursei. Titlurile Vodafone au scăzut cu 39% în acest an, investitorii fiind îngrijorați de costul preluării activelor de servicii prin cablu din Germania ale Liberty Global, costurile noului spectru pentru serviciile 5G și condițiile mai dificile de pe unele piețe europene. Read, fost director financiar al Vodafone, a spus că a luat măsuri comerciale și operaționale decisive pentru a reacționa la condițiile dificile din Italia și Spania și că va reduce costurile Vodafone pentru al treilea an consecutiv. În cadrul îmbunătățirii profitabilității investițiilor, Read va crea o companie virtuală pentru administrarea celor 58.000 de turnuri de telecomunicații pe care grupul le deține în Europa, care va avea o echipă de management dedicată. Grupul evaluează și cea mai bună soluție penteu deținerea acestor turnuri, inclusiv a celor deținute prin intermediul unor companii mixte. Analiștii au sugwerat că grupul s-ar putea asocia cu un operator de turnuri, pentru a mări profiturile. O schimbare a formei de proprietate pentru turnurile de telecomunicații ar fi cea mai recentă reinventare a Vodafone, care se adaptează la cererea consumatorilor pentru servicii mobile și de internet fix broadband, într-o perioadă de concurență intensă. Colao și-a anunțat plecarea în luna mai, la o săptămână după acordul de preluare a activelor din Germania și Europa de Est ale Liberty Global, pentru 21,8 miliarde de dolari. În urma acestui acord, Vodafone va putea concura mai eficient cu o gamă mai largă de servicii de televiziune prin cablu, internet broadband și servicii mobile.

Banca Mondială: România a pierdut 3,5 mld. dolari, din 1990, din cauza dezastrelor

Cu peste 75% din populație vulnerabilă la cutremure și 45 % din întreaga forță de răspuns națională aflată în zone cu pericole ridicate de cutremur, un viitor seism ar putea să aibă consecințe catastrofice pentru întreaga economie din România, spun specialiștii Băncii Mondiale. Banca Mondială a finalizat de curând Diagnosticul sistematic de țară care evidențiază vulnerabilitatea României față de dezastrele naturale. De-a lungul anilor, inundațiile, seceta și cutremurele au rezultat în mii de victime și miliarde de euro daune aduse infrastructurii fizice. Acestea au afectat capacitatea de producție a economie și i-au afectat în mod disproporționat pe cei săraci, spun, într-un articol pe blogul Băncii Mondiale, autorii Donato de Rosa, Lead Economist, și Maja Murisic, Environmental Specialist. Din 1990, 77 de evenimente de dezastre grave au fost înregistrate în țară, rezultând în peste 3,5 miliarde dolari ca daune directe (la valoarea dolarului de astăzi) sau 3,5% din PIB-ul mediu din aceeași perioadă, o povară grea pentru economie. Povestea nu se încheie aici, spun specialiștii Băncii Mondiale. Indiciile arată că, în România, clima se va schimba considerabil în următorii 50-100 de ani, iar estimările impactului general al pericolelor legate de climă arată că doar daunele prognozate să afecteze anual infrastructura s-ar dubla până în 2020 și ar putea să fie de șase ori mai mari până în 2080. Și alte dezastre naturale, necauzate de schimbările climatice, au de asemenea un impact semnificativ. În ultimii 100 de ani, 13 cutremure au dus la 2.630 de victime și au afectat peste 400.000 de persoane. Consolidarea rezilienței în fața schimbărilor climatice și a dezastrelor naturale reprezintă o călătorie de lungă durată, care necesită politici corecte, o coordonare eficientă la diferite niveluri ale guvernului și între sectoare și o mobilizare a importante resurse financiare.

Pentru a limita consecințele dezastrelor naturale, țările din întreaga lume au adoptat politici de reducere a daunelor aduse patrimoniului privat. Acestea variază de la investiții specializate în infrastructură la sisteme eficiente de alertă timpurie, care pot să îmbunătățească prognoza meteorologică și emiterea din timp a alertelor. De exemplu, studiile arată că emiterea timpurie a alertelor înainte de inundațiile cauzate de fluviile Elba și Dunăre din 2002 au permis ca 31 % din populația din zonele inundate să ia măsuri de prevenție, precum mutarea vehiculelor în afara zonei inundate sau protejarea documentelor importante și a obiectelor de valoare, reducând astfel semnificativ impactul inundațiilor. Cu o prevenire mai bună, consecințele inundațiilor din 2010 din România, care au dus la daune de 1,1 miliarde de euro și au afectat peste 12.000 de persoane, cu 26 de decese, ar fi fost mult diminuate. În fapt, un studiu al Băncii Mondiale estimează că implementarea măsurilor de prevenție în România ar putea să reducă daunele materiale cu până la 13% și pierderile legate de bunăstarea oamenilor cu până la 16%.

Concedieri masive în județul lui Dragnea

Aproape 800 de angajați din două companii de confecții textile din județul Teleorman vor fi disponibilizați colectiv până în ianuarie, pe fondul scăderii numărului de comenzi și a situației financiare tot mai instabile a celor două firme. Una dintre societăți va concedia 600 de angajați din punctele de lucru Alexandria și Zimnicea, dintr-un total de 1.201 salariați, iar cealaltă va disponibiliza 178 de angajați din punctul de lucru Turnu Măgurele, dintr-un total de 334 de salariați, transmite ITM Teleorman printr-un comunicat de presă.

„Într-adevăr, pe fondul dificultăților economice întâmpinate pe piața confecțiilor textile, două societăți comeciale care activează și în județul Teleorman (...) au notificat ITM Teleorman asupra intenției de a proceda la concedieri colective, în perioada decembrie 2018- ianuarie 2019“, a declarat pentru MEDIAFAX directorul ITM Teleorman, Emil Ciobanu. Concedierile au loc pe fondul scăderii numărului de comenzi și a situației financiare tot mai instabile a celor două firme.

Acțiunile Apple au scăzut drastic

Acțiunile Apple au scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimele trei luni, după avertismente date de trei furnizori ai companiei referitoare la vânzările de iPhone-uri, transmite Reuters. IPhone, cel mai important produs al companiei, a devenit mai scump cu fiecare lansare a unui model nou, iar analiștii spun că utilizatorii, în special cei de pe piețe emergente, cum este India, renunță la aceste telefoane pentru alternative mai ieftine, cum sunt cele oferite de compania chineză OnePlus. Apple a a avertizat la începutul lunii noiembrie că vânzările din perioadă sărbătorilor de iarnă nu vor confirma așteptările de pe Wall Street, din cauza piețelor emergente și a cursului valutar. Lumentum Holding, principalul furnizor al tehnologiei Face ID care este inclusă pe ultima generație de iPhone-uri, și-a redus luni estimarea referitoare la venituri cu 70 de milioane de dolari. Informația a dus la scăderea capitalizării bursiere a Apple cu încă 5%, respectiv cu circa 50 de miliarde de dolari. Mulți dintre furnizori și-au redus estimările din cauza ”celui mai mare client al lor”, care este Apple, a declarat Chaim Siegel, analist la firma Elazar Capital.

Indicele Robor la trei luni a stagnat la 3,19%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,19%, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, indicele a scăzut la 3,19%, cel mai mic nivel din 18 octombrie, când a fost 3,17%. Totodată, indicele Robor la șase luni a stagnat marți la 3,43%. Acest indice a scăzut luni la 3,43%, cel mai mic nivel din 17 octombrie, când a fost 3,42%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.