Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Guvernul aruncă pe piața un plan de relansare economică chiar înainte de alegeri

Ziarul de Vrancea
1 iul 2020 830 vizualizări

Printre măsuri se numără: firmele mici vor primi un grant de 2.000 de euro pentru chirii, utilități și datorii, subvenționarea salariilor în anumite domenii sau 500 de euro pentru persoanele care lucrează de acasă

 

Microîntreprinderile vor primi granturi de sprijin în valoare de 2.000 de euro fiecare, măsură pentru care Guvernul va aloca un buget de 100 de milioane de euro, potrivit Planului Național de Investiții și Relansare Economică, publicat miercuri. Acest sprijin va fi oferit firmelor din toate domeniile, pentru finanțarea cheltuielilor privind stocurile, datoriile către furnizori, chiriile și utilitățile. Guvernul estimează că vor fi 50.000 de beneficiari. Pentru schema de ajutor pentru activități de comerț și servicii afectate de Covid-19 va fi alocat un buget de 160 de milioane de lei, care va merge la finanțarea chiriilor pentru perioada în care desfășurarea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgentă sau de alertă. Un buget de 350 de milioane de euro reprezintă granturi pentru firmele din domeniile HoReCa, turism, transporturi, evenimente, pentru repornirea activităților economice, iar valoarea unui grant este de maximum 125.000 de euro. Pentru investiții și reconversia economică a IMM-urilor, se vor oferi granturi între 50.000 - 200.000, în industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism, confecții. Totodată, planul include programe de finanțare nerambursabilă pentru creșterea competitivității IMM-urilor: granturi pentru investiții pentru microîntreprinderi prin supracontractarea proiectelor din lista de rezervă din Programul Operațional Regional - Axa 2.1, cu o alocare maximă de 200.000 euro pe proiect, iar bugetul alocat este de 117 milioane de euro. Vor fi acordate granturi pentru creșterea competitivității IMM-urilor prin alocarea suplimentară de fonduri prin Programul Operațional Regional - Axa 2.2, în valoare de 200.000 - 1.000.000 euro, cu un buget total de 450 milioane de euro; granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finanțarea investițiilor mari în creșterea productivității prin Programul Operațional Regional, între 2 și 6 milioane de euro și granturi pentru start-up-uri pentru studenți în domenii competitive și inovative, cu valoarea de 40.000 euro pentru două locuri de muncă create și până la 100.000 de euro pentru cinci locuri de muncă.

 Pentru digitalizarea IMM-urilor sunt puse la dispoziție 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect, cu un buget total de 150 milioane de euro. Totodată, programul Star-Tech Innovation (Noul program Start - UP) va finanța start-up-urile inovative prin granturi de o valoare estimată la 42.000 euro, de care vor beneficia aproximativ 7.000 de noi IMM-uri. Pentru finanțarea programelor de educație digitală a angajaților pentru IMM-uri se vor da granturi de 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect, bugetul total fiind de 30 milioane de euro. Planul conține și scheme pentru dezvoltarea agriculturii și a industriei agro-alimentare: finanțarea depozitelor de comercializare a produselor agricole, cu 120 milioane de euro, achiziția de echipamente pentru irigații - 6.000 de euro pe beneficiar, în total 48 de milioane de euro; granturi de finanțare pentru antreprenoriatul rural - buget de 200 de milioane de euro; instalarea tinerilor fermieri - buget de 42 de miioane de euro. Alte programe de finanțare sunt cele pentru investiții noi - buget de 1,5 miliarde de lei anual până în 2023 și schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională - buget de 450 milioane de lei anual până în 2025. Totodată, este precizat și programul IMM Invest pentru garantarea creditelor pentru capital de lucru și investiții pentru IMM-uri, cu un plafon de 15 miliarde de lei, garanții de stat pentru creditarea companiilor mari - 8 miliarde de lei, programe de garantare pentru asigurarea lichidităților - 1 miliard de lei, program de garantare a finanțărilor de tip factoring cu regres și scontarea efectelor de comerț - 1,5 miliarde lei/factoring; 1,5 miliarde lei/scontare, program de garantare a leasingului de echipamente și utilaje - 1,5 miliarde de lei. 

