Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Doi ani de bonusuri ilegale pentru șefii Hidroelectrica?

Ziarul de Vrancea
31 oct 2023 1268 vizualizări

Curtea de Conturi a dispus anul trecut recalcularea bonusurilor cuvenite conducerii companiei de stat Hidroelectrica în perioada 2019-2021

Curtea de Conturi a dispus în sarcina conducerii companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, recalcularea bonusurilor cuvenite în perioada 2019-2021 membrilor Directoratului și Consiliului de Supraveghere ale societății, susținând că stabilirea și aprobarea indicatorilor-cheie de performanță (ICP) în baza cărora se determină aceste bonusuri, adică componenta variabilă a remunerației top-managerilor și administratorilor, s-ar fi făcut ″în alte condiții” decât cele stabilite prin OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, se arată într-o decizie a Curții de Conturi, analizată de Profit.ro, prin care aceasta a hotărât un număr de 13 măsuri corective în sarcina societății, după misiunea de audit derulată la Hidroelectrica în perioada februarie – iulie 2022. Compania a contrazis concluziile inspecției, arătând că a calculat corect și legal atât indicatorii de performanță, cât și bonusurile stabilite pe baza gradului de îndeplinire a acestora.

Inspectorii Curții de Conturi au constatat, de exemplu, ″calcularea componentei variabile (a remunerației – n.r.) în funcție de gradul total de îndeplinire a indicatorilor-cheie de performanță, fără ca gradul de îndeplinire al fiecărui indicator să se limiteze la 100%, respectiv la atingerea valorilor țintă aprobate, fiind aplicate ponderile stabilite la gradul efectiv de realizare a fiecărui indicator, rezultând astfel un grad total de realizare de peste 100%, în condițiile realizării unor indicatori-cheie de performanță sub țintele aprobate, precum și al neîndeplinirii obiectivelor aprobate prin Planul de administrare″. Curtea de Conturi a considerat că, la nivelul anului 2019, prin recalcularea indicatorilor-cheie de performanță cu limitarea la 100% în cazul atingerii țintei, ar rezulta un grad total de îndeplinire a ICP de 89% în cazul membrilor Directoratului, aceștia fiind îndreptățiți la acordarea bonusurilor proporțional gradului de îndeplinire, și de numai 68,5% pentru membrii Consiliului de Supraveghere, ″fără a fi îndreptățiți să beneficieze de plata componentei variabile″, relatează Profit.ro, care prezintă și extrase din decizia Curții de Conturi.

Curtea de Conturi a sesizat Parchetul în urma controlului realizat în 2022 la compania Hidroelectrica, reprezentanții Curții considerând că există fapte care au avut drept consecință prejudicierea patrimoniului societății. Hidroelectrica a precizat, însă, că, încă din timpul auditului Curții de Conturi, acolo unde au exitat suspiciuni, a sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare, atât pe parte penală, cât și civilă.

Într-un răspuns transmis luni News.ro, Curtea de Conturi afirmă că departamentul de specialitate din cadrul instituției a efectuat, în perioada 28.02 - 07.07.2022, misiunea de audit de conformitate cu tema „Controlul situației, evoluției și modului de administrare a patrimoniuui public și privat al statului, precum și legalitatea realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor”, pentru perioada 2019 - 2022 , la Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale (SPEEH) Hidroelectrica SA, fiind încheiat raportul de control înrergistrat la data de 7 iulie 2022.

„Întrucât în raport au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârșite cu încălcarea legii penale, având drept consecință prejudicierea patrimoniului societății, în temeiul art.33 alin (4) din Legea nr. 94/1992 (privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi - n.r.) coroborat cu punctul 241 litera a) din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților specifice Curții de Conturi, precum și valorificarea actelor rezultate din aceste activități, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea l nr. 547/ 24.07.2014 (în vigoare la momentul realizării misiunii) și în baza Hotărârii plenului Curții de Conturi nr, 580/5.10.2023, instituția noastră a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Municipiului București”, a precizat Curtea de Conturi pentru News.ro, fără a oferi alte detalii.

