Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Două din zece mașini care se prezintă la RAR au probleme de identificare

Ziarul de Vrancea
18 mai 2022 595 vizualizări

Autoritatea lansează RAR eXpert, serviciu care verifică autovehiculele scoase la vânzare

Registrul Auto Român anunță lansarea RAR eXpert, serviciu care oferă clienților pentru o verificare amănunțită privind autovehiculele pe care vor să le cumpere și un raport de expertiză, inclusiv din punct de vedere tehnic, privind autoturismul. Serviciul este lansat în condițiile în care, potrivit RAR, două din zece mașini care se prezintă la Registrul Auto Român au probleme de identificare. Registrul Auto Român anunță că, începând de joi, sediul central al instituției persoanele care doresc să achiziționeze un autovehicul pot beneficia de o verificare amănunțită pentru a se asigura că identitatea acestuia este cea reală, stabilită de producător. Serviciul este lansat în condițiile în care statisticile realizare de RAR indică faptul că 20% dintre mașini au probleme privind identificarea.  „Două din zece mașini care se prezintă la Registrul Auto Român au probleme de identificare. De la cele mai simple, cum ar fi serii de motor ilizibile, lipsa codului de motor sau lipsa plăcuței producătorului, până la cele mai grave precum modificarea seriei de caroserie/șasiu. O parte dintre aceste deficiențe reprezintă motive întemeiate de a refuza să achiziționați un autovehicul utilizat. Neconformitățile legate de elementele de identificare pot determina respingerea definitivă a mașinii la RAR și blocarea acesteia, de regulă fără posibilitatea readmiterii în circulație”, informează RAR. Pentru serviciile de verificare, RAR eXpert oferă clienților un raport de expertiză, însă verificarea se face numai pentru autovehiculele care sunt duse la sediul RAR Grivița.  În plus, inginerii RAR pot face și o evaluare din punct de vedere tehnic a autovehiculelor înainte de achiziționare.  „Printre altele, această evaluare poate evidenția reparații neconforme la structura de rezistență sau, cu anumite condiționări, eventuale intervenții asupra indicatorului de kilometraj”, precizează instituția. „Ne asumăm rolul de consultant tehnic în materie de achiziții auto și considerăm că sfatul nostru poate cântări semnificativ la decizia de a cumpăra o mașină”, a declarat directorul tehnic al Registrului, Cristian Bucur. Persoanele care doresc să beneficieze de servciiile puse la dispoziție de RAR trebuie să facă programare telefonic la numărul 021/9672, ori pe site-ul RAR - www.rarom.ro.

La ce modificări fiscale să ne așteptăm de anul viitor

u cele mai sigure schimbări sunt: o reevaluare a cotelor de TVA, introducerea impozitului pe locuință exclusiv în funcție de valoarea acesteia și nu de numărul de proprietăți, precum și eliminarea treptată a facilităților fiscale

Analizele guvernamentale privind modificările Codului Fiscal, începând cu anul viitor, includ o reevaluare a cotelor de TVA, introducerea impozitului pe locuință exclusiv în funcție de valoarea acesteia și nu de numărul de proprietăți, precum și eliminarea treptată a facilităților fiscale, o cerință din PNRR care trebuie atinsă. Oficialii vor să elimine și evaziunea fiscală, prin digitalizare. Guvernul își propune reducerea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor din TVA. De asemenea, urmărește reducerea evaziunii fiscale prin e-facturare, precum și prin radarul mărfurilor și mai buna conformare fiscală, ceea ce va conduce la reducerea decalajului dintre cheltuielile bugetare și încasări, decalaj care acum ajunge de 13%.  Executivul ia în calcul reevaluarea cotelor de TVA, pe diverse produse, precum și eliminarea treptată a facilităților fiscale, aceasta fiind o cerință inclusă în PNRR. O altă propunere se referă la reevaluarea impozitelor și taxelor locale.  De asemenea, impozitele pe locuințe vor ține cont si de valoarea acestora, astfel că impozitul nu va crește odată cu numărul de proprietăți, afirmă surse politice. Există discuții la nivelul Executivului și cu privire la reevaluarea impozitelor pe diferite forme de venituri, în condițiile în care PNL insistă pe menținerea cotei unice. PSD a vorbit, prin vocea liderului PSD Marcel Ciolacu, despre nevoia unui impozit progresiv în România, cu mai multe compensări, pentru categoriile vulnerabile. PNL, în schimb, insistă pentru păstrarea cotei unice de impozitare. Un lucru cert este că anul aceste nu vor fi introduse taxe și impozite noi, însă modificarea Codului Fiscal este așteptată, ca proiect, la Ministerul Finanțelor, pentru a putea fi adoptată cu șase luni înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi, respectiv de la 1 ianuarie 2023.