 

Salariile angajaților, subvenționate de stat

 

Măsura de subvenționare din fonduri europene a salariilor lucrătorilor cărora angajatorii le-au redus programul de lucru a fost inclusă de Guvern în Planul Național de Investiții și Relansare Economică (PNIRE), care urmează să fie prezentat de Executiv miercuri seara. "Guvernul va asigura plata unei indemnizații în valoare de 75% din diferența dintre salariul brut al unui angajat prevăzut în contractul individual de muncă dinaintea reducerii programului și salariul brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii programului de lucru. Măsura se aplică companiilor a căror cifră de afaceri a scăzut cu cel puțin 10% comparativ cu luna similară a anului anterior. Finanțarea acestei măsuri se va acoperi prin Programul SURE", se menționează în PNIRE.


 

500 euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT

 

Planul Național de Investiții și Relansare Economică (PNIRE), publicat miercuri de Guvern, include măsura acordării unui sprijin în valoare de 500 de euro pentru fiecare angajat care lucrează în regim de telemuncă în perioada stării de urgență sau în perioada stării de alertă. Suma este destinată achiziționării de echipamente IT pentru angajați, potrivit documentului.

 

POZA: bani din elicopter/poze azi

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Patronatele susțin că 100.000 de IMM-uri au nevoie urgent de finanțare

u ”cu cât mai repede puse în aplicare măsurile, cu atât mai rapida va fi revenirea economică a României”, arată Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România

Peste 100.000 de IMM-uri au nevoie de susținere în diverse forme în acest moment, afirmă Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), precizând că ”remarcă pozitiv” programul de relansare economică anunțat miercuri de Guvern. “Remarcăm pozitiv lansarea acestui program de relansare economică, program care cuprinde principalele concepte solicitate de CNIPMMR: IMM-uri, start-up-uri, digitalizare, flexibilizarea masurilor active de ocupare - kurtzarbeit. În egală măsură susținem că acest program trebuie să conțină și obiective asumate clare și bine definite, din estimările noastre peste 100.000 de IMM-uri având nevoie de susținere în diverse forme în acest moment”, spune Florin Jianu, președintele CNIPMMR. În opinia sa, mai mult poate decât resursele, timingul de implementare a acestui program este cheia reușitei sale. ”Cu cât mai repede puse în aplicare măsurile, cu atât mai rapida va fi revenirea economică a României. Mărturisesc că cea mai apreciată măsură este aceea de sprijin a microîntreprinderilor așa numite ,de subzistență’, prin acele granturi de 2.000 euro, pentru ca ele vor ajunge la zeci de mii de IMM-uri, la cele mai vulnerabile dintre companiile din România și care ne-au semnalat nevoia de susținere încă de la începutul stării de urgență”, a adăugat Florin Jianu. Planul de relansare economică pe care Guvernul urmează să îl prezinte miercuri prevede granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru și investiții, vizând ajutoare de 2.000 de euro pentru microintreprinderi, finanațarea chiriilor pentru magazinele închise în timpul stării de urgență, până la 125.000 de euro pentru IMM din HoReCa, turism, transporturi, evenimente. Executiul anunță și măsuri în contextul programelor de garantare pentru asigurarea lichidității companiilor. La capitolul Granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru și investiții, Guvernul propune granturi de sprijin pentru microîntreprinderi în valoare de 2.000 euro/SRL fără salariați, din toate domeniile, cu un număr estimat al beneficiarilor de 50.000, bugetul alocat fiind de 100 milioane euro. De asemenea, este propusă o schemă de ajutor pentru activități de comerț și servicii afectate de Covid-19 - finanțarea chiriilor pentru perioada în care desfășuararea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgentă sau de alertă: valoarea chiriei/beneficiar/lună, pentru o perioadă de 3 luni, cu un buget de 160 milioane lei. O altă măsură este un capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri de maximum 125.000 euro, în domenii precum: HoReCa, turism, transporturi, evenimente, pentru cheltuieli cu stocurile, datorii furnizori, echipamente, cu un buget de 350 milioane euro.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Ministrul Finanțelor se laudă iar cu IMM Invest

 