Hidroelectrica a transmis, luni seară, precizări ca urmare a derulării misiunii de audit având ca temă „Controlul situației, evoluției și modului de administrare a patrimoniului public și privat al statului, precum și legalitatea realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor”, pentru perioada 2019 – 2022. „Prin decizia nr. 6 din 12.08.2022, emisă ca urmare a redactării raportului de control nr. 78509/07.07.2022, Curtea de Conturi a dispus 13 măsuri corective referitoare la perioada auditată. În conformitate cu procedurile interne ale Curții de Conturi, Hidroelectrica a depus contestații, o parte dintre acestea fiind admise de către instituția în cauzăș, arată Hidroelectrica, în comunicatul de presă. Potrivit documentului citat, pentru restul de măsuri rămase în vigoare, Hidroelectrica a informat Curtea de Conturi în termenul legal stabilit cu privire la îndeplinirea acestora.

Alianță internațională împotriva infractorilor cibernetici

patruzeci de țări dintr-un plan de alianță condus de SUA vor semna un angajament de a nu plăti niciodată răscumpărare infractorilor cibernetici

Patruzeci de țări dintr-un plan de alianță condus de SUA vor semna un angajament de a nu plăti niciodată răscumpărare infractorilor cibernetici și de a lucra pentru eliminarea mecanismului de finanțare al hackerilor, a declarat marți un înalt oficial de la Casa Albă, citat de Reuters. International Counter Ransomware Initiative vine pe măsură ce numărul atacurilor ransomware crește la nivel mondial. Statele Unite ale Americii sunt de departe cele mai afectate, cu 46% dintre astfel de atacuri, a declarat Anne Neuberger, consilier adjunct pentru securitate națională în administrația Biden pentru tehnologii cibernetice și emergente. „Atâta timp cât vor curge bani către infractorii de ransomware, aceasta este o problemă care va continua să crească”, a spus ea.

În atacurile cu ransomware, hackerii criptează sistemele unei organizații și cer plăți de răscumpărare în schimbul deblocării acestora. Adesea, fură și date sensibile și le folosesc pentru a șantaja victimele și a le publica online dacă plățile nu sunt efectuate. În timp ce sute de companii cad victime în fiecare an, în ultimele două luni au avut loc atacuri importante în SUA la operatorul de cazinouri MGM Resorts International și la producătorul de produse de curățare Clorox. Ambele companii nu și-au revenit încă pe deplin după întreruperi. Noile inițiative ale alianței urmăresc să elimine finanțarea infractorilor printr-un schimb mai bun de informații despre conturile de plată pentru răscumpărare, a spus Neuberger.

Vor fi create două platforme de schimb de informații, una de către Lituania și alta în comun de Israel și Emiratele Arabe Unite. Reuters a publicat luni detalii despre această inițiativă. Țările partenere vor împărtăși „o listă neagră” prin intermediul Departamentului de Trezorerie al SUA, care va include informații despre portofelele digitale utilizate pentru a muta plățile ransomware, a spus Neuberger. Ea a adăugat că efortul va folosi inteligența artificială pentru a analiza blockchain-ul în vederea identificării fondurilor ilicite. Volumul de plăți cripto pentru atacatorii de ransomware este pe cale să atingă al doilea cel mai mare total anual înregistrat vreodată, a afirmat compania de analiză blockchain Chainalysis în iulie.

Ministrul Proiectelor Europene: Șmecheria se încheie începând de azi!

„Este inacceptabil ca unii funcționari ai MIPE să dea consultanță în privat, prevalându-se de o legislație mult prea permisivă”, spune Adrian Câciu