O companie românească de IT  anunță că își deschide un punct de lucru în Silicon Valley

Softbinator Technologies, companie românească de dezvoltare software, a anunțat că își deschide un punct de lucru în Silicon Valley, SUA, regiune din California cunoscută drept centru global pentru înaltă tehnologie și inovație. ”Softbinator Technologies (BVB: CODE), companie românească de dezvoltare software, specializată în designul, dezvoltarea și lansarea pe piață de produse inovatoare alături de clienți locali și internaționali, anunță închirierea unui spațiu permanent în SUA, în Silicon Valley, care va funcționa ca punct de lucru al companiei în această țară”, anunță compania. În luna octombrie a anului 2021, Daniel Ilinca împreună cu Andrei Pitiș, Președinte al Consiliului de Administrație al companiei, au fost prezenți în San Francisco, Palo Alto și Mountain View, unde au pus bazele mai multor parteneriate pentru companie. Acela a fost și momentul în care Softbinator Technologies a luat decizia de a deschide un birou în Silicon Valley în 2022. De la acel moment și până în prezent a avut loc o serie de alte deplasări, care s-au încheiat săptămâna aceasta cu închirierea primului sediu Softbinator Technologies în SUA. În perioada următoare, compania se va axa pe înființarea unei societăți de tip LLC pe teritoriul american. „Ora exactă în tehnologie se dă din SUA, mai exact din Silicon Valley. Piața americană este principalul generator de clienți pentru Softbinator, iar deschiderea unui birou acolo este un pas firesc pentru noi, care ne va aduce o serie de avantaje și oportunități. Pe de-o parte, vom fi mai aproape de clienții existenți și vom avea posibilitatea să întărim relațiile cu aceștia, iar pe de altă parte, vom putea atrage noi clienți într-un mod mai eficient și facil. Pentru Softbinator prezența pe această piață înseamnă și consolidarea modelului de lucru existent, deoarece vom avea oportunitatea de a continua să creăm proprietate intelectuală, produse patentabile prin tehnologie cutting-edge într-un ritm accelerat. Concurența pe piața din SUA este una acerbă, dar acest lucru reprezintă un avantaj uriaș pentru că ne motivează să evoluăm din toate punctele de vedere,” a declarat Daniel Ilinca, fondator și CEO al Softbinator Technologies.