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a afirmat, ieri, la începutul ședinței de Guvern, că se va atinge în cursul zilei pragul de 10.000 de firme creditate prin IMM Invest și valoarea de 10 miliarde de lei, fiind necesară o suplimentare, la rectificarea bugetară. La rândul său, premierul Ludovic orban a exprimat disponibilitatea de majorare a plafonului, la 20 de miliarde de lei sau ”si mai sus”. ”O să vă dau până la sfârșitul ședinței și un update pe IMM Invest, dar cred că astăzi depășim 10.000 de firme și ne apropiem de 10 miliarde va trebui să ne gândi la rectificare dacă și cu cât suplimentăm”, a afirmat Florin Cîți, miercuri, în ședința de Guvern. Premierul Ludovic Orban a exprimat disponibilitatea de suplimentare a fondurilor. ”Suntem dispuși să suplimentăm plafonul, în măsura în care va fi necesar putem să ajungem la 20 de miliarde, chiar și mai sus. Atâta timp cât există cerere și disponibilitate din partea băncilor, putem să ne ducem într-un plafon cât mai ridicat”, a declarat Orban.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Guvernul continuă acordarea indemnizației de șomaj tehnic

 

Guvernul își propune să continue acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru angajatorii/profesioniștii a căror activitate este suspendată, finanțează angajatorii care investesc în formarea profesională a propriilor salariați și acordă un sprijin în valoare de 50% din salariul brut al angajatului dar nu mai mult de 2500 lei pentru angajatorii care încadrează în muncă tineri până în 29 de ani și persoane de peste 50 de ani, conform Planului de relansare a economiei care va fi prezentat oficial miercuri după-amiază. Executivul își propune, ca măsuri de sprijin pentru reluarea activităților economice:

•Prelungirea indemnizației de șomaj tehnic - Continuarea măsurii privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru angajatorii/profesioniștii a căror activitate este suspendată. Impact: 850 mil. lei/lună.

•Stimularea reluării activităților economice și a ocupării - Pentru beneficiarii indemnizației de șomaj tehnic care își reiau activitatea se acordă o sumă în cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară) pe o durată de 3 luni. Impact: 3,35 mld. lei.

•Sprijin pentru program flexibil de muncă - Guvernul va asigura plata unei indemnizații în valoare de 75% din diferența dintre salariul brut al unui angajat prevăzut în contractul individual de muncă dinaintea reducerii programului și salariul brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii progamului de lucru. Măsura se aplică companiilor a căror cifră de afaceri a scăzut cu cel puțin 10% comparativ cu luna similară a anului anterior. Finanțarea acestei măsuri se va acoperi prin Programul SURE.

•Granturi pentru formarea profesională a angajaților - Schema de finanțare se adresează angajatorilor care investesc în formarea profesională a propriilor salariați. Aceștia beneficiază de o subvenție stabilită în funcție de nivelul de calificare a programului de formare parcurs. Buget alocat: 150 mil. lei.

Alte măsuri în domeniul forței de muncă se referă la: Stimularea ocupării tinerilor, a persoanelor cu vârsta de peste 50 ani și a românilor întorși din străinătate - se acordă un sprijin în valoare de 50% din salariul brut al angajatului dar nu mai mult de 2500 lei pentru angajatorii care încadrează în muncă: Tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani; Persoanele cu vârsta de peste 50 ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență; Cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, din motive neimputabile lor.

 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Aplicațiile mobile au generat peste 50 de miliarde de dolari

 

Veniturile producătorilor de aplicații pentru dispozitivele mobile au înregistrat o nouă creștere semnificativă, de această dată și cu contribuția izolării sociale forțate de pandemie. La 50,1 miliarde de dolari au ajuns veniturile producătorilor de aplicații în prima parte a anului, conform datelor furnizate de Sensor Tower. Creșterea față de anul trecut este de 23.4%. A crescut, în același timp, numărul instalărilor inițiale (aplicații descărcate pentru prima dată de un utilizator). Acestea au ajuns la 71.5 miliarde, în creștere față de aceeași perioadă a anului precedent cu 26,1%. Așa cum era normal, cele mai multe download-uri au fost contorizate în Play Store, magazinul oficial de aplicații pentru Android - platformă care deține cea mai mare parte din piață. 53,2 miliarde de instalării au fost făcute prin Play Store, cu 27,35 mai mult de la an la an. Numărul instalărilor din App Store a ajuns în prima parte a anului la 18,3 miliarde. Față de aceeași perioadă din 2019, creșterea în acest caz este de 22,8%. În schimb, App Store domină copios la capitolul venituri generate pentru dezvoltatori. Platforma celor de la Apple produce de aproape două ori mai mulți bani decât Play Store și, la fel de impresionant, are în continuare un ritm mai mare de creștere. Veniturile din App Store au ajuns în prima jumătate a anului la 32,8 miliarde, în creștere față de anul trecut cu 24,7%. Google Play a produs în aceeași perioadă 17,3 miliarde și crește mai încet, cu 21%. Primul la câștiguri, luând în calcul ambele platforme, este Tinder, care a înregistrat venituri estimate de 433 milioane. Însă, veniturile Tinder scad cu 19 procente față de anul trecut, probabil tot din cauza izolării sociale. YouTube, TikTok, Tencent Video, Netflix, DisneyÂ, iQIVI, Google One, BIGO Live și LINE Manga completează topul celor mai profitabile 10 aplicații mobile în prima jumătate a lui 2020.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Spotify lansează în România un abonament pentru cupluri de 6,5 euro pe lună