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, anunță miercuri că „este inacceptabil ca unii functionari ai MIPE să dea consultanță în privat, prevalându-se de o legislație mult prea permisivă”. „Ne vom despărți rapid de toti care nu înteleg ce înseamnă serviciul public. Faptele acestor indivizi aruncă o pată incorectă asupra celor ce muncesc cinstit în minister”, mai spune Câciu. Ministrul anunță că în perioada imediat următoare va prezenta Guvernului o ordonanță prin care vom stabili clar care sunt restricțiile si constrângerile pe care trebuie să le aibă un funcționar care lucrează cu fonduri europene și guvernamentale, mai ales restricția de oferi consultanță. „Șmecheria se încheie începând de azi! Este inacceptabil ca unii funcționari ai MIPE să aibă astfel de preocupări și să dea consultanță în privat, prevalându-se de o legislație mult prea permisivă, în loc să îsi vadă de atribuțiile pe care le au și pentru care sunt plătiți din bani publici. Ne vom despărți rapid de toți care nu înțeleg ce înseamnă serviciul public”, anunță ministrul Adrian Câciu într-o postare pe Facebook.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene precizează că „faptele acestor indivizi aruncă o pată incorectă asupra celor ce muncesc cinstit în MIPE și care au făcut ca această instituție să aibă cele mai bune rezultate în materia absorbției de fonduri europene și de finanțare a dezvoltării economiei românești”. „În perioada imediat următoare voi prezenta Guvernului o ordonanță prin care vom stabili clar care sunt restricțiile si constrângerile pe care trebuie să le aibă un funcționar care lucrează cu fonduri europene și guvernamentale, mai ales restricția de oferi consultanță în acest domeniu!”, spune Adrian Câciu. Ministrul a mulțumit reprezentanților mass-media și tuturor cetățenilor care sesizează altfel de anomalii inacceptabile. „În mandatul pe care-l am de ministru al MIPE nu voi ezita să iau măsuri imediate și să înăspresc legislația dacă etica și moralitatea nu mai reprezintă principii profesionale pentru o parte dintre funcționari”, mai spune Câciu.

Ștefan Vuza se retrage din funcția de director general al Chimcomplex

Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, anunță că Ștefan Vuza s-a retras din funcția de director general, în locul acestuia fiind numit interimar Florian Staicu. În următoarele șase luni va fi numit un nou director general. „Chimcomplex informează investitorii în legatură cu retragerea lui Ștefan Vuza din funcția de director general începând cu data de 31.10.2023 și inițierea implementării strategiei societății de recrutare (inclusiv la nivel internațional) și de numire a unui nou director general, în următoarele 6 luni. Reamintim că Ștefan Vuza a preluat conducerea executivă a societății pentru un mandat limitat, în scopul asigurării continuității și dezvoltării activității companiei într-un context geopolitic și socio-economic instabil, marcat de numeroase crize și necunoscute. Urmare a faptului că Ștefan Vuza și-a îndeplinit obiectivele propuse, asigurând adaptarea companiei la noile și constantele provocări, ca un pas firesc, Ștefan Vuza a decis că este momentul să se concentreze pe strategia de ansamblu de dezvoltare a companiei din poziția de membru al Consiliului de Administrație, urmând ca funcția executivă să fie exercitată separat”, arată un anunț transmis de companie Bursei de Valori București (BVB). Chimcomplex are o capitalizare de 5,73 mliarde lei.

Alibaba, versiune nouă pentru a concura Microsoft și Amazon

Alibaba a lansat marți cea mai recentă versiune a modelului său de inteligență artificială, deoarece gigantul tehnologic chinez încearcă să concureze cu rivali tehnologici din SUA precum Amazon și Microsoft, transmite CNBC. Cel mai mare jucător de cloud computing și comerț electronic din China a anunțat Tongyi Qianwen 2.0, cel mai recent model de limbaj mare (LLM). Un LLM este instruit pe cantități mari de date și formează baza pentru aplicații AI generative, cum ar fi ChatGPT, care este dezvoltat de firma americană OpenAI. Alibaba a numit Tongyi Qianwen 2.0 „o actualizare substanțială față de predecesorul său”, care a fost introdus în aprilie. Tongyi Qianwen 2.0 „demonstrează abilități remarcabile în înțelegerea instrucțiunilor complexe, redactarea, raționamentul, memorarea și prevenirea halucinațiilor”, a spus Alibaba într-un comunicat de presă.

Halucinațiile se referă la o AI care prezintă informații incorecte.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.