Ciolacu: Cred că am lămurit, nu se introduce nicio taxă nouă și nu se mărește

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, că a lămurit că nu se introduce nicio taxă nouă și nu se mărește nicio taxă. Despre impozitul progresiv, liderul PSD a precizat că nu a spus că trebuie renunțat la cota unică, ci doar se facă o analiză. În situații de criză, nu se majorează impozitele, deci nu vor fi majorate nici în România. Și nici nu vor fi introduse alte impozite, a mai spus el. ”În situații de criză, nu se majorează impozitele, deci nu vor fi majorate nici în România. Și nici nu vor fi introduse alte impozite”, a spus liderul PSD, arătând că optimizarea fiscală înseamnă că lași de undeva unde s-a crat o discrepanță, și vii cu o impozitare și reduci în altă parte. El a precizat că la proprietăți există această discrepanță. Președintele PSD a arătat că nu a auzit de o majorare a TVA, pentru că știe de la experți că ar duce la majorarea inflației.  ”Cred că am lămurit, nu se introduce nicio taxă nouă și nu se mărește”, a spus Marcel Ciolacu, el infimând ideea că impozitele vor crește pentru anumite categorii de personal, cu salarii mai mari, prin introducerea impozitului progresiv.  ”Ați văzut la știri la televiziune sau am spus eu? Eu vă pot explica după ce ministrul de Finanțe vine și ne face o prezentare. Ce mă deranjează pe mine (...) este că nu încercăm să intrăm într-o normalitate și să înțelegem că așa este normal, să vorbim despre aceste lucruri în spațiul public, nu în birouri, ascunși”, a spus el.  Marcel Ciolacu a precizat că aceste propuneri se fac cu experți financiari internaționali, care vin și analizează unde sunt scăpări în costruirea bugetului și a PIB-ului.  Despre un plafon minim pentru impozitele locale, Ciolacu a afirmat că ”vorbim totuși de o descentralizare”.  ”Eu îmi doresc o descentralizare și mai mare, către autoritățile locale și nu vreau su să impun, de la nivel central, anumite posibilități”, a spus el.  ”Cu toții ne dorim o țară ca afară, atunci trebuie să ne comparăm cu sistemul fiscal din Europa. Nu merge să ne comparăm cu o țară dezvoltată precum Germania, sau Franța, dar încercăm să ne comparăm cu țări precum Polonia, care au avut cam același istoric ca și România”, a afirmat.

7 angajați din 10 pun împlinirea profesională pe primul loc

Fericirea românilor depinde de satisfacția la job, astfel că 7 angajați din 10 pun împlinirea profesională pe primul loc, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs. ”Provocările din ultimul timp au schimbat prioritățile tuturor, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Anul 2022 a devenit din ce în ce mai mult despre lucrurile și activitățile care contează și care, dacă sunt făcute cu pasiune, provoacă schimbări în bine. Astfel, aproape 70% dintre participanții la sondajul realizat de platforma de recrutare BestJobs au spus că simt că trăiesc mai intens atunci când sunt împliniți la job și în activitatea profesională, mai presus chiar de petrecerea timpului cu cei dragi (48%)”, arată sondajul. Potrivit sondajului BestJobs, pe lângă împlinirea financiară, nivelul de satisfacție a angajaților la locul de muncă este influențat în foarte mare măsură de sentimentul că munca lor contează (41%), dar și de posibilitatea de dezvoltare profesională (18%). 61% dintre respondenți simt cea mai mare satisfacție atunci când primesc aprecieri pentru munca pe care o fac, 55% atunci când fac lucrurile cu pasiune și simt că fac ceea ce le place, dar și în momentele în care învață și se dezvoltă (39%). Încrederea în propriile competențe (37%), autonomia și puterea de decizie (32%), dar și impactul pe care munca îl are în societate (25%) completează lista motivelor care influențează nivelul de satisfacție. Atunci când activitatea profesională nu le aduce satisfacție, o treime încearcă să discute cu colegii sau cu superiorii în încercarea de a schimba ceva, în timp ce alți 30% încep să caute un alt job, iar 27% preferă să se concentreze mai mult pe aspectele pozitive din viața personală, mai arată sondajul BestJobs. „Activăm într-un domeniu care schimbă vieți. Întrucât ne petrecem cea mai mare parte dintr-o zi în cadrul activității profesionale, fiecare dintre noi a realizat, în special în perioada pandemiei, cât de important este să te bucuri cu adevărat de jobul tău, să-l trăiești cu pasiune. Astfel, găsirea locului de muncă potrivit nu este doar un curent, ci este esențială pentru o viață împlinită, mai ales că în acest moment, opțiunile sunt mai numeroase și mai diverse ca oricând. Volumul actual al ofertelor de muncă este cu peste 50% mai mare față de anul trecut, păstrând un ritm de creștere constant de la o lună la alta”, spune Ana Vișian, marketing manager BestJobs.