 

Spotify adaugă un nou tip de abonament premium, alături de cel individual și Family, care se adresează cuplurilor și este poziționat ca preț între cele două. Premium Duo, un nou tip de abonament lunar, care poate fi partajat de două persoane și targetează, în special cuplurile, având chiar o funcționalitate gândită pentru aceștia, este disponibil de astăzi în România. Premium Duo este poziționat ca preț între abonamentul individual (5 euro) și Premium Family (8 euro). Duo costă 6,5 euro pe lună în țara noastră. Prețul diferă în funcție de regiune - în Statele Unite, spre exemplu același abonament costă 13 dolari pe lună. Premium Duo include un playlist special, pe care compania suedeză îl numește Duo Mix. Este o listă de melodii care conține piese ce ar trebui să corespundă gusturilor ambelor persoane. Ideea celor de la Spotify, în acest caz, este că, în timp, cuplul își intersectează cumva preferințele muzicale și ajung să aibă melodii care plac ambilor, deși la început ascultau genuri complet diferite. Upgrade-ul de la abonamentul individual la Premium Duo păstrează preferințele, istoricul și listele de melodii create. Asta înseamnă că cei doi vor avea în continuare la dispoziție listele personalizate și propria librărie de melodii, nefiind nevoiți să pornească de la zero. Noul abonament vine la doar o lună și jumătate după ce Spotify lansase, în sfârșit, Premium Family în România.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Indicele ROBOR la 3 luni a rămas miercuri la 2,20%

 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, s-a menținut miercuri la 2,20%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 2,25% la 2,24%. Consiliul de administrație al BNR a decis vineri, 29 mai, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an de la 2% pe an, începând cu data de 2 iunie, precum și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Măsura a fost luată pentru atenuarea impactului economic al pandemiei de coronavirus. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. BNR a publicat, în mai 2019, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuiește ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Airbus va desființa 15.000 de locuri de muncă

 

Airbus a anunțat marți că va concedia aproximativ 15.000 de locuri de muncă, inclusiv 900 de posturi prevăzute deja în Germania, afirmând că este în joc viitorul său, după ce pandemia de coronavirus a zguduit industria călătoriilor aeriene, transmite Reuters. Cel mai mare grup aerospațial din Europa a arătat că va desființa aproximativ 5.000 de locuri de muncă în Franța, 5.100 în Germania, 900 în Spania, 1.700 în Marea Britanie și 1.300 în alte regiuni, pentru un total de 14.000. Compania convenise deja desființarea a 900 de locuri de muncă la divizia Premium AEROTEC din Germania. Planul depinde de discuțiile cu sindicatele, care și-au reînnoit imediat angajamentele de a se opune concedierilor forțate. Airbus a refuzat să le excludă, dar dorește plecări voluntare, pensionări anticipare și scheme de angajare part-time pe termen lung. Grupul dorește să încheie un acord referitor la restructurarea forței de muncă până în 2021. ”Va fi o luptă puternică pentru a salva locuri de muncă”, a declarat Francoise Vallin, reprezentant al sindicatului CFE-CGC. Un oficial al Ministerului francez al Finanțelor a declarat că guvernul se aștepta ca Airbus să utilizeze instrumentele pe care le-a pus la dispoziție pentru a reduce numărul de reduceri de locuri de muncă. Pe 3 iunie, Reuters a relatat că obiectivele de producție reduse ale Airbus au indicat renunțarea la 14.000 de posturi cu normă întreagă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.