Comercianții de legume și fructe au intrat în atenția Fiscului

Antifrauda a declanșat o acțiune amplă de controale în toată țara la importatorii și distribuitorii de legume și fructe, a declarat pentru Profit.ro președintele ANAF, Lucian Heiuș. "Operațiunea se derulează în toată țara, la importatori și distribuitori de legume și fructe", a precizat Heiuș într-o declarație pentru Profit.ro. Comerțul angro cu legume și fructe este una dintre sursele importante de evaziune fiscală, iar aceste produse au fost introduse deja de ANAF pe lista produselor cu risc fiscal pentru sistemele eTransport și eFactură, care au ca scop tot combaterea evaziunii și creșterea colectării veniturilor datorate statului. Heiuș a anunțat duminică planuri pentru verificări ample în toate domeniile cu risc de evaziune.

Tesla a fost exclusă din indicele S&P 500 ESG

S&P Dow Jones Indices a eliminat producătorul de mașini electrice Tesla din indexul său S&P 500 ESG, invocând existența unor probleme care include acuzații de discriminare rasială și accidente legate de vehiculele sale cu pilot automat, o măsură care a provocat miercuri tweet-uri critice din partea CEO-ul Tesla, Elon Musk, transmite Reuters. Alți factori care au contribuit la această măsură, intrată în vigoare pe 2 mai, au inclus lipsa de detalii publice din partea Tesla legate de strategia sa pentru emisii de carbon reduse sau codurile de conduită în afaceri, a declarat Margaret Dorn, șefa indicilor ESG a organizației pentru America de Nord, într-un interviu. Chiar dacă Tesla contribuie la reducerea emisiilor cu mașinile sale electrice, a spus Dorn, problemele sale și lipsa dezvăluirilor față de colegii din industrie ar trebui să ridice îngrijorări pentru investitorii care doresc să judece compania în funcție de criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG). ”Nu poți lua pur și simplu declarația de misiune a unei companii, ci trebuie să te uiți la practicile sale în toate acele dimensiuni cheie”, a spus ea.

Inflația din Marea Britanie a atins un maxim al ultimilor 40 de ani

Inflația din Marea Britanie a atins în aprilie 9%, un maxim al ultimilor 40 de ani, alimentară de creșterea puternică a prețurilor alimentelor și energiei, potrivit cifrelor oficiale publicate miercuri, care arată o agravare a crizei costului vieții pentru populația din această țară, transmite CNBC. Prețurile de consum au crescut cu 2,5% de la o lună la lună, ușor sub așteptările unei creșteri de 2,6% dintr-un sondaj efectuat de Reuters în rândul economiștilor, care proiectaseră și o creștere anuală de 9,1%. Creșterea cu 9% a indicelui prețurilor de consum este cea mai mare de când au început înregistrările în forma lor actuală, în 1989, depășind creșterea anuală de 8,4% înregistrată în martie 1992 și fiind cu mult peste nivelul de 7% observat în luna martie a acestui an. Oficiul pentru Statistică Națională al Marii Britanii a mai spus că estimările sale sugerează că un nivel mai ridicat al inflației ar fi fost, ”undeva în jurul anului 1982”. De la 1 aprilie, autoritatea de reglementare a energiei din Regatul Unit a majorat plafonul pentru prețul energiei de uz casnic cu 54%, în urma creșterii prețurilor angro la energie, inclusiv a unei creșteri record a prețurilor la gaze la nivel mondial. Autoritatea de reglementare, Ofgem, nu a exclus noi creșteri ale plafonului la revizuirile sale periodice din acest an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.